Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Soukromá sbírka pekařských strojů představuje historii výroby pečiva

Opava |

Martin Knappe vybudoval v Opavě sice velkou, moderní pekárnu, rád má ale staré řemeslo. Už mnoho let sbírá historické pekařské stroje i nejrůznější náčiní. A ve své provozovně chystá malé muzeum.

Do pečení se Martin Knappe pustil v roce 1992, kdy postavil na nohy krachující pekárnu. Z podniku o několika zaměstnancích se postupem let stala firma s víc jak stovkou pekařů, kterou časem přestěhoval do velké výrobní haly. A protože se zajímal o historii svého řemesla, zůstalo v nové budově také místo pro malé muzeum, které tady připravuje. První exponáty byly stroje, které vyřadil, když modernizoval výrobu.

Martin Knappe, majitel pekárny Knappe: " Chci dalším generacím ukázat ten posun a vývoj strojů. Na čem dělali naši tátové, dědové, ne čem jsem se učil já a na čem se dělá pečivo dnes.“

Zatímco dříve byl základním artiklem chléb, postupem času se to měnilo. Stále oblíbenější byly rohlíky. Stroj na jejich výrobu se během desetiletí nijak zásadně neproměnil. A nebo tento stroj na kaiserky. Rozdíl je jen v tom, že dnes se nemusí vše dělat ručně, ale pečivo vyjíždí z přímo z linky.

Problematiku pečení chleba dobře mapuje tato osm desetiletí stará technologie výroby. Už tady se píše, jaký vliv má na výsledek druh mouky, nebo také počasí.

Martin Knappe, majitel pekárny Knappe: „Jsou tady popsány dobře vady výrobků, především chleba. Je to nejen názorně ukázáno a popsáno, ale jsou tady i rozbory, jak tyto vady vznikaly.“

Své místo v tomto mini muzeu pekařství mají i nejrůznější druhy vah, ošatky na pečivo nebo staré výuční listy pekařských tovaryšů.

A také míchačka těsta, na které se Martin Knappe učil pekařskému řemeslu. Stejně, jako všechno ostatní, i ona je funkční.









Nahlásit chybu


Frýdek-Místek už má své vánoční stromy. Letos se chystá rozsvícení na obou náměstích

Adventní přípravy ve Frýdku-Místku pomalu vrcholí. Na obě náměstí dorazily vánoční stromy, které čeká nazdobení a následně slavnostní rozsvícení. Jedno bude v komorním duchu a druhé doprovodí tradičně nabitý kulturní program. Obě akce navodí kulturní atmosféru v obou částech města.

Policie hledá zloděje vytrousené zbraně, případně svědky krádeže

Dnes 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nezodpovědný majitel krátké střelné zbraně vytratil pravděpodobně při vystupování z auta nebo nastupování svou pistoli. Tu na parkovišti o chvíli později našel muž, který si ji přivlastnil.

Přípravy Olympiády dětí a mládeže běží, poháry a medaile jsou vyrobeny

Už za dva měsíce v našem kraji vypukne zimní Olympiáda dětí a mládeže. Přípravy jsou tak v plném proudu, my jsme se zajeli podívat na výrobu medailí.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Téma kyberkriminality znělo v novojičínské knihovně, poslouchat přišli hlavně rodiče

Novojičínská knihovna pořádala přednášku s názvem Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace na téma kyberkriminality předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Zlodějská hyena ukradla plyšáka, který ve výloze sloužil jako kasička sbírky pro nevidomé

Dnes 8:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Plyšový pes stojící za výlohou jedné havířovské prodejny, do kterého lidé házeli peníze na pomoc nevidomým a slabozrakým, se stal obětí 29letého recidivisty, který výlohu rozbil, psa rozpáral a peníze ukradl.

Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

23. listopadu 2024 18:24 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Turistka se zranila na zledovatělé stezce pod Lysou horou u Ivančeny

Dnes 8:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžký úraz nohy si pravděpodobně při sestupu z Lysého hory přivodila turistka, která v neděli odpoledne uklouzla na zledovatělém povrchu beskydské horské stezky poblíž Ivančeny nad Malenovicemi.

Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Včera 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Zdravotní sestry a pečovatelky terénních služeb opavské charity prošly školou smyku

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně na čas a za každého počasí. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii v Opavě ukončil lampionový průvod s pohádkovými postavami

20. listopadu 2024 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Zapojilo se do nich jak vedení města, tak studenti Slezské univerzity a Slezského gymnázia a také herci Slezského divadla.

Soukromá sbírka pekařských strojů představuje historii výroby pečiva
Vydáno 23. července 2020 16:38, Opava, Katka Geryková
Martin Knappe vybudoval v Opavě sice velkou, moderní pekárnu, rád má ale staré řemeslo. Už mnoho let sbírá historické pekařské stroje i nejrůznější náčiní. A ve své provozovně chystá malé muzeum.

Do pečení se Martin Knappe pustil v roce 1992, kdy postavil na nohy krachující pekárnu. Z podniku o několika zaměstnancích se postupem let stala firma s víc jak stovkou pekařů, kterou časem přestěhoval do velké výrobní haly. A protože se zajímal o historii svého řemesla, zůstalo v nové budově také místo pro malé muzeum, které tady připravuje. První exponáty byly stroje, které vyřadil, když modernizoval výrobu.

Martin Knappe, majitel pekárny Knappe: " Chci dalším generacím ukázat ten posun a vývoj strojů. Na čem dělali naši tátové, dědové, ne čem jsem se učil já a na čem se dělá pečivo dnes.“

Zatímco dříve byl základním artiklem chléb, postupem času se to měnilo. Stále oblíbenější byly rohlíky. Stroj na jejich výrobu se během desetiletí nijak zásadně neproměnil. A nebo tento stroj na kaiserky. Rozdíl je jen v tom, že dnes se nemusí vše dělat ručně, ale pečivo vyjíždí z přímo z linky.

Problematiku pečení chleba dobře mapuje tato osm desetiletí stará technologie výroby. Už tady se píše, jaký vliv má na výsledek druh mouky, nebo také počasí.

Martin Knappe, majitel pekárny Knappe: „Jsou tady popsány dobře vady výrobků, především chleba. Je to nejen názorně ukázáno a popsáno, ale jsou tady i rozbory, jak tyto vady vznikaly.“

Své místo v tomto mini muzeu pekařství mají i nejrůznější druhy vah, ošatky na pečivo nebo staré výuční listy pekařských tovaryšů.

A také míchačka těsta, na které se Martin Knappe učil pekařskému řemeslu. Stejně, jako všechno ostatní, i ona je funkční.









Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000020990/soukroma-sbirka-pekarskych-stroju-predstavuje-historii-vyroby-peciva