Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Lékaři a sestry z oboru gastroenterologie se opět sjeli do Frýdku-Místku na další ročník Beskydského endoskopického workshopu. Ten byl zaměřený na terapeutickou digestivní endoskopii, zejména v oblasti onemocnění žlučníku a slinivky břišní.

Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky, Fakultní nemocnice Olomouc: "Množství gastrointestinálních chorob obecně narůstá. Zejména v oblasti onkologické a také neonkologické, protože je to způsobeno hlavně tím, že populace stárne, průměrný věk dožití se prodlužuje a samozřejmě s tím se objevují také nemoci u starých lidí, které je třeba řešit miniinvazivně protože například nesnesou operační zákrok."

Program workshopu se pravidelně skládá ze série přednášek a dále hlavně praktických zákroků přímo na sále.

Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "V současné době existuje několik oblastí, kde se terapeutická endoskopie výrazně rozvijí. Jednak je to prevence a léčba včasných stádií kolorektálního karcinomu. Ty programy jsou tady už dlouho. V současnosti se u pacientů s vysokým rizikem začíná s vyhledáváním včasných stádií karcinomu pankreatu a terapeutická endoskopie je velmi úspěšná u léčby některých benigních, to znamená nenádorových onemocnění, které dříve musely být operovány. Jako je například těžký zánět žlučníků, těžké záněty slinivky. Popřípadě různé drenáže žlučových cest a myslím si, že toto jsou všechno oblasti, kterým se na našem pracovišti dlouhodobě věnujeme. A které budou diskutovány i u jednotlivých případů na našem workshopu."

Letos přijelo 80 účastníků, primárně z Moravskoslezského kraje, ale i z dalších míst Česka a Slovenska.

Jozef Záň, primář gastroenterologie, Ústřední vojenská nemocnice Ružomberok: "My jako česká a slovenská gastroenterologická společnost velmi úzce spolupracujeme. Ta spolupráce je velmi nadstandardní a jsme na ni pyšní."
Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky, Fakultní nemocnice Olomouc: "Je to logické, že se vyskytuje právě na tomto pracovišti ten workshop, protože toto pracoviště patří mezi nejlépe vybavené. Jak personálně, tak materiálně pro provádění těchto metod."
Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Většina jsou lékaři, menšina pak zdravotní sestry. Protože sestry jsou velmi důležité u terapeutické endoskopie, protože asistují lékařům u provádění těch zákroků."

Lékaři připomněli také důležitost prevence.

Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "V současnosti je preventivní program pro všechny občany České republiky od 50 let preventivní koloskopie, případně testy na okultní krvácení, ale klíčová je ta koloskopie v padesáti letech. Tu by měl absolvovat každý bez ohledu na symptomy."
Jozef Záň, primář gastroenterologie, Ústřední vojenská nemocnice Ružomberok: "Co se týče onemocnění pankreatu biliárního traktu, tak ta prevence spočívá v omezení alkoholu a cigaret. Jinak ty onemocnění jsou velmi nepříjemné s velmi zlou prognózou, takže třeba si na to dávat pozor už od začátku."

Populační screening na rakovinu slinivky zatím neexistuje, ale lékařům se u rizikových pacientů daří zachytávat nádory včas, což zvyšuje úspěšnost léčby.

Nahlásit chybu


K tématu

Lékaři si předávali zkušenosti na Mezioborové konferenci o endometrióze

25. března 2024 22:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku uspořádala druhou Mezioborovou konferenci o endometrióze. Oproti prvnímu ročníku se konference zaměřila nejen na odborníky a specialisty, ale také na laickou veřejnost, kterou tvořily v převážné většině pacientky, které se s tímto onemocněním setkaly.

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře a správně pečovat o zuby

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře. Preventivní program pro rodiče s dětmi se nově rozšířil o základní a mateřské školy. Děti navštíví ordinaci, kde si doslova vyzkouší práci zubních lékařů a zároveň se dozví, jak správně pečovat o zuby. Nový vzdělávací program podpořil magistrát.

Nová primářka chce rozvíjet dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku má novou primářku. Práci vzala jako profesní výzvu. Oddělení chce dále rozvíjet, aby zajistilo potřebnou péči pro děti z celého regionu.


Slováci se vydávali při loupeži za francouzské hokejové fanoušky. Dopadení byli díky batohům

U vyřešení nějakého případu policistům často pomůže detail, který pachatele ani nenapadne. Stejně tomu bylo i v případu Slováků, kteří v přestrojení za francouzské hokejové fanoušky pokusili vyloupit v Ostravě směnárnu. Klíčové pro jejich dopadení byly nakonec batohy.

