Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnici chybí personál, ale situaci zvládá. Bez problémů fungují policie, hasiči a sociální služby

Nový Jičín |

Krizový štáb aktivovaný v souvislosti s koronavirem se v Novém Jičíně sešel v říjnu už po páté. Z bezpečnostních, a také z časových důvodů jedná formou videokonference. Situace ve městě je stabilizovaná. Zvládá ji i nemocnice, i když s nedostatkem personálu.

Zatím poslední videokonference krizového štábu se v Novém Jičíně konala 29. října. Zástupci města a záchranných složek aktuálně vyhodnotila situaci na Novojičínsku. Ve městě fungují sociální zařízení a služby, v provozu jsou mateřské školy a pro děti pracovníků záchranného systému Základní škola Tyršova. Aktuálním problémem, o který se musí město postarat, jsou nakažení lidé bez domova.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Zatím pozitivní člověk bez přístřeší je v Novém Jičíně jeden. Má tak vážné zdravotní komplikace, že je hospitalizován v nemocnici.”

Také situace v novojičínské nemocnici byla tématem videokonference, podle předsedy představenstva Milana Leckéše ji zdravotníci zvládají.

Milan Leckéši, předseda představenstva, Nemocnice Agel Nový Jičín: “V této chvíli máme v nemocnici vyčleněnou kapacitu 84 lůžek, z čehož je 10 na jednotce intenzivní péče. Obsazenost je v této chvíli 67 pacientů, šest těch pacientů je na umělé plicní ventilaci.”

Kapacitu pro covid pacienty se daří zvyšovat vyčleněním dalších lůžek z jiných oddělení, naposledy například z oddělení ORL. Stejně jako v jiných zdravotnických zařízeních, i tady chybí personál.

Milan Leckéši, předseda představenstva, Nemocnice Agel Nový Jičín: “Samozřejmě přivítáme a máme tady už i některé dobrovolníky. Máme zde samozřejmě i mediky a žáky zdravotní školy, za což děkuji.”

Nemocných je průběžně zhruba 60 až 70 zaměstnanců nemocnice, z toho okolo 20 jsou lékaři Jak Milan Leckéši dále pokračoval, v nemocnici se nadále starají také o ostatní akutní pacienty. 

Milan Leckéši, předseda představenstva, Nemocnice Agel Nový Jičín: “Vzhledem k tomu, že fungujeme jako onkologické centrum, a onkologickou operativu považujeme za akutní, takže v lehce omezené míře provádíme i onkologickou operativu. Zatím se to dá zvládnout, ale každý den se rozhodujeme podle počtu personálu.”

Naopak pro tuto chvíli jsou bez personálních problémů hasiči, kteří dle údajů z 29. října neměli nikoho pozitivního a ni v karanténě.

Petr Adamus, ředitel ÚO HZS Nový Jičín: “Mámě obě dvě jednotky plně akceschopné.”
Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín:  “Co se týče městské policie, máme v současné době stabilizovaný tým. Nikoho nemáme covid pozitivního ani v karanténě.”

Strážníci už ale více důsledněji začali řešit přestupky proti vládním opatřením.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín:  “Většinou se snažíme věci řešit domluvou, máme uložených asi pět až šest pokut.”

Město má pro úřad a všechna svá zařízení dostatek ochranných prostředků. Technické služby, stejně jako na jaře, plošně dezinfikují některá veřejná prostranství, lavičky, dětská hřiště, odpadkové koše, popelnicová stání a autobusové zastávky.

V souladu s usnesením vlády funguje městský úřad pro občany v omezeném režimu.

Václav Dobrozemský (ODS), 1. místostarosta Nového Jičína: “Dva dny v týdnu po pěti hodinách, to znamená v pondělí a ve středu, jeden den dopoledne, jeden den odpoledne. Po předchozí domluvě také obsluhujeme klienty i v jiných dnech. Nicméně po zkušenostech z minulých týdnů můžeme konstatovat, že i v pondělky a středy se na úřadu kumuluje velké množství lidí, zejména na agendě občanských průkazů, cestovních dokladů a na odboru dopravy. takže tímto bychom chtěli vyzvat občany, aby městský úřad navštěvovali opravdu v nevyhnutelných případech. “

