Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

STARY KNEDLIK a RADOST, nové výstavy v Galerii výtvarného umění v Ostravě

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, otevírá výstavu fotografií MICHAL KALHOUS / Stary knedlik, kterou připravila kurátorka Štěpánka Bieleszová, a tematickou výstavu RADOST, umělecká díla ze sbírky GVUO vybral kurátor Jaroslav Michna.

Vernisáž se uskuteční 18. ledna v 17 hodin za účasti fotografa Michala Kalhouse i obou kurátorů a bude živě přenášena na Facebooku a YouTube GVUO. V ostravském Domě umění budou výstavy k vidění do 6. března.

Srdečně zvu na první letošní výstavy, jsem přesvědčený, že návštěvníky galerie čekají osvěžující chvíle se současným uměním. Už jen názvy výstav – Stary knedlik a Radost – mnohé vypovídají. Kromě velkoformátových fotografií Michala Kalhouse se můžeme těšit na výběr uměleckých děl řady skvělých autorů. Ze sbírky GVUO budou vystavena díla Josefa Čapka, Emila Filly, Jana Zrzavého nebo například Jindřicha Štreita. Budou tematicky rozdělena do několika sekcí s náměty dětí, koupání, milenců, tance nebo třeba touhy. Věřím, že si obě výstavy najdou své obdivovatele, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavami převzal záštitu.

MICHAL KALHOUS / Stary knedlik
Výstava Stary knedlik (záměrně psaná bez diakritiky) představuje 24 velkoformátových fotografií umělce a děkana Fakulty umění Ostravské univerzity Michala Kalhouse. Je syntézou nových i starších snímků, které autor pro ostravské diváky znovu vyvolal z negativů. Fotografie, které mají deníkový charakter, divákovi předkládají emoce a úvahy o pomíjivosti, o partnerských vztazích a rodině, o pokoře i vděčnosti za možnost žít prostý život.

Název má být synonymem pro autorův aktuální mentální a emocionální stav. Michal Kalhous se cítí jako již poučený, zčásti i zkušený, již stárnoucí, ale snad ještě někdy potřebný, na tenké plátky nakrájený oschlý včerejší knedlík. Fotografie jsou vytvořeny dnes již málo používanou „mokrou“ cestou od zvětšováku po vývojku a ustalovač, jejíž časově zdlouhavý a technologicky složitý výrobní proces dává autorovi prostor a čas uchopit a formulovat témata, získávat odstup a nabývat odvahu k poodhalení a zveřejnění bezvýznamné maličkosti, kterou považuje za důležitou, vysvětlila kurátorka Štěpánka Bieleszová.

RADOST

Výstava prezentuje 44 uměleckých děl ze sbírky GVUO z oblasti malby, grafiky, plastiky i fotografie. Rozdělena je do 8 tematických sekcí s náměty dětí, jídla, koupání, milenců, touhy, světla, pohybu a ticha. Mezi 35 vystavovanými autory jsou například Jiří Načeradský, Jakub Schikaneder, Antonín Slavíček či František Ženíšek, z Moravskoslezského kraje pak Karel Adamus, Daniel Balabán, Augustin Handzel, Eduard Ovčáček, Dita Pepe nebo František Kowolowski.

