Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jan Najdek byl nejúspěšnějším Čechem na Vasově běhu ve Švédsku, ve své kategorii byl druhý

Celý MS kraj |

Nebývalým úspěchem završil svou šestou účast na legendárním Vasově běhu v Švédsku Jan Najdek z Dolní Moravice. Ve své kategorii nad 75 let věku skončil mezi třiapadesáti závodníky na druhém místě. Celkem se Vasova běhu letos účastnilo na 16 tisíc běžců.

Vasův běh zažil letos svůj stý ročník, přestože dva předválečné ročníky byly vynechány.

Radoslav Kaláb, účastník běhu: „Vasův běh se běží klasicky, je na 90 kilometrů, je tam asi 10 občerstvovacích kontrol a během závodu je spousty a spousty lidí, kteří vás neustále podporují, dokonce na startovní listině si najdou vaše jméno a skandují vaše křestní jméno a podporují vás. “

Jan Najdek založil v Dolní Moravici i lyžařský oddíl. Závodně běhat začal se svým synem.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Závodím od roku 1995, co jsem začal Jizerkou, no a první rok jsme jeli hned i „Vasák“a to jsme měli v rámci Evropského poháru.“

Letošní běh se jel za mrazu minus 15 stupňů. O to větší radost měli všichni, kteří ho zvládli.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Účastníků tam bylo 15 800 a byl jsem na šestém závodě. Celkem jsem ho zajel velice dobře, protože jsem se zlepšil o dvě hodiny z minulého zápisu. V naší kategorii těch dorostenců plus 75 bylo 53 a já jsem skončil na druhém sdíleném místě a to jsem strašně spokojený, protože to už, jestli se mi to ještě někdy podaří, to budu moc rád.“

Vasův běh se běží klasickým stylem, běžci proto hledají co nejrychlejší způsoby jeho využití.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Tak s nám se tak zlepšujeme a to také díky tomu, že jsme přešli na styl soupaž. To je strašné zrychlení a na ty roky, já se strašně dívm, že jim ještě stačím, těm mladým. Ta atmosféra je tam obrovská a v okamžiku, kdy dojedete do cíle, tak ta radost, že jsme se dostali do cíle, je samozřejmě nadosmrti a nezapomenutelná.“

Jan Najdek inspiruje také své přátele a těší se velké podpoře rodiny.

Bronislav Ondrušek, účastník Jizerské padesátky: „Letos jsem byl na Jizerské padesátce a vlastně mě k tomu přivedl pan Najdek tady s panem Kalábem. Začali jsme trénovat i na kolečkových lyžích a teď už mám plán, jak jsem je viděl ten pěkný čas a ten úspěch, tak jsem se bavili, že za dva roky, jak bude ten stý ročník, tak se toho zúčastním.“

Naďa Kalábová:, běžkařka: „My děláme spíš doprovod, vždycky máme nějaký apartmán, kde máme navařeno, tak jim to vždycky ohříváme. No a my jsme tady vlastně 20 toků nebo dvacet dva a od té doby běžkujeme.“

Eva Najdeková, maželka: „Byli jsme v roce 2010 s manželem a s panem Kalábem a tentokrát už ne, už jeli autobusem sami se synem.“

Důležitou podmínkou pro úspěšné běžecké lyžování jsou prostory pro možnost tréninku. V areálu na Nové Vsi se lyžuje a upravují trasy i nyní na počátku jara.

Pavel Lolek, správce lyžařských tratí Nová Ves: „Tak stopu řežeme 40x za sezónu, minimálně, řežeme pokaždé, když napadne nový sníh, nebo je to zafoukané větrem, takže klidně i 2x během dne. Máme 29 km v areálu Dolní Moravice – Nová Ves. Udržujeme to od roku 1980. Posledních 20 roků nám na úpravu tratí přispívá MS kraj, bez tohoto příspěvku bychom neudělali ani metr. Dávají nám 85 procent nákladů, ta celková suma za ten rok je 130 až 150 tisíc korun.“

MS kraj podporuje úpravy lyžařských tras v celých Jeseníkách, i v nejvyšších partiích. Jsou upravovány trasy z Ovčárny na Červenohorské sedlo i na Praděd.

Eva Najdeková, manželka: „Jak dlouho lyžuji? 50 roků. Máme to opravdu rádi, máme tu opravdu úžasné podmínky, které nám všichni závidí a obec se stará, vidíte sami, je jaro a my jsme tady na běžkách.“

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Trénuji hlavně tady v Jeseníkách na tratích tady v Nové Vsi, které se upravují a jsme strašně rádi, že to tady máme a že se nám to daří tady udržet ještě celé.“

Ani úctyhodný věk neuzavírá kariéru úspěšného reprezentanta. Už nyní se těší na pokus, pokořit svůj rekord v příštím závodě.

Nahlásit chybu


K tématu

Skupina TST Straník tančí světově

5. července 2023 7:28 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Taneční klub TST, který trénuje ve Straníku, dokázal, že ve street dance patří ke světové špičce. Dva roky po sobě se probojoval na mistrovství světa. Po loňském bronzu si letos přivezl titul vicemistrů.

Běžkaři v Hrabové závodili ve 100. ročníku Memoriálu Hanče a Vrbaty

27. května 2023 20:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vydatné sněžení, které střídal přívalový déšť. Takové počasí v sobotu provázelo závodníky, kteří se na svých běžkách vydali záludnou trať v ostravské Hrabové. Místní recesisté z Klubu hrabovských alkoholiků tam pořádali 100. ročník memoriálu O hůlku Václava Vrbaty a Bohumila Hanče.