Poslední souhrnné údaje, co se týče počtu covid pozitivních osob ve městě, jsou z 27. října.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Konkrétně v Novém Jičíně je to 405 pozitivních lidí. Do dnešního dne je to 133 uzdravených osob, Chtěl bych apelovat na všechny občany města, aby dodržovali daná opatření a chránili tím nejen sebe, ale i naše blízké.”
Nahlásit chybu


K tématu

Hasiči ze sedmi zemí cvičili zásahy u povodní. Základnu měli ve Frýdku-Místku

26. října 2023 14:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V Moravskoslezském kraji proběhlo rozsáhlé mezinárodní cvičení hasičů ze sedmi zemí. Společně trénovali přípravu a koordinaci pomoci v případě vzniku velkých povodní. Ve Frýdku-Místku měli zázemí pro řídící skupinu a seřadiště techniky.


Charitativní utkání osobností Opavy s REAL TOP Praha vyneslo 400 tisíc korun pro tři postižené děti

14. června 2024 11:43 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkaly osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání proběhlo v rámci oslav 800 let města. Výtěžek z něj byl v plné výši věnován třem zdravotně postiženým dětem.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

Včera 9:49 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Pohádkovou stezkou v lesoparku Dubina se prošly desítky karvinských dětí

Lesopark Dubina se stal poprvé v historii místem, na kterém mohly děti potkat své oblíbené pohádkové hrdiny, a to v rámci Pohádkové stezky.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

14. června 2024 12:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

14. června 2024 12:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Město oslavuje své výročí kontrastními výstavami, jedna putuje, druhá je na radnici

14. června 2024 16:54 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Týden oslav výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Porubští předškoláci prochází screeningem školní zralosti. Jde o unikátní službu v rámci ČR i Evropy

13. června 2024 19:41 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Městský obvod Ostrava-Poruba už 4. rokem organizuje pro své mateřské a základní školy screening školní zralosti. Je v tom unikání v rámci ČR i Evropy. Nikdo jiný tuto službu školám, rodičům a dětem neposkytuje.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou hlasovat pro další lokalitu k proměně v participaci

Obyvatelé centrálního ostravského obvodu mohou vybírat další místo k proměně. Z hlasování v participativním rozpočtu Náš obvod vyjde ze čtyř lokalit jedna, která projde příští rok revitalizací.

Ministr Petr Hladík navštívil pohornickou krajinu

13. června 2024 16:41 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Moravskoslezský kraj. Jeho cesta vedla i na Karvinsko, konkrétně k bývalému dolu Gabriela, kde díky dotaci z Fondu pro spravedlivou transformaci vznikne návštěvnické, kulturní a technologické centrum.

Mezinárodní gymnastický trojboj v Bruntále otestoval novou podlahu zdejšího sálu

14. června 2024 7:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

14. června 2024 12:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Výročí Studénky provázejí dvě rozdílné výstavy, historie a budoucnost

Týden oslav 65. výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Žerotínský zámek odkrývá poklady země, Novojičínsko je na ně bohaté

13. června 2024 11:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Pod střechou Žerotínského zámku jsou k vidění Poklady země. To je název nové výstavy, která představuje zemské suroviny a jejich dobývání na Novojičínsku. Pojata je zážitkově a potrvá do listopadu.

Nový Jičín schválil finanční podporu klubům, spolkům a sociálním organizacím na rok 2025

Jedním z nosných témat červnové schůze novojičínských zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Pokoje zámku Nová Horka provoněly stovky květin, dominují omamné lilie

12. června 2024 17:28 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V zámku Nová Horka vypukla Květománie. Pokoje zdobí aranžmá známého floristy Slávka Rabušice. Ne náhodu v nich dominují lilie - symbolizují totiž šlechtický rod, který zámek vlastnil.

Absolventi výtvarného oboru vystavují své závěrečné práce na baště

12. června 2024 14:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Výstavní prostory na baště představují absolventské práce žáků výtvarného oboru základní umělecké školy. Sešlo se tu dvacet autorů, mnoho různých technik a témata, kterým dominuje příroda.

Nemocnici chybí personál, ale situaci zvládá. Bez problémů fungují policie, hasiči a sociální služby
Vydáno 2. listopadu 2020 12:21, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Krizový štáb aktivovaný v souvislosti s koronavirem se v Novém Jičíně sešel v říjnu už po páté. Z bezpečnostních, a také z časových důvodů jedná formou videokonference. Situace ve městě je stabilizovaná. Zvládá ji i nemocnice, i když s nedostatkem personálu.

