Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Díky dobrovolníkům za pomoc se srdcem na dlani

Nový Jičín |

Město spolu se sociálními a charitativními organizacemi poděkovali dobrovolníkům za pomoc v letošním roce. Jejich přítomnost obohatila a zkvalitnila život seniorům, nemocným, lidem bez domova, a také dětem.

Dobrovolníky lze v Novém Jičíně najít na mnoha místech, nezištěně se dělí sami o sebe s lidmi v domovech pro seniory, v zařízeních pro lidi s handicapy, v azylovém domě, a také s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí. Město obvykle vyhlašovalo vždy na podzim dobrovolníky roku. Letos chce všem poděkovat alespoň prostřednictvím televizní obrazovky.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Jsme nesmírně rádi, že v Novém Jičíně dobrovolníky máme. Tito lidé ve svém volném čase obětují nejen ten čas, ale také trošku lásky, umu našim seniorům, dětem ale i lidem, kteří mají nějaké znevýhodnění.”

Gabriela Lhotská, Slezská diakonie: “Ve Slezské diakonii dobrovolníci dochází do nemocnic, do sociálních služeb, pomáháme v rodinách, a také jiným sociálním službám. Takže tam všude jsou ti dobrovolníci důležití, protože přinášejí přátelského ducha, přichází někdo nový, a je také velkou energií a pomocí pro pracovníky těchto zařízení, a především pro ty lidi, za kterými přichází. Chtěla bych jim poděkovat za jejich laskavost, trpělivost a za dobré srdce.”

Dlouhodobě ve více oblastech se na dobrovolníky spoléhá také Charita Nový Jičín.

Marcel Brož (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Taková nejaktivnější spolupráce je u nás v charitním šatníku. Letos ten provoz byl samozřejmě takový různě přerušovaný, ale zrovna ve čtvrtek 10. prosince jsme charitní šatník opět otevřeli, děvčata chtějí pracovat, takže jsme za to moc rádi. Jsou to dámy, které už jsou v letech, takže bych jim chtěl moc poděkovat, protože ony chtějí, i přesto, že určitým způsobem riskují.”

Největší skupinu dobrovolníků Charity, kolem 400 lidí, tvoří ti, kteří dělají Tříkrálovou sbírku, jejíž lednový průběh bude ovšem omezený a improvizovaný. Další dobrovolníci pak také pomáhají prostřednictvím Rodinného klubu Hnízdo.

Marcel Brož (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Jsou to takoví občasní dobrovolníci, kteří nám občas něco ušijí nebo vyrobí a pomůžou uspořádat nějakou akci. Takže těch lidí, kteří dobrovolně pomáhají Charitě je moc. Já bych jim touto cestou moc poděkoval a chtěl bych nám všem popřát všechno dobré do budoucích dnů.” 
  Richard Pešat, vedoucí odd. sociálně právní ochrany dětí, MěÚ Nový Jičín: “Dobrovolníci pomáhají i našim dětem, které jsou vedeny na oddělení sociálně právní ochrany dětí. Tento dobrovolnický program se rozjel od září 2019. V této chvíli máme v evidenci 8 dobrovolníků.” +

Pomoc těchto lidí spočívá v tom, že se s dětmi snaží smysluplně trávit volný čas, mohou jít na procházku, podnikat sportovní aktivity, jít do kina a nebo pomohou s vysvětlením školního učiva.

Richard Pešat, vedoucí odd. sociálně právní ochrany dětí, MěÚ Nový Jičín: “A pokud ten dobrovolník si najde čas na to, aby pomohl de facto úplně cizím dětem, tak je třeba jim za to poděkovat.”
Barbora Vlčková, dobrovolnice: “Pro dobrovolničení jsme se rozhodla protože jsem chtěla lépe využít svůj čas. V Adře jsme se zapojila do programu v sociálně aktivizačních službách pro sociálně slabší rodiny. Dostala jsem na starost dítě, se kterým chodím na procházky, hrajeme hry, povídáme si, například i o jeho problémech. Na jaře jsem se také zapojila do programu nakupování pro seniory a teď na podzim jsem pomáhala v Domově Duha v Novém Jičíně.”
Irena Blablová, koordinátorka, Dobrovolnické centrum ADRA: “My jim jménem dobrovolnického centra ADRA moc děkujeme za to, že vůbec jsou. A že to v letošním roce, kdy to dobrovolnictví je úplně jiné, než na jaké jsme zvyklí, tak že se srdcem na dlani šli zase pomáhat.”

Dobrovolníkem se může kdykoliv stát člověk starší 15 let. Svého koordinátora má ADRA i přímo v Novém Jičíně. Stačí se kontaktovat prostřednictvím webových stránek.

Nahlásit chybu


K tématu

Sweetsen fest láká letos na 100 interpretů z Frýdku-Místku a okolí

8. června 2023 16:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Hudba všech žánrů, diskuzní panely i pomoc dobré věci. Takový bude i letošní 19. ročník festivalu Sweetsen fest ve Frýdku-Místku. Ve třech dnech se na akci představí na 100 interpretů a program tak má být největší ze všech ročníků. Nebude chybět ani tradiční dobročinná sbírka na 4 organizace.

Benefice na Sweetsen festu vynesla přes 100 tisíc korun pro organizace z Frýdku-Místku

22. června 2023 12:39 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Sweetsen fest letos přilákal 16 tisíc návštěvníků. Většina z nich se zapojila také do benefice, kdy mohli každý den na festivalu přispívat jednotlivým organizacím. Dohromady se vybralo více než 100 tisíc korun.

