Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Projekt příspěvky na obědy dostal ve Frýdku-Místku od listopadu zelenou. Už v průběhu října do něj rodiče začali hlásit své děti.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Příspěvky na obědy se vyvíjí dle našeho názoru dobře, protože již máme první informace ze škol. Do projektu se přihlásilo několik stovek dětí, což máme z toho obrovskou radost."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Už v prvním měsíci máme informace, že opravdu se zapojují ty děti a rodiny masově. A to přesto, že ten projekt, možná i právě proto, že je konstruován jako zcela dobrovolný. Čili nikdo není nucen, není to nějaká povinnost. Je to skutečně na zvážení každé rodiny, zda chce, či nechce požádat. Ale opravdu myslím si, že to najelo velice dobře a jsme zatím spokojeni.

Městský projekt se od krajského a státního liší v tom, že je maximálně administrativně zjednodušený. Podmínkou je, aby děti na základních školách měly trvalé bydliště ve Frýdku-Místku a jejich rodiče na ně pobírali příspěvky.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Rodiny by měly vědět, že by si měly vyzkoušet přes kalkulačku, které jsou na internetu, zda mají nárok na přídavek na dítě. Protože spousta rodin si myslí, že se svým příjmem na to nedosáhne. Ale možná budou překvapeni, že na přídavek na dítě dosáhnou. Ono je to v tuto chvíli tak, že rodina musí přinést buďto čestné prohlášení do školy, že pobírá přídavek na dítě. Nebo potvrzení přímo z úřadu práce. Samozřejmě, pokud v průběhu roku někomu ten přídavek na dítě zamítnou, určitě to není důvod k vyloučení z projektu. Dál může být přihlášen do tohoto projektu, dítě dál může pobírat oběd. Protože víme, že příjmy se odvíjí i od peněz na Vánoce, kdy dostávají rodiče výplatu navíc. A v tom případě je jim zamítnut příspěvek na dítě. V tom případě určitě nebudeme nikoho vylučovat z tohoto důvodu z projektu."

Rodiče se nemusejí bát ani vyřazení z projektu kvůli dočasnému odebrání přídavku, který se například odvíjí i od vánočních prémií v rámci jejich příjmu. Město letos vyčlenilo na příspěvky na obědy 10 milionů korun. Příští rok počítá s částkou do 40 milionů korun. Peníze jdou přímo do školní jídelny a dítě tak nestojí oběd vůbec nic.

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Byly tam i určité obavy a požadavky ze strany opozice proti zneužívání těch peněz. Víme, že jsou případy, kdy se vyskytuje, že někteří lidé třeba mění stravenky i za jiné věci, než by měli. Ale tady je to projekt, kdy peníze skutečně tečou pouze mezi základní školou a městem. Tam tedy jakési zneužití je téměř vyloučeno. Je minimální. A je vázáno na skutečně odběr a konzumaci toho obědu, ale to už je pak zase řešeno dalším systémem, kdy rodiče by měli dbát na to, aby to dítě skutečně odhlásili. V případě, když dítě odhlášeno není, aby ten oběd skutečně zkonzumovalo. Pak nenastanou žádné problémy, a to dítě se může účastnit projektu bez jakýchkoliv problémů a nějakých sankcí, řekněme."

Z předchozího průzkumu vyplynulo, že 30 procent dětí nechodí ve Frýdku-Místku na obědy. Důvody mohou být různé.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Já jsem sama navštívila několik základních škol, kde jsem se ptala hlavně vedoucích školních jídelen. Ty důvody jsou různé, mohou to být finanční důvody nebo alergie na potraviny. Nebo ta rodina vaří doma. Myslíme si, že právě tento projekt může přilákat rodiny, které na to finančně nemají. Také nám jde o sociální vyloučení dětí. Protože děti by měly společně obědvat, když je to jedna třída, tak ať jsou skoro všechny. Pokud je to možné, tak aby se stravovaly společně. Aby společně trávily čas, aby nedocházelo k sociálnímu vyloučení. Víme, že od nového roku vláda schválila nový konsolidační balíček, který bude mít dopad hlavně střední třídu a nízkopříjmové občany, proto se snažíme, alespoň ve Frýdku-Místku touto formou pomoci našim občanům."

Autoři projektu nevylučují, že by se v budoucnu mohl rozšířit i na další skupiny dětí.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek bude platit některým školákům od listopadu obědy

21. září 2023 11:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek bude hradit od listopadu některým školákům obědy. Nový projekt je určený pro rodiny, které pobírají přídavky na děti. Účast v něm bude zcela dobrovolná a město dá peníze za obědy přímo svým základním školám. Cílem je pomoci nízkopříjmovým rodinám.

Příspěvky na obědy pro školáky by ve Frýdku-Místku chtěli zavést od října

13. července 2023 16:06 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek připravuje projekt Příspěvky na obědy pro školáky. Spustit by se mohl v říjnu, kdy bude definitivně jasné, kolik rodin využije dotace od státu a dalších programů. Účast v dotačním projektu bude dobrovolná a peníze dostanou přímo školní jídelny, které budou účtovat nižší ceny za obědy.

