Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Po požáru se nyní rozebírají střechy a půdní prostory českotěšínských škol

Celý MS kraj |

Do obou požárem poškozených škol v Českém Těšíně už vstoupili hasičští a policejní vyšetřovatelé. Hledají příčinu vzniku požáru, který vypukl ve středu 31. července a zcela zničil střechy základní a stření školy a prostory pod nimi. Další části stoletých budov poškodila voda použitá při hašení.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Požár byl již při příjezdu prvních jednotek na místo události ve fázi plného rozvoje, kdy byl zasažen celý půdní prostor a střecha obchodní akademie. Na objekt obchodní akademie přímo stavebně navazují další 3 budovy, což zvýšilo riziko následného šíření požáru. Hasiči tak zahájili boj nejen se samotným požárem, ale zároveň se soustředili i na ochranu přilehlých budov. Vlivem intenzivního hoření a následného propadání střešních a stropních konstrukcí, které znemožnilo zásah zevnitř budovy, bylo k hašení nutno využít primárně výškovou techniku."

Po ukončení hašení se činnost soustředí na rozebírání poškozených střech. I nadále ale hasiči hledají skrytá ohniska. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Hasiči i během pondělního dne zasahují v Českém Těšíně za účelem likvidace požáru, který zasáhl budovy obchodní akademie a základní školy. Hasiči rozebírali nejen samotné střechy, hledali ale i skrytá ohniska požáru, která hasili. Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu ve čtvrtek 1.8. krátce před polednem. Oznámení lokalizace znamenalo pak především to, že nehrozilo šíření na navazující budovy Muzea Těšínska a základní umělecké školy. Od soboty 3.8. se činnost hasičů soustřeďuje na rozebírání střech obou budov, v čemž začaly pomáhat i dva jeřáby soukromé společnosti, a hledání skrytých ohnisek požáru. V této činnosti pokračují hasiči i během pondělka, s monitoringem pomáhají rovněž drony s termovizí."

Nový školní rok v provizoriu a zřejmě minimálně na rok

Pro žáky základní školy našlo město náhradní prostory v Pražské ulici. V provizorních prostorech bude probíhat i výuka krajské obchodní akademie. Studenti budou informováni po 15. srpnu. 

Moravskoslezský kraj vyčlenil 8 milionů korun na základní sanační práce a zabezpečení budov Obchodní akademie a Základní umělecké školy Pavla Kalety v Českém Těšíně, kde v minulém týdnu došlo k rozsáhlému požáru a velkým škodám na majetku. Krajští radní zároveň zadali zakázku malého rozsahu firmě, která tyto práce v co nejkratším termínu provede. 

Hejtmanství jedná i s pojišťovnou, připravuje řešení, jak co nejdříve dostat budovy do původního stavu, a zajištuje náhradní prostory pro výuku. Požár zachvátil budovy škol ve středu 31. července po sedmé hodině večer. Nejprve začala hořet střecha obchodní akademie. V noci na čtvrtek se sice podařilo snížit stupeň požárního poplachu z třetího na druhý, ale oheň se přes složitou střešní konstrukci rozšířil i na sousední základní a mateřskou školu, jejímž zřizovatelem je město Český Těšín. Požár se, naštěstí bez zranění, podařilo lokalizovat ve čtvrtek odpoledne. Aktuálně příslušné orgány vyšetřují příčiny požáru, stanovuje se předběžný rozsah škod. 

Josef Bělica (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Celkové škody půjdou do desítek milionů korun, mohou přesáhnout až stomilionovou částku. Střecha obchodní akademie je kompletně zničená, požár zasáhl také podstřešní a půdní prostory. Navíc při hašení protekla voda celou budovou až do přízemí a suterénu, takže je poškozeno i vybavení školy. Museli jsme okamžitě řešit tuto havarijní situaci a zabránit dalším škodám na majetku."

Krajský úřad proto oslovil firmu Sanace a stavby APOLLO s.r.o., která zrealizuje veškeré záchranné práce, včetně statického posouzení a projekční přípravy. Je zároveň smluvním partnerem pojišťovny, u které je Moravskoslezský kraj pojištěn. 

