Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Diamo pozastavilo sanaci haldy Heřmanice v Ostravě. Případem se zabývá i policie

Ostrava-město |

Státní podnik Diamo pozastavil sanaci prohořívající haldy Heřmanice ve Slezské Ostravě. Důvodem je spor se zhotovitelem, který tam měl udělat oddělovací vzdušnou stěnu bránící prohoření haldy směrem ke skládce chemických odpadů, i změny místních majetkových poměrů. Akutní nebezpečí lidem žijícím v okolí ale nehrozí. Případem se zabývá i policie.

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Jde o jedno z nejstarších a zároveň nejrozsáhlejších míst, kde je uložena hlušina z těžby černého uhlí na Ostravsku v 19. a 20. století. Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace trvá už déle než 15 let.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Kontroly dozorových orgánů i státní podnik DIAMO zjistily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny, která má zabránit případnému postupu termické aktivity ze střední části odvalu směrem ke skládce chemického odpadu, neodpovídá požadavkům dle dohody o provedení zásypu uzavřenou mezi zhotovitelem a provozovatelem odvalu. Konkrétně se jednalo o požadavek na kvalitu výplňového materiálu, který má být harmonizovaným stavebním výrobkem dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, příp. neharmonizovaným stavebním výrobkem podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Odebrané vzorky potvrdily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny má z části povahu odpadu."
Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "Zhotovitele provedení zásypu jsme vyzvali, aby ve věci navezení nevhodného materiálu zjednal nápravu. Státní podnik DIAMO do dnešního dne oddělovací vzdušnou stěnu nepřevzal a již v minulém roce zahájil se zhotovitelem reklamační řízení. DIAMO v této věci podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Účelem je maximální zájem státního podniku o nezávislé a objektivní prošetření, zda při umisťování nevhodného materiálu do oddělovací vzdušné stěny nedošlo k porušení zákona."

Současné vedení státního podniku Diamo kvůli zjištěným pochybením odvolalo vloni ředitele odštěpného závodu Odra a s dalšími odpovědnými lidmi rozvázalo pracovní poměr. Případem se zabývá i policie.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného nakládání s odpady. V současné době se případem zabýváme, kdy s ohledem na probíhající procesní úkony nelze sdělit bližší informace. Každopádně do současné doby nedošlo k trestnímu stíhání žádné osoby."

Oddělovací vzdušná stěna je preventivním bezpečnostním opatřením, které má zabránit případné havárii a odděluje skládku chemických odpadů od termicky aktivní části odvalu.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Během její výstavby proběhlo 22 veřejnoprávních kontrol. V roce 2022 místně příslušný báňský úřad rozhodl, že do oblasti budované oddělovací vzdušné stěny už nesmí být navážen žádný další materiál, a to i přesto, že v roce 2020 právě tento úřad na heřmanickém odvalu provedl mj. kontrolu návozu a odvozu materiálu a ve své závěrečné zprávě konstatuje, že kontrola je bez závad."

Státní podnik Diamo zadal také vypracování expertních posouzení, a to jak na kvalitu materiálů uložených do oddělovací vzdušné stěny, tak také na funkčnost oddělovací vzdušné stěny. 

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Z prvního posudku vyplývá, že materiály uložené zhotovitelem do stěny nejsou deklarovaným výrobkem, ale mají charakter stavebních odpadů s nadlimitním obsahem některých látek. Posudek, zda materiál plní podmínku nehořlavosti, lze očekávat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku."
Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "Heřmanická halda hoří již cca od roku 1990. Přesto, naprosto nepochopitelně, bylo v roce 2004 schváleno, že skládka chemického odpadu na termicky aktivním odvalu zůstane a zakonzervuje se. V roce 2005 byla následně tato zkolaudována. Preventivní opatření – vybudování oddělovací vzdušné stěny – přitom šlo k tíži státu. Stoprocentní jistotu nezahoření skládky však zajistí pouze její vymístění. Nicméně můžeme veřejnost uklidnit, že i když v tuto chvíli jsou práce a činnosti související s realizací sanace odvalu značně omezeny, tak DIAMO z preventivních důvodů provádí neustálý monitoring teplot v oddělovací vzdušné stěně s využitím instalovaných termosond a kontinuálním přenosem dat, který by zachytil případný postup termiky ve směru ke skládce chemického odpadu. Teploty jsou stabilní a v tuto chvíli žádné nebezpečí nehrozí. V případě jakýchkoliv potíží jsme připraveni okamžitě zasáhnout."
Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Pokračování v sanačních pracích státnímu podniku DIAMO limitují vlastníci některých pozemků pod odvalem Heřmanice. Státní podnik DIAMO v minulosti jednal s bývalým vlastníkem o jejich odkupu. Bohužel ale jednání ze strany bývalého vlastníka ustala a posléze bývalý vlastník pozemky prodal jinému subjektu. Nový vlastník činí kroky, které značně komplikují pokračování sanačních prací nebo vyžaduje nepřiměřené částky za pronájem či odkup."