Kvůli situaci v Liberty škrtá Slezská Ostrava v rozpočtu, společnost dluží obvodu 39 milionů

Zastupitelstvo Slezské Ostravy schválilo na zářijovém zasedání škrty v rozpočtu. Jejich důvodem je situace v ostravské huti Liberty, která aktuálně dluží obvodu 39 milionů korun v dani z nemovitých věcí.

Sbírka na pomoc povodní postiženým zaměstnancům nemocnice byla vyhlášena v Krnově

Pomáhali všem okolo, sami však pomoc potřebují a zaslouží si ji. Jde o zaměstnance nemocnice v Krnově, lékaře, sestry a další personál, kteří pomáhali zachránit a obnovit její provoz, přestože jejich domovy právě ničila velká voda. Ta zničila bydlení dvaapadesáti zaměstnancům nemocnice a dalším 250 domovy váženě poškodila.

Horní Suchá uspořádala tradiční Den jubilantů

Radnice v Horní Suché uspořádala v Dělnickém domě již tradiční akci Den jubilantů. A program byl opět veselý a pestrý. Oslavence a hosty potěšily děti z mateřských i základních škol, na pódiu se prezentovaly různé spolky a na závěr vystoupily známé Kamélie s hity z 80 let.

V Karviné ukradli elektrický skútr pro invalidy, policie pátrá po pachateli a hledá možné svědky

Včera 13:03 | Karviná | Lukáš Zavadil

V úterý 1. října zatím neznámý pachatel v Karviné na ulici Fibichova odcizil elektrický skútr pro invalidy. Policisté vyšetřují okolnosti krádeže a žádají veřejnost o pomoc. Pokud máte jakékoli informace, kontaktujte linku 158.

V Ostravě se poprvé poběží světový závod Emil Zátopek Golden City Marathon

V Ostravě bude zbrusu nový maraton. Půjde o mezinárodní akci světového formátu s velkými hvězdami maratonské světové scény. Emil Zátopek Ostrava Golden City Marathon se má stát novou podzimní tradicí.

Nemocnice ve Frýdku-Místku zvětšuje Centrální urgentní příjem

Nemocnice ve Frýdku-Místku buduje přístavbu Centrálního urgentního příjmu. Prostory se zvětší a umožní propojení více odborných zdravotnických týmů. Budova navíc dostane nové CT zařízení. Celkově investice vyjde i s vybavením vyjde na zhruba 73 milionů korun a hotovo bude příští rok na jaře.

Blíží se dušičky. Na hřbitovech si hlídejte své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci.

Slezskoostravský hrad ukazuje život hraběte Wilczka a jeho polární expedici

Nová interaktivní výstava ve sklepení Slezskoostravského hradu představuje návštěvníkům zajímavou formou nejen osobu posledního majitele Slezskoostravského panství, ale taky jeho klíčovou roli v první rakousko-uherské polární expedici, které se dokonce sám zúčastnil.

Rastislav Maďar je podruhé děkanem Lékařské fakulty OU

Děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity je po slavnostní inauguraci Rastislav Maďar. Navazuje na předchozí čtyřleté období. Za jeho působení se fakulta stabilizovala, podařilo se získat akreditaci oboru všeobecné lékařství a také otevřít obor stomatologie. Akademický senát ho v květnu jednomyslně doporučil rektorovi Ostravské univerzity.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Dům s byty pro seniory v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošel opravou

Historická budova v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošla opravou. Jde o dům s byty pro seniory, který získal novou fasádu, část oken se renovovala a další vyměnila. Do budoucna se chystají i další úpravy zahrady i opěrné zdi za budovou. Aktuální práce vyšly na zhruba 7 milionů korun.

Zaměstnanci magistrátu ve Frýdku-Místku pořádali sbírku potravin pro ženy s dětmi

Zaměstnanci magistrátu ve Frýdku-Místku mezi sebou uspořádali celodenní sbírku potravin. Výtěžek pak putoval do Azylového domu pro matky s dětmi Sára. Tam si přáli především suroviny na přípravu vánočního cukroví, ale ve sbírce bylo i spousty jiných potřebných potravin.

