Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zoo Ostrava oslaví Den pro slony. Děti dostanou za vysloužilý elektrospotřebič vstupenku zdarma

Ostrava-město |

Sobota 13. srpna bude v ostravské zoologické zahradě patřit slonům. Pokud s sebou tento den vezmete nějaký vysloužilý elektrospotřebič, pomůžete chránit slony ve volné přírodě a zároveň získáte vstupenku do zoo pro děti zdarma. Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem ELEKTROWIN a Moravskoslezským krajem.

Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem Elektrowin a Moravskoslezským krajem.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Jejím cílem je upozornit návštěvníky na nepříznivou situaci největších suchozemských savců ve volné přírodě a ukázat možnosti, jak může těmto majestátním zvířatům pomoci každý z nás. Do záchrany slonů se mohou lidé zapojit velmi jednoduše právě sběrem vysloužilých elektrospotřebičů, mobilů a dalších elektrozařízení. Recyklací těchto výrobků šetříme přirozené prostředí v Africe, kde žijí nejen sloni, ale i gorily a další vzácní živočichové. V těchto oblastech se totiž těží vzácné kovy pro výrobu elektronických zařízení, čímž dochází k rozsáhlé devastaci původních biotopů."

Odevzdáním vysloužilých elektrospotřebičů na správné místo (tj. do sběrných dvorů, speciálních kontejnerů na elektrozařízení nebo třeba právě v zoo) lze snížit poptávku po další těžbě, protože řadu materiálu je možné znovu využít. Akce se v Zoo Ostrava koná pravidelně již od roku 2010, za dobu trvání návštěvníci donesli více než 4 000 vysloužilých spotřebičů.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Před zoologickou zahradou bude od 9. hodiny probíhat sběr starých a nefunkčních elektrospotřebičů. Za ně získají děti volný vstup do zoo (volná vstupenka bude platná pouze v den akce). Přinášet lze vysloužilý fén, holicí strojek, varnou konvici apod. Po celý den budou v areálu zoo probíhat zábavně-naučné aktivity, které pro malé i velké návštěvníky připravil Elektrowin. Týkat se budou samozřejmě správného nakládání s odpady, recyklace a dalšího využití odpadu."

U expozice Na statku bude dále stánek charitativní organizace Moment, kde si mohou zájemci pořídit oblečení, hračky a dekorace se sloní tématikou. Děti si budou moci vyrobit slona na památku. Výtěžek z prodeje bude určen projektu Save Elephants, jehož aktivity cílí na ochranu slonů ve střední Africe. Moment tento projekt podporuje dlouhodobě, a to i prostřednictvím prodeje oblečení které lidé odevzdávají už řadu let u východu ze Zoo Ostrava.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Save-Elephants je nadále aktivní zejména v ochraně přírody a slonů ve třech státech střední Afriky – v Kongu-Brazzaville, v Kamerunu a v Čadu a též v České republice, kde se podílí na vzdělávání dětí a šíření osvěty mezi veřejností. Terénní činnost v Africe zahrnuje přímý boj proti pytlákům a překupníkům, monitoring území pomocí fotopastí, investigace ilegálního obchodu se slonovinou a dalšími artefakty z wildlife a práci s místními komunitami v okolí chráněných oblastí, kde pomáháme malozemědělcům s ostrahou jejich polí před slony (pomocí včelích úlů) a před hrochy (pomocí elektrické bariéry). Hlavními novými událostmi posledních měsíců je úspěšné vyšetřování a zatčení překupníka s lebkami lidoopů (goril a šimpanzů) v Kamerunu, import mnoha horských kol a terénního vozu z Česka do Konga, rozvoj aktivit spojených s hrochy v Čadu, pokračování expedic v rámci projektu „Dzamba ya lobi“ v Kongu a také monitoring a jednání s konžskými ministerstvy kvůli možnosti správy jednoho chráněného území, jehož ochrana však dlouhodobě v reálu neexistuje."

Sloni v ohrožení

Slon indický (Elephas maximus) původně obýval oblasti o rozloze 9 miliónů km2 (od Iráku k Číně a na jih po Cejlon). Přeměnou jejich přirozeného prostředí hlavně na zemědělskou půdu došlo k prudkému poklesu počtu zvířat i rostlin. Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území o celkové rozloze méně než 0,5 miliónů km2 – obývají tedy pouze 5 % původní plochy! Velikost volně žijící populace je odhadována na 50 000 jedinců. V Červeném seznamu jsou vedeni v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Slon africký (Loxodonta africana) obýval původně téměř celou Afriku (dokonce se vyskytoval i na Sahaře v době, kdy byla ještě zelená). Jejich stavy snižují zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou, dále zábor půdy. Velikost volně žijící populace stále klesá a zatímco před pár lety byla odhadována na 600 000 jedinců, v současné době poklesla početnost na cca 415 000 jedinců. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito 30 až 40 000 slonů, tj. asi 100 slonů denně! V Červeném seznamu byl slon africký savanový donedávna veden v kategorii „zranitelný“ (Vulnerable), aktuálně je už také řazen v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Nahlásit chybu


K tématu

Matce se v ostravské zoo ztratilo dítě, ohlásila to jako únos

11. října 2023 19:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ostravské zoologické zahradě se ztratil tříletý chlapeček. Vyděšená matka okamžitě zburcovala polici s podezřením na únos. Přivolaná hlídka pak našla chlapce u pokladen, kam ho přivedla starší návštěvnice a odešla. Pro policii je nyní důležitá její výpověď.

Ostravská zoo přijímá dýně a další tykve od zahrádkářů

12. října 2023 18:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.

