Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na horském sedle Pindula začala stavba nových cyklostezek propojujících dva kraje

Celý MS kraj |  | Regionální zprávy POLAR

V horském sedle Pindula byla symbolickým poklepáním základního kamene zahájena stavba cyklostezek zvaných Solárka a Pindula. Ty propojí Moravskoslezský a Zlínský kraj.

Silnice přes Pindulu je velmi frekventovaná. Vedle množství vozidel ji využívají i cyklisté, a to nejen cykloturisté, ale také lidé, kteří se potřebují na kolech dopravit mezi Frenštátem, Trojanovicemi a Rožnovem.

Anketa: “Jezdím pravidelně, protože tady mám vnoučata a nemůžu se k nim dostat ze středu Trojanovic do okrajové části pod Radhoštěm kvůli provozu. Je to pro odvážné.”

Nové cyklostezky by měly cyklistům přinést především bezpečí.

Jiří Novotný (Naše Beskydy), starosta Trojanovic: “Dneska přes Pinduli projede jenom sebevrah. Lidé jsou odvážní a jezdí tady, ale jde nám o bezpečnost, jde nám o naše děti a o výchovu a budoucnost. Ve chvíli, kdy naše děti budou jenom jezdit auty a budou vidět, že rodiče jezdí jenom auty, tak budou brát jako samozřejmost. Snažíme se dělat cyklostezky tak, aby je lidé využívali za dopravou za prací v rámci svého běžného života.”

Nové cyklostezky se budou budovat v komplikovaném horském terénu. Vedle samotných stezek s asfaltovým povrchem budou postaveny opěrné zdi a několik mostků.

Kamil Mrva, architekt: “V rámci cyklostezky jsme tady navrhli přímo na hřebenu Pindule navrhli autobusovou zastávku s posezením a mobiliářem.”

Cyklostezky o délce přesahující 4 kilometry v hodnotě 105 milionů korun podpořil také Moravskoslezský kraj

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: “Moravskoslezský kraj si obecně stojí v rozvoji infrastruktury velmi dobře. Nicméně je to vlastně neustálý proces, který nikdy nekončí, takže rozvoj a investice do infrastruktury jsou pro Moravskoslezský kraj velmi důležité.”

Po nových cyklostezkách by se cyklisté mohli vydat už příští rok v létě.

Nahlásit chybu


K tématu

Z Frýdku-Místku do Bašky se vybuduje nová cyklostezka

30. října 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se dohodl s obcí Baška na výstavbě nové cyklostezky. Ta povede z Místku do Bašky podél řeky Ostravice. Vybudovat by se měla v příštím roce a z větší části ji zaplatí evropská dotace. Cílem je doplnit chybějící úseky na trase Ostrava – Beskydy.

Muzeum Beskyd zve na unikátní výstavu k 50. výročí CHKO Beskydy

28. září 2023 15:51 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Chráněná krajinná oblast Beskydy slaví 50 let. Muzeum Beskyd k tomuto výročí pořádá unikátní výstavu. Představuje v ní fenomény tohoto území, včetně zajímavých druhů i zásadní změny, kterými za svou historii oblast prošla.

Rekordní nárůst turistů v MSK ve třetím čtvrtletí roku, Beskydy opět na vrcholu

8. listopadu 2023 16:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Nové statistiky potvrzují významný nárůst počtu návštěvníků v Moravskoslezském kraji, zejména v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku. Nejvýraznější trend návštěvnosti se odehrává v oblíbené turistické oblasti Beskydy. V průběhu třetího kvartálu roku 2023 se do kraje sjelo a v hromadných zařízeních ubytovalo rekordních 366 927 návštěvníků. Toto číslo představuje téměř 3% nárůst ve srovnání s předešlým rokem 2022. Co je však ještě důležitější, návštěvnost v letošním roce předčila výsledky z roku 2019, tedy z před-covidového období, o více než 10 %.


Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

Včera 16:56, vydáno včera 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

Včera 18:01, vydáno včera 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

Včera 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Srážka tramvaje a nákladního auta v Ostravě

Včera 8:20 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve čtvrtek ráno se v Ostravě-Martinově srazila tramvaj s nákladním autem. Náraz byl tak silný, že tramvaj vykolejila. Podle policie se naštěstí nikomu nic nestalo.

Neurologové MNO získali Diamantové ocenění v iktové péči

11. září 2024 15:30 | Ostrava-město | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

Neurologové z Iktového centra Městské nemocnice Ostrava se pyšní nejvyšším Diamantovým oceněním za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Ocenění získali již po několikáté a je důkazem, že patří ke špičce ve svém oboru.

Charita Studénka je stavět připravena, čeká zprávu z ministerstva

Charita Studénka se zahradní slavností rozloučila s létem. Pokud se vše bude vyvíjet dobře, tak příští rok se tu žádná konat nebude. V sousedství by totiž mohla začít stavba nového domova svatého Jáchyma.

