Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kino Luna v Ostravě-Jihu funguje už přes padesát let. Přináší novinky i staré klasiky

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

Zábřežské kino Luna příští rok oslaví 55. výročí. Za tu dobu prošlo řadou rekonstrukcí. O jaké opravy šlo a novinky, které návštěvníky kina čekají, odhalí následující reportáž.

V době uvedení do provozu v roce 1970 mělo Kino Luna jedno z největších pláten v Československu. Po digitalizaci se projekční plocha zmenšila, ale stále patří ke gigantům v Česku.

Gabriela Gödelová, ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih: „Je to jedno sálové kino, má kapacitu 522 míst, co už je dneska poměrně vzácné. Můžeme se pyšnit návštěvností kina, kde se držíme zhruba do pátého místa v žebříčku návštěvnosti z hlediska počtu diváků na shlédnutí jednoho filmu.“

Za dobu jeho provozu prošlo kino celou řadou rekonstrukcí – změna břidlicového obkladu z venku budovy či nová vstupní chodba. Co se ale nezměnilo je akustické obložení kinosálu.

Jana Dulíková, manažerka Kina Luna: „Obložení je původní, je to ještě z roku 1970, což se starý dobrý akulit, který je v některých místech už dosti poškozený, protože nám tady zatékalo v minulosti a je to různě pokroucené, takže uvažujeme o výměně toho akustického obkladu.“

Nejnověji byla vyměněna i opona.

Gabriela Gödelová, ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih: „Pořídili jsme v návaznosti na poptávku ohledně využití těchto prostor variabilnějším způsobem, tak jsme pořídili černou divadelní oponu, a to protože kromě vysílání se tady teď můžou odehrávat ve vícero možnostech i divadelní představení, pěvecká představení a různé jiné formáty.“

V návaznosti na možnost variabilnějšího využití prostoru se aktuálně opravuje i pódium před promítacím plátnem, aby v případě možných vystoupení a přednášek nešly vidět kabely.

Gabriela Gödelová, ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih: „Proto kolegové vymysleli, že tady uděláme takový falešný tunel, do kterého se veškeré ty kabeláže potom položí.“

Kino aktuálně nabízí dva až čtyři představení týdně. V minulém roce ho navštívilo 60 tisíc diváků.

Jana Dulíková, manažerka Kina Luna: „Naše programová skladba vlastně spočívá v tom, že základem jsou filmové premiéry, které jsou každý čtvrtek. Takoví ti fanoušci nároční a fanjšmekři, tak pro ty máme vyhrazenou středu, kdy promítáme evropskou kinematografii. A teď vlastně máme takovou novinku, chtěli jsme rozšířit programovou nabídku směrem k náročnému divákovi, a to o filmové návraty, což jsou vlastně obnovené premiéry, které jsou digitálně restaurované.“

2. Května se tak například na plátno vrátí snímek Sloní muž Davida Lynche z roku 1980.

Jana Dulíková, manažerka Kina Luna: „Máme krásně velkou obrazovou plochu, kde mimo naše krásné filmové tituly, vlastně před tím programem uvádíme reklamu, můžeme klientům nabídnout prezentaci na promítací ploše. Máme to uvedené na naších stránkách.“

V příštím roce by mělo v kině dojít k další rekonstrukci, a to prostoru před kinem. Také se uvažuje o znovu zprovoznění prvního patra, ve kterém kdysi fungovala restaurace.

Nahlásit chybu


K tématu

Už téměř 55 let přináší zábřežské Kino Luna divákům novinky i staré filmové klasiky

Kino Luna v Ostravě-Zábřehu příští rok oslaví 55. výročí. Za tu dobu prošlo řadou rekonstrukcí. O jaké opravy šlo a novinky, které návštěvníky kina čekají, odhalí následující reportáž.

Nová čtvrť v Ostravě-Zábřehu nabídne téměř 240 bytů

11. srpna 2023 15:15 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Soukromý investor chce v Ostravě-Zábřehu vybudovat novou rezidenční čtvrť. Ta má nabídnout téměř 240 bytů, parkovací místa, prostory pro trávení volného času, park, místa pro sportovní vyžití i společné venkovní aktivity. Výstavba je plánována v etapách a zahájena by mohla být v roce 2027.

V Ostravě-Zábřehu je více parkovacích míst. Vznikla rozšířením parkoviště na ulici Volgogradská

4. července 2023 17:34 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Parkovacích míst je v Ostravě-Jihu stále nedostatek. Proto postupně přibývají další. Aktuálně skončila stavba nového parkoviště na ulici Volgogradská v Ostravě-Zábřehu.


V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

Včera 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Dnes 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 15:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Moravskoslezští záchranáři jsou nejlepší z celé země. V soutěži Resusci cup nenašli přemožitele

15.5. si připomínáme Den linky 155, která patří zdravotnické záchranné službě. V našem regionu zvednou operátoři přes tisícovku tísňových volání každý den. Dobrou zprávou je že záchranáři z MS kraji jsou nejlepší z celé země, což potvrdili vítězstvím na soutěži Resusci cup 2024.

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili výročí 125 let od založení sboru

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili v neděli 5. května letošní výročí 125 let od založení sboru. Velká sláva začala mší k příležitosti svátku svatého Floriána, který je právě patronem hasičů. V hasičárně pak členové sboru převzali ocenění za dlouholetou obětavou práci.

Havířov se opět zapojil do závodu Čokoládová tretra, na start se postavilo přes 200 dětí

Na hřišti u ZŠ Marie Kudeříkové v Havířově se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Školáci z Opavska se utkali v TrojBoji. Posilovací stroje jim daly zabrat

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej nr 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy, nebo přátelský zápas v basketbalu.

