Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na českotěšínských vyhořelých školách se už rozebírají střechy a propadlé učebny

Celý MS kraj |

Historickým budovám základní a střední školy v Českém Těšíně, které před několika dny silně poškodil požár, by naštěstí neměla hrozit demolice. Zcela nové však budou střechy a stropy nejvyšších podlaží.

Požár, který vypukl ve středu 31. července, se hasičům podařilo plně zdolat až po šesti dnech. V první fázi na místě zasahovalo 100 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: “Zásah sám o sobě byl komplikovaný i tím, že v podstatě na budovu té obchodní akademie stavebně navazují ještě další tři. Je taky potřeba říci, že ten zásah byl veden výhradně z výškové techniky. Vlivem toho, že došlo k propadání střešních konstrukcí, nebylo možné aby hasiči zasahovali uvnitř té budovy.”
Tomáš Morys, obyvatel Českého Těšína: “Bydlím tady kousek a sleduju jak požár, tak potom práce na likvidaci následků. Je to velká škoda určitě. Hlavně co cítím, jak mi píšou lidi, kteří na tu školu chodili a kteří mají k tomu nějaký vztah. Bude to stát asi hodně práce. Ta střecha asi půjde dolů celá a záleží, jak se k tomu staví památkáři.”

V současné době už se rozebírají ohořelé části střech a patrně také z výšky se dělníci budou dostávat i k propadlým učebnám.

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR MSK: “V souvislosti s požárem v Českém Těšíně zahájili karvinští kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel. pro zdárné objasnění věci byly mimo jiné přizváni znalci z různých oborů.”

Město i krajský úřad už našli náhradní prostory pro žáky a studenty obou škol.

Nový školní rok v provizoriu a zřejmě minimálně na rok

Pro žáky základní školy našlo město náhradní prostory v Pražské ulici. V provizorních prostorech bude probíhat i výuka krajské obchodní akademie. Studenti budou informováni po 15. srpnu.

Moravskoslezský kraj vyčlenil 8 milionů korun na základní sanační práce a zabezpečení budov Obchodní akademie a Základní umělecké školy Pavla Kalety v Českém Těšíně, kde v minulém týdnu došlo k rozsáhlému požáru a velkým škodám na majetku. Krajští radní zároveň zadali zakázku malého rozsahu firmě, která tyto práce v co nejkratším termínu provede.

Hejtmanství jedná i s pojišťovnou, připravuje řešení, jak co nejdříve dostat budovy do původního stavu, a zajištuje náhradní prostory pro výuku. Požár zachvátil budovy škol ve středu 31. července po sedmé hodině večer. Nejprve začala hořet střecha obchodní akademie. V noci na čtvrtek se sice podařilo snížit stupeň požárního poplachu z třetího na druhý, ale oheň se přes složitou střešní konstrukci rozšířil i na sousední základní a mateřskou školu, jejímž zřizovatelem je město Český Těšín. Požár se, naštěstí bez zranění, podařilo lokalizovat ve čtvrtek odpoledne. Aktuálně příslušné orgány vyšetřují příčiny požáru, stanovuje se předběžný rozsah škod.

Josef Bělica (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Celkové škody půjdou do desítek milionů korun, mohou přesáhnout až stomilionovou částku. Střecha obchodní akademie je kompletně zničená, požár zasáhl také podstřešní a půdní prostory. Navíc při hašení protekla voda celou budovou až do přízemí a suterénu, takže je poškozeno i vybavení školy. Museli jsme okamžitě řešit tuto havarijní situaci a zabránit dalším škodám na majetku."

Krajský úřad proto oslovil firmu Sanace a stavby APOLLO s.r.o., která zrealizuje veškeré záchranné práce, včetně statického posouzení a projekční přípravy. Je zároveň smluvním partnerem pojišťovny, u které je Moravskoslezský kraj pojištěn.