Heřmanická halda vznikla v 19. stol. v souvislosti se zahájením provozu tehdejšího dolu Ida. Asi od roku 1930 do 1990 na ní byly naváženy těžební odpady hned z několika dolů. Neexistuje validní dokumentace, která by konkretizovala navezený materiál.

Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "V roce 2021 byla zpracována aktualizace analýzy rizik, která komplexně popisuje existující a reálná potenciální rizika plynoucí z přítomnosti znečištění. Ze závěrů vyplývá, že v tuto chvíli odval nevyžaduje akutní sanační zásah. Co se týče měření hodnot emisí na samotném odvalu, ani tyto nevykazují žádné nadměrné nebo rizikové hodnoty. Respektive jsou srovnatelné s podobnými průmyslovými oblastmi v Ostravě. Měření škodlivin provádíme také v obydlených oblastech bezprostředně sousedících s haldou. Ani zde nezaznamenáváme zvýšené hodnoty."

Státní podnik Diamo nepříjemnou situaci okolo odvalu Heřmanice intenzivně řeší. Spolupracuje s kontrolními orgány i s orgány činnými v trestním řízení.

Nahlásit chybu


K tématu

Heřmanický odval obtěžuje okolí, pokračování sanace je zatím v nedohlednu

31. ledna 2024 12:15 | Ostrava-město | Michal Slonina

Obyvatelé Heřmanic nedočkavě vyhlíží dokončení sanace na Heřmanickém odvalu. DIAMO ale sanaci v loňském roce pozastavilo a její pokračování je zatím v nedohlednu. Slezskoostravská radnice se snaží vývoj situace urychlit.

Tragické rande v Albrechticích. Ženu našli mrtvou, muž pobíhal nahý kolem

23. září 2023 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domluvili si rande za účelem sexu, které skončilo tragicky. Oba totiž předtím požili drogy. Muž pak pobíhal nahý po Albrechticích a chtěl spáchat sebevraždu. Ženu později našli mrtvou v korytu řeky. Případem se stále zabývají policisté.

Přes 20 let měl sexuálně zneužívat děti v ostravském oddílu. Policie hledá poškozené

13. června 2023 9:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krajští kriminalisté rozplétají velmi závažný případ sexuálního obtěžování a znásilnění. Obviněným je muž, který přes 20 let působil v ostravském volnočasovém oddílu pro děti. Tam si vytipovával chlapce ve věku 10 až 15 let, které pravděpodobně za úplaty sexuálně obtěžoval. Policie nyní hledá možné poškozené. I ty, kteří dnes už budou dospělými muži.


O Senior taxi je v Karviné čím dál větší zájem

Senioři, kteří v Karviné využívají službu Senior taxi, nebudou muset vyřizovat na úřadě průkazky každý rok. Odbor sociální jejich platnost nově prodlužuje na tři roky.

Vrtulník zachraňoval zraněného muže u Rešovských vodopádů

Dnes 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Náročnou záchranu sedmatřicetiletého může mají za sebou ostravští letečtí záchranáři. Muž se zranil v těžce přístupném terénu u Rešovských vodopádů na Bruntálsku. Lékaře k němu musel vrtulník vysadit na palubním jeřábu.

Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Včera 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

Dnes 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Benefiční koncert v ostravské katedrále podpoří stavbu Centra pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít příští rok nové prostory. Přestěhuje se do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Aktuálně probíhá rekonstrukce objektu a na podporu se chystá 15. května také benefiční koncert v katedrále Božského Spasitele.

Atletika Poruba oslavila 50 let Jarním mítinkem. Šlo o první závody na novém stadionu v areálu SAP Poruba

9. května 2024 21:51 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Atletika Poruba má jedny z nejlepších podmínek pro atlety v Česku. Ty se výrazně zlepšily díky novému atletickému stadionu ve Sportovním areálu Poruba, kde uspořádala vůbec první velké závody.

Slezská Ostrava zve na blížící se akce, čeká ji Majáles, Den Slezské i Rozmarné slavnosti

9. května 2024 21:45 | Ostrava-město | Michal Slonina | Slezskoostravský expres

Taky do Slezské Ostravy dorazil máj, a tak ani tady nebude chybět už tradiční studentský majáles. Ten ale není jedinou akcí, která se bude v blížících se jarních a letních měsících konat. Nabízíme vám proto krátký přehled těch, které byste ve Slezské neměli minout.

Ve Slezské Ostravě stavěli májky hasiči i fotbalisté, ukrást si je v noci nenechali

Stejně jako na mnoha jiných místech Česka se i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu stavěly májky. Tradiční symbol jara ozdobil v předvečer prvního máje k radosti dětí i dospělých heřmanické fotbalové hřiště i hasičskou zbrojnici v Muglinově.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej numer 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy a další zajímavé aktivity.

Ostrava podepsala partnerství s ukrajinským Dniprem. Leží v oblasti, nad kterou má patronát ČR

9. května 2024 9:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava definitivně stvrdila partnerství s ukrajinským městem Dnipro. Jeho zástupci navštívili ve čtvrtek Novou radnici, aby s primátorem Janem Dohnalem podepsali dohodu o spolupráci.

Diamo pozastavilo sanaci haldy Heřmanice v Ostravě. Případem se zabývá i policie
Vydáno 16. prosince 2023 17:48, Ostrava-město, Jiří Cileček
Státní podnik Diamo pozastavil sanaci prohořívající haldy Heřmanice ve Slezské Ostravě. Důvodem je spor se zhotovitelem, který tam měl udělat oddělovací vzdušnou stěnu bránící prohoření haldy směrem ke skládce chemických odpadů, i změny místních majetkových poměrů. Akutní nebezpečí lidem žijícím v okolí ale nehrozí. Případem se zabývá i policie.

odval Heřmanice; zdroj foto: Státní podnik DIAMO

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Jde o jedno z nejstarších a zároveň nejrozsáhlejších míst, kde je uložena hlušina z těžby černého uhlí na Ostravsku v 19. a 20. století. Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace trvá už déle než 15 let.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Kontroly dozorových orgánů i státní podnik DIAMO zjistily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny, která má zabránit případnému postupu termické aktivity ze střední části odvalu směrem ke skládce chemického odpadu, neodpovídá požadavkům dle dohody o provedení zásypu uzavřenou mezi zhotovitelem a provozovatelem odvalu. Konkrétně se jednalo o požadavek na kvalitu výplňového materiálu, který má být harmonizovaným stavebním výrobkem dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, příp. neharmonizovaným stavebním výrobkem podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Odebrané vzorky potvrdily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny má z části povahu odpadu."
Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "Zhotovitele provedení zásypu jsme vyzvali, aby ve věci navezení nevhodného materiálu zjednal nápravu. Státní podnik DIAMO do dnešního dne oddělovací vzdušnou stěnu nepřevzal a již v minulém roce zahájil se zhotovitelem reklamační řízení. DIAMO v této věci podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Účelem je maximální zájem státního podniku o nezávislé a objektivní prošetření, zda při umisťování nevhodného materiálu do oddělovací vzdušné stěny nedošlo k porušení zákona."

Současné vedení státního podniku Diamo kvůli zjištěným pochybením odvolalo vloni ředitele odštěpného závodu Odra a s dalšími odpovědnými lidmi rozvázalo pracovní poměr. Případem se zabývá i policie.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného nakládání s odpady. V současné době se případem zabýváme, kdy s ohledem na probíhající procesní úkony nelze sdělit bližší informace. Každopádně do současné doby nedošlo k trestnímu stíhání žádné osoby."