O komentované prohlídky Bredy je velký zájem. Nabízejí i pohled ze střechy památkově chráněné budovy

11. září 2024 13:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava spustila komentované prohlídky bývalého obchodního domu Breda. Lidé tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si tento památkově chráněný objekt od přízemí až po střechu.

Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku FN Ostrava má zcela novou ambulantní část

Ambulantní část Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku ostravské fakultní nemocnice po letech získala novou podobu. Klimatizované prostory jsou vybaveny moderními vyšetřovacími jednotkami, jejichž součástí je i záznamový systém prováděného vyšetření.

Interna MNO nabízí po rekonstrukci větší komfort

11. září 2024 15:30 | Celý MS kraj | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

Interna Městské nemocnice Ostrava funguje v novém moderním prostředí. Po rekonstrukci se z náhradních prostor v rámci nemocnice přesunula do zmodernizovaného pavilonu E.

Složky IZS darovaly v Ostravě krev. Mnozí členové jsou pravidelní dárci

11. září 2024 13:26 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Nedostatek krve trápí snad všechny nemocnice v celé zemi a proto je každý dárce důležitý. Krevní centrum v Ostravě proto uvítalo akci členů složek Integrovaného záchranného systému "I Tobě koluje v žilách naše krev!", v rámci které přišli darovat krev.

Policisté poskytli první pomoc kolabujícímu diabetikovi v Třinci

11. září 2024 11:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dva policejní instruktoři pomohli u záchrany kolabujícího diabetika. Vraceli se zrovna z výcviku střelecké přípravy, když registrovali na chodníku v Třinci ležícího muže. Okolní svědci už přivolali sanitku a policisté využili svých znalostí a zdravotnického vybavení, aby muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranářů.

Piráti v MS kraji kandidují s podporou Zelených. Lídryní kandidátky je Zuzana Klusová

O hlasy voličů v Moravskoslezském kraji se bude ucházet také Česká pirátská strana, kteří si za svou lídryni zvolila Zuzanu Klusovou z Karviné. Piráti chtějí v regionu zlepšit pracovní i životní podmínky natolik, aby už lidé neodcházeli do jiných částí země.

Chceme nadále podporovat jak neziskové organizace, tak i města a obce, říká Lukáš Curylo (KDU-ČSL), koalice SPOLU MSK

Koalice SPOLU chce v následujícím volebním období podpořit stavbu dalšího domova pro seniory a podle L. Curyla (KDU-ČSL) bude pokračovat v pomoci seniorům, ale i handicapovaným spoluobčanům.

Na horském sedle Pindula začala stavba nových cyklostezek propojujících dva kraje
Vydáno 23. srpna 2024 9:21, Celý MS kraj, Libor Běčák
V horském sedle Pindula byla symbolickým poklepáním základního kamene zahájena stavba cyklostezek zvaných Solárka a Pindula. Ty propojí Moravskoslezský a Zlínský kraj.

Silnice přes Pindulu je velmi frekventovaná. Vedle množství vozidel ji využívají i cyklisté, a to nejen cykloturisté, ale také lidé, kteří se potřebují na kolech dopravit mezi Frenštátem, Trojanovicemi a Rožnovem.

Anketa: “Jezdím pravidelně, protože tady mám vnoučata a nemůžu se k nim dostat ze středu Trojanovic do okrajové části pod Radhoštěm kvůli provozu. Je to pro odvážné.”

Nové cyklostezky by měly cyklistům přinést především bezpečí.

Jiří Novotný (Naše Beskydy), starosta Trojanovic: “Dneska přes Pinduli projede jenom sebevrah. Lidé jsou odvážní a jezdí tady, ale jde nám o bezpečnost, jde nám o naše děti a o výchovu a budoucnost. Ve chvíli, kdy naše děti budou jenom jezdit auty a budou vidět, že rodiče jezdí jenom auty, tak budou brát jako samozřejmost. Snažíme se dělat cyklostezky tak, aby je lidé využívali za dopravou za prací v rámci svého běžného života.”

Nové cyklostezky se budou budovat v komplikovaném horském terénu. Vedle samotných stezek s asfaltovým povrchem budou postaveny opěrné zdi a několik mostků.

Kamil Mrva, architekt: “V rámci cyklostezky jsme tady navrhli přímo na hřebenu Pindule navrhli autobusovou zastávku s posezením a mobiliářem.”

Cyklostezky o délce přesahující 4 kilometry v hodnotě 105 milionů korun podpořil také Moravskoslezský kraj

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: “Moravskoslezský kraj si obecně stojí v rozvoji infrastruktury velmi dobře. Nicméně je to vlastně neustálý proces, který nikdy nekončí, takže rozvoj a investice do infrastruktury jsou pro Moravskoslezský kraj velmi důležité.”

Po nových cyklostezkách by se cyklisté mohli vydat už příští rok v létě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044526/na-horskem-sedle-pindula-zacala-stavba-novych-cyklostezek-propojujicich-dva-kraje