Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nově objevený druh plže nese jméno ostravské vědkyně

Celý MS kraj |

Biologové Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) se podíleli na objevu nového druhu plže v Nové Kaledonii. Tým profesora Ángela Valdése z katedry biologických věd, Kalifornské státní polytechnické univerzity v Pomoně, jej nakonec pojmenoval po ostravské účastnici expedice Pařížského přírodovědného muzea.

Pařížské přírodovědné muzeum řadu let pořádá oceánské vědecké expedice do nejrůznějších koutů světa. Mezi jejich účastníky nechybějí špičkoví odborníci na dílčí skupiny živočichů. Pravidelně je mezi pozvanými také profesor Zdeněk Ďuriš z katedry biologie a ekologie PřF OU. Spolu se svými studenty se tak v rámci expedic vydal na Papuu-Novou Guineu, Martinik, Korsiku nebo do Nové Kaledonie. Právě v novokaledonské provincii Koumac se v roce 2018 spolu s profesorem Ďurišem mezi členy expedice objevila i jeho tehdejší doktorandka Anna Šobáňová. Expedice, která se zaměřila na sběr nejrůznějších skupin mořských živočichů pak přinesla zajímavý objev. Vědci PřF OU se v návaznosti na svou hlavní oblast zájmu, malé symbiotické korýše, věnovali sběru a zkoumání mořských hub.

Zdeněk Ďuriš, profesor z z katedry biologie a ekologie PřF OU: "Mořské houby slouží jako úkryt mnoha živočichům. Mimo námi primárně cílenou skupinu korýše, respektive krevety, zde můžeme také nalézt blešivce, hadice či plže."

Nasbírané vzorky členové expedice tradičně třídí do dílčích skupin, jimiž se dále zabývají odborníci na danou skupinu. Nejinak tomu bylo i u expedice v Nové Kaledonii, kdy sesbíraný materiál z potápění ostravští vědci začali třídit hned po vylovení na expediční základně. Kromě krevet, kterým věnují dlouhodobě velkou pozornost, narazili také na nenápadného živočicha.

Anna Šobáňová, doktorka z katedry biologie a ekologie PřF OU: "Na povrchu mořských hub jsem objevila malého, na první pohled poměrně lehce přehlédnutelného plže, kterého jsem vzápětí ukázala kolegovi, profesoru Valdésovi. Ten mi hned řekl, že ještě žádného takového plže nikdy neviděl, a že to bude nejspíše nový druh a pokud mu přinesu ještě další jedince, pojmenuje ho po mně."

Ve vzorcích z moře následně našli hned několik těchto kryptických plžů. Profesor Valdés nedávno svůj slib splnil. Po úspěšných morfologických a molekulárně genetických analýzách se svým týmem popsal hned sedm nově objevených druhů plžů z expedice v Nové Kaledonii. V jeho zveřejněném článku pak pozorným čtenářům neunikne ani nový druh Atagema sobanovae, který dostal druhový název právě po ostravské bioložce.

Anna Šobáňová, doktorka z katedry biologie a ekologie PřF OU: "Když jsem začínala studovat, asi nikdy by mě nenapadlo, že můžu v moři objevit živočicha, který ponese moje jméno. Této pocty od profesora Valdése si velmi cením."

Ostravští biologové kromě svého příspěvku k objevení nového druhu plže navíc z moře získali cenný materiál pro svůj výzkum krevet, který jim mimo jiné posloužil i jako výtečný zdroj DNA pro jejich fylogenetické analýzy a našel využití při sepsání hned několika vědeckých publikací. V současnosti navíc dostali pozvánku na další expedici, která tentokrát zamíří do francouzského zámořského departementu Guadeloupe v Karibiku.

Nahlásit chybu


K tématu

Tylův sad ve Slezské Ostravě projde kompletní revitalizací a úpravou

18. července 2023 15:07 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Nový moderní a přírodě blízký park. Takový bude po revitalizaci a kompletní proměně Tylův sad u Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Jeho úpravy byly připraveny ve spolupráci s obvodem, občany a také samotnou fakultou. Park doplní nový mobiliář, pěší trasy i zeleň.

V Ostravě začíná výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO za 1,8 miliardy korun

22. ledna 2024 16:21 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity začala výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO (Life Environment Research Center Ostrava). Nové prostory budou zázemím pro devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorální zdraví. Celý projekt vyjde na 1,8 miliardy korun. Samotná budova za 700 milionů bude hotová v roce 2026. ve Ve stejném roce má pak projekt začít i fungovat v plném rozsahu.