Obědy zdarma mohou využít nově i střední školy v Moravskoslezském kraji

10. října 2023 12:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se už sedmým rokem zapojil do projektu Obědy do škol. Nabízí školám, aby si zažádaly o příspěvky na obědy pro děti ze sociálně slabších rodin. Letos mohou mít zdarma obědy kromě dětí z mateřinek a základních škol také středoškoláci. Moravskoslezský kraj na tento projekt získal z evropských zdrojů 63 milionů korun, dalších 7 má alokováno ve svém rozpočtu. Tyto peníze jsou určené na tento a příští školní rok.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí
Vydáno 6. listopadu 2023 16:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Projekt příspěvky na obědy dostal ve Frýdku-Místku od listopadu zelenou. Už v průběhu října do něj rodiče začali hlásit své děti.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Příspěvky na obědy se vyvíjí dle našeho názoru dobře, protože již máme první informace ze škol. Do projektu se přihlásilo několik stovek dětí, což máme z toho obrovskou radost."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Už v prvním měsíci máme informace, že opravdu se zapojují ty děti a rodiny masově. A to přesto, že ten projekt, možná i právě proto, že je konstruován jako zcela dobrovolný. Čili nikdo není nucen, není to nějaká povinnost. Je to skutečně na zvážení každé rodiny, zda chce, či nechce požádat. Ale opravdu myslím si, že to najelo velice dobře a jsme zatím spokojeni.

Městský projekt se od krajského a státního liší v tom, že je maximálně administrativně zjednodušený. Podmínkou je, aby děti na základních školách měly trvalé bydliště ve Frýdku-Místku a jejich rodiče na ně pobírali příspěvky.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Rodiny by měly vědět, že by si měly vyzkoušet přes kalkulačku, které jsou na internetu, zda mají nárok na přídavek na dítě. Protože spousta rodin si myslí, že se svým příjmem na to nedosáhne. Ale možná budou překvapeni, že na přídavek na dítě dosáhnou. Ono je to v tuto chvíli tak, že rodina musí přinést buďto čestné prohlášení do školy, že pobírá přídavek na dítě. Nebo potvrzení přímo z úřadu práce. Samozřejmě, pokud v průběhu roku někomu ten přídavek na dítě zamítnou, určitě to není důvod k vyloučení z projektu. Dál může být přihlášen do tohoto projektu, dítě dál může pobírat oběd. Protože víme, že příjmy se odvíjí i od peněz na Vánoce, kdy dostávají rodiče výplatu navíc. A v tom případě je jim zamítnut příspěvek na dítě. V tom případě určitě nebudeme nikoho vylučovat z tohoto důvodu z projektu."

Rodiče se nemusejí bát ani vyřazení z projektu kvůli dočasnému odebrání přídavku, který se například odvíjí i od vánočních prémií v rámci jejich příjmu. Město letos vyčlenilo na příspěvky na obědy 10 milionů korun. Příští rok počítá s částkou do 40 milionů korun. Peníze jdou přímo do školní jídelny a dítě tak nestojí oběd vůbec nic.

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Byly tam i určité obavy a požadavky ze strany opozice proti zneužívání těch peněz. Víme, že jsou případy, kdy se vyskytuje, že někteří lidé třeba mění stravenky i za jiné věci, než by měli. Ale tady je to projekt, kdy peníze skutečně tečou pouze mezi základní školou a městem. Tam tedy jakési zneužití je téměř vyloučeno. Je minimální. A je vázáno na skutečně odběr a konzumaci toho obědu, ale to už je pak zase řešeno dalším systémem, kdy rodiče by měli dbát na to, aby to dítě skutečně odhlásili. V případě, když dítě odhlášeno není, aby ten oběd skutečně zkonzumovalo. Pak nenastanou žádné problémy, a to dítě se může účastnit projektu bez jakýchkoliv problémů a nějakých sankcí, řekněme."

Z předchozího průzkumu vyplynulo, že 30 procent dětí nechodí ve Frýdku-Místku na obědy. Důvody mohou být různé.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Já jsem sama navštívila několik základních škol, kde jsem se ptala hlavně vedoucích školních jídelen. Ty důvody jsou různé, mohou to být finanční důvody nebo alergie na potraviny. Nebo ta rodina vaří doma. Myslíme si, že právě tento projekt může přilákat rodiny, které na to finančně nemají. Také nám jde o sociální vyloučení dětí. Protože děti by měly společně obědvat, když je to jedna třída, tak ať jsou skoro všechny. Pokud je to možné, tak aby se stravovaly společně. Aby společně trávily čas, aby nedocházelo k sociálnímu vyloučení. Víme, že od nového roku vláda schválila nový konsolidační balíček, který bude mít dopad hlavně střední třídu a nízkopříjmové občany, proto se snažíme, alespoň ve Frýdku-Místku touto formou pomoci našim občanům."

Autoři projektu nevylučují, že by se v budoucnu mohl rozšířit i na další skupiny dětí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000039977/o-proplaceni-obedu-na-skolach-uz-ve-frydkumistku-pozadali-rodice-stovek-deti