Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě-Jihu opět proběhne školní participativní rozpočet. Letos se do něj zapojí všech 17 základních škol

Ostrava-Jih |

Školy na Jihu si také letos vyzkouší participativní rozpočty. Na realizaci nápadů žáků každá z nich dostane od radnice 30 tisíc korun. Historicky poprvé se do tohoto projektu zapojí všech 17 základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod.

Žáci základních škol z Ostravy-Jihu se už teď zamýšlejí nad tím, co jim ve škole chybí, nebo co by chtěli zlepšit. Co nevidět totiž odstartují školní participativní rozpočty. Díky nim už byly na školách pořízeny mimo jiné taneční lekce, venkovní posezení, nebo pingpongové vybavení.

Martina Jarošková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Jsem velmi ráda, že na školách probíhá školní participativní rozpočet, neboť děti se od útlého dětství učí rozhodovat o tom, co chtějí ve svém okolí mít. V jakých částkách, se asi moc nepohybují, ale o to víc si těchto věcí váží, protože přispěli svým přičiněním o to, aby ji získali.”

Například ZŠ Šeříkova se do participativního rozpočtu zapojí už počtvrté. Prvním vítězným projektem byly sedací vaky. ve druhém venkovní posezení a ve třetím děti chtěly být něčím výjimečné a vybraly školního maskota.

Dana Kopecká, koordinátorka participativního rozpočtu, ZŠ Šeříkova: “Projekt jsme dělali tak, že všechny třídy, mám pocit, že už od 2. ročníku měly za úkol zjistit, co jim ve škole chybí, co by potřebovaly. Omezili jsme to na pomůcky a věci, které zkvalitňují třeba přestávky dětí a zapojily se teda všechny třídy, z každé třídy vznikl nějaký nápad, který jsme potom zhodnotili, jestli je realizovatelný a nakonec jsme provedli hlasování.”

Loni škola využila aplikaci pro hlasování a hlasovaly nejen všechny děti, ale také zaměstnanci školy včetně kuchařek, uklízeček a pana školníka.

Dana Kopecká, koordinátorka participativního rozpočtu, ZŠ Šeříkova: “Vyhrál právě tento maskot. Ale byly tam i návrhy na zkvalitnění zase atria, takže nějaké truhlíky, kompostér. Děti cítily potřebu opravit i školní kuchyňky, nebo si přály startovací boty do tělesné výchovy. A nakonec vyhrál teda Šeřík.”
anketa: žáci ZŠ Šeříkova: “My jsme moc rádi, že vyhrál Šeřík. Nečekali jsme to vůbec a Šeřík se už účastnil školního vánočního jarmarku a taky jsme ohledně masopustního dne s ním chodili po třídách a on se fotil s dětmi a tak dále.”
“Být maskot je vlastně super, protože ty malé děti, jak se kvůli tomu těší do školy, je super, že je takhle povzbudíme. Ale i ta hlava se může zdát těžká, ale je to v pohodě. Dá se to nosit dlouho a i v tom oblečku je teplo. Co s ním ještě máte v plánu? Až budou nějaké sportovní soutěže, tak tam může jít maskot a nějak tu školu, můj tým, moji třídu povzbudit.”

Na základní škole Srbská mají za sebou dva ročníky participativního rozpočtu, do kterého se zapojily všechny třídy na 2. stupni plus pátá třídy z nižšího stupně.

Michaela Kusiaková, učitelka, ZŠ Srbská: “Těch návrhů bylo asi 8. Do školního kola jsme vlastně schválili 5 návrhů. Z toho byly vlastně školní pomůcky, atletické překážkové dráhy plus další sportovní potřeby. Pak tady byl také návrh kluků z 5. třídy, že by chtěli vzdušný hokej. Další byl návrh na ubrousky do společných prostor, do tříd a na záchody, aby se daly utírat ruce. Všechny tyto návrhy nakonec i postoupily, nicméně vyhrál návrh na atletické překážky a sportovní pomůcky.”

A protože zbyly peníze, zakoupen byl i malý stolní hokej a ubrousky ve třídách i společných prostorách.

anketa: žáci ZŠ Srbská: “My jsme měli školní pébéčko a chtěli jsme ať se naše škola vyvíjí v atletice, takže nás napadly atletické překážky. Jsme rádi, že se to zrealizovalo a že se můžeme teda vyvíjet.”
”Vzala jsem si z toho, že je dobré, že město chce, aby jsme si něco koupili. Aby jsme mohli koupit něco, co chceme do naší školy, a abysme se hlavně rozvíjeli v těch věcech, co si koupíme.”

