Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na hradě Sovinci se na Sovineckém hodování ochutnávala i středověká kuchyně

Celý MS kraj |

Každý, kdo navštívil o víkendu hrad Sovinec, se mohl stát svědkem i účastníkem středověkého hradního hodování. Nešlo však o žádnou velkou žranici. Středověká kuchyně byl skromná a využívala doma běžně dostupné suroviny.

Kuchyni na středověký způsob mohl každý navštívit, vyzkoušet i ochutnat.

Barbora Fucimanová, středověká kuchyně: „My tady děláme ukázku dobových kuchyní, jsou tady z různých dob různé ochutnávky a na ohni děláme přímo placky a jinak jsme Cognita ludos a na akce jezdíváme s těmi ochutnávkami. Placka: mouka, voda, trochu oleje a mrskne se to na plotnu. Máme mázy a to jsou z tvarohu mázy, je tam česnekový a medový a potom tam máme jablka s křenem, to je taky prý obvyklé.“

Leopold Ullmann, průvodce: „Dají se tady pořídit například uzená žebra nebo hovězí řízek. Sladkého tady určitě máme, doporučoval bych štrůdly u stánku s kávou.“

Anketa, návštěvníci: „Medové koláčky, ano, čerstvé medové koláčky, ještě jsou teplé, ano.“

„No nejvíc mi chutnal česnekový máz, ale dobré je taky tady ten, jablko a křen.“

„No úplně všechno, co nemusím vařit, ale je to výborné všechno, česnek. I ten medový máz. Holky jsou moc šikovné.“

Kromě dobového jídla se dospělí i děti mohli pobavit u dobové zábavy.

Leopold Ullmann, průvodce: „Na pátém nádvoří máme různé šermování, hlavně z období renesance, například skupiny Memento mori nebo Bandiere e spade a ještě jsem zapomněl, že tady tančí tanečnice Perchty von Bladen.“

Pavel Jurčeka, Memento mori: „My jsme šermířská a divadelní společnost Memento mori z Uherského Ostrohu a předvádíme tady vojáky – landsknechty z 16. století. To byli žoldáci. Nájemní vojáci, kteří si nechávali platit za své služby, za své válečné řemeslo.“

Se speciální nabídkou přišli také sokolníci se vzácnými druhy zvířat i ptáků.

Ondřej Csik, sokolník: „No tady se v naší přírodě objevují invazní druhy a tamhle kolega má na vodítku Mývala severního, to je právě jeden z těch invazních druhů. Pak je tady ještě v přírodě Psík mývalovitý, jsou si trošku podobní, ale lidi si to pletou, tak kolega dneska má takovou přednášku o tom, jaký je rozdíl mezi nimi, aby lidi věděli, jak se k tomu v přírodě chovat, nechovat, že to taky není žádná sranda. Mýval může být přenašečem nevyléčitelných chorob na člověka a jelikož se chová krotce, vleze do baráku, do chalupy, kamkoli, tak to pokousání hrozí a to je fakt nebezpečná věc a z toho důvodu je dobré, dělat tu osvětu veřejnosti, aby společnost vůbec věděla, s čím se potýká.“

Alice Šimšová, sokolnice: „Tohle je kříženec Káněte lesního a Orla skalního. Ve volné přírodě to vůbec není možné, aby něco takového vzniklo, ovšem v podmínkách sokolnictví, kdy my máme možnost inseminovat ta dravce, tak to možné je. Toto je ale vzácná kombinace těchto dvou dravců, už se zkoušeli kříženci s Kánětem Harrisovým nebo s Kánětem rudochvostým a tohle je teprve druhý vrh, kdy se zkoušelo Káně lesní a Orel skalní. Těchto ptáků je pět v republice.“

Lety dravců, ochutnávky i dobová zábava přenesly do dob středověku každého návštěvníka hradu Sovince.

Nahlásit chybu


K tématu

Sovinecké hradní hodování s ochutnávkami přeneslo všechny do časů středověké kuchyně

9. října 2023 9:54 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Každý, kdo navštívil hrad Sovinec, se mohl stát svědkem i účastníkem středověkého hradního hodování. Nešlo však o žádnou velkou žranici. Středověká kuchyně byl skromná a využívala doma běžně dostupné suroviny.

Na hradě Sovinci probíhal víkend s noční atmosférou a názvem Soumrak nad Sovincem

28. srpna 2023 12:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na hradě Sovinci proběhl podvečerní a večerní víkend s tajemnou kulisou i programem. Kdo chtěl zažít noční atmosféru na hradě, určitě si tady přišel na své. Nešlo jen o osvětlení hradu a jeho prostor, ale především o program, který byl opředen tajemstvím, duchy a středověkými postavami.

