Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Podvodnými SMS chtěli dva muži okrást tisíce klientů českých i řeckých bank

Celý MS kraj |

8 000 SMS a 2 000 e-mailů s podvodným textem připravila dvojice mužů k rozeslání klientům českých a řeckých bank. Několik tisíc se jim podařilo rozeslat, než jim do bytu vtrhla zásahová jednotka. Kriminalisté na případu pracují několik měsíců a nyní právě rozšířili trestní stíhání.

zdroj videa: Policie ČR

"Dočasná blokace vašeho účtu. Pro více informací a odblokování pokračujte na:" - Tak nějak vypadaly SMS zprávy, které rozesílala dvojice mužů na tisíce telefonních čísel. Připraveny měli i e-maily s podobným hlášením. Chtěli tak díky nim okrást klienty bank, kteří by na tento podvod mohli naletět.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Až na pár poškozených hovoříme jen o pokusu. Kriminalistům specializujícím se na kyber kriminalitu totiž stačilo na jaře pouhých pár dnů k vypátrání a obvinění muže, čímž jemu a komplici „překazili business“ a jistě zachránili neskutečnému množství klientů jejich vklady. Čas zde hraje velkou roli, neboť policisté ze zkušeností ví, že i přes neustálé nabádání k obezřetnosti při elektronické komunikaci (ve virtuálním prostředí obecně) spočívající před „kliknutím“ v ověřování si všech informací, se pachatelům vždy bohužel podaří mnohé osoby obelstít."

Počátkem dubna zadrželi ostravští policisté s kolegy z pražské zásahové jednotky 28letého muže. Nyní je již stíhaný i jeho 29letý komplic.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Ten měl poskytnout finance a telefonní čísla a mladšího instruovat k hromadnému rozesílání SMS zpráv nebo e-mailů. Cílem bylo vylákat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, vždy pod záminkou neprodlené nutnosti odblokování účtu, jak jinak než po „kliknutí“ na obdržený odkaz."

Informace byla samozřejmě mylná a odkaz směřoval na falešné webové stránky, vizuálně však velmi podobné oficiálním jisté významné banky. Z více než 3 000 SMS a 2 000 e-mailů se dvojici podařila odeslat zhruba polovina. A téměř 1 000 klientů a jejich účtů bylo v ohrožení. Plánem dvojice bylo okrást i klienty ze zahraničí. Měli odeslat 15 SMS zpráv klientům významné řecké banky a dalších na 5 000 SMS směřujících do Řecka měli mít připravených k odeslání a jen díky zásahu policistů se jim to nezdařilo.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Vrchní komisař oddělení kybernetické kriminality obvinil oba muže ze spolupachatelství pokusu a přípravy zvlášť závažného zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a pokusu přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací."

Oba jsou teď ohroženi trestní sazbou 8 až 12 let vězení. Mladší byl za podobnou trestnou činnost už v minulosti odsouzen a ve vězení už sedí. Starší se za uvedené jednání aktuálně zodpovídá u jiného soudu. Bylo rozhodnuto o jeho vzetí do vazby. Je tedy zřejmé, že oba jsou počítačově zdatní a znalí phishingových útoků.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Při domovních prohlídkách zajistili policisté také mobilní telefony a počítač, vše je nyní v rukou kriminalistických expertů. Obecně tyto případy kladou na kriminalisty vysoké nároky – zde například zjišťovali a vyhodnocovali informace od operátorů a osob či společností spravujících či poskytujících služby SMS či e-mailové brány, identifikovali uživatelské účty a analyzovali transakce."

Kriminalisté tak na případu dál pracují.

