Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vánočních stromků je letos dostatek druhů i velikostí, ceny stejné jako v loňském roce

Celý MS kraj |

Plantáže i prodejci vánočních stromků jsou v těchto dnech v obležení nakupujících, shánějících vhodnou vánoční ozdobu svých pokojů a domů. Letos nemusejí mít obavy. Stromků všech druhů i velikostí je opravdu dostatek. V podhůří Jeseníků seženete krásný stromek i těsně před Vánoci, navíc za ceny loňského roku.

Stromky z nadmořské výšky více než 500 metrů jsou navíc mnohem odolnější, než ze zahraničních velkopěstíren.

Radovan Jílka, pěstitel vánočních stromků: „Naše stromečky tak extra nehnojíme, takže nevypadají tak de luxe, ale vydrží naše mrazy, takže tolik netrpí a ty stromečky zase vizuálně vypadají sice drsněji, jako celý Bruntál nebo celé Bruntálsko, ale vydrží podstatně víc.“

Největším oříškem kupujících je tedy rozhodnout se pro druh stromku a jeho velikost. Názory rodičů a jejich dětí se od sebe totiž dost liší.

Anketa, zákazníci: „Vybíráme jedličku, protože nepíchá a dlouho vydrží, akorát se dohadujeme letos o velikosti. My basme chtěli letos konečně menší, ale dcera, ta chce vysoký.“

„My jme si koupili jeden stromek a já mám ráda vysoké stromky, podobně jako je taťka.“

„Já mám ráda veliké stromky.“

„My vánoce milujeme a máme krásný stromek, smrček, slečna byla tak ochotná, že nám ho i uřízla, takže jo, prošli jsme si celou tu plantáž až tam dozadu.“

„Sháníme jedli ojíněnou a máme rádi Vánoce, já mám ráda cukroví. Těším se na Vánoce, na rodinu se těším..“

„Stříbrný smrček jsme si vybrali a těšíme se, jasně, že se těšíme. Že Amálko?“

„Těším se hodně a nejradši tu borovičku nebo jedličku, protože nepíchají a dlouho tedy vydrží. A nějaký ten vyšší stromeček.“

Některé druhy vyžadují dostatek vláhy, aby vydržely déle čerstvé. To je například oblíbená jedle kavkazská nebo korejská.

Radovan Jílka, pěstitel vánočních stromků: "Ty stromečky jsou částečně po mě, to znamená rády pijou, takže, chce-li člověk mít stromek, aby dlouho vydržel čerstvý, tak u jedle stoprocentně to musí jít do vody. To znamená stojánek s vodou."

Odolnější druhy, jako je borovice nebo smrk stříbrný naopak vydrží celé vánoce bez péče.

Radovan Jílka, pěstitel vánočních stromků: „Co si budeme vykládat, je to top stromek, který nepotřebuje ani tu vodu, takže jak ho postavíte, tak ho v podstatě můžete za ty dva, dva a půl měsíce vyhodit a v drtivé většině on bude ten chlup držet.“

Samotná velikost stromku závisí pak jen na rodinné dohodě, tradicích, či prostorech, které bude stromeček zdobit. Zatímco rodiče shánějí stromky menší, děti chtějí co největší, aby se pod ně vešlo co nejvíce dárků.

Radovan Jílka, pěstitel vánočních stromků: „Poměrně velké množství zákazníků jezdí pro ta stromečky v tom rozmezí dva a půl, tří metrů, to jsou ty maxi stromky, které mají 50, 62 kilo a my tady s nimi bojujeme pokaždé, když se je snažíme sbalit. Evropa chce Normandiany, tu kavkazskou jedli, takže 90 % národa mí kavkazskou jedli. U nás je to tak přibližně půl na půl a každý rok se to procento zákazníků, kteří vyžadují kavkazskou jedli, zvětšuje.“

Pěstování stromů vyžaduje velkou péči i trpělivost. Zatímco smrk vyroste do vánoční velikosti již do 10 let, trvá dospívání jedle 15 let i více.

Nahlásit chybu


K tématu

Ke stavbě přehrady Nové Heřminovy bylo vydáno územní rozhodnutí

27. června 2023 11:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

22. června vydal stavební úřad Územní rozhodnutí o stavbě přehradní nádrže Nové Heřminovy. Jde v podstatě o rozhodnutí o umístění stavby. Na něj musí následně navazovat řízení o stavebním povolení i řešení financování celého vodního díla mezi Bruntálem a Krnovem.

Náročná oprava největšího mostu v Nových Heřminovech komplikuje dopravu mezi Bruntálem a Krnovem

30. ledna 2024 17:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Velkou dávkou trpělivosti se musí ozbrojit řidiči, projíždějící po silnici 1. třídy z Bruntálu do Krnova. Od září lońského roku tady probíhá kompletní rekonstrukce mostu v Nových Heřminovech. Jde o náročnou opravu za téměř 30 milionů korun včetně DPH. Opravu provádí firma, specializovaná na mostní konstrukce.

