Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti se učili vařit v Jižní Koreji i Číně

Opava |

Studenti Střední školy hotelnictví a služeb se učili vařit asijská jídla. Pro inspiraci si zaletěli přímo do Jižní Koreje a Číny. Tyto gastronomické kurzy připravil po budoucí kuchaře i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve svých partnerských regionech.

Tomáš Grural a Erik Švidra z opavské střední školy hotelnictví a služeb se vydali na zkušenou do Jižní Koreje, aby se naučili vařit místní jídla i používat tradiční suroviny. O své cestě do města Ulsan promluvili na dni otevřených dveří a především předvedli, jak vypadá vaření korejských jídel v praxi.
„My všechno krájíme na plátky, oni dělají hranolky a hodně si na tom zakládají. Dalším aspektem jejich kuchyně je ostrost, vše je pálivé. Jí velmi zdravě. A používají hodně zeleniny,“popisuje Tomáš.
Před zraky přihlížejících připravili budoucí kuchaři marinované hovězí maso se zeleninou, ke kterému nechyběla samozřejmě tradiční nakládaná zelenina kim chi.
„Ať je pokrm pálivý nebo sladký, tak se k němu podává v maličké mističce kim chi. Je to zelí, případně ještě jiná zelenina, která se zalije šťávou z ryb a nechá se tři roky pod zemí kvasit," doplňuje Erik, druhý účastník gastronomického kurzu v Jižní Koreji.
O své dovednosti se podělil také Jan Špringer, který se vrátil zase z Číny. Připravil snažené krevety s mangovo limetkovým přelivem. Oblíbený předkrm nebo i hlavní jídlo.
Tento recept jej naučili kuchaři z grand hotelu v hlavním městě provincie Shanxi. Kromě vaření tady mohli stážisté také sledovat shon v kuchyni, kde se k obědu připravovaly denně stovky porcí.
„Určitě mne překvapilo nasazení místních zaměstnanců, kterých v podniku, kde jsme pracovali, bylo jich zhruba 1000,“ říká Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů, který svého studenta do Číny doprovázel.
Obě stáže připravil pro studenty gastronomických škol i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve spolupráci s partnerskými provinciemi obou států. Kromě vaření zbyl ale také čas na poznávání pamětihodností.

Nahlásit chybu


K tématu

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy

17. června 2023 17:09 | Opava | Adéla Pluhaříková

Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Proběhla studentská soutěž v míchání drinků Kofola Cup

14. června 2023 16:50 | Opava | Adéla Pluhaříková

Barmanská soutěž Opavské hotelové školy. Studenti několika oborů předvedli, co se během studia naučili a před porotou míchali drinky. Jejich úkolem bylo nejen předvést vypilovanou techniku při přípravě chutného nápoje, ale i volba marketingové strategie.

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

24. dubna 2024 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

24. dubna 2024 11:06 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Studenti se učili vařit v Jižní Koreji i Číně
Vydáno 5. února 2020 15:22, Opava, Katka Geryková
Studenti Střední školy hotelnictví a služeb se učili vařit asijská jídla. Pro inspiraci si zaletěli přímo do Jižní Koreje a Číny. Tyto gastronomické kurzy připravil po budoucí kuchaře i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve svých partnerských regionech.

Tomáš Grural a Erik Švidra z opavské střední školy hotelnictví a služeb se vydali na zkušenou do Jižní Koreje, aby se naučili vařit místní jídla i používat tradiční suroviny. O své cestě do města Ulsan promluvili na dni otevřených dveří a především předvedli, jak vypadá vaření korejských jídel v praxi.
„My všechno krájíme na plátky, oni dělají hranolky a hodně si na tom zakládají. Dalším aspektem jejich kuchyně je ostrost, vše je pálivé. Jí velmi zdravě. A používají hodně zeleniny,“popisuje Tomáš.
Před zraky přihlížejících připravili budoucí kuchaři marinované hovězí maso se zeleninou, ke kterému nechyběla samozřejmě tradiční nakládaná zelenina kim chi.
„Ať je pokrm pálivý nebo sladký, tak se k němu podává v maličké mističce kim chi. Je to zelí, případně ještě jiná zelenina, která se zalije šťávou z ryb a nechá se tři roky pod zemí kvasit," doplňuje Erik, druhý účastník gastronomického kurzu v Jižní Koreji.
O své dovednosti se podělil také Jan Špringer, který se vrátil zase z Číny. Připravil snažené krevety s mangovo limetkovým přelivem. Oblíbený předkrm nebo i hlavní jídlo.
Tento recept jej naučili kuchaři z grand hotelu v hlavním městě provincie Shanxi. Kromě vaření tady mohli stážisté také sledovat shon v kuchyni, kde se k obědu připravovaly denně stovky porcí.
„Určitě mne překvapilo nasazení místních zaměstnanců, kterých v podniku, kde jsme pracovali, bylo jich zhruba 1000,“ říká Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů, který svého studenta do Číny doprovázel.
Obě stáže připravil pro studenty gastronomických škol i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve spolupráci s partnerskými provinciemi obou států. Kromě vaření zbyl ale také čas na poznávání pamětihodností.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000019000/studenti-se-ucili-varit-vjizni-koreji-i-cine