Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Každý splav může být nebezpečný. Povodí Odry před prázdninami vyzývá k opatrnosti na řekách

Celý MS kraj |

Zákaz koupání na jezech by měla být až poslední možnost, jak řešit tragické události na řekách. Nepozornost a hazard stojí za řadou vážných a místy právě i tragických událostí nejen na řekách. Vodohospodáři proto před prázdninami upozorňují veřejnost na zásady bezpečného chování na vodě.

Vodohospodáři se snaží pravidelně nad rámec svých povinností zabezpečit některé jezy záchrannými prostředky, různými konstrukčními prvky a informačními tabulemi.

Jiří Tkáč, generální ředitel Povodí Odry: "Doposud jsme vybavili kolem 15 nejfrekventovanějších vodních děl informačními tabulemi a záchrannými prostředky, a to na vlastní náklady. Při vytipování potenciálně nebezpečných míst jsme úzce spolupracovali s krajským ředitelstvím Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. V této činnosti budeme v následujících letech nadále pokračovat a budeme počet jezů se zmiňovaným vybavením rozšiřovat a dále plánujeme již vybavené objekty doplnit záchranným boxem, kde budou základní pomůcky lano a plovoucí podkova ještě lépe chráněny před povětrnostními podmínkami a vandalismem."

Úpravy toků přes naše města a obce jsou mimo opevnění vlastního koryta často doplňovány o říční hráze a u některých řek je zajišťována ochrana proti povodním kombinací úprav toků s tlumicím efektem, které zajišťují přehrady nad nimi.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Nedílnou součástí těchto úprav toků jsou spádové objekty. Spádové stupně jsou nezbytné ke zmírnění vodní energie a rychlosti proudící vody a její erozní síly, zejména při povodních, aby během nich nebyly břehovou erozí skokově napadeny říční hráze, následně protrženy a v konečném důsledku nebylo zaplaveno město či obec. Jejich funkce je v celém systému ochrany proti povodním nezastupitelná."
Břetislav Tureček, technický ředitel Povodí Odry: "Na tocích v povodí Odry, které spravujeme a u kterých zajišťujeme ochranu proti povodním, máme těchto spádových stupňů s výškou nad jeden metr více jak 900. Tyto objekty byly řádně stavebně povoleny a zkolaudovány a v souladu se zákonem o vodách, stavebním zákonem a dalšími prováděcími předpisy jsou provozovány. Samozřejmě, že podle doby vzniku spádových stupňů mají tato vodní díla různou konstrukci. Některé mají lichoběžníkovou přelivnou hranu, jiné šikmou, a řada z nich bezpodtlakovou tzv. Smetanovou přelivnou plochu, jako tomu je kupříkladu u spádového stupně v říčním km 34,030 řeky Ostravice ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde došlo v letošním roce o Velikonocích k utonutí osob. Každý ze zmiňovaných typů má své výhody a nevýhody, od předpokládané délky životnosti, která je spojena s opotřebením, se zimním režimem, se zachytáváním plovoucích předmětů, což souvisí zejména s bezpečností těchto objektů hlavně za povodní, s výší investičních i provozních nákladů a za nevhodných povětrnostních podmínek může každý z těchto objektů být nebezpečný."

V současnosti vodohospodáři připravili seznam dalších vodních děl na jednotlivých řekách v povodí Odry, která budou postupně vybavována informačními tabulemi, záchrannými prostředky a kotevními prvky.

Břetislav Tureček, technický ředitel Povodí Odry: "„Obecné nakládání s vodou upravuje vodní zákon v platném znění a jeho §6 a citace z něj - „každý může na vlastní nebezpečí bez povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu odebírat povrchové vody nebo s nimi jinak nakládat pro vlastní potřebu, není–li k tomu třeba zvláštního technického zařízení“. Za jiné obecné nakládání s vodou je tradičně již od konce 19. století považováno praní, mytí, napájení, brodění, plavení zvířat, vodní a lední sporty včetně koupání a podobné další lidské aktivity."

Povodí Odry zároveň apeluje na veřejnost, aby řeky a vodní díla využívala:

  • za nízkých průtoků
  • při dobrých teplotních podmínkách vody v řekách
  • při nízké rychlosti proudící vody
  • nejlépe za přítomnosti dalších osob
  • s opatrností při vstupu do vody
  • při dodržování zdravotnických zásad a při vstupu do větší hloubky se osmělili a pak si můžete v plné míře a hojnosti využívat vodní bohatství.

Každý podle svého věku a kondice si musí zvážit, zda podmínky pro vodní rekreaci pro něj jsou vhodné, zvláště za děti tak musí učinit jejich rodiče, případně jejich dozor. 

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Samozřejmě si dejme všichni společný závazek, že vše, co si k vodě s sebou přineseme, tak si po sobě také uklidíme. A hlavně nepoškozujme a neničme záchranné prvky a prostředky!"
Nahlásit chybu


K tématu

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v celém MS kraji. Povodně ale nehrozí

17. května 2023 12:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Celý Moravskoslezský kraj zasáhly vydatné deště, které způsobily vzestup hladiny řek. Vodohospodáři ale vše bedlivě sledují a žádné povodně prý nehrozí. Meteorologové navíc potvrdili ústup srážek.

Okolí Hlučínského jezera čekají změny záplavového území. Obce v okolí se těší na její využití

18. července 2023 10:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Součástí velké revitalizace Hlučínského jezera byla i rekonstrukce a úpravy vodohospodářských staveb, které znamenají zvýšení protipovodňové bezpečnosti. Nyní bude následovat aktualizace záplavového území, což obce v okolí bývalé štěrkovny vítají.