Stanislaw Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana pro školství a sport: "Je jisté, že výuka v těchto budovách v září nezačne. Pokud se potvrdí předpokládaný rozsah škod, tak rekonstrukce a opravy mohou trvat i rok. Uděláme vše pro to, aby se studenti mohli vrátit zpátky co nejdříve. Aktuálně rozhodujeme o tom, kde bude výuka žáků od září probíhat. Moravskoslezský kraj má v Českém Těšíně čtyři střední školy, takže předpokládáme, že náhradní výuka se přesune do těchto školských zařízení a Střediska volného času zřizovaného městem. Bližší informace o začátku školního roku by studenti a rodiče měli dostat zhruba v polovině srpna." 
Nahlásit chybu


K tématu

V Dolní Lomné shořely dřevostavby u Národopisného areálu Matice Slezské

21. září 2023 10:45 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Požár dřevostaveb sloužících k prodeji občerstvení a jako půjčovna koloběžek v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku, zaměstnal v noci na čtvrtek čtyři jednotky hasičů. Hořelo poblíž muzea Národopisného areálu Matice Slezské. Jeden hasič se lehce zranil. Škoda je přes půl milionu korun.

V centru Ostravy hasiče zaměstnal požár vybydleného domu

25. září 2023 9:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Druhý stupeň poplachu byl vyhlášen v noci na pondělí v centru Ostravy, kde v Poděbradově ulici začal hořet vybydlený činžovní dům.

Při hašení požáru bytu v domově seniorů našli hasiči mrtvou nájemnici

1. října 2023 12:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnostmi, za jakých zemřela obyvatelka penzionu pro seniory, vyšetřuje od sobotního dopoledne policie v Městě Albrechticích na Bruntálsku.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Silné deště způsobily v Havířově sesuv půdy na hřbitově

V Havířově postupně zjišťují, kde silný déšť a povodně napáchaly škody. Radnice bude muset zabezpečit ujíždějící svah, na kterém se nachází jeden z městských hřbitovů.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Včera 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Havířov připravuje zázemí a lůžka pro lidi z Ostravy, kteří by se museli evakuovat

Havířov připravuje lůžka pro obyvatele Ostravy, kteří by se museli kvůli protržení protipovodňové hráze případně evakuovat. Dočasný azyl bude připraven v tělocvičně na krytém bazénu.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Včera 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Bruntál – humanitární sbírka pro postižené povodněmi, vyhlášená Městem Bruntálem

Město Bruntál vyhlásilo o víkendu humanitární sbírku pro povodní postižené obce a jejich obyvatele.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Včera 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.

I v Petrovicích na Karvinsku stále čerpají vodu, hasiče čekají náročné dny

I když je největší povodňová vlna již minulostí, s následky se města a obce budou potýkat ještě další dny a týdny. Například v Petrovicích na Karvinsku ještě stále hasiči odčerpávají vodu ze zatopených domů a lagun. Hasiči jsou vyčerpaní, přesto nepolevují.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Včera 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Včera 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Po požáru se nyní rozebírají střechy a půdní prostory českotěšínských škol
Vydáno 5. srpna 2024 14:12, Celý MS kraj, Libor Běčák
Do obou požárem poškozených škol v Českém Těšíně už vstoupili hasičští a policejní vyšetřovatelé. Hledají příčinu vzniku požáru, který vypukl ve středu 31. července a zcela zničil střechy základní a stření školy a prostory pod nimi. Další části stoletých budov poškodila voda použitá při hašení.

Zásah u požáru škol v Českém Těšíně. Zdroj: HZS MSK

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Požár byl již při příjezdu prvních jednotek na místo události ve fázi plného rozvoje, kdy byl zasažen celý půdní prostor a střecha obchodní akademie. Na objekt obchodní akademie přímo stavebně navazují další 3 budovy, což zvýšilo riziko následného šíření požáru. Hasiči tak zahájili boj nejen se samotným požárem, ale zároveň se soustředili i na ochranu přilehlých budov. Vlivem intenzivního hoření a následného propadání střešních a stropních konstrukcí, které znemožnilo zásah zevnitř budovy, bylo k hašení nutno využít primárně výškovou techniku."

