Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

Celý MS kraj |

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Nejvíce práce se zabezpečením majetku mají lidé v lokalitách, které jsou zaplavovány pravidelně. Preventivně by se však měli připravit i ti, kteří byli ohroženi povodní v roce 1997, když meteorologové srovnávají podmínky, za kterých k ní došlo s těmi nynějšími. 

Aktualizovaná předpověď počasí pro Moravskoslezský kraj

Objekty, do kterých by voda mohla vniknout je možné chránit například pytli s pískem. Zajistit si je musí lidé sami. Hasiči je k preventivní ochraně neposkytují. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Profesionální jednotky hasičů opravdu neplní a neposkytují pytle s pískem. Lidé si pro preventivní ochranu obydlí apod. musejí pytle, stejně tak jako písek zajistit sami. Nejideálnější pytle jsou z polypropylenu o rozměrech 50x80cm jednokomorové. U rozměrů lze pro snadné plnění lopatou zmenšit 50cm na 40cm. Je důležité si vždy ověřit, zda je pytel prodáván i s úvazem – toto je vhodnější, lepší na manipulaci. Plní se tak, že třetina pytle zůstává prázdná. Dále je možné použít pytle z YUTY. Pytle se dají rovněž nakoupit i v prodejnách se zemědělskými produkty. Ve stavebninách mají spíše pytle na suť, které nejsou vhodné na výstavbu ochrany proti vodě."

Přehrady vytvářejí rezervy

Moravskoslezský kraj má velkou výhodu v množství přehradních nádrží, které dokáží znatelně regulovat množství vody protékající v řekách. To se osvědčilo i v roce 1997, kdy pomohly v nejkritičtějších chvílích. 

V důsledku zvýšeného odtoku z přehrad jsou toky pod nimi naplněné a hladiny dosahují k 1. povodňovému stupni. Lidé by při pohybu v jejich blízkosti měli být obezřetní, někde hrozí borcení břehů. Záchranáři rovněž varují před riskováním při sjíždění rozvodněných řek.

Vodní díla Vodohospodářské soustavy povodí Odry jsou na předpokládané povodňové průtoky připravována již od úterý 10. září 2024, kdy byly zvětšeny odtoky vody z vodních nádrží. K dalšímu zvětšení odtoků vod z důvodu předpouštění nádrží s ohledem na ČHMÚ předpovídané vydatné srážkové úhrny, došlo v poledních a následně ve večerních hodinách dne 11. září (kaskáda vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk) a dále v ranních hodinách dne 12. září (beskydské vodní nádrže). 

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Hladiny vody ve významných vodních nádržích ve správě státního podniku Povodí Odry se nyní nacházejí v jejich zásobních prostorech. K dispozici máme celkem cca 100 mil. m 3 volných prostorů připravených k tlumení velkých vod. Předpouštěním během dnešního a zítřejšího dne se tyto tlumící prostory zvětší až do 120 mil m 3 . Dnes a během pátku jsou prováděny kontroly vtoků do malých vodních nádrží, kontroly funkčnosti zpětných klapek a revize pohyblivých uzávěrů na jezech, připravují se mobilní hradící prvky, případně čerpací stanice pro řešení odvedení záhrazových a vnitřních vod. V maximální míře dochází k zabezpečení probíhajících protipovodňových staveb, které státní podnik Povodí Odry zajišťuje jako investor a byli upozorněni jiní investoři. Situace je průběžně pečlivě monitorována a vyhodnocována."

V dílčím povodí Odry se prognózují povodňové průtoky s kulminací od soboty 14. do neděle 15. září s možným dostoupením/překročením 3. SPA na vlastním toku Odry a na jejich pravostranných přítocích z oblasti Beskyd. Odhadované kulminace činí na Odře v Odrách cca 130 m3/s (Q20), na Jičínce v Novém Jičíně cca 100 m3/s (Q20), na Lubině v Petřvaldu cca 120 m3/s (Q10) a na Odře ve Svinově cca 450 m3/s (Q20-50). 

Povodňový průtok může dostoupit až k hranici přímého ohrožení zástavby od odpoledních hodin dne 14. září na řece Odře v Klokočůvku, v Loučkách nad Odrou, v Suchdole nad Odrou, v Pustějově, v Albrechtičkách, v Košatce nad Odrou, v Ostravě a v jejich městských obvodech Proskovice, Výškovice, Svinov a Lhotka, na Luze v Jeseníku nad Odrou, na Jičínce v Šenově, na Husím potoce v Jerlochovicích, ve Stachovicích a v Hladkých Životicích, na Sedlnici v Sedlnici, na Bílovce ve Staré Vsi, v Bílovci a ve Velkých Albrechticích, na Lubině v Petřvaldu, na Polančici v Ostravě-Polance nad Odrou a na Porubce ve Vřesině a v Ostravě Krásném Poli, Porubě a ve Svinově. U levostranných přítoků Odry z oblasti Jeseníků může dojít k dostoupení/překročení 2. SPA. 