V Odře na hranicích s Polskem uhynuly ryby. Příčinou mohou být vysoké teploty

27. července 2023 9:59 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V řece Odře v blízkosti hranic s Polskem uhynuly ryby. Hasiči na místě postavili nornou stěnu a leklé kusy vytahují. To samé se děje i v Polsku. Situace se už ale prý uklidňuje a v laboratoři Povodí Odry pracují experti na zjištění příčin úhynu.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Každý splav může být nebezpečný. Povodí Odry před prázdninami vyzývá k opatrnosti na řekách
Vydáno 21. června 2021 17:58, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Zákaz koupání na jezech by měla být až poslední možnost, jak řešit tragické události na řekách. Nepozornost a hazard stojí za řadou vážných a místy právě i tragických událostí nejen na řekách. Vodohospodáři proto před prázdninami upozorňují veřejnost na zásady bezpečného chování na vodě.

FOTO: Povodí Odry

Vodohospodáři se snaží pravidelně nad rámec svých povinností zabezpečit některé jezy záchrannými prostředky, různými konstrukčními prvky a informačními tabulemi.

Jiří Tkáč, generální ředitel Povodí Odry: "Doposud jsme vybavili kolem 15 nejfrekventovanějších vodních děl informačními tabulemi a záchrannými prostředky, a to na vlastní náklady. Při vytipování potenciálně nebezpečných míst jsme úzce spolupracovali s krajským ředitelstvím Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. V této činnosti budeme v následujících letech nadále pokračovat a budeme počet jezů se zmiňovaným vybavením rozšiřovat a dále plánujeme již vybavené objekty doplnit záchranným boxem, kde budou základní pomůcky lano a plovoucí podkova ještě lépe chráněny před povětrnostními podmínkami a vandalismem."

Úpravy toků přes naše města a obce jsou mimo opevnění vlastního koryta často doplňovány o říční hráze a u některých řek je zajišťována ochrana proti povodním kombinací úprav toků s tlumicím efektem, které zajišťují přehrady nad nimi.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Nedílnou součástí těchto úprav toků jsou spádové objekty. Spádové stupně jsou nezbytné ke zmírnění vodní energie a rychlosti proudící vody a její erozní síly, zejména při povodních, aby během nich nebyly břehovou erozí skokově napadeny říční hráze, následně protrženy a v konečném důsledku nebylo zaplaveno město či obec. Jejich funkce je v celém systému ochrany proti povodním nezastupitelná."
Břetislav Tureček, technický ředitel Povodí Odry: "Na tocích v povodí Odry, které spravujeme a u kterých zajišťujeme ochranu proti povodním, máme těchto spádových stupňů s výškou nad jeden metr více jak 900. Tyto objekty byly řádně stavebně povoleny a zkolaudovány a v souladu se zákonem o vodách, stavebním zákonem a dalšími prováděcími předpisy jsou provozovány. Samozřejmě, že podle doby vzniku spádových stupňů mají tato vodní díla různou konstrukci. Některé mají lichoběžníkovou přelivnou hranu, jiné šikmou, a řada z nich bezpodtlakovou tzv. Smetanovou přelivnou plochu, jako tomu je kupříkladu u spádového stupně v říčním km 34,030 řeky Ostravice ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde došlo v letošním roce o Velikonocích k utonutí osob. Každý ze zmiňovaných typů má své výhody a nevýhody, od předpokládané délky životnosti, která je spojena s opotřebením, se zimním režimem, se zachytáváním plovoucích předmětů, což souvisí zejména s bezpečností těchto objektů hlavně za povodní, s výší investičních i provozních nákladů a za nevhodných povětrnostních podmínek může každý z těchto objektů být nebezpečný."

V současnosti vodohospodáři připravili seznam dalších vodních děl na jednotlivých řekách v povodí Odry, která budou postupně vybavována informačními tabulemi, záchrannými prostředky a kotevními prvky.

Břetislav Tureček, technický ředitel Povodí Odry: "„Obecné nakládání s vodou upravuje vodní zákon v platném znění a jeho §6 a citace z něj - „každý může na vlastní nebezpečí bez povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu odebírat povrchové vody nebo s nimi jinak nakládat pro vlastní potřebu, není–li k tomu třeba zvláštního technického zařízení“. Za jiné obecné nakládání s vodou je tradičně již od konce 19. století považováno praní, mytí, napájení, brodění, plavení zvířat, vodní a lední sporty včetně koupání a podobné další lidské aktivity."

Povodí Odry zároveň apeluje na veřejnost, aby řeky a vodní díla využívala:

  • za nízkých průtoků
  • při dobrých teplotních podmínkách vody v řekách
  • při nízké rychlosti proudící vody
  • nejlépe za přítomnosti dalších osob
  • s opatrností při vstupu do vody
  • při dodržování zdravotnických zásad a při vstupu do větší hloubky se osmělili a pak si můžete v plné míře a hojnosti využívat vodní bohatství.

Každý podle svého věku a kondice si musí zvážit, zda podmínky pro vodní rekreaci pro něj jsou vhodné, zvláště za děti tak musí učinit jejich rodiče, případně jejich dozor. 

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Samozřejmě si dejme všichni společný závazek, že vše, co si k vodě s sebou přineseme, tak si po sobě také uklidíme. A hlavně nepoškozujme a neničme záchranné prvky a prostředky!"
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000026174/kazdy-splav-muze-byt-nebezpecny-povodi-odry-pred-prazdninami-vyzyva-k-opatrnosti-na-rekach