Nahlásit chybu


K tématu

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu

4. června 2023 13:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

15. dubna 2024 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

Muž v Ostravě vyhrožoval sebepoškozením. Policie před jeho zadržením evakuovala dům

11. prosince 2023 15:21 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie, zásahová jednotka, hasiči a v záloze také záchranáři. Tak to vypadalo v pondělí u domu na rušné Pavlovově ulici v Ostravě-Zábřehu. Senior tam vyhrožoval sebepoškozením. Policie musela evakuovat celý dům, protože muže už v minulosti řešila kvůli nástražnému výbušnému systému.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Podvodnými SMS chtěli dva muži okrást tisíce klientů českých i řeckých bank
Vydáno 15. listopadu 2022 11:26, Celý MS kraj, Jiří Cileček
8 000 SMS a 2 000 e-mailů s podvodným textem připravila dvojice mužů k rozeslání klientům českých a řeckých bank. Několik tisíc se jim podařilo rozeslat, než jim do bytu vtrhla zásahová jednotka. Kriminalisté na případu pracují několik měsíců a nyní právě rozšířili trestní stíhání.

zdroj videa: Policie ČR

"Dočasná blokace vašeho účtu. Pro více informací a odblokování pokračujte na:" - Tak nějak vypadaly SMS zprávy, které rozesílala dvojice mužů na tisíce telefonních čísel. Připraveny měli i e-maily s podobným hlášením. Chtěli tak díky nim okrást klienty bank, kteří by na tento podvod mohli naletět.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Až na pár poškozených hovoříme jen o pokusu. Kriminalistům specializujícím se na kyber kriminalitu totiž stačilo na jaře pouhých pár dnů k vypátrání a obvinění muže, čímž jemu a komplici „překazili business“ a jistě zachránili neskutečnému množství klientů jejich vklady. Čas zde hraje velkou roli, neboť policisté ze zkušeností ví, že i přes neustálé nabádání k obezřetnosti při elektronické komunikaci (ve virtuálním prostředí obecně) spočívající před „kliknutím“ v ověřování si všech informací, se pachatelům vždy bohužel podaří mnohé osoby obelstít."

Počátkem dubna zadrželi ostravští policisté s kolegy z pražské zásahové jednotky 28letého muže. Nyní je již stíhaný i jeho 29letý komplic.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Ten měl poskytnout finance a telefonní čísla a mladšího instruovat k hromadnému rozesílání SMS zpráv nebo e-mailů. Cílem bylo vylákat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, vždy pod záminkou neprodlené nutnosti odblokování účtu, jak jinak než po „kliknutí“ na obdržený odkaz."

Informace byla samozřejmě mylná a odkaz směřoval na falešné webové stránky, vizuálně však velmi podobné oficiálním jisté významné banky. Z více než 3 000 SMS a 2 000 e-mailů se dvojici podařila odeslat zhruba polovina. A téměř 1 000 klientů a jejich účtů bylo v ohrožení. Plánem dvojice bylo okrást i klienty ze zahraničí. Měli odeslat 15 SMS zpráv klientům významné řecké banky a dalších na 5 000 SMS směřujících do Řecka měli mít připravených k odeslání a jen díky zásahu policistů se jim to nezdařilo.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Vrchní komisař oddělení kybernetické kriminality obvinil oba muže ze spolupachatelství pokusu a přípravy zvlášť závažného zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a pokusu přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací."

Oba jsou teď ohroženi trestní sazbou 8 až 12 let vězení. Mladší byl za podobnou trestnou činnost už v minulosti odsouzen a ve vězení už sedí. Starší se za uvedené jednání aktuálně zodpovídá u jiného soudu. Bylo rozhodnuto o jeho vzetí do vazby. Je tedy zřejmé, že oba jsou počítačově zdatní a znalí phishingových útoků.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Při domovních prohlídkách zajistili policisté také mobilní telefony a počítač, vše je nyní v rukou kriminalistických expertů. Obecně tyto případy kladou na kriminalisty vysoké nároky – zde například zjišťovali a vyhodnocovali informace od operátorů a osob či společností spravujících či poskytujících služby SMS či e-mailové brány, identifikovali uživatelské účty a analyzovali transakce."

Kriminalisté tak na případu dál pracují.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000034353/podvodnymi-sms-chteli-dva-muzi-okrast-tisice-klientu-ceskych-i-reckych-bank