Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Vyléčené zvířecí pacienty záchranáři vypouští do volné přírody

Celý MS kraj |

Prázdniny jsou pro Záchrannou stanici v Bartošovicích nejnáročnější měsíce. Je to období, kdy se k záchranářům dostává nejvíce zvířat z celého roku. Například během letošního července a srpna přijali 358 živočichů. Téměř každý týden pak zvířata díky péči, které se jim dostává v záchranné stanici, nalézají svůj nový domov v přírodě.

Záchranná stanice v Bartošovicích slouží od roku 1983 jako nemocnice pro divoká zvířata a byla vůbec prvním zařízením tohoto charakteru ve střední Evropě. V průběhu celého roku tam přijímají obrovský počet zvířecích pacientů, které se snaží vyléčit, aby se mohli vrátit do volné přírody. Zvířata musí nejdříve dorůst do určité velikosti a u ptáků se čeká na přepeření. Potom je ochránci umisťují do vypouštěcích voliér. V záchranné stanici stráví minimálně dva až tři měsíce a některé druhy i déle. My jsme byli u toho, když ochutnali volnou přírodu poštolky, kalousy, čáp, krahujci, káně, sovy pálené a také veverky.

Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice Bartošovice: “Příprava ve velké voliéře probíhá 3 - 4 týdny. Musí zvládnout základní letecké schopnosti, obraty, živit se. Každé vypuštění je pro ně tak trochu šokem protože najednou mají přírodu bez hranic, není tam žádné pletivo a stěny. Chvilku jim trvá než se orientují.”

Jak obstojí v přírodě záleží do jisté míry na potravní nabídce. Letos je například málo drobných hlodavců, ty naštěstí všichni dnes vypuštění svěřenci nahradí všudypřítomným hmyzem.

Většina vypuštěných svěřenců se do záchranné stanice dostala jako mládě, opuštěné nebo vypadlé z hnízda. Ovšem až 30% jich do záchranné stanice putuje zcela zbytečně, nevědomostí lidí, kteří se domnívají, že se jedná opuštěného jednotlivce. Letos přijali v Bartošovicích okolo 14ti stovek mláďat. Záchranáři se tak stávají adoptivními rodiči a vypiplají je do stavu, kdy by i ve volné přírodě opouštěli rodná hnízda. Výjimkou je tento čáp. Narodil se ve stanici páru, který tam už kdysi musel zůstat po rozsáhlých zraněních. Má na sobě vysílačku. Díky ní budou ochránci v Bartošovicích mapovat jeho pohyb.

Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice Bartošovice: “My jsme jedna ze záchranných stanic, která instaluje vysílačky a chceme vědět, co s těmi našimi svěřenci je. Takto už jsme vypustili několik desítek chovanců. Velké ztráty jsme měli v období tahu, při přeletu zemí, kde se například čápi mohou střílet.., jako třeba v Turecku a Libanonu. Na druhou stranu máme pod vysílačkami tři orly křiklavé a všichni fungují, to nám dělá radost.”

Bartošovičtí ochránci vypouští zvířata do volné přírody téměř každý týden po celý rok. V záchranné stanici stále léčí a připravují nové a nové svěřence, kteří mají to štěstí, že se ocitli právě tady a mohou se po přeléčení vrátit do volné přírody.

Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice Bartošovice: “To není žádná sranda, přežít ve volné přírodě, je to boj, tvrdý boj. Do teď se měli dobře, žrádlo na talíři, měli péči, byli v malinkém prostoru a měli o sobě postaráno, teď už se musí postarat sami o sebe.”
Nahlásit chybu


K tématu

Na zahradě domu v Dobré se objevilo mládě rysa, ze stromu ho odchytli hasiči a ochránci přírody

6. prosince 2023 18:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Odborníci ze záchranné stanice živočichů v Bartošovicích zasahovali spolu s hasiči v Dobré u Frýdku-Místku. Obyvatelům tamního domu se totiž na zahradu dostalo mládě rysa. Zvíře se dostalo do souboje se psem a následně vylezlo na strom. Odtud ho museli ochránci přírody odchytnout ve spolupráci s hasiči. Zvíře je teď v péči odborníků.

Na Opavsku někdo postřelil vzácného dravce, letos jde už o třetí případ

21. května 2023 14:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na Opavsku někdo postřelil motáka lužního. Jde o chráněného a silně ohroženého dravce. Zvíře objevili lidé při procházce u Štěpánkovic a následně se 16. května dostalo do péče Záchranné stanice v Bartošovicích. Podle ochránců přírody jde letos o již třetí podobný případ. Pachateli hrozí trest.