V dílčím povodí Opavy se prognózují povodňové průtoky s kulminací od neděle 15. do pondělí 16. září s možným dostoupením/překročením 3. SPA na vlastním toku Opavy, na Opavici a na horní Moravici. Odhadované kulminace činí na Opavě v Krnově cca 110 m3/s (Q10), na Opavici v Krnově cca 60 m3/s (Q10), na Opavě v Opavě cca 240 m3/s (Q20) a na Opavě v Děhylově cca 300 m3/s (Q10).

K přímému ohrožení zástavby může dojít již od odpoledních hodin dne 14. září na řece Opavě v Karlovicích, v Nových Heřminovech včetně osady Kunov, v Zátoru, v Branticích, v Krnově, v Úvalnu, ve Skrochovicích, v Opavě a jejich městských částech Držkovice a Vávrovice, ve Štítině, v Kravařích-Dvořisku, ve Lhotce, v Děhylově a v Ostravě-Martinově, na Opavici v Linhartovech a v Krnově-Chomýži, na Moravici v Břidličné a ve Valšově, na Podolském potoce v Jamarticích, na Černém potoce ve Starém Městě a na Hvozdnici v Dolních Životicích a v Oticích. 

V dílčím povodí Ostravice, dolní Odry a Olše se prognózují povodňové průtoky s kulminací od soboty 14. do pondělí 16. září s možným dostoupením/překročením 3. SPA na Odře v Bohumíně a na Olši ve Věřňovicích. Odhadované kulminace činí na Odře v Bohumíně cca 900 m3/s (Q10) a na Olši ve Věřňovicích cca 500 m3/s (Q10). 

K přímému ohrožení zástavby může dojít od dopoledních hodin dne 15. září na Odře v Bohumíně-Pudlově, na Lutyňce v Bohumíně-Nové Vsi, na Petrůvce v Petrovicích u Karviné-Dolních Marklovicích a v Závadě. S ohledem na předpokládané překročení průtoku 800 m3/s na dolní Odře by mělo být ze strany HZS MSK zajištěno zprovoznění velkokapacitního čerpadla v Ostravě-Antošovicích během dopoledne 14. září, kdy by se zároveň měl uzavřít tabulový uzávěr na hrázové propusti v místě křížení s Antošovickým potokem. 

Dále se doporučuje po projednání s investory, tj. s ŘSD resp. s městem Bohumín, zabezpečit tzv. dálniční hráze, které jsou v současné době v rekonstrukci v blízkosti exitu č. 370 z D1 resp. hráz kolem Velkého Kališova jezera, kde se provádí výstavba cyklostezky na protipovodňové hrázi. 

V dílčím povodí okrajových přítoků Odry (v okrese Jeseník vodní toky Vojtovický potok, Kunětička, Vidnavka s přítoky, Bělá se Staříčem a Zlatý potok, v okrese Bruntál vodní toky Osoblaha s Prudníkem) se prognózují povodňové průtoky s kulminací ze soboty 14. září na neděli 15. září s možným dostoupením/překročením 3. SPA na řece Bělé, Staříči a na všech výše jmenovaných bystřinách a potocích včetně jejich drobných přítoků. Odhadovaná kulminace činí na Bělé v Mikulovicích cca 280 m3/s (Q100). K přímému ohrožení zástavby může dojít již od ranních hodin dne 14. září v celém povodí okrajových přítoků Odry.

V pohotovosti je policejní vrtulník

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica svolal krajskou Povodňovou komisi, a to v reakci na varování meteorologů před hrozícími povodněmi. Na hejtmanství se ve čtvrtek sešli zástupci Moravskoslezského kraje, hasičů, policie, Krajské hygienické stanice, Povodí Odry a Českého hydrometeorologického ústavu. 

„V našem kraji skutečně musíme počítat s vydatnými srážkami, prognózy Povodí Odry upozorňují na to, že se některé toky mohou vylít z koryt, ale předpokládáme, že ne v takovém rozsahu, jako tomu bylo při povodňové katastrofě v roce 1997. Přesto je potřeba se na situaci co nejlépe připravit. Sledujeme vývoj počasí, povodí upouští sedm svých největších přehrad tak, aby nádrže pojaly z řek co nejvíce vody. Aktuálně mají uvolněnou kapacitu pro 100 milionů kubíků vody. V pohotovosti jsou samozřejmě hasiči, policisté i záchranáři,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica a doplnil, že o svolání Povodňové komise kraje byli informováni předsedové povodňových komisí obcí s rozšířenou působností a bylo jim doporučeno, aby se sešly i obecní povodňové komise, aby prověřily připravenost na předvídanou situaci. 

