Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Integrace ukrajinských uprchlíků v Ostravě pokračuje, výhody pro ně budou ukončeny

Ostrava-město |

Ostrava ukončí některé výhody, které poskytovala ukrajinským uprchlíkům, kteří do města utekli před válkou. Posledním zářijovým dnem skončí bezplatné cestování uprchlíků v prostředcích Dopravního podniku Ostrava, ukončeny budou zvýhodněné korunové vstupy do sportovních zařízení Sareza, zoo nebo bezplatný vstup na věž Nové radnice.

Celou řadu humanitárních kroků realizovala Ostrava v uplynulých měsících, aby pomohla v prvních dnech a týdnech běžencům, kteří se k nám uchýlili do bezpečí. Situace byla po víc jak půl roce stabilizována, prvotní masivní příliv běženců ustal. Mnozí uprchlíci nalezli práci, vhodné (nejen nouzové) bydlení, děti absolvovaly různé adaptační aktivity, počaly navštěvovat školy ve městě a účastní se různorodých volnočasových aktivit.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Integrace po víc jak půl roce závěrem září pokročí ukončením některých prvotních výhod běženců, které měly počáteční situaci ulehčit. Posledním zářijovým dnem bude ukončeno bezplatné cestování uprchlíků v prostředcích Dopravního podniku Ostrava, ukončeny budou také zvýhodněné vstupy (za korunu) do zařízení Sareza, Zoo či bezplatný vstup na věž Nové radnice."

V srpnu už byly ukončeny bezplatné služby zajišťování úředně ověřených překladů dokumentů, týkajících se vzdělání uprchlíků pro následný proces tzv. nostrifikace.

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Ukrajinským uprchlíkům budeme rozhodně pomáhat i nadále, a to především při zajišťování adekvátního bydlení, zaměstnání, jazykových kursů a školní výuky pro děti. Stojíme o to, aby se u nás cítili dobře a rozhodli se, alespoň někteří z nich, u nás zůstat natrvalo. Po půl roce trvání různých nadstandardních forem podpory při poskytování městských služeb však cítíme, že pro hladké začlenění Ukrajinců do běžného života města bude užitečné srovnat podmínky jejich dalšího poskytování s podmínkami, které mají i ostatní občané Ostravy."

První dny ve zcela novém prostředí mohly uprchlíkům (zejména dětem, matkám s dětmi a seniorům) zpříjemnit volnočasové aktivity.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Možnosti sportovních aktivit v areálech Sarezy za zvýhodněný korunový vstup využilo zhruba 3 600 běženců. Víc jak 16 260 uprchlíků využilo i zvýhodněné možnosti navštívit ostravskou Zoo. Největší zájem zaznamenala Zoo v jarních měsících, v létě pak zájem poklesl. Do konce června byly ukrajinským dětem poskytovány kroužky a kurzy zdarma ve střediscích volného času. V rámci adaptačních aktivit byly zajištěny i příměstské tábory, zdarma je absolvovalo asi 150 ukrajinských dětí. Bezplatný vstup na nejvyšší radniční věž v zemi využilo víc jak 2 300 uprchlíků. Významnou pomoc v prvních měsících znamenala pro uprchlíky možnost využití bezplatné dopravy městskou hromadnou dopravou Dopravního podniku Ostrava."

Už 27. února zřídilo město na ulici Wattova sběrné místo, humanitární pomoc tak putovala k nejpotřebnějším již v prvních dnech. Materiální pomoci se uprchlíkům dostalo také po příjezdu do města v místě na Hlavním nádraží v Ostravě.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Zastupitelé na mimořádném zasedání schválili finanční dary v celkové výši 15 milionů, podpora směřovala i k úhradě dobrovolnických aktivit na území města v rámci humanitární pomoci. Ostrava zřídila v prostorách KACPU Komunitní centrum, sociální pracovníci tam poskytli přes 2 000 intervencí. Uprchlíkům se takto dostalo sociálního poradenství, zajištěna byla pomoc krizového interventa i možnost zprostředkovat zaměstnání. V prvních dnech po konfliktu byla zajištěna též úhrada poplatků, které Městské nemocnici Ostrava vznikly v rámci poskytnutí lékařské pohotovostní služby běžencům a úhradu nedoplatků v nemocniční lékárně (ostatní zdravotní péče je hrazena ze zdravotního pojištění). Náklady činily přes 12 000 korun."

