Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek chce využít šanci na proměnu města

Frýdek-Místek |

Otevření obchvatu a proměna ulice Hlavní. Postupný plán realizace rekonstrukce Národního domu, bývalé Moravia banky a vznik nového sálu. Co by mohl přinést městu Český dům? I stav výstavby nového bulváru. Témata pro rozhovor s primátorem Frýdku-Místku Petrem Korčem.

Co přinesl obchvat Frýdku-Místku, samozřejmě si dokážeme představit, že je velké ulehčení dopravy, ale tím pádem se otvírá téma, co s ulicí Hlavní bude?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Obchvat je velké téma pro město Frýdek-Místek. Já osobně považuji otevření obchvatu v tom plném profilu, ve čtyřech pruzích s rychlostí 130 km/h, za jednu z největších polistopadových událostí ve městě. Protože nejenom, že nám zmizí ten tranzit, desítky tisíc automobilů, zejména nákladních, které jedou mezi Rakouskem a Polskem. Zároveň je tam rameno, které odkloní i ty, kteří jedou z Ostravy do Beskyd. Tak to je první krok, ale tímto momentem se zároveň otevírá cesta k tomu, abychom zároveň jako město mohli napravit ten otřesný urbanistický zločin, kterým bylo vybudování čtyřproudé rychlostní komunikace skrz město, která pobořila dvě historická centra, zaslepila ulice. Udělala naprosto nepřirozenou bariéru v tom městě. A myslím si, že taková příležitost se naskytuje opravdu jednou za život. A nyní se otevírá šance, protože jsme i vlastníky výrazné části těch pozemků kolem té komunikace, pokusit se vrátit ten život do těch míst, kde byl. Starší občané si určitě pamatují místecké Korso. Samozřejmě nikdy se nevrátíme k tomu lázeňskému vzhledu a k hodinám, kde se dělal sraz, když se šlo do parku. Ale určitě budeme chtít to centrum vrátit občanům a myslím si, že tam patří život, nepatří tam rychlostní komunikace.

Znamená to, že by tam vůbec auta nejezdila? 

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "To ne, my samozřejmě v tento okamžik zachováváme i ten profil, čtyři pruhy. Nicméně už začaly první úpravy, kdy postupně se budou vracet do normálu věci, jakože ze všech křižovatek by mělo jít odbočit i doleva. Budeme postupně napojovat zaslepené ulice. Budeme chtít vybudovat úrovňové přechody, protože se tam muselo buďto podcházet nebo vůbec se nedalo přejít na druhou stranu. Postupně by měly přibýt autobusové zálivy, například u kulturního centra, nová zastávka. Do budoucna určitě musí zmizet ty ploty nebo zábrany, které částečně nahradí zeleň, částečně městský mobiliář. A myslím si, že musíme vrátit zpátky tu trasu, která vedla z místeckého náměstí přes to Korso, kolem městského kina do parku k řece. A potom do Frýdku. To si myslím, že je velký úkol a neměli bychom ho promarnit.

Jsou to zatím plány, které nosíte v hlavě nebo už je něco ve stadiu třeba dokumentace a že už by se blížila realizace těch plánů?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Ty věci, o kterých jsem mluvil, co se konkrétně stane s tou Hlavní třídou, tak už mají nějaký scénář. Některé už se postupně realizují. Nicméně pak jsou před námi další výzvy. Jako je právě úprava celého toho prostředí. A pokud občané si uvědomí to místo, tak město vlastní budovy od Městské knihovny, kterou jsme teďka zrekonstruovali, přes Kino Vlast, poté je tam Český dům, o který nyní město usiluje, bývalý Německý dům, krásná budova, kterou bychom chtěli zachránit. Bývalé autobusové stanoviště. A poté místo pro rekonstrukci Národního domu a vznik městské galerie v Záložně a přístavbu nového sálu. A je to obrovský pás území, který kdybychom revitalizovali v budoucnosti prostřednictvím nějaké architektonické soutěže, můžeme na začátku oslovit i studenty a tak dále. Ale otevřít tu diskuzi o tom, co by v tomto krásném městě, vlastně v centru města, mohlo vzniknout. Tak si myslím, že opravdu se nám otevřou obzory. A jak jsem již řekl jednou, otevírá se tady obrovská šance, kterou když chytíme a nepustíme, tak opravdu tomu městu můžeme výrazně pomoci.