„Po ničivých povodních v roce 97 se v kraji začala intenzivně zvyšovat protipovodňová ochrana obcí. U některých je zatím bohužel situace stále neuspokojivá. Hlavně kvůli komplikovaným majetkoprávním vypořádáním vázne vybudování ochrany na řece Opavě v obcích Zátor, Brantice, Nové Heřmínovy, Krnov, také v Opavě-Držkovicích. Zvýšit protipovodňovou ochranu by bylo potřeba také v obcích Jeseník n. Odrou, Petrovice u Karviné, Polanka n. Odrou, Starý Jičín, Kravaře-Dvořisko,“ vyjmenoval hejtman kraje Josef Bělica a upozornil, že Moravskoslezský kraj obcím na protipovodňovou ochranu finančně přispívá. 

Členové Povodňové komise kraje se seznámili s aktuálním vývojem srážek a prognózou Povodí Odry, jaké množství vody můžeme v regionu očekávat. Bylo navrženo několik preventivních opatření: hasiči budou i o víkendu na operačním středisku sloužit v plných stavech, nesloužící budou v pohotovosti pro případ nutnosti posílení zásahů, proběhne kontrola velkokapacitních čerpadel, příprava posádek na speciální složité evakuace z vody, do Ostravy se přesune policejní vrtulník, který hasiči osadí záchranáři schopnými zasahovat slaňováním. Hlídky bude mít posílené i policie. 

„Podle hydrometeorologů může v oblasti Jeseníků za 72 hodin spadnout až 305 milimetrů srážek, v roce 97 šlo v této oblasti až o 450 milimetrů. Navíc jsme v jiné situaci. Povodí Odry investovalo miliardy do protipovodňových opatření a modernizace významných vodních děl, jako je Těrlicko, Morávka nebo Šance. Mnohem lépe funguje komunikace, máme lepší pokrytí mobilních operátorů, navíc kraj v roce 2010 zprovoznil Integrované bezpečností centrum, které významně povýšilo a propojilo spolupráci hasičů, policistů a zdravotnické záchranné služby. Jsme v plné pohotovosti a prosíme všechny občany o obezřetnost a v případě potřeby o součinnost se záchranáři,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje a vyzval také organizátory víkendových akcí, aby zvážili jejich přesunutí na její termín: „Děkujeme těm, kteří už tak učinili a rád bych jmenovitě vyzval Fotbalovou asociaci České republiky, aby přesunula sobotní fotbalové utkání Baníku se Slávií. Síly IZS potřebujeme nasadit jinde. Byl bych rád, kdyby byly naše obavy zbytečné, přesto je na místě opatrnost.“

Hasiči vzhledem k výstrahám ČHMÚ doporučují občanům připravit se na povodně

V souvislosti s povodňovými výstrahami Českého hydrometeorologického ústavu se Hasičský záchranný sbor ČR rozhodl od pátečních 19 hodin plošně posílit stavy na operačních a informačních střediscích. O případném navýšení početních stavů výjezdových hasičů budou dle aktuální povodňové situace rozhodovat jednotlivé HZS krajů.

Nad rámec běžné kontroly hasiči také prověřili funkčnost a připravenost techniky využívané při povodních, jako jsou velkoobjemová čerpadla vody, vysoušeče a pytlovačky písku. Připravená v pohotovosti bude i speciální technika, například čerpací a hadicové kontejnery. Aktivní a důležitou roli mají jednotky dobrovolných hasičů, kteří díky místní znalosti mohou mimo jiné monitorovat i menší toky a pomáhat s povodňovými opatřeními.

Zatím nelze předjímat, jak bude situace v následujících dnech vypadat a zda srážky způsobí problémy, kde, a případně jak velké. Občanům v záplavových oblastech, pro které platí výstrahy ČHMÚ, Hasičský záchranný sbor ČR proto doporučuje, aby se připravili na možnost evakuace. Důrazně také varujeme, aby lidé za žádných okolností neriskovali sjíždění rozvodněných toků. Vyhněte se cestování do rizikových oblastí.