Záchraně živočichů se v Bartošovicích věnují 40 let, tato stanice byla první v republice i ve střední Evropa

30. října 2023 10:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku vznikla před 40 lety, byla první svého druhu v České republice a dokonce i ve střední Evropě. Ošetřili zde víc než 38 tisíc živočichů.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Dnes 16:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Kraj vybuduje v Hlučíně chráněné bydlení pro duševně nemocné

Včera 17:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový domov pro osm duševně nemocných začíná v Hlučíně stavět Moravskoslezský kraj. Chráněné bydlení v ulici Okrajová bude spadat pod krajskou příspěvkovou organizaci Fontána. Celkové náklady včetně vybavení se očekávají zhruba ve výši 34 milionů korun, náklady z větší části pokryje dotace z Evropské unie.

Na pokutách od řidičů vybrali moravskoslezští policisté za den přes 340 tisíc korun

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akci. Zaměřili se při ní hlavně na alkohol a drogy za volantem. V průběhu jednoho dne řešili přes 330 přestupků a na pokutách vybrali přes 340 tisíc korun. Nejčastějšími prohřešky bylo držení telefonu za jízdy a překročení povolené rychlosti.

EKO MAGAZÍN: Vyléčené zvířecí pacienty záchranáři vypouští do volné přírody
Vydáno 30. srpna 2022 15:54, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Prázdniny jsou pro Záchrannou stanici v Bartošovicích nejnáročnější měsíce. Je to období, kdy se k záchranářům dostává nejvíce zvířat z celého roku. Například během letošního července a srpna přijali 358 živočichů. Téměř každý týden pak zvířata díky péči, které se jim dostává v záchranné stanici, nalézají svůj nový domov v přírodě.

Záchranná stanice v Bartošovicích slouží od roku 1983 jako nemocnice pro divoká zvířata a byla vůbec prvním zařízením tohoto charakteru ve střední Evropě. V průběhu celého roku tam přijímají obrovský počet zvířecích pacientů, které se snaží vyléčit, aby se mohli vrátit do volné přírody. Zvířata musí nejdříve dorůst do určité velikosti a u ptáků se čeká na přepeření. Potom je ochránci umisťují do vypouštěcích voliér. V záchranné stanici stráví minimálně dva až tři měsíce a některé druhy i déle. My jsme byli u toho, když ochutnali volnou přírodu poštolky, kalousy, čáp, krahujci, káně, sovy pálené a také veverky.

Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice Bartošovice: “Příprava ve velké voliéře probíhá 3 - 4 týdny. Musí zvládnout základní letecké schopnosti, obraty, živit se. Každé vypuštění je pro ně tak trochu šokem protože najednou mají přírodu bez hranic, není tam žádné pletivo a stěny. Chvilku jim trvá než se orientují.”

Jak obstojí v přírodě záleží do jisté míry na potravní nabídce. Letos je například málo drobných hlodavců, ty naštěstí všichni dnes vypuštění svěřenci nahradí všudypřítomným hmyzem.

Většina vypuštěných svěřenců se do záchranné stanice dostala jako mládě, opuštěné nebo vypadlé z hnízda. Ovšem až 30% jich do záchranné stanice putuje zcela zbytečně, nevědomostí lidí, kteří se domnívají, že se jedná opuštěného jednotlivce. Letos přijali v Bartošovicích okolo 14ti stovek mláďat. Záchranáři se tak stávají adoptivními rodiči a vypiplají je do stavu, kdy by i ve volné přírodě opouštěli rodná hnízda. Výjimkou je tento čáp. Narodil se ve stanici páru, který tam už kdysi musel zůstat po rozsáhlých zraněních. Má na sobě vysílačku. Díky ní budou ochránci v Bartošovicích mapovat jeho pohyb.

Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice Bartošovice: “My jsme jedna ze záchranných stanic, která instaluje vysílačky a chceme vědět, co s těmi našimi svěřenci je. Takto už jsme vypustili několik desítek chovanců. Velké ztráty jsme měli v období tahu, při přeletu zemí, kde se například čápi mohou střílet.., jako třeba v Turecku a Libanonu. Na druhou stranu máme pod vysílačkami tři orly křiklavé a všichni fungují, to nám dělá radost.”

Bartošovičtí ochránci vypouští zvířata do volné přírody téměř každý týden po celý rok. V záchranné stanici stále léčí a připravují nové a nové svěřence, kteří mají to štěstí, že se ocitli právě tady a mohou se po přeléčení vrátit do volné přírody.

Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice Bartošovice: “To není žádná sranda, přežít ve volné přírodě, je to boj, tvrdý boj. Do teď se měli dobře, žrádlo na talíři, měli péči, byli v malinkém prostoru a měli o sobě postaráno, teď už se musí postarat sami o sebe.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033060/eko-magazin-vylecene-zvireci-pacienty-zachranari-vypousti-do-volne-prirody