Letošní ročník bude probíhat stejně jako loňský?

Michaela Kusiaková, učitelka, ZŠ Srbská: “Ano. Bude to zaměřené na vyšší ročníky. To znamená na druhý stupeň, případně že 5. ročníky se budou chtít zapojit, tak budou moci a uvidíme, s jakými nápady děti přijdou. Už tady byly návrhy, jestli bychom pořídili možná nějaké dalekohledy do přírodopisu, kdy bychom mohli venku pozorovat zvířata, tak uvidíme. Necháme se překvapit.”
Martina Jarošková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Vedení radnice bude poslem dobrých zpráv a už teď mohu říci, že od školního roku 2024 dojde k navýšení původní částky 30 tisíc na částku 50 tisíc. Taktéž dojde k navýšení participativního rozpočtu našeho celého obvodu, a to z částky 10 milionů na částku 13 milionů.”

Na realizaci jednoho projektu tak bude cena navýšena na 3 miliony korun.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě-Porubě se po dvou letech vrací Sdílko. Oživí prostranství u Floridy

11. ledna 2024 17:01 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě se po dvou letech opět uskuteční Sdílko. Tentokrát bude úplně poprvé probíhat na prostranství u Floridy. Sdílko je jednou z akcí, která podporuje místní podnikatele.

Školy se na jihu Ostravy se zapojily do Týdne mobility. Děti si přivstaly a chodily pěšky

26. září 2023 15:54 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Také Základní škola Dvorského se zapojila do celostátní akce Pěšky do školy. Ta probíhá v rámci Evropského týdne mobility a jejím cílem je podpořit zdravý životní styl i prostředí.

Poruba připravuje 5. ročník Sdílka. V netradičních Pop Up expozicích se představí prodejci z celého kraje

11. ledna 2024 11:07 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě se po dvou letech opět uskuteční Sdílko. Tentokrát bude úplně poprvé probíhat na prostranství u Floridy. Sdílko je jednou z akcí, která podporuje místní podnikatele.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Ve Slezské Ostravě začalo první jarní kosení, v červnu na něj naváže další

Ve Slezské Ostravě začalo letošní první kosení. Standartně probíhá 4krát do roka a jeho hlavním účelem je eliminovat klíšťata a plevel. Kvůli letošnímu deštivému počasí se práce asi protáhnou, dokončeny by však měly být začátkem června.

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

20. let v EU si mohou Ostravané připomenout v Husově sadu. Výstava potrvá do konce května

I Ostrava si připomíná dvě desetiletí našeho členství v Evropské unii. Co všechno nám toto partnerství přineslo si mohou občané připomenout v Husově sadu v centru města, kde je pro ně vytvořena zajímavá výstava.

V Ostravě-Jihu opět proběhne školní participativní rozpočet. Letos se do něj zapojí všech 17 základních škol
Vydáno 21. února 2023 14:38, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Školy na Jihu si také letos vyzkouší participativní rozpočty. Na realizaci nápadů žáků každá z nich dostane od radnice 30 tisíc korun. Historicky poprvé se do tohoto projektu zapojí všech 17 základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod.

Žáci základních škol z Ostravy-Jihu se už teď zamýšlejí nad tím, co jim ve škole chybí, nebo co by chtěli zlepšit. Co nevidět totiž odstartují školní participativní rozpočty. Díky nim už byly na školách pořízeny mimo jiné taneční lekce, venkovní posezení, nebo pingpongové vybavení.

Martina Jarošková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Jsem velmi ráda, že na školách probíhá školní participativní rozpočet, neboť děti se od útlého dětství učí rozhodovat o tom, co chtějí ve svém okolí mít. V jakých částkách, se asi moc nepohybují, ale o to víc si těchto věcí váží, protože přispěli svým přičiněním o to, aby ji získali.”

Například ZŠ Šeříkova se do participativního rozpočtu zapojí už počtvrté. Prvním vítězným projektem byly sedací vaky. ve druhém venkovní posezení a ve třetím děti chtěly být něčím výjimečné a vybraly školního maskota.

