Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti ZUŠ Opava ozdobili veřejný prostor

Opava |

Opavu oživil II. ročník Letní dílny architektury. Žáci ZUŠ ozdobili veřejný prostor několika instalacemi. Pracovali pod vedením architekta a učitele Michala Poláše. Ten akci přiblíží v rozhovoru.

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Poprvé žáci ZUŠ umělecké školy zasáhli do veřejného prostoru vloni: vyrobili lavičku, pódium pro veřejná vystoupení, skateboardovou rampu nebo ozdobili budovu Slezanky. Některé z těchto realizací jste vylepšovali i letos.

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: „Je to přesně tak. Chtěli jim dát nový život, nový impuls, aby lidi ve městě viděli, co se s těmi původními instalacemi děje. Jsou relativně provizorní, je to jen dřevo. Takže je potřeba mu věnovat pozornost. Lidé mají přirozenou schopnost věci trochu pokreslit a dát tam svou vrstvu. Takže my jsme ji odstranili, znova jsme je natřeli. Pojali jsme to jako workshop s dětmi ze ZUŠ. A na výsledek se můžete přijít podívat.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: K těmto místům s instalacemi jste nyní přidali další dvě. Nová je lavička u kostela sv. Janů a pak dotvoření nároží u Dolního náměstí Proč jste vybrali právě tato místa a instalace?

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava„Jedno to místo je odkaz na minulý rok, kdy studentka Julie Bogdany z ZUŠ zpracovávala nároží v Opavě. Udělala plakát a konstrukci, ke které přidala estetickou část. „Druhá, větší realizace je s absolventy, kteří jsou nyní v 1. ročníku na fakultě architektury. Ti vytvořili naproti kostela sv. Janů lavičku s výstavní plochou, která je velmi univerzální. Také během workshopu jsme přicházeli na to, jak univerzální to může být. Byli jsme překvapeni, že jsme vše za dva dny zvládli udělat, a také tím, jak to funguje v prostoru.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Jednotlivé realizace jste zvládli během několika dnů. Ovšem tomu předcházela podrobná příprava, která byla jistě delší. Je to tak?

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: Určitě. Především tato „lavičko - plocha“ tady ta příprava probíhala on- line. Jednak se spolkem architektury města, s mladými architekty, s D. Halátkem, který se k dílu vyjadřoval v souvislosti s umístěním před kostelem sv. Janů a pak také nám s tím pomáhala K. Skalíková. Takže probíhaly rozsáhlé diskuse. Nejdříve byly tři návrhy, pak se vybral jeden. Autoři všech návrhů utvořili jeden tým a vlastními silami to tady zrealizovali.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Jsou v Opavě ještě další místa, která by zasloužila ozdobit?

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: „Určitě tady ta místa jsou. Opava má velký deficit co se týká náplavky a prostoru kolem řeky. Tam by se dalo zasáhnout. Uvnitř města jsou také ještě prostory, kam by se dalo vstoupit. Ale zase toho nesmí být moc. Já myslím, že lidé potřebují čas na to se s instalacemi sžít. Je to neformální způsob využívání prostoru a zbytek by měl být tvořený standardním městským mobiliářem.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Se svými žáky hodně o prostoru kolem nás mluvíte. Jak veřejný prostor v centru Opavy vnímají? Co si o něm myslí?

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: „Já si myslím, že se jej učí v první řadě vnímat. Mají k němu, samozřejmě, výhrady. Některé jsou založeny na základních pocitech, které z města mají. Některé jsou založeny na tom, když se o veřejném prostoru bavíme, tak se dotýkají reklamy. O tom mluvíme často a toho si všímají. To je v Opavě významný problém, jak se s reklamou v centru města zachází. A když probíhá nějaká architektonická soutěž, tak se o tom také se studenty bavím.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Projekty, které jste realizovali vloni, si lidé oblíbili a co víc, hojně je využívali. A tím určitě splnily svůj smysl.

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: „Moc děkujeme a jsme rádi, jakým způsobem byly naše práce přijaty. A doufám, že budeme pokračovat. Dá se říci, že nejvýraznější instalací je lavička pod ptačím vrchem. Snad za 20 vteřin od toho, co jsme ji tam postavili, si na ni přešel sednout pán. Tak doufám, že ty nové věci najdou své využití a že je lidé přijmou za své.“




Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek pracuje na další změně územního plánu

6. července 2023 15:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Letošní rok vstoupily v platnost nové změny stavebního zákona. Pro obce to znamená, že budou muset také provést standardizaci územních plánů. Aby byly v rámci celé země jednotné. Ve Frýdku-Místku už na tom začali pracovat. Při té příležitosti územní plán i upraví.

Frýdek-Místek připravuje revitalizaci prostoru u bývalého válcovenského kulturního domu

6. července 2023 12:23 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Prostor kolem Kulturního domu Frýdek čeká výrazná proměna. Po technické ani estetické stránce už plochy kolem nevyhovují a jsou ve velmi špatném stavu. Kompletní revitalizace by měla začít ještě letos hotová bude v průběhu příštího roku.

Neobvyklá výstava objektů ve veřejném prostoru byla zahájena v Rýmařově za přítomnosti Jindřicha Štreita

7. srpna 2023 9:15 | Celý MS kraj | Karel Soukop

K odvážnému experimentu se odhodlalo město Rýmařov odhalením objektů Lubomíra Dostála v centru města. Instalované velké objekty budí diskuzi a různé názory na jejich smysl a podstatu. Každopádně jde o neobvyklé výtvarné změní ve veřejném prostoru.


Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

22. dubna 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě oživí zeleň. Asfaltová plocha se tak nebude tolik přehřívat

20. dubna 2024 14:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě prochází kompletní rekonstrukcí. Na jejím konci už to nebude jen jedna velká asfaltová plocha, ale prostor se spoustou zeleně.

Urologie opavské nemocnice má novou endoskopickou věž za 2,6 milionu

19. dubna 2024 16:45 | Opava | Jiří Cileček

Na urologickém endoskopickém operačním sále Slezské nemocnice využívají operatéři novou endoskopickou věž. Představuje nejnovější typ zobrazovací techniky a techniky elektrokoagulace, zajišťuje efektivněji stavění krvácení při operacích prostaty a močového měchýře, kterých se ve Slezské nemocnici provádí na čtyři stovky ročně.

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

18. dubna 2024 12:11 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

Studenti ZUŠ Opava ozdobili veřejný prostor
Vydáno 2. července 2022 16:09, Opava, Katka Geryková
Opavu oživil II. ročník Letní dílny architektury. Žáci ZUŠ ozdobili veřejný prostor několika instalacemi. Pracovali pod vedením architekta a učitele Michala Poláše. Ten akci přiblíží v rozhovoru.

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Poprvé žáci ZUŠ umělecké školy zasáhli do veřejného prostoru vloni: vyrobili lavičku, pódium pro veřejná vystoupení, skateboardovou rampu nebo ozdobili budovu Slezanky. Některé z těchto realizací jste vylepšovali i letos.

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: „Je to přesně tak. Chtěli jim dát nový život, nový impuls, aby lidi ve městě viděli, co se s těmi původními instalacemi děje. Jsou relativně provizorní, je to jen dřevo. Takže je potřeba mu věnovat pozornost. Lidé mají přirozenou schopnost věci trochu pokreslit a dát tam svou vrstvu. Takže my jsme ji odstranili, znova jsme je natřeli. Pojali jsme to jako workshop s dětmi ze ZUŠ. A na výsledek se můžete přijít podívat.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: K těmto místům s instalacemi jste nyní přidali další dvě. Nová je lavička u kostela sv. Janů a pak dotvoření nároží u Dolního náměstí Proč jste vybrali právě tato místa a instalace?

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava„Jedno to místo je odkaz na minulý rok, kdy studentka Julie Bogdany z ZUŠ zpracovávala nároží v Opavě. Udělala plakát a konstrukci, ke které přidala estetickou část. „Druhá, větší realizace je s absolventy, kteří jsou nyní v 1. ročníku na fakultě architektury. Ti vytvořili naproti kostela sv. Janů lavičku s výstavní plochou, která je velmi univerzální. Také během workshopu jsme přicházeli na to, jak univerzální to může být. Byli jsme překvapeni, že jsme vše za dva dny zvládli udělat, a také tím, jak to funguje v prostoru.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Jednotlivé realizace jste zvládli během několika dnů. Ovšem tomu předcházela podrobná příprava, která byla jistě delší. Je to tak?

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: Určitě. Především tato „lavičko - plocha“ tady ta příprava probíhala on- line. Jednak se spolkem architektury města, s mladými architekty, s D. Halátkem, který se k dílu vyjadřoval v souvislosti s umístěním před kostelem sv. Janů a pak také nám s tím pomáhala K. Skalíková. Takže probíhaly rozsáhlé diskuse. Nejdříve byly tři návrhy, pak se vybral jeden. Autoři všech návrhů utvořili jeden tým a vlastními silami to tady zrealizovali.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Jsou v Opavě ještě další místa, která by zasloužila ozdobit?

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: „Určitě tady ta místa jsou. Opava má velký deficit co se týká náplavky a prostoru kolem řeky. Tam by se dalo zasáhnout. Uvnitř města jsou také ještě prostory, kam by se dalo vstoupit. Ale zase toho nesmí být moc. Já myslím, že lidé potřebují čas na to se s instalacemi sžít. Je to neformální způsob využívání prostoru a zbytek by měl být tvořený standardním městským mobiliářem.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Se svými žáky hodně o prostoru kolem nás mluvíte. Jak veřejný prostor v centru Opavy vnímají? Co si o něm myslí?

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: „Já si myslím, že se jej učí v první řadě vnímat. Mají k němu, samozřejmě, výhrady. Některé jsou založeny na základních pocitech, které z města mají. Některé jsou založeny na tom, když se o veřejném prostoru bavíme, tak se dotýkají reklamy. O tom mluvíme často a toho si všímají. To je v Opavě významný problém, jak se s reklamou v centru města zachází. A když probíhá nějaká architektonická soutěž, tak se o tom také se studenty bavím.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Projekty, které jste realizovali vloni, si lidé oblíbili a co víc, hojně je využívali. A tím určitě splnily svůj smysl.

Michal Poláš, učitel, ZUŠ Opava: „Moc děkujeme a jsme rádi, jakým způsobem byly naše práce přijaty. A doufám, že budeme pokračovat. Dá se říci, že nejvýraznější instalací je lavička pod ptačím vrchem. Snad za 20 vteřin od toho, co jsme ji tam postavili, si na ni přešel sednout pán. Tak doufám, že ty nové věci najdou své využití a že je lidé přijmou za své.“




Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000032176/studenti-zus-opava-ozdobili-verejny-prostor