Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

Dotace zabrala, Rychvald má novou zubařku

21. března 2018 10:33 | Orlová | Jan Varga

Rychvald bude mít novou zubní ordinaci. Na území města tak po roce konečně bude působit druhý zubař. Dotaci ve výši jednoho a půl milionu korun schválili zastupitelé na svém posledním zasedání.

Kraj přemístil orlovskou pobočku Muzea Těšínska

16. března 2018 11:36 | Orlová | Jan Varga

Orlovská pobočka Muzea Těšínska působí na novém místě. Expozice teď budou moci návštěvníci shlédnout v prostorách bývalé obchodní akademie. Do stejné budovy se má stěhovat také orlovská základní umělecká škola. Kraj, který je zřizovatelem, tak chce ušetřit peníze.

Březen - měsíc čtenářů v orlovské knihovně

9. března 2018 11:50 | Orlová | Jan Varga

Březen je měsícem milovníků četby. Akce pro čtenáře pořádá mnoho knihoven v celé zemi. Výjimkou není ani ta orlovská. Letos se ale kromě tradičních akcí organizátoři zaměřili i na takové akce, které se věnují rozvíjení kreativity a rozšíření vědomostí. Více prozradí ředitelka orlovské knihovny.

Konference s maltskou prezidentkou na ZŠ Mládí

9. března 2018 11:48 | Orlová | Jan Varga

Základní škola Mládí má za sebou video konferenci s maltskou prezidentkou. Na té si zúčastnění představili, jak probíhá spolupráce orlovské školy s tou na Maltě a jak se budou projekty, na kterých se děti společně podílí vyvíjet dále. Už teď prezidentka přislíbila, že se některé děti ještě letos na Maltu podívají.

Farmářské trhy v Orlové našly dočasné útočiště před úřadem práce

9. března 2018 11:45 | Orlová | Jan Varga

Farmářské trhy se konaly na jiném, než obvyklém místě. Své stánky obchodníci rozložili na nově zrekonstruovaném prostoru před úřadem práce. Slezský rynek nabídl spoustu domácích výrobků a dobrot. Při té příležitosti jsme se Orlovanů zeptali, jak jsou s rekonstrukcí prostranství spokojeni.

Maltská prezidentka skypovala s orlovskými žáky

8. března 2018 9:54 | Orlová | Jan Varga

Základní škola Mládí má za sebou významnou událost. Přes internet se totiž s žáky spojila samotná prezidentka Malty. V rámci video-konference se spolu bavili o spolupráci s maltskými dětmi a už teď prezidentka orlovským žákům slíbila, že se ještě letos na Maltu podívají.

Projekt Nemoc nemá moc informuje o očkování

27. února 2018 11:56 | Celý MS kraj | Jan Varga

Nemoc nemá moc, to je projekt, který si klade za cíl šířit osvěto o očkování zejména u malých dětí. Sérii přednášek v rámci celého Moravskoslezského kraje mohli navštívit zájemci v mateřských a základních školách i ve vybraných mateřských centrech.

Dřevorubci těží dřevo na obnovu kostela v Gutech

22. února 2018 13:44 | Celý MS kraj | Jan Varga

Na stavbu kostela v Gutech, který minulé léto vyhořel, bude potřeba 550 metrů krychlových dřeva. Jeho těžba začala v těchto dnech. V biskupských lesích na území Bílé v Beskydech teď vybírají dřevorubci materiál vhodný na výrobu šindele.

Práce na náměstí se opozdí, Orlová řeší o jak dlouho

20. února 2018 12:37 | Orlová | Jan Varga

Stavba náměstí v Orlové nabírá další zpoždění. Stavaři nedávno avizovali, že budou požadovat další odklad. Ten počítá s dalším rokem zpoždění. V jakém je stavba stavu přišli zástupci zhotovitelské firmy informovat zastupitele na pondělním zasedání.

