Cheesburger s hranolkama, fishcake nebo trhané maso se zelím mohli ochutnat žáci ZŠ Šeříkova díky pilotnímu projektu ostravského magistrátu s názvem Fajne školní bistro, který má zlepšit stravovací návyky žáků. Ten byl zahájen začátkem školního roku. Workshopy ve školních jídelnách vedl známý ostravský šéfkuchař David Valíček.
“Musím říct, že na všech školních jídelnách všichni makali, byli úžasní. Svým způsobem jim to chutnalo a líbilo se jim to. Určitě to byla změna, bylo to něco jiného, ale jinak samozřejmě spousta práce je za tím. Myslím si, že děti to i ocení. Dívají se, je to něco jiného, chlap ve školní jídelně vydává jídlo apod., takže já si myslím, že je to ok,” říká David Valíček, šéfkuchař
“Tento projekt je skvělý v tom, že určitým metodickým návodem říká a učí kuchaře něčemu novému, něčemu trendovému a tomu, co vlastně odpovídá dobré a zdravé výživě,” uvádí Dagmar Hrabovská, místostarostka MOb Ostrava-Jih
“Už jsem zkusil všechno a nejvíce mi chutná cheesburger.”
“Ochutnal jsem tohle, tohle a nejvíc mi chutná hamburger a hranolky.”
“Nám to chutná dobře .Hamburger, salát, brambory, maso, tatarka, brambory.”
“Mně chutnalo nejvíce toto.”
Do pilotního projektu byly vybrány 3 základní školy s různým počtem strávníků a všechny to zvládly s grácií. Výzva to byla především pro kuchařky, které má projekt motivovat k tomu, aby vařily nejen chutně, ale také zdravě a moderně.
“Díky zápalu těch kuchařek školních jídelen, ale i ředitelů škol, které vytvořili zázemí a prostředí pro workshop, pro mentoring s Davidem Valíčkem a zvládli to na jedničku i při té rozdílnosti, kdy ta první škola měla těch 600 strávníků, druhá 1200 a ta třetí 350. Takže s takovou poctivostí, čistotou jakou to zvládli, tak to opravdu zasluhuje obdiv a za to jim děkujeme,/ chválí školy Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy
“Holky se na to strašně těšily, byly nadšené. Jednak i proto, že jim přišel do kuchyně chlap, což se dost často teda nestává. My většinou máme ženské osazenstvo, ale včera už si to chystaly, vařily přes noc, což taky použily nové technologie, které běžně nedělají a myslím si, že z toho byly velmi nadšené,” říká Zuzana Hranická, ředitelka ZŠ Šeříkova
“Užili jsme si to celé ty tři vaření úplně skvěle, spolupráce výborná kolektiv. Šéf v kuchyni nás v kuchyni vždy perfektně přijal. Myslím si, že pro děti to je velká zkušenost i pro nás a bylo to bezva. Kompletně celé to menu je pěkně sestavené, je to takové vyvážené a bylo to výborné,” říká s nadšením Jana Tůmová, kuchařka
Mentoring pro tento rok stál bezmála 71 tisíc korun. Akce bude pokračovat ve druhé půlce školního roku, kdy David Valíček navštíví dalších devět ostravských základních škol. Deset kuchařek ze školních jídelen se navíc zúčastní jeho kurzu vaření přímo ve Food Ateliéru v Dolní oblasti Vítkovice.