Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci ochutnali španělskou kuchyni

Opava |

Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.

Nahlásit chybu


K tématu

Zvládl to. Školák z Čeladné pomohl ženě se záchvatem

4. října 2023 15:50 | Čeladná | Petra Dorazilová

Jak se správně zachovat, pokud se někdo ocitne v ohrožení zdraví nebo života, to se během celodenního projektu s názvem “Zvládnu to” učili všichni žáci Základní školy v Čeladné.

Projektový den na ZŠ Bulharská přiblížil dětem náročnou práci hasičů

25. května 2023 17:32 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Základní škola Bulharská uspořádala další projektový den. Ten probíhá několikrát do roka vždy na jiné téma. Tentokrát se žáci seznámili s tím, jak náročná je práce hasičů, kteří dětem předvedli nejen simulované zásahy, ale také svou techniku.

Projektový den na porubské ZŠ Bulharská přiblížil dětem náročnou práci hasičů

25. května 2023 0:39 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Základní škola Bulharská uspořádala další projektový den. Ten probíhá několikrát do roka vždy na jiné téma. Tentokrát se žáci seznámili s tím, jak náročná je práce hasičů, kteří dětem předvedli nejen simulované zásahy, ale také svou techniku.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Urologie opavské nemocnice má novou endoskopickou věž za 2,6 milionu

Včera 16:45 | Opava | Jiří Cileček

Na urologickém endoskopickém operačním sále Slezské nemocnice využívají operatéři novou endoskopickou věž. Představuje nejnovější typ zobrazovací techniky a techniky elektrokoagulace, zajišťuje efektivněji stavění krvácení při operacích prostaty a močového měchýře, kterých se ve Slezské nemocnici provádí na čtyři stovky ročně.

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

18. dubna 2024 12:11 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

17. dubna 2024 18:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

17. dubna 2024 18:07 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

V Sudicích začaly oslavy 79. výročí osvobození. Vzpomínalo se u Památníku osvobození sovětskou armádou

16. dubna 2024 8:53 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Žáci ochutnali španělskou kuchyni
Vydáno 21. února 2018 20:53, Opava, Katka Geryková
Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000011778/zaci-ochutnali-spanelskou-kuchyni