Stanislaw Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana pro školství a sport: "Je jisté, že výuka v těchto budovách v září nezačne. Pokud se potvrdí předpokládaný rozsah škod, tak rekonstrukce a opravy mohou trvat i rok. Uděláme vše pro to, aby se studenti mohli vrátit zpátky co nejdříve. Aktuálně rozhodujeme o tom, kde bude výuka žáků od září probíhat. Moravskoslezský kraj má v Českém Těšíně čtyři střední školy, takže předpokládáme, že náhradní výuka se přesune do těchto školských zařízení a Střediska volného času zřizovaného městem. Bližší informace o začátku školního roku by studenti a rodiče měli dostat zhruba v polovině srpna."
Nahlásit chybu


K tématu

V Dolní Lomné shořely dřevostavby u Národopisného areálu Matice Slezské

21. září 2023 10:45 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Požár dřevostaveb sloužících k prodeji občerstvení a jako půjčovna koloběžek v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku, zaměstnal v noci na čtvrtek čtyři jednotky hasičů. Hořelo poblíž muzea Národopisného areálu Matice Slezské. Jeden hasič se lehce zranil. Škoda je přes půl milionu korun.

Ministr vnitra ocenil na Dnech NATO hasiče a záchranáře zasahující v Řecku

16. září 2023 14:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Více než stovka účastníků zahraniční mise, kterou vyslala Česká republika v druhé polovině srpna do požáry postiženého Řecka, si převzala za své velké osobní nasazení ocenění v podobě medaile Ministerstva vnitra. Ocenění předávali během slavnostního zahájení Dnů NATO v Ostravě ministr vnitra Vít Rakušan, jeho náměstci Radek Kaňa a Lukáš Hendrych a generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček.

V ostravském bytě začala hořet elektrická koloběžka, hasiči zachránili dva lidi z balkonu

12. září 2023 9:05 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Hasiči v noci na úterý 12. září zasahovali v Ostravě-Jihu. V tamní části Výškovice byl asi patnácti minut před třetí hodinou ranní nahlášen požár bytu. Za jeho příčinou zřejmě stojí elektrická koloběžka. Hasiči zachránili dva lidi z balkonu ze zasaženého bytu.


Rotariáni a dobrovolníci vyvezli na Lysou horu několik vozíčkářů

Rotariáni z Ostravy, Opavy, Frýdku-Místku a Kopřivnice zorganizovali další akci, při které na vrchol Lysé hory vyvezli vozíčkáře, kteří by se tam sami dostali jen stěží. Některé týmy to vzaly sportovně, jiné jako příjemnou procházku.

V Porubě byla otevřena nová budova ekonomické fakulty Vysoké školy báňské

Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské má novou budovu. Byla postavena přímo v areálu univerzitního kampusu v Ostravě-Porubě, což studentům i pedagogům přinese řadu výhod. Fakulta původně sídlila v centru Ostravy.

Velkolepé Havířovské slavnosti, hlavní hvězdou byl Bryan Adams

Na 45 tisíc lidí navštívilo během pátku a soboty letošní Havířovské slavnosti. Celkem se na hlavní scéně vystřídalo třináct zpěváků a kapel. Hlavní hvězdou byl pak legendární Bryan Adams.

Dny rodin na hradě Sovinci podpořily začleňování dětí do rodin a pěstounskou péči o ně

Včera 13:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již potřetí se na hradě Sovinci u Rýmařova konala akce Dny rodin. Je zaměřená na podporu začleňování děti, které neměly to štěstí vyrůstat ve vlastní rodině. Cílem je zejména zabránit umísťování dětí do ústavní péče a podpořit všechny formy pěstounské péče o ně.

Ostravské Krásné Pole slavilo 600 let od první písemné zmínky o obci

Ostravský obvod Krásné Pole oslavil 600 let od své první písemné zmínky. Připraven byl bohatý program pro děti a dospělé. Obvodu také přišla pogratulovat řada významných hostů.

Učitel z Havířova se zpovídá z vybrždění autobusu, kde se zranilo několik lidí

Včera 11:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Před senátem Okresního soudu v Havířově stanul Daniel P., který je obžalovaný z vybrždění linkového autobusu. Po jeho nečekaném manévru se zranilo několik cestujících a někteří se dodnes léčí.