Základní rady pro občany v záplavových územích:

  • Řiďte se pokyny starostů obcí a složek IZS.
  • Sledujte vývoj situace v hromadných informačních prostředcích, například prostřednictvím veřejnoprávních médií, sociálních sítí HZS krajů, sociálních sítí a dalších komunikačních kanálů svých obcí, ČHMÚ. Sledujte jak místní zpravodajství, tak varování o počasí.
  • Mějte dostatečnou zásobu pitné vody.
  • Připravte si evakuační zavazadlo
  • Nabijte si mobilní telefony, nabijte a připravte si power banky.
  • Připravte pro případ povodně své domovy.
  • Odstraňte, ukliďte nebo upevněte všechny věci v okolí stavby, které by mohla voda odnést.
  • Zjistěte dopředu, kde se nacházejí uzávěry vody a plynu a jak je v případě evakuace rychle uzavřít, jak vypnout pojistky. Elektrické spotřebiče, které zrovna nepoužíváte, odpojte od elektrické energie.
  • Pokud je to možné, drahý nábytek a cennosti přestěhujte do vyšších pater. Škody u nepřipraveného domu mohou být až desetkrát vyšší než u domu, který je vyklizený a připravený na příchod povodně.
  • Připravte si pytle s pískem a těsnící folie a zajistěte si ucpávky kanalizace a odtoku toalety.
  • Zabezpečte chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí.
  • Ujistěte se, že jsou odtokové kanály a drenáže čisté a funkční.
  • Preventivně zajistěte domácí zvířata. Obzvláště v případě koček doporučujeme zvíře držet po dobu trvání výstrahy doma a dostatečně pod kontrolou, tak, aby bylo možné je během několika okamžiků umístit do přepravky a obydlí urychleně opustit. Drobné zvířectvo je vhodné preventivně umístit ke známým, v jejichž obydlí nebezpečí nehrozí.
  • Pokud máte hospodářská zvířata, vyveďte je včas na vyšší místa. V případě, že není vlastník schopen preventivní evakuaci zajistit, může požádat o pomoc místní samosprávy. Pokud vlastník zvířat není schopen je evakuovat včas (např. z důvodu rychlého nástupu povodně), je lepší zvířata vypustit z chovatelských objektů, aby sama mohla před povodní uniknout.
  • Nezapomeňte na své blízké, zvláště na starší osoby v rizikových oblastech. Pomozte jim se připravit pro případ evakuace a informujte je o aktuálních výstrahách.
  • Výzvy k evakuaci kvůli povodni uposlechněte vždy a okamžitě! Povodňová situace může být nepředvídatelná a často se velice rychle mění. Doba, po kterou je ještě možná bezpečná evakuace, tak může být i velmi krátká. Před odchodem z domu doporučujeme vypnout uzávěr vody a přívod plynu. V případě, že hrozí zaplavení objektu, doporučujeme vypnout i pojistky.
  • Evakuace s domácími mazlíčky je samozřejmě možná, limitující jsou ale schopnosti jednotlivého člověka, tj. kolik zvířat při evakuaci bezpečně zvládne přepravit. Pokud to lze, doporučujeme použít k jejich přenosu přepravky nebo přenosné klece, psy opatřit obojkem a vodítkem, nezapomenout náhubek.

EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO:

Své evakuační zavazadlo by měla mít každá osoba v domácnosti. Ideální jsou zavazadla, která se dobře a snadno přemisťují – např. batohy. Zavazadla opatřete jménem a adresou.

V evakuačním zavazadle nesmí nikdy chybět: 

  • osobní doklady;
  • hotovost a bankovní karta;
  • léky, které užíváte;
  • mobilní telefon s nabíječkou, ideálně i nabitá power banka.


Nahlásit chybu


K tématu

ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Experti na protipovodňovou ochranu z osmi zemí přijeli sbírat zkušenosti od hasičů z MS kraje

9. března 2024 10:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) hostil, v uplynulých dnech, zahraniční studijní návštěvu, jejímž tématem byla přeshraniční povodňová ochrana. Tato návštěva byla realizována jako jedna z aktivit v rámci mezinárodního projektu IPA Floods and Fires, kterého se HZS MSK účastní. Cílem tohoto projektu je zvýšení úrovně protipovodňové ochrany a ochrana proti lesním požárům v krajinách západního Balkánu a Turecka.

Moravskoslezští hasiči předvedli na Dnech NATO techniku a převzali ocenění

18. září 2023 10:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na 23. ročníku Dnů NATO v Ostravě a 14. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády České republiky měli návštěvníci možnost vidět to nejlepší z činnosti a techniky jednotek Integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a armády nejen České republiky ale i dalších osmnácti států.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Navrhujeme, aby obcím zůstalo 30% z vybraných daní, říkají ústy svého lídra Ondřeje Hetmánka Moravané

Moravané ústy lídra Hetmánka říkají, že by Česku prospěla změna daňového sytému tak, aby jednotlivé kraje měly výrazný podíl na daních vybraných ze svého území.