Od počátku konfliktu byla řešena i otázka bydlení.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Někteří uprchlíci směřovali do Dětského centra Domeček, dále do objektu města na Rýparově ulici, další nacházeli zpočátku zázemí v hotelech provozovaných městem – SAREZA, PULS A AKORD. Náklady na ubytování a stravu v hotelech přesáhly 1,4 milionu korun. Ve spolupráci s jednotlivými obvody bylo vyčleněno 98 bytů k bydlení osob s dočasnou ochranou z Ukrajiny, vybavení poskytla IKEA a další dárci. V první fázi při hledání zaměstnání uprchlíkům významně pomohla služba překladů dokumentů o dosaženém vzdělání, služba přitom nebyla zdaleka samozřejmá ve všech městech regionu. Nejčastěji byly překládány vysokoškolské diplomy, dokumenty o atestacích, doklady o specializaci například u zdravotníků, maturitní vysvědčení. Město zprostředkovalo překlady 2 300 stran textu pro téměř tři stovky uprchlíků. Náklady vynaložené městem na překladatele dosáhly víc jak 1 milion korun. Řada uprchlíků tak nalezla zaměstnání ve městě."

Město i nadále pokračuje v dalších aktivitách, zajištění vhodného ubytování potřebným, podpoře adaptačních kurzů, vzdělávacích a volnočasových aktivit běženců. Od prvního září by do mateřských škol v Ostravě mělo docházet 148 ukrajinských dětí a v základních školách by mělo vzdělání absolvovat 577 dětí z Ukrajiny. Ani poradenství sociálních pracovníků není u konce, je zajištěno i nadále dle potřeb uprchlíků. Identicky mohou v prostorách ostravského Sociopointu nalézt radu a pomoc obyvatelé Ostravy, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava daruje na Ukrajinu 25 vyřazených tramvají. Prvních 6 odjíždí v těchto dnech

15. prosince 2023 14:33 | Ostrava-město | Jiří Cileček

První várka tramvají odjíždí v těchto dnech naložená na nákladních vozech do ukrajinského města Konotop. Jde o již dříve vyřazené vozy typu T6A5 Dopravního podniku Ostrava (DPO). Ve válkou zasaženém Konotopu budou sloužit k obnově a posílení tramvajové dopravy. O daru rozhodla v červnu rada města Ostravy. Celkově má jít na Ukrajinu 25 tramvají.

Moravskoslezský kraj přispěje na vznik rehabilitačního centra v Užhorodě

13. června 2023 15:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří vznik rehabilitačního centra na Ukrajině. Centrum pro zotavování vojáků a zraněných ve válečném konfliktu má vzniknout v Užhorodě v Zakarpatské oblasti. Jeho vybudování by mělo stát zhruba 36 milionů korun, kraj partnerské oblasti přispěje sedm milionů korun.

Ostravští strážníci pomohli řidičům v nouzi

1. června 2023 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

O tom, že ostravští strážníci dokážou pomoci řidiči v nouzi, se v minulém týdnu přesvědčili hned dva šoféři, kteří se dostali do nesnází. První z nich dostal defekt a nebyl schopen si sám vyměnit poškozenou pneumatiku za rezervní, druhému pak selhalo vozidlo, kdy zůstal stát v jízdním pruhu frekventované ostravské komunikace.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Integrace ukrajinských uprchlíků v Ostravě pokračuje, výhody pro ně budou ukončeny
Vydáno 9. září 2022 17:32, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava ukončí některé výhody, které poskytovala ukrajinským uprchlíkům, kteří do města utekli před válkou. Posledním zářijovým dnem skončí bezplatné cestování uprchlíků v prostředcích Dopravního podniku Ostrava, ukončeny budou zvýhodněné korunové vstupy do sportovních zařízení Sareza, zoo nebo bezplatný vstup na věž Nové radnice.

zdroj foto: ostrava.cz

Celou řadu humanitárních kroků realizovala Ostrava v uplynulých měsících, aby pomohla v prvních dnech a týdnech běžencům, kteří se k nám uchýlili do bezpečí. Situace byla po víc jak půl roce stabilizována, prvotní masivní příliv běženců ustal. Mnozí uprchlíci nalezli práci, vhodné (nejen nouzové) bydlení, děti absolvovaly různé adaptační aktivity, počaly navštěvovat školy ve městě a účastní se různorodých volnočasových aktivit.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Integrace po víc jak půl roce závěrem září pokročí ukončením některých prvotních výhod běženců, které měly počáteční situaci ulehčit. Posledním zářijovým dnem bude ukončeno bezplatné cestování uprchlíků v prostředcích Dopravního podniku Ostrava, ukončeny budou také zvýhodněné vstupy (za korunu) do zařízení Sareza, Zoo či bezplatný vstup na věž Nové radnice."

V srpnu už byly ukončeny bezplatné služby zajišťování úředně ověřených překladů dokumentů, týkajících se vzdělání uprchlíků pro následný proces tzv. nostrifikace.