Popeláři ve Frýdku-Místku svážejí ze sídlišť vánoční stromky

Frýdecká skládka naplánovala na leden svoz vánočních stromků. Jednou týdně objíždějí popeláři město, aby sesbírali u popelnic odložené stromky. Ty se pak sváží na skládku, kde se využijí pro výrobu kompostu. Důležité proto je, aby byly důkladně odstrojeny.


U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

30. dubna 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

30. dubna 2024 7:28 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

30. dubna 2024 16:53 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

30. dubna 2024 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

29. dubna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

29. dubna 2024 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Divadelní Kopřiva otevřela jednu ze scén i v muzeu Tatra

29. dubna 2024 11:50 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Už po osmatřicáté ovládla Kopřivnici přehlídka netradičních divadel s názvem Kopřiva. Velký divadelní svátek nabídl osm představení, jedno z nich se odehrálo i nevšedních prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

29. dubna 2024 9:14 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Vánočních stromků je letos dostatek druhů i velikostí, ceny stejné jako v loňském roce
Vydáno 21. prosince 2023 11:48, Celý MS kraj, Karel Soukop
Plantáže i prodejci vánočních stromků jsou v těchto dnech v obležení nakupujících, shánějících vhodnou vánoční ozdobu svých pokojů a domů. Letos nemusejí mít obavy. Stromků všech druhů i velikostí je opravdu dostatek. V podhůří Jeseníků seženete krásný stromek i těsně před Vánoci, navíc za ceny loňského roku.

Stromky z nadmořské výšky více než 500 metrů jsou navíc mnohem odolnější, než ze zahraničních velkopěstíren.

Radovan Jílka, pěstitel vánočních stromků: „Naše stromečky tak extra nehnojíme, takže nevypadají tak de luxe, ale vydrží naše mrazy, takže tolik netrpí a ty stromečky zase vizuálně vypadají sice drsněji, jako celý Bruntál nebo celé Bruntálsko, ale vydrží podstatně víc.“

Největším oříškem kupujících je tedy rozhodnout se pro druh stromku a jeho velikost. Názory rodičů a jejich dětí se od sebe totiž dost liší.

Anketa, zákazníci: „Vybíráme jedličku, protože nepíchá a dlouho vydrží, akorát se dohadujeme letos o velikosti. My basme chtěli letos konečně menší, ale dcera, ta chce vysoký.“

„My jme si koupili jeden stromek a já mám ráda vysoké stromky, podobně jako je taťka.“

„Já mám ráda veliké stromky.“

„My vánoce milujeme a máme krásný stromek, smrček, slečna byla tak ochotná, že nám ho i uřízla, takže jo, prošli jsme si celou tu plantáž až tam dozadu.“

„Sháníme jedli ojíněnou a máme rádi Vánoce, já mám ráda cukroví. Těším se na Vánoce, na rodinu se těším..“

„Stříbrný smrček jsme si vybrali a těšíme se, jasně, že se těšíme. Že Amálko?“

„Těším se hodně a nejradši tu borovičku nebo jedličku, protože nepíchají a dlouho tedy vydrží. A nějaký ten vyšší stromeček.“

Některé druhy vyžadují dostatek vláhy, aby vydržely déle čerstvé. To je například oblíbená jedle kavkazská nebo korejská.

Radovan Jílka, pěstitel vánočních stromků: "Ty stromečky jsou částečně po mě, to znamená rády pijou, takže, chce-li člověk mít stromek, aby dlouho vydržel čerstvý, tak u jedle stoprocentně to musí jít do vody. To znamená stojánek s vodou."

Odolnější druhy, jako je borovice nebo smrk stříbrný naopak vydrží celé vánoce bez péče.

Radovan Jílka, pěstitel vánočních stromků: „Co si budeme vykládat, je to top stromek, který nepotřebuje ani tu vodu, takže jak ho postavíte, tak ho v podstatě můžete za ty dva, dva a půl měsíce vyhodit a v drtivé většině on bude ten chlup držet.“

Samotná velikost stromku závisí pak jen na rodinné dohodě, tradicích, či prostorech, které bude stromeček zdobit. Zatímco rodiče shánějí stromky menší, děti chtějí co největší, aby se pod ně vešlo co nejvíce dárků.

Radovan Jílka, pěstitel vánočních stromků: „Poměrně velké množství zákazníků jezdí pro ta stromečky v tom rozmezí dva a půl, tří metrů, to jsou ty maxi stromky, které mají 50, 62 kilo a my tady s nimi bojujeme pokaždé, když se je snažíme sbalit. Evropa chce Normandiany, tu kavkazskou jedli, takže 90 % národa mí kavkazskou jedli. U nás je to tak přibližně půl na půl a každý rok se to procento zákazníků, kteří vyžadují kavkazskou jedli, zvětšuje.“

Pěstování stromů vyžaduje velkou péči i trpělivost. Zatímco smrk vyroste do vánoční velikosti již do 10 let, trvá dospívání jedle 15 let i více.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040734/vanocnich-stromku-je-letos-dostatek-druhu-i-velikosti-ceny-stejne-jako-v-lonskem-roce