Pobočka domova pro seniory ve Frýdku-Místku má po rekonstrukci a už se postupně vybavuje

Stavební práce na rekonstrukci pobočky domova pro seniory Frýdek-Místek ve Školské ulici už jsou hotové. Nyní probíhají poslední drobné dokončovací úpravy a začalo vybavování pokojů a pracovišť. K otevření domova dojde až po novém roce, protože bude převeden na novou službu Domov se zvláštním režimem.

Slavnost byla v duchu světových Novojičíňáků, pouličním uměním a průvodem ožila i Divadelní ulice

Město prožilo 29. slavnost. Pod názvem “Nový Jičín ve světě a svět v Novém Jičíně” se odehrál dvoudenní festival, který v sobě pojí historii, umění a zábavu. Novinkou letošního ročníku bylo zapojení Divadelní ulice a průvod s alegorickými vozy.

Světové krasobruslařské naděje se představily v Ostravě

V Ostravě se konal krasobruslařský svátek. Na ledě Ostravar Arény se představili reprezentanti z 38 zemí, kteří soupeřili na jednom ze sedmi závodů prestižní celosvětové série Junior Grand Prix.

Policejní majáček preventivně “blikal” ve studénecké škole

Září je měsícem, kdy do škol zamířila i Policie České republiky, respektive její preventisté s programem “Majáček - policejní rádce nejmenších.” Na různé rizikové situace upozorňoval děti i ve škole na ulici Sjednocení ve Studénce.

Dostupnost zdravotnictví není jak by měla být, tvrdí lídr hnutí Přísaha Petr Gřes

Hnutí Přísaha chce zlepšit zdravotní a sociální péči v MS kraji především navýšením peněz i dotačních. Lídr P. Gřes se chce zaměřit také na paliativní péči, kterou vnímá jako nedostatečnou.

Moravskoslezský kraj postaví v Klimkovicích a Rychvaldě další kruhové objezdy

Včera 17:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se dohodl s obcemi Klimkovice a Rychvald na výstavbě nových okružních křižovatek. Díky nim se zvýší bezpečnost dopravy a plynulost silničního provozu. Další memorandum kraj uzavřel s obcemi Šenov, Vratimov a Václavovice. Společně plánují vybudování přeložky místní silnice, ta nahradí stávající železniční přejezd, který bude rušit Správa železnic.

Preventivní zubní prohlídky, jsou pro tento režim téměř sci-fi, tvrdí Ondřej Hetmánek, lídr Moravanů

Dostupnost lékařské péče v MS kraji podle Ondřeje Hetmánka (Moravané) klesá a jde od desíti k pěti. Moravané chtějí prosadit, aby se do zdravotnictví v kraji více investovalo.

Chceme zabránit privatizaci krajských nemocnic, tvrdí Petr Gawlas, lídr koalice ČSSD A NEZÁVISLÉ OSOBNOSTI

Koalice ČSSD A NEZÁVISLÉ OSOBNOSTI nepřipustí případnou privatizaci krajských nemocnic. Podle lídra Gawlase by se pak z těchto zařízení staly odborné kliniky, které budou přínosné pro majitele, ale ne pro občany.

Smíšené páry profesionálních a amatérských tanečníků soutěžily v Gongu

Taneční soutěž párů tvořených profesionálními a amatérskými tanečníky se konala v neděli 8. září v Gongu v Dolních Vítkovicích.

Na českotěšínských vyhořelých školách se už rozebírají střechy a propadlé učebny
Vydáno 8. srpna 2024 11:40, Celý MS kraj, Libor Běčák
Historickým budovám základní a střední školy v Českém Těšíně, které před několika dny silně poškodil požár, by naštěstí neměla hrozit demolice. Zcela nové však budou střechy a stropy nejvyšších podlaží.