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Ukrajinským uprchlíkům budeme rozhodně pomáhat i nadále, a to především při zajišťování adekvátního bydlení, zaměstnání, jazykových kursů a školní výuky pro děti. Stojíme o to, aby se u nás cítili dobře a rozhodli se, alespoň někteří z nich, u nás zůstat natrvalo. Po půl roce trvání různých nadstandardních forem podpory při poskytování městských služeb však cítíme, že pro hladké začlenění Ukrajinců do běžného života města bude užitečné srovnat podmínky jejich dalšího poskytování s podmínkami, které mají i ostatní občané Ostravy."

První dny ve zcela novém prostředí mohly uprchlíkům (zejména dětem, matkám s dětmi a seniorům) zpříjemnit volnočasové aktivity.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Možnosti sportovních aktivit v areálech Sarezy za zvýhodněný korunový vstup využilo zhruba 3 600 běženců. Víc jak 16 260 uprchlíků využilo i zvýhodněné možnosti navštívit ostravskou Zoo. Největší zájem zaznamenala Zoo v jarních měsících, v létě pak zájem poklesl. Do konce června byly ukrajinským dětem poskytovány kroužky a kurzy zdarma ve střediscích volného času. V rámci adaptačních aktivit byly zajištěny i příměstské tábory, zdarma je absolvovalo asi 150 ukrajinských dětí. Bezplatný vstup na nejvyšší radniční věž v zemi využilo víc jak 2 300 uprchlíků. Významnou pomoc v prvních měsících znamenala pro uprchlíky možnost využití bezplatné dopravy městskou hromadnou dopravou Dopravního podniku Ostrava."

Už 27. února zřídilo město na ulici Wattova sběrné místo, humanitární pomoc tak putovala k nejpotřebnějším již v prvních dnech. Materiální pomoci se uprchlíkům dostalo také po příjezdu do města v místě na Hlavním nádraží v Ostravě.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Zastupitelé na mimořádném zasedání schválili finanční dary v celkové výši 15 milionů, podpora směřovala i k úhradě dobrovolnických aktivit na území města v rámci humanitární pomoci. Ostrava zřídila v prostorách KACPU Komunitní centrum, sociální pracovníci tam poskytli přes 2 000 intervencí. Uprchlíkům se takto dostalo sociálního poradenství, zajištěna byla pomoc krizového interventa i možnost zprostředkovat zaměstnání. V prvních dnech po konfliktu byla zajištěna též úhrada poplatků, které Městské nemocnici Ostrava vznikly v rámci poskytnutí lékařské pohotovostní služby běžencům a úhradu nedoplatků v nemocniční lékárně (ostatní zdravotní péče je hrazena ze zdravotního pojištění). Náklady činily přes 12 000 korun."

Od počátku konfliktu byla řešena i otázka bydlení.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Někteří uprchlíci směřovali do Dětského centra Domeček, dále do objektu města na Rýparově ulici, další nacházeli zpočátku zázemí v hotelech provozovaných městem – SAREZA, PULS A AKORD. Náklady na ubytování a stravu v hotelech přesáhly 1,4 milionu korun. Ve spolupráci s jednotlivými obvody bylo vyčleněno 98 bytů k bydlení osob s dočasnou ochranou z Ukrajiny, vybavení poskytla IKEA a další dárci. V první fázi při hledání zaměstnání uprchlíkům významně pomohla služba překladů dokumentů o dosaženém vzdělání, služba přitom nebyla zdaleka samozřejmá ve všech městech regionu. Nejčastěji byly překládány vysokoškolské diplomy, dokumenty o atestacích, doklady o specializaci například u zdravotníků, maturitní vysvědčení. Město zprostředkovalo překlady 2 300 stran textu pro téměř tři stovky uprchlíků. Náklady vynaložené městem na překladatele dosáhly víc jak 1 milion korun. Řada uprchlíků tak nalezla zaměstnání ve městě."

Město i nadále pokračuje v dalších aktivitách, zajištění vhodného ubytování potřebným, podpoře adaptačních kurzů, vzdělávacích a volnočasových aktivit běženců. Od prvního září by do mateřských škol v Ostravě mělo docházet 148 ukrajinských dětí a v základních školách by mělo vzdělání absolvovat 577 dětí z Ukrajiny. Ani poradenství sociálních pracovníků není u konce, je zajištěno i nadále dle potřeb uprchlíků. Identicky mohou v prostorách ostravského Sociopointu nalézt radu a pomoc obyvatelé Ostravy, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000033239/integrace-ukrajinskych-uprchliku-v-ostrave-pokracuje-vyhody-pro-ne-budou-ukonceny