Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Do výzvy Pěšky do školy se letos zapojilo rekordní počet škol. Vítězem je ZŠ Dvorského z Ostravy-Jihu

Ostrava-Jih |

Do výzvy Pěšky do školy se letos zapojilo rekordní počet škol z celé ČR. Více než 300. Probíhala v rámci týdne mobility a jejím cílem bylo upozornit na nebezpečné situace, které vznikají tím, že rodiče vozí děti až před školu.

Děti se každé ráno před základními školami proplétají mezi auty. Řidiči je při couvání nebo otáčení mohou snadno přehlédnout. Změnit to má výzva Pěšky do školy, která se uskutečnila už pošesté a letos ji vyhrála třída 8.A ZŠ Dvorského. Její žáci chodili pěšky do školy nejčastěji.

Marie Čiverná, koordinátorka projektu: “Tato škola se právě zúčastňuje už poněkolikáté tohoto projektu, této výzvy Pěšky do školy, jsou velmi aktivní. Proto jsme přijeli osobně právě sem, abychom ocenili třídu, která se opravdu chová velmi zodpovědně. Zajímá ji jaké prostředí je před školou, jaké je životní prostředí, jestli tam nejezdí auta, nedělají nepořádek, není tam hluk a nebezpečné prostředí.”
Anketa: žáci 8. A: “Sportuji rád a chůze pěšky do školy mě bavila, Jak jsi rád, že jste vyhráli? Nečekal jsem to vůbec, ale jsem rád. že jsem se zúčastnil, aspoň jsme to zkusili a povedlo se to.”
“Bavilo mě to, aspoň jsem se nenudila a nemusela jsem jezdit busem. My bydlíme tady s kamarádkou blízko, takže jsme chodily tři spolu každý den a to bylo fakt super. Budeš v tom pokračovat? Jo, my právě chodíme i ze školy domů, protože to máme blíž lesem, takže teď se snažíme chodit pěšky i domů.”
“Bavilo mě to chodit pěšky a taky jsem ráda, že jsme se někdy prošli i tím lesem. Chodíš i mimo školu pěšky? Třeba na procházky a tak? Jo, chodím a někdy jedem ze školy i na kole. domů, takže to je taky dobrý.”

Na ZŠ Dvorského se do výzvy Pěšky do školy první den zapojili i pedagogové, aby děti motivovali.

Kristýna Kubištová, učitelka ZŠ Dvorského: “Vymyslela jsem speciální trasy, které byly poblíž obydlí, kde žáci bydlí a tam vždycky čekal pedagog na skupinku žáků, kteří se tam dostavili a pak jsme šli společně k cíli ke škole, kde jsme se sešli z různých částí. Někteří šli z Dubiny od Lidlu, někteří až ze Zábřehu, někteří z Hrabůvky od Jihu.”
Eliška Froschová Stehlíková, CSR specialista: “Do soutěže jsme věnovali sportovní odměny a navíc do této třídy jsme přivezli i nějaké občerstvení, aby si děti pochutnaly na zdravém sortimentu z Lidlu, takže jsem přivezla ovoce, nějaká smoothy, müsli tyčinky a mezi tím sportovním vybavením tam jsou třeba chytrá švihadla, balanční podložky, míče na basketbal a na fotbal.”
Radim Ivan (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Je pro nás důležité, že se děti učí těmto návykům, protože jak všichni víme a když se podíváme dolů do ulic, tak vidíme spousty aut. To znamená každý člověk, který se rozhodne jít do práce nebo do školy pěšky, tak odlehčuje dopravní infrastrukturu a do budoucna stejně nebude udržitelné, abychom měli takový obrovský počet parkovacích míst, prostě už to nemáme moc kam dát.”

V Česku je více než 4 tisíce základních škol, které navštěvuje bezmála milion dětí. Zhruba čtvrtinu z nich vozí rodiče do školy autem.

Nahlásit chybu


K tématu

ZŠ Dvorského se jako první v Ostravě zapojila do projektu EU Den zdraví v rodinách

19. září 2023 16:41 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

ZŠ Dvorského v Ostravě-Bělském lese se zaměřila na prevenci. Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, VZP, krevním centrem FNO a policií uspořádala Den zdraví, který byl určen pro žáky 2. stupně.

Projekt Zdravé zuby do škol má snížit kazivost zubů u dětí

28. listopadu 2023 17:06 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Zdravé zuby do škol. To je edukativní projekt, který učí děti a jejich rodiče, jak si správně čistit zuby. Poté, co byla ukončena plošná prevence, kazivost zubů u dětí výrazně vzrostla.

ZŠ Dvorského se jako první v Ostravě zapojila do projektu EU Den zdraví v rodinách

19. září 2023 15:50 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

ZŠ Dvorského v Ostravě-Bělském lese se zaměřila na prevenci. Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, VZP, krevním centrem FNO a policií uspořádala Den zdraví, který byl určen pro žáky 2. stupně.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. srpna 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Děti malovaly Ostravu za 100 let. Díla jsou k vidění ve Dvoraně centrálního obvodu

Žáci základních škol Moravské Ostravy a Přívozu namalovali, jak si představují Ostravu za 100 let. Nejlepší díla byla oceněna a ze všech se zároveň připravila výstava. Ta je k vidění ve Dvoraně radnice centrálního obvodu.