Po ukončení hašení se činnost soustředí na rozebírání poškozených střech. I nadále ale hasiči hledají skrytá ohniska. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Hasiči i během pondělního dne zasahují v Českém Těšíně za účelem likvidace požáru, který zasáhl budovy obchodní akademie a základní školy. Hasiči rozebírali nejen samotné střechy, hledali ale i skrytá ohniska požáru, která hasili. Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu ve čtvrtek 1.8. krátce před polednem. Oznámení lokalizace znamenalo pak především to, že nehrozilo šíření na navazující budovy Muzea Těšínska a základní umělecké školy. Od soboty 3.8. se činnost hasičů soustřeďuje na rozebírání střech obou budov, v čemž začaly pomáhat i dva jeřáby soukromé společnosti, a hledání skrytých ohnisek požáru. V této činnosti pokračují hasiči i během pondělka, s monitoringem pomáhají rovněž drony s termovizí."

Nový školní rok v provizoriu a zřejmě minimálně na rok

Pro žáky základní školy našlo město náhradní prostory v Pražské ulici. V provizorních prostorech bude probíhat i výuka krajské obchodní akademie. Studenti budou informováni po 15. srpnu. 

Moravskoslezský kraj vyčlenil 8 milionů korun na základní sanační práce a zabezpečení budov Obchodní akademie a Základní umělecké školy Pavla Kalety v Českém Těšíně, kde v minulém týdnu došlo k rozsáhlému požáru a velkým škodám na majetku. Krajští radní zároveň zadali zakázku malého rozsahu firmě, která tyto práce v co nejkratším termínu provede. 

Hejtmanství jedná i s pojišťovnou, připravuje řešení, jak co nejdříve dostat budovy do původního stavu, a zajištuje náhradní prostory pro výuku. Požár zachvátil budovy škol ve středu 31. července po sedmé hodině večer. Nejprve začala hořet střecha obchodní akademie. V noci na čtvrtek se sice podařilo snížit stupeň požárního poplachu z třetího na druhý, ale oheň se přes složitou střešní konstrukci rozšířil i na sousední základní a mateřskou školu, jejímž zřizovatelem je město Český Těšín. Požár se, naštěstí bez zranění, podařilo lokalizovat ve čtvrtek odpoledne. Aktuálně příslušné orgány vyšetřují příčiny požáru, stanovuje se předběžný rozsah škod. 

Josef Bělica (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Celkové škody půjdou do desítek milionů korun, mohou přesáhnout až stomilionovou částku. Střecha obchodní akademie je kompletně zničená, požár zasáhl také podstřešní a půdní prostory. Navíc při hašení protekla voda celou budovou až do přízemí a suterénu, takže je poškozeno i vybavení školy. Museli jsme okamžitě řešit tuto havarijní situaci a zabránit dalším škodám na majetku."

Krajský úřad proto oslovil firmu Sanace a stavby APOLLO s.r.o., která zrealizuje veškeré záchranné práce, včetně statického posouzení a projekční přípravy. Je zároveň smluvním partnerem pojišťovny, u které je Moravskoslezský kraj pojištěn. 

Stanislaw Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana pro školství a sport: "Je jisté, že výuka v těchto budovách v září nezačne. Pokud se potvrdí předpokládaný rozsah škod, tak rekonstrukce a opravy mohou trvat i rok. Uděláme vše pro to, aby se studenti mohli vrátit zpátky co nejdříve. Aktuálně rozhodujeme o tom, kde bude výuka žáků od září probíhat. Moravskoslezský kraj má v Českém Těšíně čtyři střední školy, takže předpokládáme, že náhradní výuka se přesune do těchto školských zařízení a Střediska volného času zřizovaného městem. Bližší informace o začátku školního roku by studenti a rodiče měli dostat zhruba v polovině srpna." 
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044306/po-pozaru-se-nyni-rozebiraji-strechy-a-pudni-prostory-ceskotesinskych-skol