Na hradě Sovinci probíhal víkend s noční atmosférou a názvem Soumrak nad Sovincem

28. srpna 2023 10:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na hradě Sovinci proběhl podvečerní a večerní víkend s tajemnou kulisou i programem. Kdo chtěl zažít noční atmosféru na hradě, určitě si tady přišel na své. Nešlo jen o osvětlení hradu a jeho prostor, ale především o program, který byl opředen tajemstvím, duchy a středověkými postavami.


Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.


Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Včera 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.

Na hradě Sovinci se na Sovineckém hodování ochutnávala i středověká kuchyně
Vydáno 3. října 2023 18:28, Celý MS kraj, Karel Soukop
Každý, kdo navštívil o víkendu hrad Sovinec, se mohl stát svědkem i účastníkem středověkého hradního hodování. Nešlo však o žádnou velkou žranici. Středověká kuchyně byl skromná a využívala doma běžně dostupné suroviny.

Kuchyni na středověký způsob mohl každý navštívit, vyzkoušet i ochutnat.

Barbora Fucimanová, středověká kuchyně: „My tady děláme ukázku dobových kuchyní, jsou tady z různých dob různé ochutnávky a na ohni děláme přímo placky a jinak jsme Cognita ludos a na akce jezdíváme s těmi ochutnávkami. Placka: mouka, voda, trochu oleje a mrskne se to na plotnu. Máme mázy a to jsou z tvarohu mázy, je tam česnekový a medový a potom tam máme jablka s křenem, to je taky prý obvyklé.“

Leopold Ullmann, průvodce: „Dají se tady pořídit například uzená žebra nebo hovězí řízek. Sladkého tady určitě máme, doporučoval bych štrůdly u stánku s kávou.“

Anketa, návštěvníci: „Medové koláčky, ano, čerstvé medové koláčky, ještě jsou teplé, ano.“

„No nejvíc mi chutnal česnekový máz, ale dobré je taky tady ten, jablko a křen.“

„No úplně všechno, co nemusím vařit, ale je to výborné všechno, česnek. I ten medový máz. Holky jsou moc šikovné.“

Kromě dobového jídla se dospělí i děti mohli pobavit u dobové zábavy.

Leopold Ullmann, průvodce: „Na pátém nádvoří máme různé šermování, hlavně z období renesance, například skupiny Memento mori nebo Bandiere e spade a ještě jsem zapomněl, že tady tančí tanečnice Perchty von Bladen.“

Pavel Jurčeka, Memento mori: „My jsme šermířská a divadelní společnost Memento mori z Uherského Ostrohu a předvádíme tady vojáky – landsknechty z 16. století. To byli žoldáci. Nájemní vojáci, kteří si nechávali platit za své služby, za své válečné řemeslo.“

Se speciální nabídkou přišli také sokolníci se vzácnými druhy zvířat i ptáků.

Ondřej Csik, sokolník: „No tady se v naší přírodě objevují invazní druhy a tamhle kolega má na vodítku Mývala severního, to je právě jeden z těch invazních druhů. Pak je tady ještě v přírodě Psík mývalovitý, jsou si trošku podobní, ale lidi si to pletou, tak kolega dneska má takovou přednášku o tom, jaký je rozdíl mezi nimi, aby lidi věděli, jak se k tomu v přírodě chovat, nechovat, že to taky není žádná sranda. Mýval může být přenašečem nevyléčitelných chorob na člověka a jelikož se chová krotce, vleze do baráku, do chalupy, kamkoli, tak to pokousání hrozí a to je fakt nebezpečná věc a z toho důvodu je dobré, dělat tu osvětu veřejnosti, aby společnost vůbec věděla, s čím se potýká.“

Alice Šimšová, sokolnice: „Tohle je kříženec Káněte lesního a Orla skalního. Ve volné přírodě to vůbec není možné, aby něco takového vzniklo, ovšem v podmínkách sokolnictví, kdy my máme možnost inseminovat ta dravce, tak to možné je. Toto je ale vzácná kombinace těchto dvou dravců, už se zkoušeli kříženci s Kánětem Harrisovým nebo s Kánětem rudochvostým a tohle je teprve druhý vrh, kdy se zkoušelo Káně lesní a Orel skalní. Těchto ptáků je pět v republice.“

Lety dravců, ochutnávky i dobová zábava přenesly do dob středověku každého návštěvníka hradu Sovince.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039421/na-hrade-sovinci-se-na-sovineckem-hodovani-ochutnavala-i-stredoveka-kuchyne