Oddělovací vzdušná stěna je preventivním bezpečnostním opatřením, které má zabránit případné havárii a odděluje skládku chemických odpadů od termicky aktivní části odvalu.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Během její výstavby proběhlo 22 veřejnoprávních kontrol. V roce 2022 místně příslušný báňský úřad rozhodl, že do oblasti budované oddělovací vzdušné stěny už nesmí být navážen žádný další materiál, a to i přesto, že v roce 2020 právě tento úřad na heřmanickém odvalu provedl mj. kontrolu návozu a odvozu materiálu a ve své závěrečné zprávě konstatuje, že kontrola je bez závad."

Státní podnik Diamo zadal také vypracování expertních posouzení, a to jak na kvalitu materiálů uložených do oddělovací vzdušné stěny, tak také na funkčnost oddělovací vzdušné stěny. 

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Z prvního posudku vyplývá, že materiály uložené zhotovitelem do stěny nejsou deklarovaným výrobkem, ale mají charakter stavebních odpadů s nadlimitním obsahem některých látek. Posudek, zda materiál plní podmínku nehořlavosti, lze očekávat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku."
Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "Heřmanická halda hoří již cca od roku 1990. Přesto, naprosto nepochopitelně, bylo v roce 2004 schváleno, že skládka chemického odpadu na termicky aktivním odvalu zůstane a zakonzervuje se. V roce 2005 byla následně tato zkolaudována. Preventivní opatření – vybudování oddělovací vzdušné stěny – přitom šlo k tíži státu. Stoprocentní jistotu nezahoření skládky však zajistí pouze její vymístění. Nicméně můžeme veřejnost uklidnit, že i když v tuto chvíli jsou práce a činnosti související s realizací sanace odvalu značně omezeny, tak DIAMO z preventivních důvodů provádí neustálý monitoring teplot v oddělovací vzdušné stěně s využitím instalovaných termosond a kontinuálním přenosem dat, který by zachytil případný postup termiky ve směru ke skládce chemického odpadu. Teploty jsou stabilní a v tuto chvíli žádné nebezpečí nehrozí. V případě jakýchkoliv potíží jsme připraveni okamžitě zasáhnout."
Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Pokračování v sanačních pracích státnímu podniku DIAMO limitují vlastníci některých pozemků pod odvalem Heřmanice. Státní podnik DIAMO v minulosti jednal s bývalým vlastníkem o jejich odkupu. Bohužel ale jednání ze strany bývalého vlastníka ustala a posléze bývalý vlastník pozemky prodal jinému subjektu. Nový vlastník činí kroky, které značně komplikují pokračování sanačních prací nebo vyžaduje nepřiměřené částky za pronájem či odkup."

Heřmanická halda vznikla v 19. stol. v souvislosti se zahájením provozu tehdejšího dolu Ida. Asi od roku 1930 do 1990 na ní byly naváženy těžební odpady hned z několika dolů. Neexistuje validní dokumentace, která by konkretizovala navezený materiál.

Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "V roce 2021 byla zpracována aktualizace analýzy rizik, která komplexně popisuje existující a reálná potenciální rizika plynoucí z přítomnosti znečištění. Ze závěrů vyplývá, že v tuto chvíli odval nevyžaduje akutní sanační zásah. Co se týče měření hodnot emisí na samotném odvalu, ani tyto nevykazují žádné nadměrné nebo rizikové hodnoty. Respektive jsou srovnatelné s podobnými průmyslovými oblastmi v Ostravě. Měření škodlivin provádíme také v obydlených oblastech bezprostředně sousedících s haldou. Ani zde nezaznamenáváme zvýšené hodnoty."

Státní podnik Diamo nepříjemnou situaci okolo odvalu Heřmanice intenzivně řeší. Spolupracuje s kontrolními orgány i s orgány činnými v trestním řízení.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000040643/diamo-pozastavilo-sanaci-haldy-hermanice-v-ostrave-pripadem-se-zabyva-i-policie