Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty OU oslavila 10. výročí

Celý MS kraj |

Klinika hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity oslavila desáté narozeniny. Na tomto pracovišti léčí pacienty s onemocněním krve a krvetvorných orgánů. Léčba hematoonkologických pacientů má ve FN více než třicetiletou historii.

Špičkové pracoviště Kliniky hematoonkologie pečuje komplexně o nemocné se všemi typy krevních nádorů. Používá veškeré dostupné světově významné léčebné metody a je pracovištěm, které získalo akreditaci Evropské transplantační komise s certifikátem pro klinické studie typu “First in Human”.

Jiří Havrlant, ředitel FNO: “V roce 2013 transformací našeho ústavu Klinické hematoonkologie byl tento ústav převeden na Kliniku hematoonkologie, což znamenalo pro nemocnici posun v léčbě nádorů krve. Jsme na špičkové úrovni a jsme součástí komplexních center v rámci ČR i mimo ní.”
Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty OU: “Mám pocit, že se jim daří čím dál víc, skutečně, ty jejich objevy jsou publikované v prestižních vědeckých časopisech a mají obdivuhodný dopad do klinické léčby pacientů.”
Roman Hájek, přednosta Kliniky hematoonkologie FNO a LF OU: “Díky technologiím, které tady máme, tak máme tady mimořádný pokrok, zvláště z hlediska prognózy našich pacientů díky moderní léčbě. Předtím při naší léčbě, ať jsme se snažili, jak jsme chtěli, tak žilo 5 let 50 % pacientů a nyní žije 60 % déle než deset let.”

Pacientkou Kliniky hematoonkologie je také paní Emílie Fižová. Nemoc ji postihla před necelými dvěma lety. Po náročné léčbě se vrací zpět do normálního života, mezi rodinu a přátele

Emílie Fižová, pacientka, Kliniky hematoonkologie FNO a LF OU: “Před skoro dvěma lety jsem prodělala chemoterapii, následně asi před 14 měsíci jsem prodělala terapii,  vyměnili mi krvinky. Vše probíhalo za pomocí lékařů a sester velmi rychle a bez komplikací. Jsem za to šťastná a užívám si to. Každé ráno, když se probudím, děkuji všem lékařům a sestrám za pomoc, podporu a péči. Díky nim jsem na světě.”

Takových spokojených a vděčných pacientů jako paní Fižová, kteří opouští kliniku hematoonkologie vyléčeni, jsou tisíce. Za poslední dekádu jich prošlo léčbou na 15 tisíc a lékaři za tu dobu na klinice provedli 600 transplantací.

Roman Hájek, přednosta Kliniky hematoonkologie FNO a LF OU:  “Naší největší výzvou je prostor. Dnes znamená moderní hematoonkologie především bezpečí pro naše pacienty. A i covidová doba ukázala, že pacienti jsou v našich rukách dobře léčeni, ale bezpečnost je pro nás důležitá. Potřebovali bychom více jednolůžkových pokojů, více izolací pro naše pacienty a úplně jiný přístup, který současná infrastruktura neumožňuje, protože byla vybudována před 30 lety, to je velká výzva a tou druhou jsou lékaři, pokud nějací jsou, pak přijďte, opravdu vás potřebujeme.”
Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty OU: “Naši studenti absolvují standardní výuku na hematoonkologické klinice, takže mají možnost se s oborem seznámit. Pan profesor, a to je také obdivuhodné, jak vychovává mladé lékaře, dokonce už tam máme mladého docenta,  je schopen k tomuto oboru mladé přitáhnout, ale musí vidět ten potenciál a zájem na jejich straně, a to nejen o medicínu, ale i o svět vědy.”
Jiří Havrlant, ředitel FNO: “Tím, že jsme fakultní nemocnice, to znamená spojení s LF, tak lékaři, kteří léčí a diagnostikují, tak také učí a v hematoonkologii je kladen velký důraz na vývoj nových léčiv pro nádory krve a v tom jsme velmi úspěšní.”
Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: “Já jsem nesmírně rád, že můžeme dnes oslavit 10. výročí špičkového pracoviště, kterým bezesporu Klinika hematoonkologie FNO je. Víme z historie, že kdysi pacienti s leukémií a zkrátka nemocí krve museli dojíždět do Olomouce, Brna a Prahy. Proto jsem rád, že dnes se tito lidé mohou léčit v Ostravě a vím, že pracoviště je na velmi dobré úrovni.”

Oslava 10. narozenin proběhla v ostravské Galerii Plato a její součástí byla výstava, která bude k vidění také v areálu fakultní nemocnice.

Nahlásit chybu


K tématu

Renata Zoubková z FN Ostrava uspěla v celostátní anketě Sestra roku

13. října 2023 14:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Renáta Zoubková, vrchní sestra Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava uspěla v anketě Sestra roku. V hlasování veřejnosti získala první cenu Sestra mého srdce. A v kategorii přímé ošetřovatelské péče skončila na 3. místě.

Traumatologie v kraji zaplnili lidé po nehodách. Nejčastěji bourali cyklisté

2. května 2023 9:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Prodloužený víkend zakončený slunečným pondělím měl bohužel za následek velký počet lidí, kteří skončili po nejrůznějších úrazech v nemocnici. Nejčastěji to byli cyklisté, ale s vážným zraněním skončila v nemocnici i žena, která spadla na elektrokoloběžce.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava poprvé operovali roboticky plíce. Už po 4 dnech se pacientka cítí lépe

12. června 2023 13:36 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V pátek zažila Fakultní nemocnice Ostrava významný milník. Tamní lékaři poprvé roboticky operovali plíce a jsou tak druhým zdravotnickým zařízením v zemi, kde se podobné zákroky dělají. Pacientka se už po čtyřech dnech cítí lépe.


Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Včera 12:01 | Ostrava-Vítkovice | Lukáš Zavadil

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

V Karviné zastaví protidrogový vlak, prohlídky si rezervujte

Po sedmi letech zastaví ve dnech 6. a 7. května v Karviné na vlakovém nádraží protidrogový vlak se šesti vagóny, čtyřmi kinosály, osmi interaktivními místnostmi a skutečným příběhem o drogové závislosti.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

29. dubna 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

29. dubna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

29. dubna 2024 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Divadelní Kopřiva otevřela jednu ze scén i v muzeu Tatra

29. dubna 2024 11:50 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Už po osmatřicáté ovládla Kopřivnici přehlídka netradičních divadel s názvem Kopřiva. Velký divadelní svátek nabídl osm představení, jedno z nich se odehrálo i nevšedních prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

29. dubna 2024 9:14 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty OU oslavila 10. výročí
Vydáno 28. června 2023 14:47, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Klinika hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity oslavila desáté narozeniny. Na tomto pracovišti léčí pacienty s onemocněním krve a krvetvorných orgánů. Léčba hematoonkologických pacientů má ve FN více než třicetiletou historii.

Špičkové pracoviště Kliniky hematoonkologie pečuje komplexně o nemocné se všemi typy krevních nádorů. Používá veškeré dostupné světově významné léčebné metody a je pracovištěm, které získalo akreditaci Evropské transplantační komise s certifikátem pro klinické studie typu “First in Human”.

Jiří Havrlant, ředitel FNO: “V roce 2013 transformací našeho ústavu Klinické hematoonkologie byl tento ústav převeden na Kliniku hematoonkologie, což znamenalo pro nemocnici posun v léčbě nádorů krve. Jsme na špičkové úrovni a jsme součástí komplexních center v rámci ČR i mimo ní.”
Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty OU: “Mám pocit, že se jim daří čím dál víc, skutečně, ty jejich objevy jsou publikované v prestižních vědeckých časopisech a mají obdivuhodný dopad do klinické léčby pacientů.”
Roman Hájek, přednosta Kliniky hematoonkologie FNO a LF OU: “Díky technologiím, které tady máme, tak máme tady mimořádný pokrok, zvláště z hlediska prognózy našich pacientů díky moderní léčbě. Předtím při naší léčbě, ať jsme se snažili, jak jsme chtěli, tak žilo 5 let 50 % pacientů a nyní žije 60 % déle než deset let.”

Pacientkou Kliniky hematoonkologie je také paní Emílie Fižová. Nemoc ji postihla před necelými dvěma lety. Po náročné léčbě se vrací zpět do normálního života, mezi rodinu a přátele

Emílie Fižová, pacientka, Kliniky hematoonkologie FNO a LF OU: “Před skoro dvěma lety jsem prodělala chemoterapii, následně asi před 14 měsíci jsem prodělala terapii,  vyměnili mi krvinky. Vše probíhalo za pomocí lékařů a sester velmi rychle a bez komplikací. Jsem za to šťastná a užívám si to. Každé ráno, když se probudím, děkuji všem lékařům a sestrám za pomoc, podporu a péči. Díky nim jsem na světě.”

Takových spokojených a vděčných pacientů jako paní Fižová, kteří opouští kliniku hematoonkologie vyléčeni, jsou tisíce. Za poslední dekádu jich prošlo léčbou na 15 tisíc a lékaři za tu dobu na klinice provedli 600 transplantací.

Roman Hájek, přednosta Kliniky hematoonkologie FNO a LF OU:  “Naší největší výzvou je prostor. Dnes znamená moderní hematoonkologie především bezpečí pro naše pacienty. A i covidová doba ukázala, že pacienti jsou v našich rukách dobře léčeni, ale bezpečnost je pro nás důležitá. Potřebovali bychom více jednolůžkových pokojů, více izolací pro naše pacienty a úplně jiný přístup, který současná infrastruktura neumožňuje, protože byla vybudována před 30 lety, to je velká výzva a tou druhou jsou lékaři, pokud nějací jsou, pak přijďte, opravdu vás potřebujeme.”
Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty OU: “Naši studenti absolvují standardní výuku na hematoonkologické klinice, takže mají možnost se s oborem seznámit. Pan profesor, a to je také obdivuhodné, jak vychovává mladé lékaře, dokonce už tam máme mladého docenta,  je schopen k tomuto oboru mladé přitáhnout, ale musí vidět ten potenciál a zájem na jejich straně, a to nejen o medicínu, ale i o svět vědy.”
Jiří Havrlant, ředitel FNO: “Tím, že jsme fakultní nemocnice, to znamená spojení s LF, tak lékaři, kteří léčí a diagnostikují, tak také učí a v hematoonkologii je kladen velký důraz na vývoj nových léčiv pro nádory krve a v tom jsme velmi úspěšní.”
Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: “Já jsem nesmírně rád, že můžeme dnes oslavit 10. výročí špičkového pracoviště, kterým bezesporu Klinika hematoonkologie FNO je. Víme z historie, že kdysi pacienti s leukémií a zkrátka nemocí krve museli dojíždět do Olomouce, Brna a Prahy. Proto jsem rád, že dnes se tito lidé mohou léčit v Ostravě a vím, že pracoviště je na velmi dobré úrovni.”

Oslava 10. narozenin proběhla v ostravské Galerii Plato a její součástí byla výstava, která bude k vidění také v areálu fakultní nemocnice.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037957/hematoonkologie-fakultni-nemocnice-ostrava-a-lekarske-fakulty-ou-oslavila-10-vyroci