Zábřežský Kostel Sv. Ducha v Ostravě má nové píšťalové varhany

Nové varhany konečně rozezní stěny kostelu sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Pro region jsou mimořádné nejen svou velikostí ale i stylem francouzského romantismu, ve kterém jsou postaveny. Vyrobeny byly v Německu.

Vrchol festivalové sezóny se rychle blíží. Coloursy budou hostit 19 držitelů ceny Grammy

14. května 2024 13:53 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Už za dva měsíce vyvrcholí festivalová sezóna, kdy po 4 dny ovládnou Dolní Vítkovice legendární Colours of Ostrava. Letošním světových hvězdám vévodí Lenny Kravitz, ale představí se celkem 19 držitelů ceny Grammy. Těšit se ale můžete i na divadlo a velmi populární diskusní fórum Meltingpot.

Kostel Sv. Ducha v Zábřehu má nové píšťalové varhany. V regionu jsou unikátem

14. května 2024 10:56 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Nové varhany konečně rozezní stěny kostelu sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Pro region jsou mimořádné nejen svou velikostí ale i stylem francouzského romantismu, ve kterém jsou postaveny. Vyrobeny byly v Německu.

Mladí cyklisté z Ostravy se učili bezpečnému provozu

14. května 2024 10:49 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se každoročně seznamují žáci 3. až 5. tříd základních škol z Ostravy. Vyvrcholením dopravní výuky mladých cyklistů byla soutěž, která se konala na dopravním hřišti v Hrabůvce.

Žáci ZŠ Krestova i veřejnost mohou využívat novou meditační zahradu v prostorách školy

14. května 2024 10:11 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Lehátka, okrasné rostliny, posezení i meditační zóna. To vše je nyní přístupno žákům Základní školy Krestova i veřejnosti díky projektu Meditační zahrada na Krestovce pro všechny. Hrazena byla z participativního rozpočtu.

Kino Luna v Ostravě-Jihu funguje už přes padesát let. Přináší novinky i staré klasiky
Vydáno 15. dubna 2024 14:49, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
Zábřežské kino Luna příští rok oslaví 55. výročí. Za tu dobu prošlo řadou rekonstrukcí. O jaké opravy šlo a novinky, které návštěvníky kina čekají, odhalí následující reportáž.

V době uvedení do provozu v roce 1970 mělo Kino Luna jedno z největších pláten v Československu. Po digitalizaci se projekční plocha zmenšila, ale stále patří ke gigantům v Česku.

Gabriela Gödelová, ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih: „Je to jedno sálové kino, má kapacitu 522 míst, co už je dneska poměrně vzácné. Můžeme se pyšnit návštěvností kina, kde se držíme zhruba do pátého místa v žebříčku návštěvnosti z hlediska počtu diváků na shlédnutí jednoho filmu.“

Za dobu jeho provozu prošlo kino celou řadou rekonstrukcí – změna břidlicového obkladu z venku budovy či nová vstupní chodba. Co se ale nezměnilo je akustické obložení kinosálu.

Jana Dulíková, manažerka Kina Luna: „Obložení je původní, je to ještě z roku 1970, což se starý dobrý akulit, který je v některých místech už dosti poškozený, protože nám tady zatékalo v minulosti a je to různě pokroucené, takže uvažujeme o výměně toho akustického obkladu.“

Nejnověji byla vyměněna i opona.

Gabriela Gödelová, ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih: „Pořídili jsme v návaznosti na poptávku ohledně využití těchto prostor variabilnějším způsobem, tak jsme pořídili černou divadelní oponu, a to protože kromě vysílání se tady teď můžou odehrávat ve vícero možnostech i divadelní představení, pěvecká představení a různé jiné formáty.“

V návaznosti na možnost variabilnějšího využití prostoru se aktuálně opravuje i pódium před promítacím plátnem, aby v případě možných vystoupení a přednášek nešly vidět kabely.

Gabriela Gödelová, ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih: „Proto kolegové vymysleli, že tady uděláme takový falešný tunel, do kterého se veškeré ty kabeláže potom položí.“

Kino aktuálně nabízí dva až čtyři představení týdně. V minulém roce ho navštívilo 60 tisíc diváků.

Jana Dulíková, manažerka Kina Luna: „Naše programová skladba vlastně spočívá v tom, že základem jsou filmové premiéry, které jsou každý čtvrtek. Takoví ti fanoušci nároční a fanjšmekři, tak pro ty máme vyhrazenou středu, kdy promítáme evropskou kinematografii. A teď vlastně máme takovou novinku, chtěli jsme rozšířit programovou nabídku směrem k náročnému divákovi, a to o filmové návraty, což jsou vlastně obnovené premiéry, které jsou digitálně restaurované.“

2. Května se tak například na plátno vrátí snímek Sloní muž Davida Lynche z roku 1980.

Jana Dulíková, manažerka Kina Luna: „Máme krásně velkou obrazovou plochu, kde mimo naše krásné filmové tituly, vlastně před tím programem uvádíme reklamu, můžeme klientům nabídnout prezentaci na promítací ploše. Máme to uvedené na naších stránkách.“

V příštím roce by mělo v kině dojít k další rekonstrukci, a to prostoru před kinem. Také se uvažuje o znovu zprovoznění prvního patra, ve kterém kdysi fungovala restaurace.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000042581/kino-luna-v-ostrave-jihu-funguje-uz-pres-padesat-let-prinasi-novinky-i-stare-klasiky