V jakém stádiu je budoucí vznik nového kulturního domu, případně jaký by měl být postup?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "My jsme v posledních měsících intenzivně komunikovali s architektonickým studiem paní Jiřičné. A ladili jsme podobu, jak rekonstrukce Národního domu, rekonstrukci bývalé Záložny, kde bude vznikat městská galerie, tak podobu té přístavby nového sálu. Naším cílem je, aby ten sál byl s co největší kapacitou. To se podařilo, nyní se pohybujeme na hranici přes 500 sedících a přes 1 000 stojících diváků. Protože pracujeme i s tím, že bychom chtěli mít hlediště, které má variabilní elevaci. Takže buď ten sál bude rovný nebo bude s tou elevací nebo se bude částečně měnit. A cílem je, aby ten sál byl co nejuniverzálnější. A byl zajímavý i pro nájemce a třetí strany. Protože takový sál ve městě není. A cílem je samozřejmě dosáhnout co největší ekonomické soběstačnosti. Aby nám nevznikl nějaký moloch, který bude jenom ujídat městské peníze, ale měl by to být sál, který opravdu výrazně schází tomu městu a bude zajímavý pro všechny. A samozřejmě na něj budeme chtít získat dotace. Takže začneme tím, že nejdříve opravíme Záložnu, kde vznikne městská galerie. Do té by se měla přestěhovat Kultura F-M, naše městská organizace. Poté začneme opravovat historický Národní dům, který potřebuje rekonstrukci, je v havarijním stavu. A ta rekonstrukce bude probíhat až do té meze, aby souběžně mohl běžet historický sál. A poté, až budeme v těch dvou fázích za polovinou, budeme mít i zdroje, tak jako třešnička bude oprava toho historického sálu a vznik nového sálu jako přístavba. Což byla taková tečka za tím vznikem kulturního centra, které opravdu bude centrem pro všechny aktivity ve městě.

Dalším velkým tématem ve Frýdku-Místku je nedávno řešený Český dům, který už roky chátrá, u ulice Hlavní. A město přišlo s myšlenkou ho zkusit odkoupit. Co tedy dál?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "My jsme jako vedení města požádali zastupitelstvo o možnost činit kroky k nabytí toho Českého domu. On byl momentálně v dražbě, kde byla relativně vyšší vyvolávací cena. Nicméně my jsme dostali mandát k tomu, abychom ten dům nabyli, účastnili se případně i té dražby. Nicméně činíme kroky i aktivní. Takže já jsem se setkal i s majitelem. A bavili jsme se o tom, že opravdu v zájmu města je získat tu budovu, abychom mohli celé to prostranství veřejné pojmout. A myslím si, že pokud se nestane něco nepředvídatelného, tak bychom mohli být na té cestě, abychom opravdu za nějaké rozumné peníze tento dům nabyli a mohli ho opravit. Protože je to budova, ke které mají občané velmi siný vztah. Určitě si vzpomenou na své mládí, kolik tam trávili času. A je to i krásné místo u parku. A my bychom tam chtěli vybudovat komunitní centrum pro rodiny a pro děti. A ty aktivity, které máme po městě rozesety, by se soustředily na jedno místo. Ale to je také hra budoucnosti. Nejdříve ho musíme nabýt, abychom ho mohli zachránit a opravit.

Jak vypadá realizace nového bulváru? Ten souvisí s proměnou areálů Slezanu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "To je stejná píseň, jenom z druhé strany. Tady jsme se bavili o místecké části. A teď se dostáváme do frýdecké. Ona se otevírá možnost, aby město získalo takovou novou komunikační trasu od místeckého náměstí přes tu část, o které jsem mluvil. Kolem Českého domu přes park, kolem hotelu Centrum, kde vznikne nová městská čtvrť, na nádraží, kde bude nový dopravní terminál. A ten končí bulvárem, který je napojen na sídliště Slezská. Nyní jsme ve fázi, kdy finalizujeme rekonstrukci nového bezpečnostního centra, sídla městské policie, které bude spolu s tkalcovnou otevírat ten prostor do toho bulváru. Řešíme tam projekčně nějaké věci. Takže tam už jsou vidět ty první vlaštovky. Ale pro mě všechny ty věci, jako i spolupráce se Slezanem, memorandum a tak dále. Nebo i to, že jeden z těch areálů slezanských získal nový investor, pan Gevorg Avetisjan, který je vlastníkem společnosti Marlenka a chce investovat miliardu korun do toho areálu, tak to jsou všechno střípky, které pomalinku začínají naplňovat tu naši strategii. Koncept toho, jak chceme oživit ty bývalé průmyslové areály. A jak chceme zapojit ty uzavřené části města, nebo ty, které byly poškozeny před rokem 1989, zpátky do té struktury. A myslím si, že se to pomalu daří.

Jsou velké plány rozložené do několika let. Jak je to s financemi? Budete mít dostatek financí nebo umíte zajistit finance na všechny ty plány?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Ono to není na pár let, já si myslím, že je to na pár volebních období. Ale finance samozřejmě my, co investujeme jako město, tak si chceme finance zajistit. Samozřejmě sháníme zdroje, ale důležité je, že do těch plánů budou vstupovat i soukromí investoři. A to je důležité, jít ruku v ruce s těmi, kteří přinášejí investice, přinášejí nápady. Otevřít jim tu cestu. A společně si myslím, že to dokážeme ufinancovat.
Nahlásit chybu


K tématu

Frýdku-Místku rok 2023 otevřel nové možnosti v rozvoji města

21. prosince 2023 15:40 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Co se povedlo v roce 2023 ve Frýdku-Místku? A na co je dál důležité se zaměřit? Nejen to přiblížil bilanční rozhovor s primátorem města Petrem Korčem.

Lidé se zajímali o podobu budoucího bulváru Adolfa Landsbergera ve Frýdku-Místku

18. září 2023 11:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Architekt seznámil veřejnost ve Frýdku-Místku s návrhem na podobu nového bulváru. V rámci participačního setkání se mohli lidé zeptat na vše co je k budoucí podobě zajímá. Zároveň padla spousta dotazů týkajících se například parkování, zeleně nebo podoby bezbariérového chodníku.

Řidiči nově odbočí ve Frýdku-Místku z Frýdlantské na Hlavní. Město rozjíždí úpravy průtahu

13. července 2023 11:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek zavedl první změnu na Hlavní třídě po otevření obchvatu. Nově bylo obnoveno odbočení vlevo z ulice Frýdlantská. Postupně se připravují i další úpravy, které by v budoucnu měly ulici Hlavní zklidnit a usnadnit přes ni řidičům průjezd a chodcům přechod.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Frýdek-Místek chce využít šanci na proměnu města
Vydáno 21. srpna 2023 13:11, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Otevření obchvatu a proměna ulice Hlavní. Postupný plán realizace rekonstrukce Národního domu, bývalé Moravia banky a vznik nového sálu. Co by mohl přinést městu Český dům? I stav výstavby nového bulváru. Témata pro rozhovor s primátorem Frýdku-Místku Petrem Korčem.

Co přinesl obchvat Frýdku-Místku, samozřejmě si dokážeme představit, že je velké ulehčení dopravy, ale tím pádem se otvírá téma, co s ulicí Hlavní bude?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Obchvat je velké téma pro město Frýdek-Místek. Já osobně považuji otevření obchvatu v tom plném profilu, ve čtyřech pruzích s rychlostí 130 km/h, za jednu z největších polistopadových událostí ve městě. Protože nejenom, že nám zmizí ten tranzit, desítky tisíc automobilů, zejména nákladních, které jedou mezi Rakouskem a Polskem. Zároveň je tam rameno, které odkloní i ty, kteří jedou z Ostravy do Beskyd. Tak to je první krok, ale tímto momentem se zároveň otevírá cesta k tomu, abychom zároveň jako město mohli napravit ten otřesný urbanistický zločin, kterým bylo vybudování čtyřproudé rychlostní komunikace skrz město, která pobořila dvě historická centra, zaslepila ulice. Udělala naprosto nepřirozenou bariéru v tom městě. A myslím si, že taková příležitost se naskytuje opravdu jednou za život. A nyní se otevírá šance, protože jsme i vlastníky výrazné části těch pozemků kolem té komunikace, pokusit se vrátit ten život do těch míst, kde byl. Starší občané si určitě pamatují místecké Korso. Samozřejmě nikdy se nevrátíme k tomu lázeňskému vzhledu a k hodinám, kde se dělal sraz, když se šlo do parku. Ale určitě budeme chtít to centrum vrátit občanům a myslím si, že tam patří život, nepatří tam rychlostní komunikace.

Znamená to, že by tam vůbec auta nejezdila? 

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "To ne, my samozřejmě v tento okamžik zachováváme i ten profil, čtyři pruhy. Nicméně už začaly první úpravy, kdy postupně se budou vracet do normálu věci, jakože ze všech křižovatek by mělo jít odbočit i doleva. Budeme postupně napojovat zaslepené ulice. Budeme chtít vybudovat úrovňové přechody, protože se tam muselo buďto podcházet nebo vůbec se nedalo přejít na druhou stranu. Postupně by měly přibýt autobusové zálivy, například u kulturního centra, nová zastávka. Do budoucna určitě musí zmizet ty ploty nebo zábrany, které částečně nahradí zeleň, částečně městský mobiliář. A myslím si, že musíme vrátit zpátky tu trasu, která vedla z místeckého náměstí přes to Korso, kolem městského kina do parku k řece. A potom do Frýdku. To si myslím, že je velký úkol a neměli bychom ho promarnit.

Jsou to zatím plány, které nosíte v hlavě nebo už je něco ve stadiu třeba dokumentace a že už by se blížila realizace těch plánů?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Ty věci, o kterých jsem mluvil, co se konkrétně stane s tou Hlavní třídou, tak už mají nějaký scénář. Některé už se postupně realizují. Nicméně pak jsou před námi další výzvy. Jako je právě úprava celého toho prostředí. A pokud občané si uvědomí to místo, tak město vlastní budovy od Městské knihovny, kterou jsme teďka zrekonstruovali, přes Kino Vlast, poté je tam Český dům, o který nyní město usiluje, bývalý Německý dům, krásná budova, kterou bychom chtěli zachránit. Bývalé autobusové stanoviště. A poté místo pro rekonstrukci Národního domu a vznik městské galerie v Záložně a přístavbu nového sálu. A je to obrovský pás území, který kdybychom revitalizovali v budoucnosti prostřednictvím nějaké architektonické soutěže, můžeme na začátku oslovit i studenty a tak dále. Ale otevřít tu diskuzi o tom, co by v tomto krásném městě, vlastně v centru města, mohlo vzniknout. Tak si myslím, že opravdu se nám otevřou obzory. A jak jsem již řekl jednou, otevírá se tady obrovská šance, kterou když chytíme a nepustíme, tak opravdu tomu městu můžeme výrazně pomoci.

V jakém stádiu je budoucí vznik nového kulturního domu, případně jaký by měl být postup?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "My jsme v posledních měsících intenzivně komunikovali s architektonickým studiem paní Jiřičné. A ladili jsme podobu, jak rekonstrukce Národního domu, rekonstrukci bývalé Záložny, kde bude vznikat městská galerie, tak podobu té přístavby nového sálu. Naším cílem je, aby ten sál byl s co největší kapacitou. To se podařilo, nyní se pohybujeme na hranici přes 500 sedících a přes 1 000 stojících diváků. Protože pracujeme i s tím, že bychom chtěli mít hlediště, které má variabilní elevaci. Takže buď ten sál bude rovný nebo bude s tou elevací nebo se bude částečně měnit. A cílem je, aby ten sál byl co nejuniverzálnější. A byl zajímavý i pro nájemce a třetí strany. Protože takový sál ve městě není. A cílem je samozřejmě dosáhnout co největší ekonomické soběstačnosti. Aby nám nevznikl nějaký moloch, který bude jenom ujídat městské peníze, ale měl by to být sál, který opravdu výrazně schází tomu městu a bude zajímavý pro všechny. A samozřejmě na něj budeme chtít získat dotace. Takže začneme tím, že nejdříve opravíme Záložnu, kde vznikne městská galerie. Do té by se měla přestěhovat Kultura F-M, naše městská organizace. Poté začneme opravovat historický Národní dům, který potřebuje rekonstrukci, je v havarijním stavu. A ta rekonstrukce bude probíhat až do té meze, aby souběžně mohl běžet historický sál. A poté, až budeme v těch dvou fázích za polovinou, budeme mít i zdroje, tak jako třešnička bude oprava toho historického sálu a vznik nového sálu jako přístavba. Což byla taková tečka za tím vznikem kulturního centra, které opravdu bude centrem pro všechny aktivity ve městě.

Dalším velkým tématem ve Frýdku-Místku je nedávno řešený Český dům, který už roky chátrá, u ulice Hlavní. A město přišlo s myšlenkou ho zkusit odkoupit. Co tedy dál?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "My jsme jako vedení města požádali zastupitelstvo o možnost činit kroky k nabytí toho Českého domu. On byl momentálně v dražbě, kde byla relativně vyšší vyvolávací cena. Nicméně my jsme dostali mandát k tomu, abychom ten dům nabyli, účastnili se případně i té dražby. Nicméně činíme kroky i aktivní. Takže já jsem se setkal i s majitelem. A bavili jsme se o tom, že opravdu v zájmu města je získat tu budovu, abychom mohli celé to prostranství veřejné pojmout. A myslím si, že pokud se nestane něco nepředvídatelného, tak bychom mohli být na té cestě, abychom opravdu za nějaké rozumné peníze tento dům nabyli a mohli ho opravit. Protože je to budova, ke které mají občané velmi siný vztah. Určitě si vzpomenou na své mládí, kolik tam trávili času. A je to i krásné místo u parku. A my bychom tam chtěli vybudovat komunitní centrum pro rodiny a pro děti. A ty aktivity, které máme po městě rozesety, by se soustředily na jedno místo. Ale to je také hra budoucnosti. Nejdříve ho musíme nabýt, abychom ho mohli zachránit a opravit.

Jak vypadá realizace nového bulváru? Ten souvisí s proměnou areálů Slezanu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "To je stejná píseň, jenom z druhé strany. Tady jsme se bavili o místecké části. A teď se dostáváme do frýdecké. Ona se otevírá možnost, aby město získalo takovou novou komunikační trasu od místeckého náměstí přes tu část, o které jsem mluvil. Kolem Českého domu přes park, kolem hotelu Centrum, kde vznikne nová městská čtvrť, na nádraží, kde bude nový dopravní terminál. A ten končí bulvárem, který je napojen na sídliště Slezská. Nyní jsme ve fázi, kdy finalizujeme rekonstrukci nového bezpečnostního centra, sídla městské policie, které bude spolu s tkalcovnou otevírat ten prostor do toho bulváru. Řešíme tam projekčně nějaké věci. Takže tam už jsou vidět ty první vlaštovky. Ale pro mě všechny ty věci, jako i spolupráce se Slezanem, memorandum a tak dále. Nebo i to, že jeden z těch areálů slezanských získal nový investor, pan Gevorg Avetisjan, který je vlastníkem společnosti Marlenka a chce investovat miliardu korun do toho areálu, tak to jsou všechno střípky, které pomalinku začínají naplňovat tu naši strategii. Koncept toho, jak chceme oživit ty bývalé průmyslové areály. A jak chceme zapojit ty uzavřené části města, nebo ty, které byly poškozeny před rokem 1989, zpátky do té struktury. A myslím si, že se to pomalu daří.

Jsou velké plány rozložené do několika let. Jak je to s financemi? Budete mít dostatek financí nebo umíte zajistit finance na všechny ty plány?

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Ono to není na pár let, já si myslím, že je to na pár volebních období. Ale finance samozřejmě my, co investujeme jako město, tak si chceme finance zajistit. Samozřejmě sháníme zdroje, ale důležité je, že do těch plánů budou vstupovat i soukromí investoři. A to je důležité, jít ruku v ruce s těmi, kteří přinášejí investice, přinášejí nápady. Otevřít jim tu cestu. A společně si myslím, že to dokážeme ufinancovat.
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038711/frydekmistek-chce-vyuzit-sanci-na-promenu-mesta