Vláda a prezident měli zakročit a komunikovat s polskou stranou, protože největší znečištění MS kraje jde z Katovické pánve.

Za čistotu ovzduší v MS kraji mohou podle Petra Gawlase (ČSSD) průmyslové podniky a hlavně Katovická pánev, zakročit by měla vláda a prezident.

Ve zdravotnictví nevidím žádný problém, chybí jedině zubaři, říká Petr Bílý (REFERENDUM - Hlas lidu)

Podle Petra Bílého (REFERENDUM - Hlas lidu) ovlivňuje počet studentů - budoucích zubařů na univerzitách Evropská unie.

Chceme vykoupit Severomoravské vodovody a kanalizace, říká lídr Švýcarské demokracie, Tomáš Raždík

T. Raždík by chtěl některé úřady přemístit z Prahy do Moravskoslezského kraje, věří, že by to mohlo zastavit odliv lidí z regionu.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Včera 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny
Vydáno 12. září 2024 13:11, Celý MS kraj, Libor Běčák
Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Nejvíce práce se zabezpečením majetku mají lidé v lokalitách, které jsou zaplavovány pravidelně. Preventivně by se však měli připravit i ti, kteří byli ohroženi povodní v roce 1997, když meteorologové srovnávají podmínky, za kterých k ní došlo s těmi nynějšími. 

Aktualizovaná předpověď počasí pro Moravskoslezský kraj

Objekty, do kterých by voda mohla vniknout je možné chránit například pytli s pískem. Zajistit si je musí lidé sami. Hasiči je k preventivní ochraně neposkytují. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Profesionální jednotky hasičů opravdu neplní a neposkytují pytle s pískem. Lidé si pro preventivní ochranu obydlí apod. musejí pytle, stejně tak jako písek zajistit sami. Nejideálnější pytle jsou z polypropylenu o rozměrech 50x80cm jednokomorové. U rozměrů lze pro snadné plnění lopatou zmenšit 50cm na 40cm. Je důležité si vždy ověřit, zda je pytel prodáván i s úvazem – toto je vhodnější, lepší na manipulaci. Plní se tak, že třetina pytle zůstává prázdná. Dále je možné použít pytle z YUTY. Pytle se dají rovněž nakoupit i v prodejnách se zemědělskými produkty. Ve stavebninách mají spíše pytle na suť, které nejsou vhodné na výstavbu ochrany proti vodě."

Přehrady vytvářejí rezervy

Moravskoslezský kraj má velkou výhodu v množství přehradních nádrží, které dokáží znatelně regulovat množství vody protékající v řekách. To se osvědčilo i v roce 1997, kdy pomohly v nejkritičtějších chvílích. 

V důsledku zvýšeného odtoku z přehrad jsou toky pod nimi naplněné a hladiny dosahují k 1. povodňovému stupni. Lidé by při pohybu v jejich blízkosti měli být obezřetní, někde hrozí borcení břehů. Záchranáři rovněž varují před riskováním při sjíždění rozvodněných řek.

Vodní díla Vodohospodářské soustavy povodí Odry jsou na předpokládané povodňové průtoky připravována již od úterý 10. září 2024, kdy byly zvětšeny odtoky vody z vodních nádrží. K dalšímu zvětšení odtoků vod z důvodu předpouštění nádrží s ohledem na ČHMÚ předpovídané vydatné srážkové úhrny, došlo v poledních a následně ve večerních hodinách dne 11. září (kaskáda vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk) a dále v ranních hodinách dne 12. září (beskydské vodní nádrže). 

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Hladiny vody ve významných vodních nádržích ve správě státního podniku Povodí Odry se nyní nacházejí v jejich zásobních prostorech. K dispozici máme celkem cca 100 mil. m 3 volných prostorů připravených k tlumení velkých vod. Předpouštěním během dnešního a zítřejšího dne se tyto tlumící prostory zvětší až do 120 mil m 3 . Dnes a během pátku jsou prováděny kontroly vtoků do malých vodních nádrží, kontroly funkčnosti zpětných klapek a revize pohyblivých uzávěrů na jezech, připravují se mobilní hradící prvky, případně čerpací stanice pro řešení odvedení záhrazových a vnitřních vod. V maximální míře dochází k zabezpečení probíhajících protipovodňových staveb, které státní podnik Povodí Odry zajišťuje jako investor a byli upozorněni jiní investoři. Situace je průběžně pečlivě monitorována a vyhodnocována."