Zatím poslední videokonference krizového štábu se v Novém Jičíně konala 29. října. Zástupci města a záchranných složek aktuálně vyhodnotila situaci na Novojičínsku. Ve městě fungují sociální zařízení a služby, v provozu jsou mateřské školy a pro děti pracovníků záchranného systému Základní škola Tyršova. Aktuálním problémem, o který se musí město postarat, jsou nakažení lidé bez domova.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Zatím pozitivní člověk bez přístřeší je v Novém Jičíně jeden. Má tak vážné zdravotní komplikace, že je hospitalizován v nemocnici.”

Také situace v novojičínské nemocnici byla tématem videokonference, podle předsedy představenstva Milana Leckéše ji zdravotníci zvládají.

Milan Leckéši, předseda představenstva, Nemocnice Agel Nový Jičín: “V této chvíli máme v nemocnici vyčleněnou kapacitu 84 lůžek, z čehož je 10 na jednotce intenzivní péče. Obsazenost je v této chvíli 67 pacientů, šest těch pacientů je na umělé plicní ventilaci.”

Kapacitu pro covid pacienty se daří zvyšovat vyčleněním dalších lůžek z jiných oddělení, naposledy například z oddělení ORL. Stejně jako v jiných zdravotnických zařízeních, i tady chybí personál.

Milan Leckéši, předseda představenstva, Nemocnice Agel Nový Jičín: “Samozřejmě přivítáme a máme tady už i některé dobrovolníky. Máme zde samozřejmě i mediky a žáky zdravotní školy, za což děkuji.”

Nemocných je průběžně zhruba 60 až 70 zaměstnanců nemocnice, z toho okolo 20 jsou lékaři Jak Milan Leckéši dále pokračoval, v nemocnici se nadále starají také o ostatní akutní pacienty. 

Milan Leckéši, předseda představenstva, Nemocnice Agel Nový Jičín: “Vzhledem k tomu, že fungujeme jako onkologické centrum, a onkologickou operativu považujeme za akutní, takže v lehce omezené míře provádíme i onkologickou operativu. Zatím se to dá zvládnout, ale každý den se rozhodujeme podle počtu personálu.”

Naopak pro tuto chvíli jsou bez personálních problémů hasiči, kteří dle údajů z 29. října neměli nikoho pozitivního a ni v karanténě.

Petr Adamus, ředitel ÚO HZS Nový Jičín: “Mámě obě dvě jednotky plně akceschopné.”
Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín:  “Co se týče městské policie, máme v současné době stabilizovaný tým. Nikoho nemáme covid pozitivního ani v karanténě.”

Strážníci už ale více důsledněji začali řešit přestupky proti vládním opatřením.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín:  “Většinou se snažíme věci řešit domluvou, máme uložených asi pět až šest pokut.”

Město má pro úřad a všechna svá zařízení dostatek ochranných prostředků. Technické služby, stejně jako na jaře, plošně dezinfikují některá veřejná prostranství, lavičky, dětská hřiště, odpadkové koše, popelnicová stání a autobusové zastávky.

V souladu s usnesením vlády funguje městský úřad pro občany v omezeném režimu.

Václav Dobrozemský (ODS), 1. místostarosta Nového Jičína: “Dva dny v týdnu po pěti hodinách, to znamená v pondělí a ve středu, jeden den dopoledne, jeden den odpoledne. Po předchozí domluvě také obsluhujeme klienty i v jiných dnech. Nicméně po zkušenostech z minulých týdnů můžeme konstatovat, že i v pondělky a středy se na úřadu kumuluje velké množství lidí, zejména na agendě občanských průkazů, cestovních dokladů a na odboru dopravy. takže tímto bychom chtěli vyzvat občany, aby městský úřad navštěvovali opravdu v nevyhnutelných případech. “

Poslední souhrnné údaje, co se týče počtu covid pozitivních osob ve městě, jsou z 27. října.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Konkrétně v Novém Jičíně je to 405 pozitivních lidí. Do dnešního dne je to 133 uzdravených osob, Chtěl bych apelovat na všechny občany města, aby dodržovali daná opatření a chránili tím nejen sebe, ale i naše blízké.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000022609/nemocnici-chybi-personal-ale-situaci-zvlada-bez-problemu-funguji-policie-hasici-a-socialni-sluzby