Informatici Ostravské univerzity pomáhají Šilheřovicím tvořit digitální modely památek

15. května 2023 19:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Informatici Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) pomáhají Šilheřovicím s tvorbou 3D modelů vybraných památek. Pro obec navrhli řešení, které v budoucnu nabídne všem zájemcům digitální pohled na tamní pamětihodnosti, a zároveň je pro obec finančně dostupnější.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Včera 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Nově objevený druh plže nese jméno ostravské vědkyně
Vydáno 3. dubna 2023 16:17, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Biologové Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) se podíleli na objevu nového druhu plže v Nové Kaledonii. Tým profesora Ángela Valdése z katedry biologických věd, Kalifornské státní polytechnické univerzity v Pomoně, jej nakonec pojmenoval po ostravské účastnici expedice Pařížského přírodovědného muzea.

Profesor Ďuriš a Anna Šobáňová; foto: Frādāric Ducarme

Pařížské přírodovědné muzeum řadu let pořádá oceánské vědecké expedice do nejrůznějších koutů světa. Mezi jejich účastníky nechybějí špičkoví odborníci na dílčí skupiny živočichů. Pravidelně je mezi pozvanými také profesor Zdeněk Ďuriš z katedry biologie a ekologie PřF OU. Spolu se svými studenty se tak v rámci expedic vydal na Papuu-Novou Guineu, Martinik, Korsiku nebo do Nové Kaledonie. Právě v novokaledonské provincii Koumac se v roce 2018 spolu s profesorem Ďurišem mezi členy expedice objevila i jeho tehdejší doktorandka Anna Šobáňová. Expedice, která se zaměřila na sběr nejrůznějších skupin mořských živočichů pak přinesla zajímavý objev. Vědci PřF OU se v návaznosti na svou hlavní oblast zájmu, malé symbiotické korýše, věnovali sběru a zkoumání mořských hub.

Zdeněk Ďuriš, profesor z z katedry biologie a ekologie PřF OU: "Mořské houby slouží jako úkryt mnoha živočichům. Mimo námi primárně cílenou skupinu korýše, respektive krevety, zde můžeme také nalézt blešivce, hadice či plže."

Nasbírané vzorky členové expedice tradičně třídí do dílčích skupin, jimiž se dále zabývají odborníci na danou skupinu. Nejinak tomu bylo i u expedice v Nové Kaledonii, kdy sesbíraný materiál z potápění ostravští vědci začali třídit hned po vylovení na expediční základně. Kromě krevet, kterým věnují dlouhodobě velkou pozornost, narazili také na nenápadného živočicha.

Anna Šobáňová, doktorka z katedry biologie a ekologie PřF OU: "Na povrchu mořských hub jsem objevila malého, na první pohled poměrně lehce přehlédnutelného plže, kterého jsem vzápětí ukázala kolegovi, profesoru Valdésovi. Ten mi hned řekl, že ještě žádného takového plže nikdy neviděl, a že to bude nejspíše nový druh a pokud mu přinesu ještě další jedince, pojmenuje ho po mně."

Ve vzorcích z moře následně našli hned několik těchto kryptických plžů. Profesor Valdés nedávno svůj slib splnil. Po úspěšných morfologických a molekulárně genetických analýzách se svým týmem popsal hned sedm nově objevených druhů plžů z expedice v Nové Kaledonii. V jeho zveřejněném článku pak pozorným čtenářům neunikne ani nový druh Atagema sobanovae, který dostal druhový název právě po ostravské bioložce.

Anna Šobáňová, doktorka z katedry biologie a ekologie PřF OU: "Když jsem začínala studovat, asi nikdy by mě nenapadlo, že můžu v moři objevit živočicha, který ponese moje jméno. Této pocty od profesora Valdése si velmi cením."

Ostravští biologové kromě svého příspěvku k objevení nového druhu plže navíc z moře získali cenný materiál pro svůj výzkum krevet, který jim mimo jiné posloužil i jako výtečný zdroj DNA pro jejich fylogenetické analýzy a našel využití při sepsání hned několika vědeckých publikací. V současnosti navíc dostali pozvánku na další expedici, která tentokrát zamíří do francouzského zámořského departementu Guadeloupe v Karibiku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036512/nove-objeveny-druh-plze-nese-jmeno-ostravske-vedkyne