V dílčím povodí Odry se prognózují povodňové průtoky s kulminací od soboty 14. do neděle 15. září s možným dostoupením/překročením 3. SPA na vlastním toku Odry a na jejich pravostranných přítocích z oblasti Beskyd. Odhadované kulminace činí na Odře v Odrách cca 130 m3/s (Q20), na Jičínce v Novém Jičíně cca 100 m3/s (Q20), na Lubině v Petřvaldu cca 120 m3/s (Q10) a na Odře ve Svinově cca 450 m3/s (Q20-50). 

Povodňový průtok může dostoupit až k hranici přímého ohrožení zástavby od odpoledních hodin dne 14. září na řece Odře v Klokočůvku, v Loučkách nad Odrou, v Suchdole nad Odrou, v Pustějově, v Albrechtičkách, v Košatce nad Odrou, v Ostravě a v jejich městských obvodech Proskovice, Výškovice, Svinov a Lhotka, na Luze v Jeseníku nad Odrou, na Jičínce v Šenově, na Husím potoce v Jerlochovicích, ve Stachovicích a v Hladkých Životicích, na Sedlnici v Sedlnici, na Bílovce ve Staré Vsi, v Bílovci a ve Velkých Albrechticích, na Lubině v Petřvaldu, na Polančici v Ostravě-Polance nad Odrou a na Porubce ve Vřesině a v Ostravě Krásném Poli, Porubě a ve Svinově. U levostranných přítoků Odry z oblasti Jeseníků může dojít k dostoupení/překročení 2. SPA. 

V dílčím povodí Opavy se prognózují povodňové průtoky s kulminací od neděle 15. do pondělí 16. září s možným dostoupením/překročením 3. SPA na vlastním toku Opavy, na Opavici a na horní Moravici. Odhadované kulminace činí na Opavě v Krnově cca 110 m3/s (Q10), na Opavici v Krnově cca 60 m3/s (Q10), na Opavě v Opavě cca 240 m3/s (Q20) a na Opavě v Děhylově cca 300 m3/s (Q10).

K přímému ohrožení zástavby může dojít již od odpoledních hodin dne 14. září na řece Opavě v Karlovicích, v Nových Heřminovech včetně osady Kunov, v Zátoru, v Branticích, v Krnově, v Úvalnu, ve Skrochovicích, v Opavě a jejich městských částech Držkovice a Vávrovice, ve Štítině, v Kravařích-Dvořisku, ve Lhotce, v Děhylově a v Ostravě-Martinově, na Opavici v Linhartovech a v Krnově-Chomýži, na Moravici v Břidličné a ve Valšově, na Podolském potoce v Jamarticích, na Černém potoce ve Starém Městě a na Hvozdnici v Dolních Životicích a v Oticích. 

V dílčím povodí Ostravice, dolní Odry a Olše se prognózují povodňové průtoky s kulminací od soboty 14. do pondělí 16. září s možným dostoupením/překročením 3. SPA na Odře v Bohumíně a na Olši ve Věřňovicích. Odhadované kulminace činí na Odře v Bohumíně cca 900 m3/s (Q10) a na Olši ve Věřňovicích cca 500 m3/s (Q10). 

K přímému ohrožení zástavby může dojít od dopoledních hodin dne 15. září na Odře v Bohumíně-Pudlově, na Lutyňce v Bohumíně-Nové Vsi, na Petrůvce v Petrovicích u Karviné-Dolních Marklovicích a v Závadě. S ohledem na předpokládané překročení průtoku 800 m3/s na dolní Odře by mělo být ze strany HZS MSK zajištěno zprovoznění velkokapacitního čerpadla v Ostravě-Antošovicích během dopoledne 14. září, kdy by se zároveň měl uzavřít tabulový uzávěr na hrázové propusti v místě křížení s Antošovickým potokem. 

Dále se doporučuje po projednání s investory, tj. s ŘSD resp. s městem Bohumín, zabezpečit tzv. dálniční hráze, které jsou v současné době v rekonstrukci v blízkosti exitu č. 370 z D1 resp. hráz kolem Velkého Kališova jezera, kde se provádí výstavba cyklostezky na protipovodňové hrázi. 

V dílčím povodí okrajových přítoků Odry (v okrese Jeseník vodní toky Vojtovický potok, Kunětička, Vidnavka s přítoky, Bělá se Staříčem a Zlatý potok, v okrese Bruntál vodní toky Osoblaha s Prudníkem) se prognózují povodňové průtoky s kulminací ze soboty 14. září na neděli 15. září s možným dostoupením/překročením 3. SPA na řece Bělé, Staříči a na všech výše jmenovaných bystřinách a potocích včetně jejich drobných přítoků. Odhadovaná kulminace činí na Bělé v Mikulovicích cca 280 m3/s (Q100). K přímému ohrožení zástavby může dojít již od ranních hodin dne 14. září v celém povodí okrajových přítoků Odry.