Výstava cílí na prosté lidské radosti. Zajímalo mě, zdali se z osmi mikrotémat dá sestavit výstava limitovaná jen výběrem ze sbírky GVUO. Sondáž si nekladla ambici charakterizovat „pravdivý“ obraz formálně-obsahového vývoje jednotlivých témat v dějinách umění. Můžeme tak vedle sebe vidět například milenecké dvojice pojaté jako tradičně popisný, impresionistický i postmoderní znak. Výstava by měla být čtena jako odlehčená vizuální mozaika snad přinášející radost nejen obsahem jednotlivých uměleckých děl, ale také jejich vzájemnou interakcí, uzavřel kurátor Jaroslav Michna.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Komentovaná prohlídka výstavou Michala Kalhouse s kurátorkou Štěpánkou Bieleszovou a autorem se uskuteční 1. února v 17 hodin. Komentovaná prohlídka výstavou RADOST s kurátorem Jaroslavem Michnou se uskuteční 1. března v 17 hodin. Komentovaných prohlídek se můžete zúčastnit po předchozí rezervaci na webových stránkách galerie. Vstup s platnou vstupenkou na výstavu. Komentované prohlídky budou zároveň streamovány na Facebooku a YouTube GVUO.
V rámci stálé expozice jek vidění také výstava jednoho díla ze sbírky GVUO. Malbu Františka Muziky s názvem Z českého ráje tentokrát vybral plastický chirurg Bohdan Pomahač. Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle 10 až 18 hodin. Vstupné na jednu výstavu činí 40 korun plné a 20 korun zlevněné. V neděli a pro seniory vstup volný.

Kontakt pro média: Jana Malášek Šrubařová, 731 691 563, srubarova@gvuo.cz

MICHAL KALHOUS

19. 1. – 6. 3. 2022 (vernisáž 18. 1. v 17 hodin)

Kurátor: Štěpánka Bieleszová

Grafický design: Katarína Jamrišková

Expozice je součástí výstavního cyklu OSTRAVA SOBĚ.

MICHAL KALHOUS (1967), fotograf a pedagog, žije ve Šternberku a působí v Ostravě. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor učitelství matematika – fyzika, doktorské studium ukončil na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem, obor vizuální komunikace. Od druhé poloviny 90. let 20. století je spojován s ostravskou výtvarnou scénou. Od roku 2006 vyučuje na Fakultě umění Ostravské univerzity, kde je v současnosti děkanem. Na autorských i skupinových výstavách vystavuje od roku 1994. Zastoupen je ve státních i soukromých sbírkách v České republice i zahraničí.

RADOST

19. 1. – 6. 3. 2022 (vernisáž 18. 1. v 17 hodin)

Kurátor: Jaroslav Michna

Grafický design: Katarína Jamrišková

Vystavovaní autoři:

Karel Adamus, Daniel Balabán, Nikolaj Petrovič Bogdanov-Bělskij, Josef Čapek, František Zdeněk Eberl, Emil Filla, Viktor Frank, Augustin Handzel, Vlastimil Hofman, Miloš Jiránek, Michal Kalhous, Beneš Knüpfer, Anton Kolig, Konstantin Alexejevič Korovin, František Kowolowski, Otakar Kubín, Piotr Alexejevič Levčenko, Emanuel Krescenc Liška, Filip Andrejevič Maljavin, Josef Mařatka, Jiří Načeradský, Otmar Oliva, Eduard Ovčáček, Dita Pepe, Jan Preisler, Pavla Sceranková, Jakub Schikaneder, Jiří Surůvka, Jindřich Štreit, Franta Uprka, Joža Uprka, Tomáš Vaněk, Jan Zrzavý, Rudolf Žebrok, František Ženíšek

Záštitu nad výstavami GVUO převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.

Partneři: Ministerstvo kultury České republiky; Moravskoslezský kraj; Rada galerií České republiky; Fakulta umění Ostravské univerzity; NEWTON media, a.s.; RENGL, s.r.o.; EPONA; Tiskárna Helbich, a.s.

Mediální partneři: ART ANTIQUES; Artalk; Artikl; A2, A2larm; Český rozhlas Ostrava; deník; FlashArt; ostravan.cz; Patriot magazín; polar; program; Radiohouse

Galerie výtvarného umění v Ostravě je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje a ve svých sbírkách pečuje o 23 tisíc uměleckých předmětů. GVUO spravuje Dům umění, kde pořádá výstavy staršího i současného umění, designu a architektury, včetně edukačních a doprovodných programů, a administrativní budovu na Poděbradově ulici 12, kde se nachází veřejná knihovna s badatelnou zaměřená na výtvarné umění a dokumentaci výstav GVUO. Více informací na www.gvuo.cz



Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.