Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V září startuje 23. roční soutěže amatérských kapel Líheň

Havířov |  | Havířovský expres

Líheň je amatérská soutěž kapel, která se těší velké oblibě. Na konci září se rozjede již 23. ročník. Ten další ale začne v podstatě vzápětí. Proč, prozradil ve studiu ředitel soutěže Marek Slonina.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Marku, proč probíhá soutěž, byť je to už letos 23 ročník, ale myslím si, že se mezi námi najdou lidé nebo diváci, kteří třeba neznají tu historii. Tak vraťme se do té historie, která souvisí ještě s Inkubátorem.

Marek Slonina, ředitel soutěže: Ano, byl to festival Inkubátor. Byla vlastně naše iniciativa, jak pomoci mladým hudebníkům, kteří si stěžovali kdysi v Havířově, že nemají kde hrát, že sice hrají v garážích, ale nemají kde vystoupit. No a tak slovo dalo slovo tenkrát v Jazz Clubu ještě s mým tehdejším společníkem. No a rozhodli jsme se udělat festival Inkubátor. První ročník proběhl parádně. Amatérské kapely vystoupily, všichni byli spokojení, ale už na další ročník se jich přihlásilo asi 30. No a v té chvíli jsme nechtěli upřednostnit kamarády, které jsme znali, ty hudebníky, před těmi, kteří se přihlásili taky. No a tak vznikla vlastně soutěž Líheň. On ten Inkubátor, název a líheň, název taky inklinuje k tomu, že jsme chtěli vlastně pomáhat mladým kapelám na svět. No a tak vznikla soutěž Líheň, která teda letos bude mít 23 ročník.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: 27 koncertů krát 3 zhruba. Co když se přihlásí více kapel? Bude více koncertu, nebo už děláte selekci předem?

Marek Slonina, ředitel soutěže: To se nám stává běžně. Už jsme měli dokonce ročník, který teda asi nepokoříme jen tak, ale přihlásilo se nám tenkrát 968 kapel tuším. Takže nejdříve poslouchá všechny kapely, všechny nahrávky, asi zhruba desetičlenná porota. My si to odhlasujeme, vybereme stovku nejlepších po tom hlasování. Ta stovka je víceméně oslovená, kapely nám napíšou, které můžou, nemůžou a podobně. No a z nich vlastně 54 nastupuje do základních kol. No a poté vždy vítěz postupuje dál.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Jaká je jejich budoucnost potom, když se účastní Líhně? Stává se často, že se posunou o level výš, že už to nejsou ty garážové kapely. Anebo stává se i to, že třeba i po nějakých letech skončí?

Marek Slonina, ředitel soutěže: Tak samozřejmě, stává se obojí, protože hudebníci jsou jenom lidé, takže po nějaké době dojde k únavě materiálu, kapely se rozpadají, zase se zakládají jiné nebo se přetvářejí. Jednou z kapel, kterou můžu jmenovat, která vlastně prošla Líhní a řekl bych, že je jednou z těch úspěšnějších, je kapela Nebe, která vlastně začínala pod jedním názvem. My jsme tenkrát jako porota jednoznačně téměř rozhodli, že prostě nemají šanci na postup do dalších kol. Nicméně hlásili se znovu, už pod jiným názvem, s trošku jinou sestavou. Postoupili tenkrát dál a ještě dál. No a víceméně po té se vlastně dopracovali až k tomu, že jsou dnes profesionálové. A samozřejmě jim fandíme. Nicméně je i spousta dalších kapel, které si myslím, že si zaslouží vlastně úspěch. A díky té naší soutěži se dostaly někam dál. My pro ně zařizujeme právě ceny, které by jim měly pomoci v hudebním růstu. To znamená, aby to nebylo jenom o tom, že dostanete nějaký voucher na občerstvení v uvozovkách v nějaké restauraci a tím to pro vás končí. Je spousta soutěží takového kalibru, což nesnáším, ale my se snažíme spíše právě jim dávat ceny, které by je měly posunout dál. To znamená vouchery na nákup hudebních nástrojů do hudebních studií. To znamená, že nahrají své nahrávky v jiném prostředí, s jiným mistrem zvuku. Takže i ty kapely zase to posouvá někam dál. Takže veškeré věci, které dostanou od nás, což jsou v hodnotě letos to bude kolem 200 000 tisíc, tak jsou všechny ceny, které posouvají dál. No a samozřejmě pracujeme na tom, aby měli i kde vystoupit. Takže snažíme se a tímto vlastně můžu oslovit i pořadatele hudebních akcí, kteří by rádi nabídli prostor mladým muzikantům. Nebo neříkám amatérským, protože oni už to kolikrát jsou tak profesionální výkony, že už to snad ani nejsou amatéři, ale prostě jsou to pořád lidé, kteří se tím neživí. A proto oslovím tímto vlastně pořadatele akcí, že pokud by měli zájem a chtěli někoho z těch našich nejlepších na příští rok zaangažovat na svých festivalech nebo na svých akcích, obecních slavnostech a podobně, tak ať se nám ozvou, budeme rádi. Za ty kapely budeme rádi.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pojďme k časové posloupnosti letošního 23 ročníku. Kdy bude soutěž uzavřena? Kdy bude finále? Co bude mezi tím?