Děvčata i trenér Ju Jitsu přivezli do Frýdku-Místku 7 medailí z mistrovství světa

18. prosince 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

3 zlaté, jedna stříbrná a tři bronzové medaile. To je velkolepý úspěch dvou mladých dívek a jejich trenéra z frýdecko-místecké Akademie japonského Ju Jitsu. Tým totiž přivezl tyto medaile z mistrovství světa v Lotyšsku.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Jan Najdek byl nejúspěšnějším Čechem na Vasově běhu ve Švédsku, ve své kategorii byl druhý
Vydáno 18. března 2022 10:26, Celý MS kraj, Karel Soukop
Nebývalým úspěchem završil svou šestou účast na legendárním Vasově běhu v Švédsku Jan Najdek z Dolní Moravice. Ve své kategorii nad 75 let věku skončil mezi třiapadesáti závodníky na druhém místě. Celkem se Vasova běhu letos účastnilo na 16 tisíc běžců.

Vasův běh zažil letos svůj stý ročník, přestože dva předválečné ročníky byly vynechány.

Radoslav Kaláb, účastník běhu: „Vasův běh se běží klasicky, je na 90 kilometrů, je tam asi 10 občerstvovacích kontrol a během závodu je spousty a spousty lidí, kteří vás neustále podporují, dokonce na startovní listině si najdou vaše jméno a skandují vaše křestní jméno a podporují vás. “

Jan Najdek založil v Dolní Moravici i lyžařský oddíl. Závodně běhat začal se svým synem.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Závodím od roku 1995, co jsem začal Jizerkou, no a první rok jsme jeli hned i „Vasák“a to jsme měli v rámci Evropského poháru.“

Letošní běh se jel za mrazu minus 15 stupňů. O to větší radost měli všichni, kteří ho zvládli.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Účastníků tam bylo 15 800 a byl jsem na šestém závodě. Celkem jsem ho zajel velice dobře, protože jsem se zlepšil o dvě hodiny z minulého zápisu. V naší kategorii těch dorostenců plus 75 bylo 53 a já jsem skončil na druhém sdíleném místě a to jsem strašně spokojený, protože to už, jestli se mi to ještě někdy podaří, to budu moc rád.“

Vasův běh se běží klasickým stylem, běžci proto hledají co nejrychlejší způsoby jeho využití.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Tak s nám se tak zlepšujeme a to také díky tomu, že jsme přešli na styl soupaž. To je strašné zrychlení a na ty roky, já se strašně dívm, že jim ještě stačím, těm mladým. Ta atmosféra je tam obrovská a v okamžiku, kdy dojedete do cíle, tak ta radost, že jsme se dostali do cíle, je samozřejmě nadosmrti a nezapomenutelná.“

Jan Najdek inspiruje také své přátele a těší se velké podpoře rodiny.

Bronislav Ondrušek, účastník Jizerské padesátky: „Letos jsem byl na Jizerské padesátce a vlastně mě k tomu přivedl pan Najdek tady s panem Kalábem. Začali jsme trénovat i na kolečkových lyžích a teď už mám plán, jak jsem je viděl ten pěkný čas a ten úspěch, tak jsem se bavili, že za dva roky, jak bude ten stý ročník, tak se toho zúčastním.“

Naďa Kalábová:, běžkařka: „My děláme spíš doprovod, vždycky máme nějaký apartmán, kde máme navařeno, tak jim to vždycky ohříváme. No a my jsme tady vlastně 20 toků nebo dvacet dva a od té doby běžkujeme.“

Eva Najdeková, maželka: „Byli jsme v roce 2010 s manželem a s panem Kalábem a tentokrát už ne, už jeli autobusem sami se synem.“

Důležitou podmínkou pro úspěšné běžecké lyžování jsou prostory pro možnost tréninku. V areálu na Nové Vsi se lyžuje a upravují trasy i nyní na počátku jara.

Pavel Lolek, správce lyžařských tratí Nová Ves: „Tak stopu řežeme 40x za sezónu, minimálně, řežeme pokaždé, když napadne nový sníh, nebo je to zafoukané větrem, takže klidně i 2x během dne. Máme 29 km v areálu Dolní Moravice – Nová Ves. Udržujeme to od roku 1980. Posledních 20 roků nám na úpravu tratí přispívá MS kraj, bez tohoto příspěvku bychom neudělali ani metr. Dávají nám 85 procent nákladů, ta celková suma za ten rok je 130 až 150 tisíc korun.“

MS kraj podporuje úpravy lyžařských tras v celých Jeseníkách, i v nejvyšších partiích. Jsou upravovány trasy z Ovčárny na Červenohorské sedlo i na Praděd.

Eva Najdeková, manželka: „Jak dlouho lyžuji? 50 roků. Máme to opravdu rádi, máme tu opravdu úžasné podmínky, které nám všichni závidí a obec se stará, vidíte sami, je jaro a my jsme tady na běžkách.“

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Trénuji hlavně tady v Jeseníkách na tratích tady v Nové Vsi, které se upravují a jsme strašně rádi, že to tady máme a že se nám to daří tady udržet ještě celé.“

Ani úctyhodný věk neuzavírá kariéru úspěšného reprezentanta. Už nyní se těší na pokus, pokořit svůj rekord v příštím závodě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000030410/jan-najdek-byl-nejuspesnejsim-cechem-na-vasove-behu-ve-svedsku-ve-sve-kategorii-byl-druhy