Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci ochutnali španělskou kuchyni

Opava |

Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.

Nahlásit chybu


K tématu

Hostující školáci zkoumali oko v odborných učebnách "staré" Komenské

17. listopadu 2024 9:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Projektový den pro žáky z malotřídních škol z okolních obcí připravila Základní škola Komenského 68. Dětem ukázala možnosti odborných učeben. Při pokusech zkoumaly oko, jak to lidské, tak třeba to související s hustotou.

Žáci z malotřídek na Novojičínsku si užili možnosti větší školy

12. listopadu 2024 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Projektový den pro školáky z malotřídních škol z okolních obcí připravila novojičínská Základní škola Komenského 68. Dětem ukázala možnosti odborných učeben. Při pokusech zkoupaly oko, jak to lidské, tak i to související třeba s hustotou.

Z ostravského letiště se bude příští rok létat do španělské Girony

17. listopadu 2024 13:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostrava otevírá další pravidelnou leteckou linku do Španělska. Od 30. března 2025 zahájí Ryanair pravidelné lety z mošnovského letiště do španělské Girony, malebného města v Katalánsku, jen kousek od Barcelony. Linka bude v provozu dvakrát týdně a nabídne cestujícím nové možnosti pro letní dovolenou či krátké pobyty. Letenky jsou již nyní k dispozici na webu Ryanair.


Čapkárna bude mít nerezový vnitřní bazén. Rekonstrukce se ale dotkne i pláště budovy

V centru Ostravy je v plném proudu rekonstrukce oblíbeného sportovního a relaxačního zařízení Vodní svět SAREZA, mezi lidmi známého jako Čapkárna. Práce se zaměřily na vnitřní část areálu a hlavně bude vybudována zcela nová bazénová vana.

Masarykovo náměstí ozdobila jedle ze Svinova. Kelímky od punče pomáhají potřebným

Víkend byl na mnoha místech ve znamení rozsvěcování vánočních stromů. I když Ostravské vánoce odstartovaly adventními trhy už před týdnem, slavnostní zahájení je samozřejmě spojeno s rozsvícením vánočního stromu na Masarykově náměstí. Jednou z novinek jsou tzv. DobroKoše, díky kterým můžete kelímkem od punče přispět na charitu.

Frýdek-Místek podpořil Klauny z Balónkova, baví děti v nemocnici

Klauni z Balónkova pravidelně baví děti ve frýdecko-místecké nemocnici. Podobně jako Zdravotní klauny se je nově rozhodlo finančně podpořit i město. Pro nemocnici je spolupráce s klauny důležitá, protože dokáží nejen hospitalizované děti přivézt na jiné myšlenky.

V Ostravě-Jihu vyhlásili výsledky školního participativního rozpočtu

Žáci základních škol v Ostravě-Jihu měli opět možnost rozhodnout o úpravě prostředí, ve kterém tráví čas díky školnímu participativnímu rozpočtu. Ten je zde realizován už šestým rokem, ale teprve druhým rokem se přihlásily všechny školy v obvodu.

Mladík se chtěl projet, tak ukradl v Opavě auto a havaroval

Dnes 16:42 | Opava | Jiří Cileček

Měl chuť se projet. Tak odůvodnil policistům teprve 18letý mladík krádež zaparkovaného auta v Opavě. Po několika kilometrech havaroval a od nehody utekl. Bleskově ho zadrželi členové speciální pořádkové jednotky. Měl být pod vlivem návykových látek a nyní mu hrozí až dva roky vězení.

Na 150 pařezů po dvou kalamitách odstraní nová fréza

Oddělení technických služeb, které letos rozhodnutím zastupitelstva město zřídilo, získává stále reálnější obrysy. A to i díky postupným investicím do vybavení. Teď na podzim je to třeba nová fréza na pařezy.

Rozsvícení vánočních stromů ve Frýdku i v Místku přilákalo davy lidí

Frýdek-Místek letos poprvé uskutečnil rozsvícení vánočních stromů v obou částech města. Nová tradice na frýdeckém náměstí, která se nesla v komorním duchu, přilákala davy lidí. O hodinu později pak rozsvítilo strom místecké náměstí, kde je tradičně adventní program i jarmark.

O laserové operace křečových žil je v Nemocnici Karviná-Ráj velký zájem

Nemocnice Karviná-Ráj se řadí mezi zdravotnická zařízení, která nabízejí pacientům i laserovou operaci křečových žil. Je šetrnější a také výhodná i z hlediska kratší rekonvalescence.

Sociální služby bez desítek dobrovolníků si nelze představit

Dobrovolníky lze v Novém Jičíně najít na mnoha místech, jejich přítomnost pomáhá a obohacuje život mnoha lidem. Poděkování za ochotu věnovat svůj čas si vyslechli během setkání v kině Květen.

Těrličané se sešli na náměstí při zahájení adventu

Vystoupením dětí v sále kulturního domu a následně také na náměstí začal v Těrlicku letošní advent.

Výkon ČOV Opava po zářijových povodních stále není stoprocentní. V areálu byly až 3 metry vody

30. listopadu 2024 12:29 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě po nedávných povodních stále není stoprocentně funkční. V části areálu byly až tři metry vody, která napáchala značné škody.

Statici stále kontrolují domy zasažené povodní. O případných dalších demolicích rozhodne zima

30. listopadu 2024 11:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Statici ve spolupráci se stavebními odborníky stále kontrolují domy, které zasáhly zářijové povodně. V celém Moravskoslezském kraji už rozhodli o demolici desítek budov. O osudu dalších rozhodne zima.

V Opavě slavnostně pokřtili knihu Knížata z Lichtenštejna, páni země opavské a krnovské

30. listopadu 2024 11:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě spatřila světlo světa nová kniha Knížata z Lichtenštejna, páni země opavské a krnovské. Slavnostně byla pokřtěna v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea.

Koncerty, filmové projekce, dobré jídlo i pití. Vánoční trhy v Opavě jsou velmi pestré

27. listopadu 2024 17:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si můžete už teď vychutnat vánoční atmosféru na tradičních vánočních trzích. Probíhat budou na Horním a Dolním náměstí až do 23. prosince a jejich součástí je i bohatý kulturní program.

Knihovna v Opavě-Kylešovicích se zapojila do Dne pro dětskou knihu a oslavila rok v novém

27. listopadu 2024 16:55 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna Petra Bezruče v Opavě-Kylešovicích se vůbec poprvé zapojila do celorepublikové akce Den pro dětskou knihu. Jde o tradiční akci, která se váže k sobotě před první adventní nedělí.

Lidé postižení povodněmi mohou žádat o další finanční pomoc

27. listopadu 2024 16:44 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavští zastupitelé schválili formu, jakou mohou občané postižení zářijovými povodněmi žádat o finanční pomoc od státu. Žádosti budou moci podávat do konce ledna příštího roku.

Žáci ochutnali španělskou kuchyni
Vydáno 21. února 2018 20:53, Opava, Katka Geryková
Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000011778/zaci-ochutnali-spanelskou-kuchyni