Marek Slonina, ředitel soutěže: Takže letos nás čeká 26 soutěžních koncertů, 27 bude finále. První koncerty nás čekají na konci září, to znamená 25. září, no a to velké finále proběhne 7. prosince v clubu Stolárna v Havířově a můžeme slíbit, že už máme předjednaného velmi zajímavého hosta.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Neprozradíte ho?

Marek Slonina, ředitel soutěže: Zatím ještě ne. Ještě jsme ho neprozradili ani na našich stránkách, takže měli bychom první informovat naše fanoušky.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Co jste mi ale prozradil před natáčením je to, že uzavřete v prosinci jeden ročník a hned rozjíždíte další ročník. Proč?

Marek Slonina, ředitel soutěže: No, je to pro nás velká výzva, ale my jsme vlastně celou dobu soutěže byli taková zimní soutěž, řekl bych jako zimní až jarní soutěž. Poslední ročníky před covidem probíhaly krásně vždy v těch měsících konec února až do dubna a někde v dubnu, v květnu a nejpozději začátkem června jsme měli velké finále. Tím pádem ta kapela hned mohla hrát na letních festivalech. Prostě všechno to tak hezky navazovalo. Když jsme museli uspořádat covidový ročník tak, že vlastně jsme začali sice v únoru, ale pak jsme dva měsíce nemohli nic dělat. Zase jsme mohli udělat dva koncerty, zase nehráli, zase hráli, zase nehráli a skončili jsme v prosinci a zaplaťpánbůh jsme vůbec dokončili každý ročník, který jsme začali i v covidovém období. Tak jsme si řekli, že dobře, tak teď nemůžeme ty kapely nahánět, tak budeme muset prostě jet na podzim, abychom měli vždy toho půlroku, rok na přípravu. Letos jsme se do toho obuli pořádně. Ten tým, jak říkám pořadatelský, je teď takový stabilní a silný. Tak jsme se rozhodli, že kdy jindy, když ne teď. Takže teď se opět přesuneme to znamená 7. prosince vyvrcholí 23 ročník a 24 by měl začít hned koncem února příštího roku. Tak aby jsme se vrátili zase zpátky na ty jarní měsíce.

Nahlásit chybu


K tématu

Děti ze ZŠ v Havířově-Šumbarku mají svou první velkou výstavu v Galerii kina Centrum

14. září 2023 8:37 | Havířov | Bára Kelnerová

V kině Centrum v Havířově je do konce září k vidění výstava prací žáků ze Základní školy a Střední školy z Havířova-Šumbarku, která vzdělává děti s různým handicapem. Škola se snaží rozvíjet u žáků kreativitu.

V havířovském domově seniorů se rozloučili s létem opět zahradní party

14. září 2023 8:27 | Havířov | Bára Kelnerová

Senioři v obou střediscích prožili aktivní léto. Nyní se společně setkali na zahradě, aby se u hudby a dobrého občerstvení rozloučili s létem. Aktivizační pracovníci však pro ně už nyní připravují bohatý podzimní program.

No Name, Jelen nebo i zlínská filharmonie. Slavnosti Jihu v Ostravě nabídly hvězdný program

19. června 2024 9:36 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Stadion Svazácká zaplnily o víkendu tisícovky lidí. Konaly se zde totiž již tradiční Slavnosti Jihu, a tedy největší letní festival v obvodu Ostrava-Jih. Hvězdná hudební vystoupení Vojty Dyka, Anety Langerové, kapel No Name, Jelen nebo třeba i zlínské filharmonie s Petrem Bendem doplnila řada zábavních atrakcí a aktivit pro celou rodinu.


ON-LINE: Extrémní povodně hrozí podle meteorologů v celé zemi

Dnes 15:30, vydáno dnes 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celá Česká republika se připravuje na situaci, která tady ještě nebyla. Až do neděle jsou hlášeny extrémní srážky, které mají způsobit výrazný nárůst hladin řek. Meteorologové zároveň hlásí riziko extrémních povodní. V Moravskoslezském kraji má napršet v úhrnu až 300 milimetrů srážek, což je v přepočtu 300 litrů na metr čtvereční.

Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

Včera 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací

Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

Včera 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

Včera 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Školy v Horní Suché přivítaly nové prvňáčky

Základní škola v Horní Suché připravila opět krásné přivítání ve sportovní hale pro prvňáčky, ale i jejich rodiče. Všichni si přáli, aby právě na první den ve škole děti nikdy nezapomněly.

Zastupitelé v Havířově se sešli po prázdninách na zasedání

Snížení koeficientu daně z nemovitostí, nebo sazby za užívání veřejného prostranství. Nejen to odhlasovali zastupitelé v Havířově na zářijovém zasedání.

Děti ze ZŠ K. Světlé v Havířově měly o týden delší prázdniny

V Havířově dostaly dvě školy výjimku od ministerstva školství, která povoluje pozdější začátek školního roku. Radnice totiž pokračuje v modernizaci budov. Jedna ze škol bude mít prázdniny až do 16. září.

Námořnická párty završila prázdninové aktivity SCEAV

Albrechtické děti společně s rodiči zakončily dvouměsíční prázdniny Námořnickou párty. Připravil ji pro ně místní farní sbor Slezské církve evangelické.

Umělkyně představila návštěvníkům techniku Spray Art Painting

11. září 2024 13:06 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Ve středu 4. září se Městská knihovna Orlová proměnila v místo, kde umění dýchalo barvami a spreji. Vernisáž prodejní výstavy Moniky Ociepkové, která slaví deset let své tvorby, přilákala nejen fanoušky umění, ale také ty, kdo se chtěli na vlastní kůži seznámit s fascinující technikou Spray Art Painting.

Stonavské dožínky 2024

11. září 2024 12:45 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Letošní dožínky, které se v neděli 1. září odehrály v obci Stonava, přilákaly stovky lidí z celého regionu a nabídly bohatý program plný hudby a zábavy pro malé i velké. Tato slavnost, kterou organizuje obec, Farma Stonava a místní skupina polského kulturně osvětového svazu je již několik let nedílnou součástí stonavského kulturního kalendáře.

V září startuje 23. roční soutěže amatérských kapel Líheň
Vydáno 27. srpna 2024 10:18, Havířov, Bára Kelnerová
Líheň je amatérská soutěž kapel, která se těší velké oblibě. Na konci září se rozjede již 23. ročník. Ten další ale začne v podstatě vzápětí. Proč, prozradil ve studiu ředitel soutěže Marek Slonina.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Marku, proč probíhá soutěž, byť je to už letos 23 ročník, ale myslím si, že se mezi námi najdou lidé nebo diváci, kteří třeba neznají tu historii. Tak vraťme se do té historie, která souvisí ještě s Inkubátorem.

Marek Slonina, ředitel soutěže: Ano, byl to festival Inkubátor. Byla vlastně naše iniciativa, jak pomoci mladým hudebníkům, kteří si stěžovali kdysi v Havířově, že nemají kde hrát, že sice hrají v garážích, ale nemají kde vystoupit. No a tak slovo dalo slovo tenkrát v Jazz Clubu ještě s mým tehdejším společníkem. No a rozhodli jsme se udělat festival Inkubátor. První ročník proběhl parádně. Amatérské kapely vystoupily, všichni byli spokojení, ale už na další ročník se jich přihlásilo asi 30. No a v té chvíli jsme nechtěli upřednostnit kamarády, které jsme znali, ty hudebníky, před těmi, kteří se přihlásili taky. No a tak vznikla vlastně soutěž Líheň. On ten Inkubátor, název a líheň, název taky inklinuje k tomu, že jsme chtěli vlastně pomáhat mladým kapelám na svět. No a tak vznikla soutěž Líheň, která teda letos bude mít 23 ročník.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: 27 koncertů krát 3 zhruba. Co když se přihlásí více kapel? Bude více koncertu, nebo už děláte selekci předem?

Marek Slonina, ředitel soutěže: To se nám stává běžně. Už jsme měli dokonce ročník, který teda asi nepokoříme jen tak, ale přihlásilo se nám tenkrát 968 kapel tuším. Takže nejdříve poslouchá všechny kapely, všechny nahrávky, asi zhruba desetičlenná porota. My si to odhlasujeme, vybereme stovku nejlepších po tom hlasování. Ta stovka je víceméně oslovená, kapely nám napíšou, které můžou, nemůžou a podobně. No a z nich vlastně 54 nastupuje do základních kol. No a poté vždy vítěz postupuje dál.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Jaká je jejich budoucnost potom, když se účastní Líhně? Stává se často, že se posunou o level výš, že už to nejsou ty garážové kapely. Anebo stává se i to, že třeba i po nějakých letech skončí?

