Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravští školáci se utkali v soutěži O čokoládovou vařečku. Vařili bezmasé pokrmy

Ostrava-Jih |

Na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhla už tradiční kuchařská soutěž O čokoládovou vařečku. Jde o jedinou soutěž podobného typu v Moravskoslezském kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a chtějí se ji dále věnovat.

Žáci 7. – 9. tříd z 10 ostravských základních škol se utkali O čokoládovou vařečku. Za úkol měli v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou na téma Rostlina místo masa, zdraví, síla, krása.

Hana Schwarzová, učitelka SŠSS: “Je tady velké nadšení a jak můžete vidět hotová soutěžní jídla, děti se vrací k tradičním surovinám, regionálním surovinám a vlastně ty staré pokrmy oživují do moderní podoby. Jsou tady dobré tipy, které si děti vzaly třeba od kuchařek ze základní školy, nebo babiček, ale i samozřejmě dneska ta technika je, takže si vyhledali recept z internetu. Přijeli povzbuzovat i spolužáci, učitelé a my jsme připravili jako bonus té soutěže, že pečeme krakovské bramboráčky.”
Anketa: soutěžící žáci ZŠ: “Zeleninovou pánev Takže si budeme smažit tofu a zeleninu. Nějak to snad dozdobíme pěkně. Co teda všechno tady máte? Tofu, červenou a žlutou papriku, mletou papriku, cibulku, česnek, sójovou omáčku, vývar a trošku medu. Děláme ho doma, takže tam to nějak vzniklo. Nevím od koho, ale vzniklo to doma. Mi chutná a je takový lehký na přípravu.”
“Já jsem si vybral těstoviny s rajčaty a olivami. Našel jsem na internetu a líbilo se mi to. Příprava byla rychlá, doufám, že se mi to podaří a nic se nepokazí.”

Žáci to neměli vůbec jednoduché. Poté, co dostali spotřební koš se všemi surovinami, měli 25 minut na přípravu Poté dalších 25 minut vařili před publikem a porotou.

Michaela Remešová, KHS: “Musím říct, že děti jsou úžasné, daří se jim, příprava probíhá celkem hladce. Zatím se nám nestalo, aby někdo extrémně nedodržel časový limit a připravit bezmasé jídlo tak, aby zaujalo, aby bylo nápadité, aby bylo dobře ochucené není vůbec jednoduché. Všichni jsou dobří. Nemůžu říct, že by někdo připravil jídlo, které by bylo nedochucené nebo nedobré. Takže za nás jsme spokojeni.”

Porota hodnotila nejen chuť a vzhled pokrmu, ale také hygienu při práci.

Michaela Remešová, KHS: “Třeba jsme zohlednili, když padaly vlasy přesto, že je pokrývka hlavy, do pokrmu. Takže hodnotíme opravdu i to, jak jsou zruční, jestli si vybrali třeba nápaditý recept, ale takový, který v těchto podmínkách není snadné připravit. Jsou tu tradiční české recepty. Pak tady jsou i recepty, které nejsou z české kuchyně. Objevila se indická kuchyně, objevila se i čínská kuchyně.”

Sladkou čokoládovou vařečku si nakonec odnesl Vilém Vymazal z porubské ZŠ I. Sekaniny který připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze ZŠ F. Formana s rajčatovo-cizrnovým kari a ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze ZŠ Provaznická, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu.

Nahlásit chybu


K tématu

Spolek Tulipán z Horní Suché uspořádal opět kulinářskou soutěž, výzvu přijala i radnice

Kdo vaří lépe? Muži, nebo ženy. To chtějí zjistit ve spolku Tulipán v Horní Suché, kde nyní probíhá soutěž ve vaření. Zahanbit se nechtěla nechat ani radnice.

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

19. dubna 2024 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.


Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Dnes 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Policisté v kraji řeší případy internetových podvodů s pneumatikami, buďte obezřetní

Dnes 13:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezská policie varuje před podvodnými e-shopy, které v posledních dnech způsobily škody v desítkách tisíc korun. Falešné internetové obchody slibují výhodné nabídky pneumatik, ale zboží po zaplacení nikdy nedorazí. Oběti zaznamenali policisté na Bruntálsku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Opavsku i v Ostravě.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

22. listopadu 2024 13:48 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

22. listopadu 2024 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Včera 12:13 | Karviná | Tomáš Tikal | Karvinský expres

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

22. listopadu 2024 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

22. listopadu 2024 11:24 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček | Miniexpres centra Ostravy

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

22. listopadu 2024 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Přehlídka středních škol opět pomohla porubským deváťákům s výběrem dalšího studia

21. listopadu 2024 17:27 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubská radnice uspořádala už 5. ročník akce Tvoje škola je hned za rohem. Je určena žákům 9. tříd porubských základních škol, kteří tak mají jedinečnou možnost se na jednom místě seznámit se středními školami, které v obvodu působí.