V pohotovosti je policejní vrtulník

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica svolal krajskou Povodňovou komisi, a to v reakci na varování meteorologů před hrozícími povodněmi. Na hejtmanství se ve čtvrtek sešli zástupci Moravskoslezského kraje, hasičů, policie, Krajské hygienické stanice, Povodí Odry a Českého hydrometeorologického ústavu. 

„V našem kraji skutečně musíme počítat s vydatnými srážkami, prognózy Povodí Odry upozorňují na to, že se některé toky mohou vylít z koryt, ale předpokládáme, že ne v takovém rozsahu, jako tomu bylo při povodňové katastrofě v roce 1997. Přesto je potřeba se na situaci co nejlépe připravit. Sledujeme vývoj počasí, povodí upouští sedm svých největších přehrad tak, aby nádrže pojaly z řek co nejvíce vody. Aktuálně mají uvolněnou kapacitu pro 100 milionů kubíků vody. V pohotovosti jsou samozřejmě hasiči, policisté i záchranáři,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica a doplnil, že o svolání Povodňové komise kraje byli informováni předsedové povodňových komisí obcí s rozšířenou působností a bylo jim doporučeno, aby se sešly i obecní povodňové komise, aby prověřily připravenost na předvídanou situaci. 

„Po ničivých povodních v roce 97 se v kraji začala intenzivně zvyšovat protipovodňová ochrana obcí. U některých je zatím bohužel situace stále neuspokojivá. Hlavně kvůli komplikovaným majetkoprávním vypořádáním vázne vybudování ochrany na řece Opavě v obcích Zátor, Brantice, Nové Heřmínovy, Krnov, také v Opavě-Držkovicích. Zvýšit protipovodňovou ochranu by bylo potřeba také v obcích Jeseník n. Odrou, Petrovice u Karviné, Polanka n. Odrou, Starý Jičín, Kravaře-Dvořisko,“ vyjmenoval hejtman kraje Josef Bělica a upozornil, že Moravskoslezský kraj obcím na protipovodňovou ochranu finančně přispívá. 

Členové Povodňové komise kraje se seznámili s aktuálním vývojem srážek a prognózou Povodí Odry, jaké množství vody můžeme v regionu očekávat. Bylo navrženo několik preventivních opatření: hasiči budou i o víkendu na operačním středisku sloužit v plných stavech, nesloužící budou v pohotovosti pro případ nutnosti posílení zásahů, proběhne kontrola velkokapacitních čerpadel, příprava posádek na speciální složité evakuace z vody, do Ostravy se přesune policejní vrtulník, který hasiči osadí záchranáři schopnými zasahovat slaňováním. Hlídky bude mít posílené i policie. 

„Podle hydrometeorologů může v oblasti Jeseníků za 72 hodin spadnout až 305 milimetrů srážek, v roce 97 šlo v této oblasti až o 450 milimetrů. Navíc jsme v jiné situaci. Povodí Odry investovalo miliardy do protipovodňových opatření a modernizace významných vodních děl, jako je Těrlicko, Morávka nebo Šance. Mnohem lépe funguje komunikace, máme lepší pokrytí mobilních operátorů, navíc kraj v roce 2010 zprovoznil Integrované bezpečností centrum, které významně povýšilo a propojilo spolupráci hasičů, policistů a zdravotnické záchranné služby. Jsme v plné pohotovosti a prosíme všechny občany o obezřetnost a v případě potřeby o součinnost se záchranáři,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje a vyzval také organizátory víkendových akcí, aby zvážili jejich přesunutí na její termín: „Děkujeme těm, kteří už tak učinili a rád bych jmenovitě vyzval Fotbalovou asociaci České republiky, aby přesunula sobotní fotbalové utkání Baníku se Slávií. Síly IZS potřebujeme nasadit jinde. Byl bych rád, kdyby byly naše obavy zbytečné, přesto je na místě opatrnost.“

Hasiči vzhledem k výstrahám ČHMÚ doporučují občanům připravit se na povodně

V souvislosti s povodňovými výstrahami Českého hydrometeorologického ústavu se Hasičský záchranný sbor ČR rozhodl od pátečních 19 hodin plošně posílit stavy na operačních a informačních střediscích. O případném navýšení početních stavů výjezdových hasičů budou dle aktuální povodňové situace rozhodovat jednotlivé HZS krajů.