Senioři z Janovic se sešli na pravidelném setkání, plánovali společné výlety a zájezdy

16. října 2024 11:20 | Janovice | Libor Běčák | Janovický miniexpres

Janovičtí senioři se sešli na svém pravidelném setkání v sále restaurace u Toflů na Bystrém. V družné náladě si popovídali nejen se svými sousedy, ale také s vedením obce.

Společným večerním během lidé v Jablunkově podpořili Světlušku

16. října 2024 10:24 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

V Městském lese v Jablunkově se konal 2. ročník Běhu pro Světlušku. Účastníci tím podpořili lidi s nejrůznějším zrakovým hendikepem.

Úprava čistírny odpadních vod za dvacet milionů umožní napojit další domy

16. října 2024 8:40 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Čistírna odpadních vod v Čeladné byla uvedena do provozu v roce 1992. Modernizace, která byla letos v září zahájena, je její třetí úpravou. Rekonstrukci si vyžádala nutnost rozšířit její kapacitu.

Školy prošly o prázdninách opravami za miliony

Frýdlant nad Ostravicí má za sebou prázdniny plné stavebních prací v mateřských a základních školách.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům
Vydáno 3. října 2024 13:40, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Lékaři a sestry z oboru gastroenterologie se opět sjeli do Frýdku-Místku na další ročník Beskydského endoskopického workshopu. Ten byl zaměřený na terapeutickou digestivní endoskopii, zejména v oblasti onemocnění žlučníku a slinivky břišní.

Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky, Fakultní nemocnice Olomouc: "Množství gastrointestinálních chorob obecně narůstá. Zejména v oblasti onkologické a také neonkologické, protože je to způsobeno hlavně tím, že populace stárne, průměrný věk dožití se prodlužuje a samozřejmě s tím se objevují také nemoci u starých lidí, které je třeba řešit miniinvazivně protože například nesnesou operační zákrok."

Program workshopu se pravidelně skládá ze série přednášek a dále hlavně praktických zákroků přímo na sále.

Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "V současné době existuje několik oblastí, kde se terapeutická endoskopie výrazně rozvijí. Jednak je to prevence a léčba včasných stádií kolorektálního karcinomu. Ty programy jsou tady už dlouho. V současnosti se u pacientů s vysokým rizikem začíná s vyhledáváním včasných stádií karcinomu pankreatu a terapeutická endoskopie je velmi úspěšná u léčby některých benigních, to znamená nenádorových onemocnění, které dříve musely být operovány. Jako je například těžký zánět žlučníků, těžké záněty slinivky. Popřípadě různé drenáže žlučových cest a myslím si, že toto jsou všechno oblasti, kterým se na našem pracovišti dlouhodobě věnujeme. A které budou diskutovány i u jednotlivých případů na našem workshopu."

Letos přijelo 80 účastníků, primárně z Moravskoslezského kraje, ale i z dalších míst Česka a Slovenska.

Jozef Záň, primář gastroenterologie, Ústřední vojenská nemocnice Ružomberok: "My jako česká a slovenská gastroenterologická společnost velmi úzce spolupracujeme. Ta spolupráce je velmi nadstandardní a jsme na ni pyšní."
Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky, Fakultní nemocnice Olomouc: "Je to logické, že se vyskytuje právě na tomto pracovišti ten workshop, protože toto pracoviště patří mezi nejlépe vybavené. Jak personálně, tak materiálně pro provádění těchto metod."
Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Většina jsou lékaři, menšina pak zdravotní sestry. Protože sestry jsou velmi důležité u terapeutické endoskopie, protože asistují lékařům u provádění těch zákroků."

Lékaři připomněli také důležitost prevence.

Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "V současnosti je preventivní program pro všechny občany České republiky od 50 let preventivní koloskopie, případně testy na okultní krvácení, ale klíčová je ta koloskopie v padesáti letech. Tu by měl absolvovat každý bez ohledu na symptomy."
Jozef Záň, primář gastroenterologie, Ústřední vojenská nemocnice Ružomberok: "Co se týče onemocnění pankreatu biliárního traktu, tak ta prevence spočívá v omezení alkoholu a cigaret. Jinak ty onemocnění jsou velmi nepříjemné s velmi zlou prognózou, takže třeba si na to dávat pozor už od začátku."

Populační screening na rakovinu slinivky zatím neexistuje, ale lékařům se u rizikových pacientů daří zachytávat nádory včas, což zvyšuje úspěšnost léčby.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000045265/beskydsky-endoskopicky-workshop-se-venoval-miniinvazivnim-zakrokum