V ostravské zoo našla domov vzácná potápka malá

14. října 2023 11:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Potápka malá nehnízdí v areálu Zoo Ostrava každým rokem. Základní podmínkou hnízdění této potápivé kachny je průzračná stojatá voda. Jedině v takové vodě může při potápění snadno zpozorovat a ulovit svoji kořist, kterou tvoří drobné rybky a bezobratlí živočichové. A taková situace nastala v zoologické zahradě právě letos.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

6. září 2024 18:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

6. září 2024 18:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

Zoo Ostrava oslaví Den pro slony. Děti dostanou za vysloužilý elektrospotřebič vstupenku zdarma
Vydáno 9. srpna 2022 18:37, Ostrava-město, Jiří Cileček
Sobota 13. srpna bude v ostravské zoologické zahradě patřit slonům. Pokud s sebou tento den vezmete nějaký vysloužilý elektrospotřebič, pomůžete chránit slony ve volné přírodě a zároveň získáte vstupenku do zoo pro děti zdarma. Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem ELEKTROWIN a Moravskoslezským krajem.

zdroj foto: Zoo Ostrava

Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem Elektrowin a Moravskoslezským krajem.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Jejím cílem je upozornit návštěvníky na nepříznivou situaci největších suchozemských savců ve volné přírodě a ukázat možnosti, jak může těmto majestátním zvířatům pomoci každý z nás. Do záchrany slonů se mohou lidé zapojit velmi jednoduše právě sběrem vysloužilých elektrospotřebičů, mobilů a dalších elektrozařízení. Recyklací těchto výrobků šetříme přirozené prostředí v Africe, kde žijí nejen sloni, ale i gorily a další vzácní živočichové. V těchto oblastech se totiž těží vzácné kovy pro výrobu elektronických zařízení, čímž dochází k rozsáhlé devastaci původních biotopů."

Odevzdáním vysloužilých elektrospotřebičů na správné místo (tj. do sběrných dvorů, speciálních kontejnerů na elektrozařízení nebo třeba právě v zoo) lze snížit poptávku po další těžbě, protože řadu materiálu je možné znovu využít. Akce se v Zoo Ostrava koná pravidelně již od roku 2010, za dobu trvání návštěvníci donesli více než 4 000 vysloužilých spotřebičů.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Před zoologickou zahradou bude od 9. hodiny probíhat sběr starých a nefunkčních elektrospotřebičů. Za ně získají děti volný vstup do zoo (volná vstupenka bude platná pouze v den akce). Přinášet lze vysloužilý fén, holicí strojek, varnou konvici apod. Po celý den budou v areálu zoo probíhat zábavně-naučné aktivity, které pro malé i velké návštěvníky připravil Elektrowin. Týkat se budou samozřejmě správného nakládání s odpady, recyklace a dalšího využití odpadu."

U expozice Na statku bude dále stánek charitativní organizace Moment, kde si mohou zájemci pořídit oblečení, hračky a dekorace se sloní tématikou. Děti si budou moci vyrobit slona na památku. Výtěžek z prodeje bude určen projektu Save Elephants, jehož aktivity cílí na ochranu slonů ve střední Africe. Moment tento projekt podporuje dlouhodobě, a to i prostřednictvím prodeje oblečení které lidé odevzdávají už řadu let u východu ze Zoo Ostrava.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Save-Elephants je nadále aktivní zejména v ochraně přírody a slonů ve třech státech střední Afriky – v Kongu-Brazzaville, v Kamerunu a v Čadu a též v České republice, kde se podílí na vzdělávání dětí a šíření osvěty mezi veřejností. Terénní činnost v Africe zahrnuje přímý boj proti pytlákům a překupníkům, monitoring území pomocí fotopastí, investigace ilegálního obchodu se slonovinou a dalšími artefakty z wildlife a práci s místními komunitami v okolí chráněných oblastí, kde pomáháme malozemědělcům s ostrahou jejich polí před slony (pomocí včelích úlů) a před hrochy (pomocí elektrické bariéry). Hlavními novými událostmi posledních měsíců je úspěšné vyšetřování a zatčení překupníka s lebkami lidoopů (goril a šimpanzů) v Kamerunu, import mnoha horských kol a terénního vozu z Česka do Konga, rozvoj aktivit spojených s hrochy v Čadu, pokračování expedic v rámci projektu „Dzamba ya lobi“ v Kongu a také monitoring a jednání s konžskými ministerstvy kvůli možnosti správy jednoho chráněného území, jehož ochrana však dlouhodobě v reálu neexistuje."

Sloni v ohrožení

Slon indický (Elephas maximus) původně obýval oblasti o rozloze 9 miliónů km2 (od Iráku k Číně a na jih po Cejlon). Přeměnou jejich přirozeného prostředí hlavně na zemědělskou půdu došlo k prudkému poklesu počtu zvířat i rostlin. Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území o celkové rozloze méně než 0,5 miliónů km2 – obývají tedy pouze 5 % původní plochy! Velikost volně žijící populace je odhadována na 50 000 jedinců. V Červeném seznamu jsou vedeni v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Slon africký (Loxodonta africana) obýval původně téměř celou Afriku (dokonce se vyskytoval i na Sahaře v době, kdy byla ještě zelená). Jejich stavy snižují zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou, dále zábor půdy. Velikost volně žijící populace stále klesá a zatímco před pár lety byla odhadována na 600 000 jedinců, v současné době poklesla početnost na cca 415 000 jedinců. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito 30 až 40 000 slonů, tj. asi 100 slonů denně! V Červeném seznamu byl slon africký savanový donedávna veden v kategorii „zranitelný“ (Vulnerable), aktuálně je už také řazen v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000032773/zoo-ostrava-oslavi-den-pro-slony-deti-dostanou-za-vyslouzily-elektrospotrebic-vstupenku-zdarma