Nad rámec běžné kontroly hasiči také prověřili funkčnost a připravenost techniky využívané při povodních, jako jsou velkoobjemová čerpadla vody, vysoušeče a pytlovačky písku. Připravená v pohotovosti bude i speciální technika, například čerpací a hadicové kontejnery. Aktivní a důležitou roli mají jednotky dobrovolných hasičů, kteří díky místní znalosti mohou mimo jiné monitorovat i menší toky a pomáhat s povodňovými opatřeními.

Zatím nelze předjímat, jak bude situace v následujících dnech vypadat a zda srážky způsobí problémy, kde, a případně jak velké. Občanům v záplavových oblastech, pro které platí výstrahy ČHMÚ, Hasičský záchranný sbor ČR proto doporučuje, aby se připravili na možnost evakuace. Důrazně také varujeme, aby lidé za žádných okolností neriskovali sjíždění rozvodněných toků. Vyhněte se cestování do rizikových oblastí.

Základní rady pro občany v záplavových územích:

  • Řiďte se pokyny starostů obcí a složek IZS.
  • Sledujte vývoj situace v hromadných informačních prostředcích, například prostřednictvím veřejnoprávních médií, sociálních sítí HZS krajů, sociálních sítí a dalších komunikačních kanálů svých obcí, ČHMÚ. Sledujte jak místní zpravodajství, tak varování o počasí.
  • Mějte dostatečnou zásobu pitné vody.
  • Připravte si evakuační zavazadlo
  • Nabijte si mobilní telefony, nabijte a připravte si power banky.
  • Připravte pro případ povodně své domovy.
  • Odstraňte, ukliďte nebo upevněte všechny věci v okolí stavby, které by mohla voda odnést.
  • Zjistěte dopředu, kde se nacházejí uzávěry vody a plynu a jak je v případě evakuace rychle uzavřít, jak vypnout pojistky. Elektrické spotřebiče, které zrovna nepoužíváte, odpojte od elektrické energie.
  • Pokud je to možné, drahý nábytek a cennosti přestěhujte do vyšších pater. Škody u nepřipraveného domu mohou být až desetkrát vyšší než u domu, který je vyklizený a připravený na příchod povodně.
  • Připravte si pytle s pískem a těsnící folie a zajistěte si ucpávky kanalizace a odtoku toalety.
  • Zabezpečte chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí.
  • Ujistěte se, že jsou odtokové kanály a drenáže čisté a funkční.
  • Preventivně zajistěte domácí zvířata. Obzvláště v případě koček doporučujeme zvíře držet po dobu trvání výstrahy doma a dostatečně pod kontrolou, tak, aby bylo možné je během několika okamžiků umístit do přepravky a obydlí urychleně opustit. Drobné zvířectvo je vhodné preventivně umístit ke známým, v jejichž obydlí nebezpečí nehrozí.
  • Pokud máte hospodářská zvířata, vyveďte je včas na vyšší místa. V případě, že není vlastník schopen preventivní evakuaci zajistit, může požádat o pomoc místní samosprávy. Pokud vlastník zvířat není schopen je evakuovat včas (např. z důvodu rychlého nástupu povodně), je lepší zvířata vypustit z chovatelských objektů, aby sama mohla před povodní uniknout.
  • Nezapomeňte na své blízké, zvláště na starší osoby v rizikových oblastech. Pomozte jim se připravit pro případ evakuace a informujte je o aktuálních výstrahách.
  • Výzvy k evakuaci kvůli povodni uposlechněte vždy a okamžitě! Povodňová situace může být nepředvídatelná a často se velice rychle mění. Doba, po kterou je ještě možná bezpečná evakuace, tak může být i velmi krátká. Před odchodem z domu doporučujeme vypnout uzávěr vody a přívod plynu. V případě, že hrozí zaplavení objektu, doporučujeme vypnout i pojistky.
  • Evakuace s domácími mazlíčky je samozřejmě možná, limitující jsou ale schopnosti jednotlivého člověka, tj. kolik zvířat při evakuaci bezpečně zvládne přepravit. Pokud to lze, doporučujeme použít k jejich přenosu přepravky nebo přenosné klece, psy opatřit obojkem a vodítkem, nezapomenout náhubek.

EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO:

Své evakuační zavazadlo by měla mít každá osoba v domácnosti. Ideální jsou zavazadla, která se dobře a snadno přemisťují – např. batohy. Zavazadla opatřete jménem a adresou.

V evakuačním zavazadle nesmí nikdy chybět: 

  • osobní doklady;
  • hotovost a bankovní karta;
  • léky, které užíváte;
  • mobilní telefon s nabíječkou, ideálně i nabitá power banka.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044854/lide-v-moravskoslezskem-kraji-se-pripravuji-na-velkou-vodu-prehrady-snizuji-hladiny