Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 nebo balet Rapsodie Bohemia letos v NDM

Rok české hudby v Národním divadle moravskoslezském slavnostně začíná v sobotu 2. března. První operou Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách zahajuje divadlo v den 200. výročí Smetanova narození první blok Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Druhý blok se odehraje v květnu a skončí dnem 140. výročí Smetanova úmrtí (12. května). V devíti dnech tak divadlo dvakrát za sebou odehraje všech osm dokončených oper v pořadí, v jakém díla Smetana psal. Výjimkou je slavnostní Libuše – ta zazní jen 2x koncertně v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava, se sólisty a Pražským filharmonickým sborem.

Kromě kompletu Smetanových dokončených oper divadlo už nyní zve na novinky zařazené do dramaturgie opery i baletu k poctě českým skladatelům a Roku české hudby. Balet NDM zkouší pro dubnovou premiéru inscenaci tří děl mladých choreografů na hudbu českých skladatelů s názvem Rapsodie Bohemia a v červnu se ostravské publikum dočká nové inscenace Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky. V říjnu pak uvede opera v premiéře a v režii Ondřeje Havelky dílo Pavla Haase Šarlatán.

V sobotu 2. března diváci uvidí v rámci cyklu první ze Smetanových oper – Branibory v Čechách. „Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 systematicky připravujeme už od roku 2014, kdy jsme nastudovali s tehdejším hudebním ředitelem opery Robertem Jindrou poslední dokončenou operu – Čertovu stěnu. Tu jsme v obnovené premiéře s obměněným obsazením a v novém hudebním nastudování současného hudebního ředitele opery Marka Šedivého uvedli v půlce prosince,“ připomíná ředitel NDM a zároveň režisér Jiří Nekvasil s tím, že poslední obnovenou premiérou a završením příprav cyklu byli koncem února právě Braniboři v Čechách.

K velké škodě pro diváky i pro interprety se Smetanovy opery z repertoáru našich operních domů v posledních 30 letech téměř vytratily. Smetana přitom otevřel dveře hudbě 20. století, což mu ale v jeho době zasloužené uznání nepřineslo. Proto jsem přesvědčen, že právě nyní je ta správná chvíle představit Smetanu světu jako progresivního skladatele,“ říká Jiří Nekvasil. „Všech 8 dokončených oper Bedřicha Smetany jsou díla zralá. Každé je v podstatě jiné, jako by skladatel zkoušel výrazové možnosti operního žánru a otevíral tím dveře i svým následovníkům. Je to velká výzva pro současné interprety, sólisty, hudebníky i inscenátory. Stavíme vedle sebe v našem divadle všechny jeho dokončené opery a od soboty 2. března nabídneme zážitek, srovnání. Spolu se zahájením prvního bloku cyklu vydáme knižně všechna libreta s anglickým významovým překladem,“ shrnul Jiří Nekvasil s tím, že za 10 let příprav cyklu v téměř šesti desítkách smetanovských rolí v Ostravě debutovalo více než 70 operních sólistů a první zkušenost se Smetanovými operami má 8 dirigentů (někteří i ve dvou či třech operách).

Smetanovy opery budou takto v blocích uvedeny v Ostravě nadlouho naposledy. „S koncem této sezóny opustí repertoár operního souboru Dvě vdovy, Čertova stěna a Dalibor. Braniboři v Čechách a Tajemství pak s koncem roku 2024. Se třemi operami jedeme hostovat v červnu na festival do Litomyšle a v lednu 2025 do Plzně. Stálicí u nás zůstane Prodaná nevěsta a v dalších sezónách se opět vrátíme k Hubičce,“ připomíná Jiří Nekvasil jedinečnou možnost vidět letos naposledy všech osm.

Opera NDM nastuduje k Roku české hudby ještě jednu „kultovní“ českou operu a také poslední z řady oper ve volném cyklu Opery terezínských skladatelů. Po letech se NDM vrátí k Příhodám lišky Bystroušky Leoše Janáčka. Režii soubor svěřil zkušenému izraelskému choreografovi Itziku Galilimu. Premiéra v hudebním nastudování hudebního ředitele opery NDM Marka Šedivého bude 6. června a Itzik Galili už zahájil v únoru zkoušky se souborem baletu NDM, vrátí se pak k dalším během dubna. 10. října bude mít v Ostravě premiéru dílo skladatele Pavla Haase s názvem Šarlatán – operu nazkouší Ondřej Havelka s dirigentem Jiřím Habartem. Pavel Haas zahynul v Osvětimi, prošel táborem v Terezíně a NDM touto operou zakončí volný cyklus Opery terezínských skladatelů. Dílo bude uvedeno na podzim v Brně v rámci festivalu Janáček Brno.

Balet NDM oslovil tři choreografy narozené v 80. letech 20. století a prostřednictvím tance nabídne od 11. dubna působivou fúzi hudebních stylů 20. století jako poctu čtyřem českým skladatelům. Američan Justin Peck (nar. 1987), držitel Ceny Tony a choreograf, který spolupracuje i na filmech Stevena Spielberga nebo Sofie Coppolové, nastuduje u nás v české premiéře svou choreografii z roku 2015 s názvem Heatscape na hudbu Bohuslava Martinů. „Další dvě díla uvidí diváci ve světových premiérách a tvoří je pro nás dvě výrazné osobnosti české taneční scény Jana Burkiewiczová (nar. 1982) a Viktor Konvalinka (nar. 1985),“ přibližuje šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová. Jana Burkiewiczová nazkouší se členy baletu scénickou báseň Ikarie a inspirovala se především hudbou světoznámého skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky k české sci-fi Ikarie XB 1 z roku 1963. „Vycházím zejména z mytologického smyslu slova, kde Ikárie je místo plné radosti, štěstí a harmonie. „Choreograf Viktor Konvalinka slibuje hravost a humor. Zakladatel skupiny DEKKADANCERS, bývalý první sólista Baletu ND v Praze a držitel Ceny Thálie, připraví své dílo s názvem Úhel pohledu na hudbu Jaroslava Ježka, Bohuslava Martinů a Erwina Schulhoffa. Jsme potěšeni, že o vstupenky na baletní novinku je už nyní mezi diváky velký zájem,“ uzavřela šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

Realizaci projektů k Roku české hudby v Národním divadle moravskoslezském finančně výrazně podpořili město Ostrava a Ministerstvo kultury ČR.

Roku české hudby se budou věnovat také červnové Dny nové opery Ostrava (NODO). Už sedmé bienále spolupořádá NDM s Centrem nové hudby Ostrava. Opery dvou současných autorů Haštala Hapky a Františka Chaloupky vznikají na zakázku a budou mít v červnu světové premiéry také jako pocta Roku české hudby.



Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.