Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci ochutnali španělskou kuchyni

  • Opava,

Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.




Svatováclavský hudební festival - Cembalový recitál

23.09. 20:00
Opava, Švédská kaple, Opava

SHF: Zuzana Růžičková: Hudba znamená život / beseda

23.09. 20:00
Opava, Vodárenská věž, Opava

Action Man / taneční show

27.09. 19:00
Opava, Slezské divadlo, Opava

MEDIS INTERNATIONAL a.s. Bolatice
Bolatice
od 16 500 Kč/měsíc

Detail

Milan Přadka - pracoviště Opava
Opava
od 200 Kč/hod.

Detail

Milan Přadka - pracoviště Opava
Opava
od 200 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků