Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek bude platit obědy některým dětem i další školní rok

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek zaplatí obědy školákům i v novém školním roce. Pokračuje tedy v loni započatém projektu, který se ukázal být úspěšným. Díky příspěvku města tak mohou ve školách obědvat další děti. Rodiče je ale musí do programu opět přihlásit.

Teplé polední jídlo ve škole si mohou ve Frýdku-Místku dopřát další školáci. Mnohé z dětí mohly být v minulosti omezovány životní situací rodiny a tím pádem se na obědy nedostaly. V loňském roce město spustilo podporu stravování v městských základních školách. Funguje to tak, že některým dětem přispívá na obědy a plně je proplácí.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Obědy ve školách jsou dlouhodobě dotované a rodiče neplatí plnou částku. Nicméně existují případy, kdy děti nechodily na oběd nebo jsou z rodin, kdy jejich rodiče plně nedbají na to, aby měly zdravou životosprávu. A proto v minulém roce pilotně jsme spustili program příspěvky na obědy. Kdy děti, které se z různých důvodů buďto těch obědů neúčastnily anebo nechodily pravidelně, mohou získat obědy zdarma. Jde o to, že ty peníze neposíláme rodičům, nemohou je utratit za alkohol, za cigarety a tak dále. Ty peníze získávají školy. A děti, které chtějí chodit na oběd, tak tím pádem mohou."

V loňském školním roce se do projektu zapojilo na 500 dětí. Cílem zavedeného programu příspěvků na obědy bylo zajistit, aby se všechny děti dostaly k plnohodnotné zdravé stravě a také aby nebyly vylučovány z kolektivu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Program je úspěšný, jsem rád, že se do něj zapojily stovky dětí. A největší radost mám z toho, že děti, které nechodily na obědy, tak začaly chodit. Protože je to velmi důležité, aby se zapojily, aby všechny děti měly stejnou příležitost. A já rád říkám na konec, žádné dítě nemůže za své rodiče."

Rodiče, kteří chtějí své dítě do programu přihlásit, musí ve škole podat přihlášku do 28. srpna. Děti tak budou mít dotované obědy už od září. Pokud se rodiče přihlásí později, dotace bude přidělena vždy od dalšího následujícího měsíce.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Podmínkou účasti v tomto projektu je, aby žák měl trvalý pobyt na území Frýdku-Místku a navštěvoval některou z městských základních škol. Přihlášení do projektu je snadné. Školy mají k dispozici formuláře, jak v elektronické, tak v papírové podobě. K přihlášce rodič doplní potvrzení o pobírání přídavku na dítě anebo jednoduché čestné prohlášení, že tyto přídavky pobírá."

Existují případy, kdy si rodiče mnohdy ani neuvědomí, že mají nárok na přídavek na dítě. Může na něj dosáhnout například i čtyřčlenná rodina s 50tisícovým příjmem, takže děti z této rodiny by měly nárok na obědy zdarma. Každý si může nárok na přídavek ověřit na sociální kalkulačce, kterou najde na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Dětem v tíživé situaci proplácí obědy ve školách Moravskoslezský kraj

21. června 2024 15:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 90 školských zařízení z Moravskoslezského kraje se pro příští školní rok přihlásilo do programu bezplatného stravování pro děti. V první vlně schválilo krajské vedení příspěvky v souhrnné výši 26,3 milionu korun. Další školy se do programu ještě mohou zapojit, hejtmanství přijímá žádosti až do konce letošního září.

Frýdek-Místek bude platit některým školákům od listopadu obědy

21. září 2023 11:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek bude hradit od listopadu některým školákům obědy. Nový projekt je určený pro rodiny, které pobírají přídavky na děti. Účast v něm bude zcela dobrovolná a město dá peníze za obědy přímo svým základním školám. Cílem je pomoci nízkopříjmovým rodinám.


ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Včera 21:14, vydáno včera 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

V pátek 20. září ve dvě hodiny odpoledne se v Moravskoslezském kraji otevřely volební místnosti pro krajské a senátní volby. Televize Polar bude jejich celý průběh sledovat v této online reportáži. Další informace a reportáže můžete najít také na stránce polar.cz/volby. Sledujte s námi aktuální volební dění v našem regionu.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Povodně a volby, jde to dohromady? Nejde, zní z Vrbenska

Včera 20:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Odstraňování následků velké vody v postižených obcích komplikuje potřeba přípravy a konání krajských a senátních voleb. Většina lidí v těchto oblastech řeší nyní zcela jiné problémy a málokdo má myšlenky na to, zvažovat kvality volebních kandidátů.

Jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020

Pojďme si připomenou jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020. Předchozí krajské volby se nesly v duchu koronavirové pandemie. Platila přísná hygienická opatření a zavedlo se také tzv. drive-in hlasování, pro voliče v karanténě nebo v izolaci.

Pravidelní voliči v Domově Duha jsou připravení, volební komise je navštíví už za pár hodin

Na krajské volby se několik dní dopředu připravovali i v sociálním zařízení, Domově Duha v Novém Jičíně. Předem museli zjistit zájem voličů a návštěvu volební komise s urnou. Svůj hlas se tu rozhodlo odevzdat 16 klientů.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Přehrady Slezská Harta a Kružberk začaly odpouštět nahromaděnou vodu

Včera 6:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vodohospodáři společnosti Povodí Odry začali v pátek ráno odpouštět vodu z vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk. Odtok je regulovaný tak, aby se toky pod přehradami nedostaly ani do 1. povodňového stupně.

Radnice v Palkovicích řeší několik povodňových sesuvů svahů

Po posledních vydatných deštích se některé svahy v Palkovicích a na Myslíku daly do pohybu a nikdo neví, jestli hrozí další sesuv. Obec už nechala svahy zkontrolovat geologem a hledá řešení, jak sesuvy zastavit.

MHD ve Frýdku-Místku má nově 12 nejmodernějších elektrobusů

Poskytovatel městské hromadné dopravy ve městě pořídil do výbavy 12 nejmodernějších elektrobusů. Zcela bezemisní vozy nahradí původní autobusy s pohonem na naftu a CNG. Pořízení vyšlo na 155 milionů korun. Velkou část ale zaplatila evropská dotace.

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Vytopená dětská školička ve Frýdku-Místku vysouší zdi fény na vlasy

Spodní voda vyplavila ve Frýdku-Místku i malou dětskou školičku. Ta je nyní mimo provoz, sčítá škody a řeší opravy. Kvůli nedostatku vysoušečů si ženy ve skupině poradily jinak. Zároveň vyhlásily netradiční sbírku na novou dlažbu.

Voda poškodila atletický stadion i Domov Přístav ve Frýdku-Místku

Vyplavený atletický stadion i Domov Přístav Armády spásy ve Frýdku-Místku. Škody nezpůsobila vylitá řeka, ale velké množství vody z přívalových dešťů, a hlavně spodní voda. Náklady na opravy se zatím nedají vyčíslit, nyní probíhá hlavně úklid.

Výtvarnou výchovu zpestřil čeladenským školákům workshop s malířem

17. září 2024 14:00 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Školáci z Čeladné si klasické hodiny výtvarné výchovy zpestřili workshopem kresby vedeným místním rodákem, malířem Zdeňkem Kurečkou. Konal se v prostorách staré školy v památníku Josefa Kaluse.

Frýdek-Místek bude platit obědy některým dětem i další školní rok
Vydáno 12. srpna 2024 15:15, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek zaplatí obědy školákům i v novém školním roce. Pokračuje tedy v loni započatém projektu, který se ukázal být úspěšným. Díky příspěvku města tak mohou ve školách obědvat další děti. Rodiče je ale musí do programu opět přihlásit.

Teplé polední jídlo ve škole si mohou ve Frýdku-Místku dopřát další školáci. Mnohé z dětí mohly být v minulosti omezovány životní situací rodiny a tím pádem se na obědy nedostaly. V loňském roce město spustilo podporu stravování v městských základních školách. Funguje to tak, že některým dětem přispívá na obědy a plně je proplácí.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Obědy ve školách jsou dlouhodobě dotované a rodiče neplatí plnou částku. Nicméně existují případy, kdy děti nechodily na oběd nebo jsou z rodin, kdy jejich rodiče plně nedbají na to, aby měly zdravou životosprávu. A proto v minulém roce pilotně jsme spustili program příspěvky na obědy. Kdy děti, které se z různých důvodů buďto těch obědů neúčastnily anebo nechodily pravidelně, mohou získat obědy zdarma. Jde o to, že ty peníze neposíláme rodičům, nemohou je utratit za alkohol, za cigarety a tak dále. Ty peníze získávají školy. A děti, které chtějí chodit na oběd, tak tím pádem mohou."

V loňském školním roce se do projektu zapojilo na 500 dětí. Cílem zavedeného programu příspěvků na obědy bylo zajistit, aby se všechny děti dostaly k plnohodnotné zdravé stravě a také aby nebyly vylučovány z kolektivu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Program je úspěšný, jsem rád, že se do něj zapojily stovky dětí. A největší radost mám z toho, že děti, které nechodily na obědy, tak začaly chodit. Protože je to velmi důležité, aby se zapojily, aby všechny děti měly stejnou příležitost. A já rád říkám na konec, žádné dítě nemůže za své rodiče."

Rodiče, kteří chtějí své dítě do programu přihlásit, musí ve škole podat přihlášku do 28. srpna. Děti tak budou mít dotované obědy už od září. Pokud se rodiče přihlásí později, dotace bude přidělena vždy od dalšího následujícího měsíce.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Podmínkou účasti v tomto projektu je, aby žák měl trvalý pobyt na území Frýdku-Místku a navštěvoval některou z městských základních škol. Přihlášení do projektu je snadné. Školy mají k dispozici formuláře, jak v elektronické, tak v papírové podobě. K přihlášce rodič doplní potvrzení o pobírání přídavku na dítě anebo jednoduché čestné prohlášení, že tyto přídavky pobírá."

Existují případy, kdy si rodiče mnohdy ani neuvědomí, že mají nárok na přídavek na dítě. Může na něj dosáhnout například i čtyřčlenná rodina s 50tisícovým příjmem, takže děti z této rodiny by měly nárok na obědy zdarma. Každý si může nárok na přídavek ověřit na sociální kalkulačce, kterou najde na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000044372/frydek-mistek-bude-platit-obedy-nekterym-detem-i-dalsi-skolni-rok