ADRA chystá další ročník běhu na podporu dobrovolnictví, v MSK bude ve třech městech

15. května 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Přijďte si ve středu 24. května zaběhat k Faunaparku a podpořit dobrou věc. Dobrovolnické centrum ADRA pořádá další běh s mottem Běžím pro radost. Hlavní je se zaregistrovat a nemusíte ani běžet, ale přijít třeba na procházku nebo běžce jen podpořit. Výtěžek půjde na podporu dobrovolnictví.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Nechtějí být jen seniorkami, založily v Novém Jičíně aktivní spolek

Skupina novojičínských žen, které, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo.

Trofej vítěze AHL skončila v rukou domácího týmu

15. dubna 2024 17:42 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zimní sezonu na ledové ploše ve Studénce uzavřelo finále amatérské hokejové ligy. Rozhodující zápas se odehrál poslední březnovou sobotu. Těsným rozdílem jediného gólu jej vyhrál tým domácích.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

Díky dobrovolníkům za pomoc se srdcem na dlani
Vydáno 12. prosince 2020 16:38, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Město spolu se sociálními a charitativními organizacemi poděkovali dobrovolníkům za pomoc v letošním roce. Jejich přítomnost obohatila a zkvalitnila život seniorům, nemocným, lidem bez domova, a také dětem.

Dobrovolníky lze v Novém Jičíně najít na mnoha místech, nezištěně se dělí sami o sebe s lidmi v domovech pro seniory, v zařízeních pro lidi s handicapy, v azylovém domě, a také s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí. Město obvykle vyhlašovalo vždy na podzim dobrovolníky roku. Letos chce všem poděkovat alespoň prostřednictvím televizní obrazovky.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Jsme nesmírně rádi, že v Novém Jičíně dobrovolníky máme. Tito lidé ve svém volném čase obětují nejen ten čas, ale také trošku lásky, umu našim seniorům, dětem ale i lidem, kteří mají nějaké znevýhodnění.”

Gabriela Lhotská, Slezská diakonie: “Ve Slezské diakonii dobrovolníci dochází do nemocnic, do sociálních služeb, pomáháme v rodinách, a také jiným sociálním službám. Takže tam všude jsou ti dobrovolníci důležití, protože přinášejí přátelského ducha, přichází někdo nový, a je také velkou energií a pomocí pro pracovníky těchto zařízení, a především pro ty lidi, za kterými přichází. Chtěla bych jim poděkovat za jejich laskavost, trpělivost a za dobré srdce.”

Dlouhodobě ve více oblastech se na dobrovolníky spoléhá také Charita Nový Jičín.

Marcel Brož (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Taková nejaktivnější spolupráce je u nás v charitním šatníku. Letos ten provoz byl samozřejmě takový různě přerušovaný, ale zrovna ve čtvrtek 10. prosince jsme charitní šatník opět otevřeli, děvčata chtějí pracovat, takže jsme za to moc rádi. Jsou to dámy, které už jsou v letech, takže bych jim chtěl moc poděkovat, protože ony chtějí, i přesto, že určitým způsobem riskují.”

Největší skupinu dobrovolníků Charity, kolem 400 lidí, tvoří ti, kteří dělají Tříkrálovou sbírku, jejíž lednový průběh bude ovšem omezený a improvizovaný. Další dobrovolníci pak také pomáhají prostřednictvím Rodinného klubu Hnízdo.

Marcel Brož (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Jsou to takoví občasní dobrovolníci, kteří nám občas něco ušijí nebo vyrobí a pomůžou uspořádat nějakou akci. Takže těch lidí, kteří dobrovolně pomáhají Charitě je moc. Já bych jim touto cestou moc poděkoval a chtěl bych nám všem popřát všechno dobré do budoucích dnů.” 
  Richard Pešat, vedoucí odd. sociálně právní ochrany dětí, MěÚ Nový Jičín: “Dobrovolníci pomáhají i našim dětem, které jsou vedeny na oddělení sociálně právní ochrany dětí. Tento dobrovolnický program se rozjel od září 2019. V této chvíli máme v evidenci 8 dobrovolníků.” +

Pomoc těchto lidí spočívá v tom, že se s dětmi snaží smysluplně trávit volný čas, mohou jít na procházku, podnikat sportovní aktivity, jít do kina a nebo pomohou s vysvětlením školního učiva.

Richard Pešat, vedoucí odd. sociálně právní ochrany dětí, MěÚ Nový Jičín: “A pokud ten dobrovolník si najde čas na to, aby pomohl de facto úplně cizím dětem, tak je třeba jim za to poděkovat.”
Barbora Vlčková, dobrovolnice: “Pro dobrovolničení jsme se rozhodla protože jsem chtěla lépe využít svůj čas. V Adře jsme se zapojila do programu v sociálně aktivizačních službách pro sociálně slabší rodiny. Dostala jsem na starost dítě, se kterým chodím na procházky, hrajeme hry, povídáme si, například i o jeho problémech. Na jaře jsem se také zapojila do programu nakupování pro seniory a teď na podzim jsem pomáhala v Domově Duha v Novém Jičíně.”
Irena Blablová, koordinátorka, Dobrovolnické centrum ADRA: “My jim jménem dobrovolnického centra ADRA moc děkujeme za to, že vůbec jsou. A že to v letošním roce, kdy to dobrovolnictví je úplně jiné, než na jaké jsme zvyklí, tak že se srdcem na dlani šli zase pomáhat.”

Dobrovolníkem se může kdykoliv stát člověk starší 15 let. Svého koordinátora má ADRA i přímo v Novém Jičíně. Stačí se kontaktovat prostřednictvím webových stránek.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000023219/diky-dobrovolnikum-za-pomoc-se-srdcem-na-dlani