Studenti pěti gymnázií z Ostravy-Poruby si připomněli Den boje za svobodu a demokracii

21. listopadu 2024 16:11 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Studenti 5 gymnázií z Ostravy-Poruby si připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Uspořádali demonstraci na Hlavní třídě, kde vystoupili s živými obrazy připomínající klíčové události našich moderních dějin.

Odbor sociální péče mariánskohorské radnice se bude stěhovat do větších a komfortnějších prostor

Odbor sociální péče mariánskohorské radnice se dočká důstojného zázemí. Dlouhá léta se potýká zejména s malými kancelářemi, nevyhovující čekárnou a absencí sociálního zařízení pro klienty, vlhkostí a plísněmi.

V Ostravě se textil sbírá už 10 let. Dělají se z něj lavičky i pískoviště

21. listopadu 2024 14:09 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava neustále vylepšuje odpadové hospodářství a i díky moderní třídící lince patří v nakládání s odpady mezi lídry naší země. Od příštího roku je podle zákona nutné třídit i textil, což v Ostravě funguje už více než 10 let. Množství kontejnerů na oděvy bude ještě zvýšeno.

Ostravští školáci se utkali v soutěži O čokoládovou vařečku. Vařili bezmasé pokrmy
Vydáno 24. ledna 2023 20:43, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhla už tradiční kuchařská soutěž O čokoládovou vařečku. Jde o jedinou soutěž podobného typu v Moravskoslezském kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a chtějí se ji dále věnovat.

Žáci 7. – 9. tříd z 10 ostravských základních škol se utkali O čokoládovou vařečku. Za úkol měli v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou na téma Rostlina místo masa, zdraví, síla, krása.

Hana Schwarzová, učitelka SŠSS: “Je tady velké nadšení a jak můžete vidět hotová soutěžní jídla, děti se vrací k tradičním surovinám, regionálním surovinám a vlastně ty staré pokrmy oživují do moderní podoby. Jsou tady dobré tipy, které si děti vzaly třeba od kuchařek ze základní školy, nebo babiček, ale i samozřejmě dneska ta technika je, takže si vyhledali recept z internetu. Přijeli povzbuzovat i spolužáci, učitelé a my jsme připravili jako bonus té soutěže, že pečeme krakovské bramboráčky.”
Anketa: soutěžící žáci ZŠ: “Zeleninovou pánev Takže si budeme smažit tofu a zeleninu. Nějak to snad dozdobíme pěkně. Co teda všechno tady máte? Tofu, červenou a žlutou papriku, mletou papriku, cibulku, česnek, sójovou omáčku, vývar a trošku medu. Děláme ho doma, takže tam to nějak vzniklo. Nevím od koho, ale vzniklo to doma. Mi chutná a je takový lehký na přípravu.”
“Já jsem si vybral těstoviny s rajčaty a olivami. Našel jsem na internetu a líbilo se mi to. Příprava byla rychlá, doufám, že se mi to podaří a nic se nepokazí.”

Žáci to neměli vůbec jednoduché. Poté, co dostali spotřební koš se všemi surovinami, měli 25 minut na přípravu Poté dalších 25 minut vařili před publikem a porotou.

Michaela Remešová, KHS: “Musím říct, že děti jsou úžasné, daří se jim, příprava probíhá celkem hladce. Zatím se nám nestalo, aby někdo extrémně nedodržel časový limit a připravit bezmasé jídlo tak, aby zaujalo, aby bylo nápadité, aby bylo dobře ochucené není vůbec jednoduché. Všichni jsou dobří. Nemůžu říct, že by někdo připravil jídlo, které by bylo nedochucené nebo nedobré. Takže za nás jsme spokojeni.”

Porota hodnotila nejen chuť a vzhled pokrmu, ale také hygienu při práci.

Michaela Remešová, KHS: “Třeba jsme zohlednili, když padaly vlasy přesto, že je pokrývka hlavy, do pokrmu. Takže hodnotíme opravdu i to, jak jsou zruční, jestli si vybrali třeba nápaditý recept, ale takový, který v těchto podmínkách není snadné připravit. Jsou tu tradiční české recepty. Pak tady jsou i recepty, které nejsou z české kuchyně. Objevila se indická kuchyně, objevila se i čínská kuchyně.”

Sladkou čokoládovou vařečku si nakonec odnesl Vilém Vymazal z porubské ZŠ I. Sekaniny který připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze ZŠ F. Formana s rajčatovo-cizrnovým kari a ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze ZŠ Provaznická, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000035389/ostravsti-skolaci-se-utkali-v-soutezi-o-cokoladovou-varecku-varili-bezmase-pokrmy