Slezskoostravský hrad uvítal poutavý workshop o středověkém válečnictví a rytířích

Nejen to, jak se oblékali, ale i jak žili středověcí válečníci ukázal návštěvníkům Slezskoostravského hradu workshop s názvem Druhá kůže rytířova. Došlo i na názorné ukázky a návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i středověkou zbroj.

Městská policie označovala u slezskoostravské Loděnice kola syntetickou DNA, chrání je před krádeží

Občané Ostravy mají už jedenáctým rokem možnost chránit svá kola, koloběžky, nebo invalidní vozíky pomocí syntetické DNA. Nechat si je zdarma označit mohli už poněkolikáté taky na cyklostezce u slezskoostravské Loděnice.

Ve Slezské Ostravě už po desáté symbolicky přivítali prázdniny akcí pro celou rodinu

Akce pro děti i dospělé symbolicky uvítala ve Slezské Ostravě prázdniny. Travnaté prostranství na okraji Heřmanic ožilo druhou červencovou sobotu zábavnými atrakcemi a soutěžemi. Jednalo se už o desátý ročník oblíbené akce.

Baseballistům Arrows Ostrava se letos daří. V tabulce extraligy jsou stále na 4. místě

25. července 2024 15:33 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Baseballisté Arrows Ostrava mají dobře našlápnutou sezonu. Zatím si vedou mnohem lépe než v předchozích dvou letech. Aktuálně jsou v tabulce na 4. místě.

Do výzvy Pěšky do školy se letos zapojilo rekordní počet škol. Vítězem je ZŠ Dvorského z Ostravy-Jihu
Vydáno 22. listopadu 2022 18:26, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Do výzvy Pěšky do školy se letos zapojilo rekordní počet škol z celé ČR. Více než 300. Probíhala v rámci týdne mobility a jejím cílem bylo upozornit na nebezpečné situace, které vznikají tím, že rodiče vozí děti až před školu.

Děti se každé ráno před základními školami proplétají mezi auty. Řidiči je při couvání nebo otáčení mohou snadno přehlédnout. Změnit to má výzva Pěšky do školy, která se uskutečnila už pošesté a letos ji vyhrála třída 8.A ZŠ Dvorského. Její žáci chodili pěšky do školy nejčastěji.

Marie Čiverná, koordinátorka projektu: “Tato škola se právě zúčastňuje už poněkolikáté tohoto projektu, této výzvy Pěšky do školy, jsou velmi aktivní. Proto jsme přijeli osobně právě sem, abychom ocenili třídu, která se opravdu chová velmi zodpovědně. Zajímá ji jaké prostředí je před školou, jaké je životní prostředí, jestli tam nejezdí auta, nedělají nepořádek, není tam hluk a nebezpečné prostředí.”
Anketa: žáci 8. A: “Sportuji rád a chůze pěšky do školy mě bavila, Jak jsi rád, že jste vyhráli? Nečekal jsem to vůbec, ale jsem rád. že jsem se zúčastnil, aspoň jsme to zkusili a povedlo se to.”
“Bavilo mě to, aspoň jsem se nenudila a nemusela jsem jezdit busem. My bydlíme tady s kamarádkou blízko, takže jsme chodily tři spolu každý den a to bylo fakt super. Budeš v tom pokračovat? Jo, my právě chodíme i ze školy domů, protože to máme blíž lesem, takže teď se snažíme chodit pěšky i domů.”
“Bavilo mě to chodit pěšky a taky jsem ráda, že jsme se někdy prošli i tím lesem. Chodíš i mimo školu pěšky? Třeba na procházky a tak? Jo, chodím a někdy jedem ze školy i na kole. domů, takže to je taky dobrý.”

Na ZŠ Dvorského se do výzvy Pěšky do školy první den zapojili i pedagogové, aby děti motivovali.

Kristýna Kubištová, učitelka ZŠ Dvorského: “Vymyslela jsem speciální trasy, které byly poblíž obydlí, kde žáci bydlí a tam vždycky čekal pedagog na skupinku žáků, kteří se tam dostavili a pak jsme šli společně k cíli ke škole, kde jsme se sešli z různých částí. Někteří šli z Dubiny od Lidlu, někteří až ze Zábřehu, někteří z Hrabůvky od Jihu.”
Eliška Froschová Stehlíková, CSR specialista: “Do soutěže jsme věnovali sportovní odměny a navíc do této třídy jsme přivezli i nějaké občerstvení, aby si děti pochutnaly na zdravém sortimentu z Lidlu, takže jsem přivezla ovoce, nějaká smoothy, müsli tyčinky a mezi tím sportovním vybavením tam jsou třeba chytrá švihadla, balanční podložky, míče na basketbal a na fotbal.”
Radim Ivan (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Je pro nás důležité, že se děti učí těmto návykům, protože jak všichni víme a když se podíváme dolů do ulic, tak vidíme spousty aut. To znamená každý člověk, který se rozhodne jít do práce nebo do školy pěšky, tak odlehčuje dopravní infrastrukturu a do budoucna stejně nebude udržitelné, abychom měli takový obrovský počet parkovacích míst, prostě už to nemáme moc kam dát.”

V Česku je více než 4 tisíce základních škol, které navštěvuje bezmála milion dětí. Zhruba čtvrtinu z nich vozí rodiče do školy autem.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000034468/do-vyzvy-pesky-do-skoly-se-letos-zapojilo-rekordni-pocet-skol-vitezem-je-zs-dvorskeho-z-ostravyjihu