Marek Slonina, ředitel soutěže: Tak samozřejmě, stává se obojí, protože hudebníci jsou jenom lidé, takže po nějaké době dojde k únavě materiálu, kapely se rozpadají, zase se zakládají jiné nebo se přetvářejí. Jednou z kapel, kterou můžu jmenovat, která vlastně prošla Líhní a řekl bych, že je jednou z těch úspěšnějších, je kapela Nebe, která vlastně začínala pod jedním názvem. My jsme tenkrát jako porota jednoznačně téměř rozhodli, že prostě nemají šanci na postup do dalších kol. Nicméně hlásili se znovu, už pod jiným názvem, s trošku jinou sestavou. Postoupili tenkrát dál a ještě dál. No a víceméně po té se vlastně dopracovali až k tomu, že jsou dnes profesionálové. A samozřejmě jim fandíme. Nicméně je i spousta dalších kapel, které si myslím, že si zaslouží vlastně úspěch. A díky té naší soutěži se dostaly někam dál. My pro ně zařizujeme právě ceny, které by jim měly pomoci v hudebním růstu. To znamená, aby to nebylo jenom o tom, že dostanete nějaký voucher na občerstvení v uvozovkách v nějaké restauraci a tím to pro vás končí. Je spousta soutěží takového kalibru, což nesnáším, ale my se snažíme spíše právě jim dávat ceny, které by je měly posunout dál. To znamená vouchery na nákup hudebních nástrojů do hudebních studií. To znamená, že nahrají své nahrávky v jiném prostředí, s jiným mistrem zvuku. Takže i ty kapely zase to posouvá někam dál. Takže veškeré věci, které dostanou od nás, což jsou v hodnotě letos to bude kolem 200 000 tisíc, tak jsou všechny ceny, které posouvají dál. No a samozřejmě pracujeme na tom, aby měli i kde vystoupit. Takže snažíme se a tímto vlastně můžu oslovit i pořadatele hudebních akcí, kteří by rádi nabídli prostor mladým muzikantům. Nebo neříkám amatérským, protože oni už to kolikrát jsou tak profesionální výkony, že už to snad ani nejsou amatéři, ale prostě jsou to pořád lidé, kteří se tím neživí. A proto oslovím tímto vlastně pořadatele akcí, že pokud by měli zájem a chtěli někoho z těch našich nejlepších na příští rok zaangažovat na svých festivalech nebo na svých akcích, obecních slavnostech a podobně, tak ať se nám ozvou, budeme rádi. Za ty kapely budeme rádi.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pojďme k časové posloupnosti letošního 23 ročníku. Kdy bude soutěž uzavřena? Kdy bude finále? Co bude mezi tím?

Marek Slonina, ředitel soutěže: Takže letos nás čeká 26 soutěžních koncertů, 27 bude finále. První koncerty nás čekají na konci září, to znamená 25. září, no a to velké finále proběhne 7. prosince v clubu Stolárna v Havířově a můžeme slíbit, že už máme předjednaného velmi zajímavého hosta.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Neprozradíte ho?

Marek Slonina, ředitel soutěže: Zatím ještě ne. Ještě jsme ho neprozradili ani na našich stránkách, takže měli bychom první informovat naše fanoušky.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Co jste mi ale prozradil před natáčením je to, že uzavřete v prosinci jeden ročník a hned rozjíždíte další ročník. Proč?

Marek Slonina, ředitel soutěže: No, je to pro nás velká výzva, ale my jsme vlastně celou dobu soutěže byli taková zimní soutěž, řekl bych jako zimní až jarní soutěž. Poslední ročníky před covidem probíhaly krásně vždy v těch měsících konec února až do dubna a někde v dubnu, v květnu a nejpozději začátkem června jsme měli velké finále. Tím pádem ta kapela hned mohla hrát na letních festivalech. Prostě všechno to tak hezky navazovalo. Když jsme museli uspořádat covidový ročník tak, že vlastně jsme začali sice v únoru, ale pak jsme dva měsíce nemohli nic dělat. Zase jsme mohli udělat dva koncerty, zase nehráli, zase hráli, zase nehráli a skončili jsme v prosinci a zaplaťpánbůh jsme vůbec dokončili každý ročník, který jsme začali i v covidovém období. Tak jsme si řekli, že dobře, tak teď nemůžeme ty kapely nahánět, tak budeme muset prostě jet na podzim, abychom měli vždy toho půlroku, rok na přípravu. Letos jsme se do toho obuli pořádně. Ten tým, jak říkám pořadatelský, je teď takový stabilní a silný. Tak jsme se rozhodli, že kdy jindy, když ne teď. Takže teď se opět přesuneme to znamená 7. prosince vyvrcholí 23 ročník a 24 by měl začít hned koncem února příštího roku. Tak aby jsme se vrátili zase zpátky na ty jarní měsíce.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000044572/v-zari-startuje-23-rocni-souteze-amaterskych-kapel-lihen