Požár, který vypukl ve středu 31. července, se hasičům podařilo plně zdolat až po šesti dnech. V první fázi na místě zasahovalo 100 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: “Zásah sám o sobě byl komplikovaný i tím, že v podstatě na budovu té obchodní akademie stavebně navazují ještě další tři. Je taky potřeba říci, že ten zásah byl veden výhradně z výškové techniky. Vlivem toho, že došlo k propadání střešních konstrukcí, nebylo možné aby hasiči zasahovali uvnitř té budovy.”
Tomáš Morys, obyvatel Českého Těšína: “Bydlím tady kousek a sleduju jak požár, tak potom práce na likvidaci následků. Je to velká škoda určitě. Hlavně co cítím, jak mi píšou lidi, kteří na tu školu chodili a kteří mají k tomu nějaký vztah. Bude to stát asi hodně práce. Ta střecha asi půjde dolů celá a záleží, jak se k tomu staví památkáři.”

V současné době už se rozebírají ohořelé části střech a patrně také z výšky se dělníci budou dostávat i k propadlým učebnám.

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR MSK: “V souvislosti s požárem v Českém Těšíně zahájili karvinští kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel. pro zdárné objasnění věci byly mimo jiné přizváni znalci z různých oborů.”

Město i krajský úřad už našli náhradní prostory pro žáky a studenty obou škol.

Nový školní rok v provizoriu a zřejmě minimálně na rok

Pro žáky základní školy našlo město náhradní prostory v Pražské ulici. V provizorních prostorech bude probíhat i výuka krajské obchodní akademie. Studenti budou informováni po 15. srpnu.

Moravskoslezský kraj vyčlenil 8 milionů korun na základní sanační práce a zabezpečení budov Obchodní akademie a Základní umělecké školy Pavla Kalety v Českém Těšíně, kde v minulém týdnu došlo k rozsáhlému požáru a velkým škodám na majetku. Krajští radní zároveň zadali zakázku malého rozsahu firmě, která tyto práce v co nejkratším termínu provede.

Hejtmanství jedná i s pojišťovnou, připravuje řešení, jak co nejdříve dostat budovy do původního stavu, a zajištuje náhradní prostory pro výuku. Požár zachvátil budovy škol ve středu 31. července po sedmé hodině večer. Nejprve začala hořet střecha obchodní akademie. V noci na čtvrtek se sice podařilo snížit stupeň požárního poplachu z třetího na druhý, ale oheň se přes složitou střešní konstrukci rozšířil i na sousední základní a mateřskou školu, jejímž zřizovatelem je město Český Těšín. Požár se, naštěstí bez zranění, podařilo lokalizovat ve čtvrtek odpoledne. Aktuálně příslušné orgány vyšetřují příčiny požáru, stanovuje se předběžný rozsah škod.

Josef Bělica (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Celkové škody půjdou do desítek milionů korun, mohou přesáhnout až stomilionovou částku. Střecha obchodní akademie je kompletně zničená, požár zasáhl také podstřešní a půdní prostory. Navíc při hašení protekla voda celou budovou až do přízemí a suterénu, takže je poškozeno i vybavení školy. Museli jsme okamžitě řešit tuto havarijní situaci a zabránit dalším škodám na majetku."

Krajský úřad proto oslovil firmu Sanace a stavby APOLLO s.r.o., která zrealizuje veškeré záchranné práce, včetně statického posouzení a projekční přípravy. Je zároveň smluvním partnerem pojišťovny, u které je Moravskoslezský kraj pojištěn.

Stanislaw Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana pro školství a sport: "Je jisté, že výuka v těchto budovách v září nezačne. Pokud se potvrdí předpokládaný rozsah škod, tak rekonstrukce a opravy mohou trvat i rok. Uděláme vše pro to, aby se studenti mohli vrátit zpátky co nejdříve. Aktuálně rozhodujeme o tom, kde bude výuka žáků od září probíhat. Moravskoslezský kraj má v Českém Těšíně čtyři střední školy, takže předpokládáme, že náhradní výuka se přesune do těchto školských zařízení a Střediska volného času zřizovaného městem. Bližší informace o začátku školního roku by studenti a rodiče měli dostat zhruba v polovině srpna."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044335/na-ceskotesinskych-vyhorelych-skolach-se-uz-rozebiraji-strechy-a-propadle-ucebny