Dana Kopecká, koordinátorka participativního rozpočtu, ZŠ Šeříkova: “Projekt jsme dělali tak, že všechny třídy, mám pocit, že už od 2. ročníku měly za úkol zjistit, co jim ve škole chybí, co by potřebovaly. Omezili jsme to na pomůcky a věci, které zkvalitňují třeba přestávky dětí a zapojily se teda všechny třídy, z každé třídy vznikl nějaký nápad, který jsme potom zhodnotili, jestli je realizovatelný a nakonec jsme provedli hlasování.”

Loni škola využila aplikaci pro hlasování a hlasovaly nejen všechny děti, ale také zaměstnanci školy včetně kuchařek, uklízeček a pana školníka.

Dana Kopecká, koordinátorka participativního rozpočtu, ZŠ Šeříkova: “Vyhrál právě tento maskot. Ale byly tam i návrhy na zkvalitnění zase atria, takže nějaké truhlíky, kompostér. Děti cítily potřebu opravit i školní kuchyňky, nebo si přály startovací boty do tělesné výchovy. A nakonec vyhrál teda Šeřík.”
anketa: žáci ZŠ Šeříkova: “My jsme moc rádi, že vyhrál Šeřík. Nečekali jsme to vůbec a Šeřík se už účastnil školního vánočního jarmarku a taky jsme ohledně masopustního dne s ním chodili po třídách a on se fotil s dětmi a tak dále.”
“Být maskot je vlastně super, protože ty malé děti, jak se kvůli tomu těší do školy, je super, že je takhle povzbudíme. Ale i ta hlava se může zdát těžká, ale je to v pohodě. Dá se to nosit dlouho a i v tom oblečku je teplo. Co s ním ještě máte v plánu? Až budou nějaké sportovní soutěže, tak tam může jít maskot a nějak tu školu, můj tým, moji třídu povzbudit.”

Na základní škole Srbská mají za sebou dva ročníky participativního rozpočtu, do kterého se zapojily všechny třídy na 2. stupni plus pátá třídy z nižšího stupně.

Michaela Kusiaková, učitelka, ZŠ Srbská: “Těch návrhů bylo asi 8. Do školního kola jsme vlastně schválili 5 návrhů. Z toho byly vlastně školní pomůcky, atletické překážkové dráhy plus další sportovní potřeby. Pak tady byl také návrh kluků z 5. třídy, že by chtěli vzdušný hokej. Další byl návrh na ubrousky do společných prostor, do tříd a na záchody, aby se daly utírat ruce. Všechny tyto návrhy nakonec i postoupily, nicméně vyhrál návrh na atletické překážky a sportovní pomůcky.”

A protože zbyly peníze, zakoupen byl i malý stolní hokej a ubrousky ve třídách i společných prostorách.

anketa: žáci ZŠ Srbská: “My jsme měli školní pébéčko a chtěli jsme ať se naše škola vyvíjí v atletice, takže nás napadly atletické překážky. Jsme rádi, že se to zrealizovalo a že se můžeme teda vyvíjet.”
”Vzala jsem si z toho, že je dobré, že město chce, aby jsme si něco koupili. Aby jsme mohli koupit něco, co chceme do naší školy, a abysme se hlavně rozvíjeli v těch věcech, co si koupíme.”

Letošní ročník bude probíhat stejně jako loňský?

Michaela Kusiaková, učitelka, ZŠ Srbská: “Ano. Bude to zaměřené na vyšší ročníky. To znamená na druhý stupeň, případně že 5. ročníky se budou chtít zapojit, tak budou moci a uvidíme, s jakými nápady děti přijdou. Už tady byly návrhy, jestli bychom pořídili možná nějaké dalekohledy do přírodopisu, kdy bychom mohli venku pozorovat zvířata, tak uvidíme. Necháme se překvapit.”
Martina Jarošková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Vedení radnice bude poslem dobrých zpráv a už teď mohu říci, že od školního roku 2024 dojde k navýšení původní částky 30 tisíc na částku 50 tisíc. Taktéž dojde k navýšení participativního rozpočtu našeho celého obvodu, a to z částky 10 milionů na částku 13 milionů.”

Na realizaci jednoho projektu tak bude cena navýšena na 3 miliony korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000035824/v-ostrave-jihu-opet-probehne-skolni-participativni-rozpocet-letos-se-do-nej-zapoji-vsech-17-zakladnich-skol