Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Autobusové zastávky ve Frýdku-Místku dostávají nové polepy proti nárazům ptáků

Frýdek-Místek |

Ve Frýdku-Místku spustili další projekt, který přispěje k ochraně přírody. Prosklené autobusové zastávky dostávají nové speciální polepy, které zabrání proti nárazům ptáků. Zatím dostalo ochranný polep dvanáct zastávek a náklady na projekt vyšly na 225 tisíc korun.

Prosklené plochy jsou pro volně žijící ptáky velmi nebezpečné. Ochránci přírody mají zmapovány tisíce případů, kdy do nich ptáci v plné rychlosti narážejí, což pro ně má fatální následky.

Otakar Závalský, ornitolog: "Bylo zjištěno, že ty prosklené plochy jsou takzvané architektonické pasti, to znamená, že ptáci vidí to, co je za nimi, myslí si, že sklem proletí a hromadně se o ně zabíjejí. Takto se odhaduje, že ročně v Evropě zahynou minimálně desítky milionů ptáků, takže každé opatření, které se provede proti tomu, tak je plus. Pamatuju případ, kdy přesně před rokem na obchodním domě Nová Karolina se během dvou dnů zabilo minimálně 50 ptáků, byly to samé sýkorky."

Ve Frýdku-Místku se proto rozhodli jít ochraně přírody trochu naproti a vymysleli systém nových polepů na rizikové autobusové zastávky. Doposud totiž byly na zastávkách pouze jednoduché siluety dravců nebo letících ptáků.

Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Byli jsme upozorněni ekologickými organizacemi, že to dneska už není považováno za dostatečné, že ti ptáci to nevnímají jako pevnou plochu a dochází nadále k úmrtím ptáků."
Otakar Závalský, ornitolog: "To, co se kdysi doporučovalo, že stačí vylepit na okno siluetu dravce nebo krkavcovitého pěvce, tak to se zjistilo, že není účinné, že nestačí, že ti ptáci si na to prostě zvyknou a ta plocha, která není dělená, že by tam těch siluet bylo více, tak ti ptáci prostě si myslí, že tím okrajem té plochy proletí a zrovna tak se zabíjejí, jako kdyby tam žádná silueta nebyla."

Proto město po konzultaci s ornitology přistoupilo k formě polepu s celoplošným potiskem siluet ptáků doplněných o slogany města. Polep je volen tak, aby na skle vytvořil efekt zábrany, ale přitom zastávku nezatemnil.

Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Celé to řešení jsme konzultovali s ornitology, kdy ptáci vnímají překážku, pokud jsou předměty 10 centimetrů od sebe vzdálené, takže celý ten polep byl navržen v souladu s doporučením ornitologů a mělo by to zajistit bezpečnost vůči letícím ptákům, zároveň jsme se snažili, aby to bylo průhledné, aby ty zastávky byly vnímány jako vzdušné a zároveň jsme se snažili je trochu vyčistit."
Otakar Závalský, ornitolog: "Jedno z řešení je těch samolepek nalepit více. Můžou to být samolepky i barevné, pak to sklo působí esteticky, pěkně, jako je třeba akce bezpečné zastávky, kdy se lepí na zastávky prosklené, aby se ti ptáci o ně nezabíjeli."

Nový polep dostalo ve Frýdku-Místku zatím dvanáct zastávek.

Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Odborníci nás upozornili, že nejhorší jsou zastávky, které jsou na rozhraní zeleně a veřejného prostoru, kdy právě vylétávají ptáci z té zeleně a narážejí do těch průhledných ploch, takže bylo vytipováno těch 12 zastávek, které jsou na rozhraní intravilánu nebo jsou blízko zeleně a může k tomu nebezpečí docházet."

Taková místa jsou například u frekventované ulice Ostravská nebo třeba v Chlebovicích, kde jsou za zastávkou rozlehlé volné plochy, což láká ptáky k volnému průletu. Instalace na dvanáct zastávek stála 225 tisíc korun a příští rok by v ní chtělo město pokračovat.

Nahlásit chybu


K tématu

Chodníky i zastávky na Michálkovické ve Slezské Ostravě dostávají novou podobu

8. srpna 2023 12:47 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Chodníky v ulici Michálkovická ve Slezské Ostravě procházejí rozsáhlou rekonstrukcí za téměř 26,5 milionu korun. Součástí stavby je také rekonstrukce osmi zastávek městské hromadné dopravy, které získají novou podobu a sjednocený vzhled v duchu obvodu Slezská Ostrava.

Skleněné zastávky MHD v Opavě mají nové polepy. Lépe chrání ptáky

7. října 2023 20:36 | Opava | Yvona Fajtová

Vybrané skleněné zastávky městské hromadné dopravy v Opavě mají nové polepy. Byly totiž nebezpečné zejména pro ptáky, kteří do skel naráželi. Polepy se realizovaly díky Nápadům pro Opavu.

Skleněné zastávky MHD v Opavě mají nové polepy. Lépe chrání ptáky

10. října 2023 11:23 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Vybrané skleněné zastávky městské hromadné dopravy v Opavě mají nové polepy. Byly totiž nebezpečné zejména pro ptáky, kteří do skel naráželi. Polepy se realizovaly díky Nápadům pro Opavu.


Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Školáci předvedli rodičům různé chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Autobusové zastávky ve Frýdku-Místku dostávají nové polepy proti nárazům ptáků
Vydáno 5. října 2020 12:34, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Ve Frýdku-Místku spustili další projekt, který přispěje k ochraně přírody. Prosklené autobusové zastávky dostávají nové speciální polepy, které zabrání proti nárazům ptáků. Zatím dostalo ochranný polep dvanáct zastávek a náklady na projekt vyšly na 225 tisíc korun.

Prosklené plochy jsou pro volně žijící ptáky velmi nebezpečné. Ochránci přírody mají zmapovány tisíce případů, kdy do nich ptáci v plné rychlosti narážejí, což pro ně má fatální následky.

Otakar Závalský, ornitolog: "Bylo zjištěno, že ty prosklené plochy jsou takzvané architektonické pasti, to znamená, že ptáci vidí to, co je za nimi, myslí si, že sklem proletí a hromadně se o ně zabíjejí. Takto se odhaduje, že ročně v Evropě zahynou minimálně desítky milionů ptáků, takže každé opatření, které se provede proti tomu, tak je plus. Pamatuju případ, kdy přesně před rokem na obchodním domě Nová Karolina se během dvou dnů zabilo minimálně 50 ptáků, byly to samé sýkorky."

Ve Frýdku-Místku se proto rozhodli jít ochraně přírody trochu naproti a vymysleli systém nových polepů na rizikové autobusové zastávky. Doposud totiž byly na zastávkách pouze jednoduché siluety dravců nebo letících ptáků.

Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Byli jsme upozorněni ekologickými organizacemi, že to dneska už není považováno za dostatečné, že ti ptáci to nevnímají jako pevnou plochu a dochází nadále k úmrtím ptáků."
Otakar Závalský, ornitolog: "To, co se kdysi doporučovalo, že stačí vylepit na okno siluetu dravce nebo krkavcovitého pěvce, tak to se zjistilo, že není účinné, že nestačí, že ti ptáci si na to prostě zvyknou a ta plocha, která není dělená, že by tam těch siluet bylo více, tak ti ptáci prostě si myslí, že tím okrajem té plochy proletí a zrovna tak se zabíjejí, jako kdyby tam žádná silueta nebyla."

Proto město po konzultaci s ornitology přistoupilo k formě polepu s celoplošným potiskem siluet ptáků doplněných o slogany města. Polep je volen tak, aby na skle vytvořil efekt zábrany, ale přitom zastávku nezatemnil.

Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Celé to řešení jsme konzultovali s ornitology, kdy ptáci vnímají překážku, pokud jsou předměty 10 centimetrů od sebe vzdálené, takže celý ten polep byl navržen v souladu s doporučením ornitologů a mělo by to zajistit bezpečnost vůči letícím ptákům, zároveň jsme se snažili, aby to bylo průhledné, aby ty zastávky byly vnímány jako vzdušné a zároveň jsme se snažili je trochu vyčistit."
Otakar Závalský, ornitolog: "Jedno z řešení je těch samolepek nalepit více. Můžou to být samolepky i barevné, pak to sklo působí esteticky, pěkně, jako je třeba akce bezpečné zastávky, kdy se lepí na zastávky prosklené, aby se ti ptáci o ně nezabíjeli."

Nový polep dostalo ve Frýdku-Místku zatím dvanáct zastávek.

Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Odborníci nás upozornili, že nejhorší jsou zastávky, které jsou na rozhraní zeleně a veřejného prostoru, kdy právě vylétávají ptáci z té zeleně a narážejí do těch průhledných ploch, takže bylo vytipováno těch 12 zastávek, které jsou na rozhraní intravilánu nebo jsou blízko zeleně a může k tomu nebezpečí docházet."

Taková místa jsou například u frekventované ulice Ostravská nebo třeba v Chlebovicích, kde jsou za zastávkou rozlehlé volné plochy, což láká ptáky k volnému průletu. Instalace na dvanáct zastávek stála 225 tisíc korun a příští rok by v ní chtělo město pokračovat.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000022208/autobusove-zastavky-ve-frydkumistku-dostavaji-nove-polepy-proti-narazum-ptaku