Vietnamská komunita oslavila příchod nového roku

20. února 2018 11:06 | Ostrava-město | Jan Varga

Vietnamská menšina v našem kraji oslavila začátek nového lunárního roku. Ostravský kulturní dům rozsvítily asijské barvy, tanec i zpěv. Kromě oslav nezapomněli zástupci vietnamské komunity také zhodnotit uplynulý rok a krajskou spolupráci.

Komerční sdělení více

Tým neurologů FNO a LF OU s vědci z PF OU získal certifikaci metodiky neurokognitivní rehabilitace

Odborníci z týmu FN Ostrava, Lékařské a Přírodovědecké fakulty OU zpracovali pod vedením neuropsycholožky PhDr. Vladěny Jaremové přesný postup neurorehabilitační péče o pacienty s poškozením mozku v akutní fázi onemocnění. Jejich metodiku, která doposud v České republice chyběla, teď schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Pracovat podle ní mohou všechna zdravotnická zařízení.

Kolik se vypilo na Colours kohoutkové?

Na Colours of Ostrava nemohla chybět osvěžující Free water zone od společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s. Čistou, osvěžující a ideálně vychlazenou kohoutkovou vodu mohl vyzkoušet každý účastník festivalu. OVAK vodobar byl přímo napojen na vodovodní řad. O správné nastavení a provoz zařízení se postarali promotéři z OVAKu. Za 4 dny se vypilo přes 8 000 litrů pitné vody.


FN Ostrava má mezi lékaři čtyři nové docenty

Akademický titul docent nově doplňuje jména čtyř lékařů FN Ostrava. Docenturu úspěšně zvládla doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., doc. MUDr. Martin Havel, Ph.D., doc. MUDr. et. MUDr. Jan Štembírek, Ph.D. a doc. MUDr. Lubomír Tulinský, Ph.D. Všichni jsou zároveň pedagogové na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Podcast FNO: Co oko nevidí

Která je nejdůležitější a nenahraditelná část oka? Kam se posunula oční chirurgie za posledních 20 let? Je nutné, aby měla oční klinika i lůžkové oddělení? O tom a mnohém dalším je podcast s přednostou Oční kliniky FNO a LF OU MUDr. Janem Němčanským, Ph.D., MBA.

Colours of Ostrava v nových barvách. Za rok přivezou The Chainsmokers

Nová vizuální identita od grafického studia Najbrt a první interpret 22. ročníku. Závěrečná tisková konference letošních Colours of Ostrava přináší vedle zhodnocení dosavadního ročníku i novinky pro příští rok, včetně prvního interpreta, elektronického dua The Chainsmokers. Během uplynulých tří dnů areál přivítal 867 návštěvníků s průkazem osob se zdravotním postižením, na pokladnách bylo rozdáno bezmála tři tisíce dětských pásek a očekává se kolem tisíce seniorů, kteří mají na závěrečný den festivalu volný vstup.

Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

Návštěvníci multižánrového festivalu Colours of Ostrava každým rokem naleznou v areálu různé zajímavé prezentace a překvapení. Letos se mohou dostat do Dakarské zóny, kterou připravila Ostra Group, partner VIP zóny festivalu a hlavní partner závodního týmu Fesh Fesh, který svoji techniku do zóny zapůjčí. Dakarskou zónu návštěvníci naleznou mezi pavilonem U6 a Gongem.

Karvinská hornická nemocnice ulevuje pacientům s vážnými pohybovými potížemi botoxem

Karvinská hornická nemocnice (KHN) pomáhá pacientům, kterým komplikuje život vážné onemocnění nebo úraz, botulotoxinovými injekcemi. Látka, kterou lidé běžně znají z estetické medicíny, v KHN slouží pro rehabilitaci po cévní mozkové příhodě, po úrazech, při stavech spojených s roztroušenou sklerózou nebo s nádory mozku. V tuto chvíli má nemocnice v rehabilitační péči první desítku pacientů, kterým je „botox“ pravidelně vpravován do svalů. Další nemocní postupně přibývají.

Více