Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ukrajinští uprchlíci našli v Porubě nový domov. Radnice jim přidělila 16 bytů

Ostrava-Poruba |

Porubská radnice vyčlenila 16 bytů pro uprchlíky z Ukrajiny. Nastěhovaly se do nich rodiny, které se rozhodly, že tady zůstanou delší dobu. Všichni už si navíc našli i práci a jejich děti navštěvují školy v obvodu.

Olena Liuta se svou rodinou našla v Porubě druhý domov. Společně s manželem, maminkou a jedenáctiletým synem žijí v útulně zařízeném dvoupokojovém bytě, který jim nabídla radnice. V Orlové, kde zpočátku pobývali u jedné z českých rodin, se jim nepodařilo najít práci ani byt.

Olena Liuta: “Líbí se nám tady. Líbí se nám tady, protože pro nás je důležité teplo. Teplo domova. Přesto nám domov moc chybí. Kdyby se situace změnila, chtěla bych se vrátit domů. To ale zatím není možné, protože se tam stále válčí. Tady v Ostravě je všechno v pořádku a jsme tady v bezpečí."

Jedenáctiletý syn Bohdan navštěvuje nejen porubskou základní školu, ale zároveň zvládá i on-line výuku z Ukrajiny.

Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “My jsme během letošního roku po vypuknutí krize na Ukrajině postupně nabídli 16 bytů uprchlíkům z Ukrajiny. Jsou to všichni lidé, kteří přišli z Ukrajiny, setrvali tu nějakou dobu různě na ubytovnách, (((na ubytování, které jim poskytla charita, nebo jednotlivé domácnosti )))a jsou to rodiny, které se rozhodli, že v Porubě zůstanou."

Všech 16 bytů, které radnice uprchlíkům z Ukrajiny nabídla, prošlo rekonstrukcí. Mají tak nové elektroinstalace, koupelny, omítky i podlahy.

Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Ty byty jsme pro ně opravili stejně jako je opravujeme všem nájemníkům. My jsme ty byty prostřednictvím dotace nachystali do stavu tak, aby byly krásné, čisté k nastěhování. Pomohla nám společnost IKEA, která vybavila byty nábytkem. Další firma, která nám pomohla byla firma Snowman sport, která do těch bytů věnovala spotřebiče.”

Takže si vše hradí sami?

Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Co se týče nájmů, záloh na služby, to jsou věci, které si hradí z příjmů, které tady mají.”

Ty byty jsou většinou o velikosti 2+1, nebo větší podle toho jak jsou velké rodiny?

Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Většinu těch bytů, které jsme nabídli původně, tak to byly jednopokojové, dvoupokojové byty. Postupně se ukázalo, že jsou to rodiny, které byly třeba zvyklé, nebo na cestě se poznaly a chtěly žít společně. To znamená, že někdy i ve dvoupokojových bytech žijí dvě rodiny.”

Většinou jde o maminky s dětmi, které jsou velice skromné a vděčné za každou pomoc a příležitost.

Nahlásit chybu


K tématu

Studie navrhuje možnost vystavět přes 300 nových bytů ve Frýdku-Místku

13. listopadu 2023 17:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek si nechal vypracovat zastavovací studii pro možnost vybudování více než 300 bytů. Ty by mohly vzniknout v lokalitě Berlín 2, kde se připravuje výstavba Alzheimer centra a Domovinky. Nyní se hledá dodavatel projekčních prací a také případný developer, který by novou čtvrť vystavěl.

Ostrava podpoří vznik nových bytů v opuštěných nemovitostech

5. ledna 2024 14:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava znovu nabídne možnost financování vzniku bytů v obnovených, dlouhodobě opuštěných nebytových prostorách ve městě a pomůže tak rozšířit nabídku nájemního a dostupného bydlení. Program podporuje obnovu a znovuoživení dlouhodobě prokazatelně opuštěných budov či jednotek ve městě a rozšíří portfolio bytů s dostupnou cenou nájmu. Na rok 2024 vyčlenilo město pro tento dotační program 10 milionů korun.

Ostrava bojuje s nedostatkem bytů. Dotace lze získat na přeměnu nebytových prostor

8. listopadu 2023 13:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Po celé Ostravě je řada obchodů a provozoven, které jsou dlouhodobě nevyužívané. Město nyní nabízí majitelům finance na jejich přestavbu na byty. Peníze mohou využít i na rekonstrukci nevyužívaných bytů.


Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

Dnes 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

Včera 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

V Karviné-Starém Městě se opravuje místní komunikace

V těchto dnech probíhají práce na náměstí Ondry Foltýna v Karviné-Starém Městě. Je o opravu silnice, která si vyžádala i dopravní omezení.

Cyklistu na Bruntálsku našli u kola v bezvědomí, byl vážně zraněn

Dnes 8:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali v sobotu večer u vážně zraněného cyklisty poblíž Jindřichova na Bruntálsku. Našli ho v bezvědomí a vážně zraněného u kola na cyklostezce. Do nemocnice ho přepravil vrtulník.

Skvělá atmosféra, koncerty, besedy, dobré jídlo. Opavu ovládl tradiční multižánrový festival Slunovrat

Včera 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tisíce lidí se v Opavě každým rokem baví na letním multižánrovém festivalu Slunovrat. Nabízí nejen kvalitní hudbu, ale i kulturu a gastronomii. Na své si tak v historickém centru města přijdou jak dospělí, tak i děti.

Sanatorium v Jablunkově slaví 100 let, nemocných s tuberkulózou už je jen minimum

Jediné plicní sanatorium zaměřené na léčbu tuberkulózy v Beskydech letos slaví 100 let svého působení. V Jablunkově si výročí připomněli zdravotníci, zástupci města i kraje, který zařízení provozuje.

Vedení Karviné ocenilo před koncem školního roku nejlepší žáky základních škol

21. června 2024 17:00 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Před koncem školního roku se zástupci vedení Karviné sešli s nejlepšími žáky základních škol, aby jim k jejich vynikajícím výsledkům pogratulovali. Letos ocenění proběhlo v kině Centrum, nechyběla společná snídaně a prohlídka zázemí kina.

O prohlídky výjezdových stanic záchranářů byl velký zájem

21. června 2024 16:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři v Moravskoslezském kraji pořádali Den otevřených dveří. Otevřelo se čtrnáct stanic v kraji. Dopoledne je hojně navštěvovali školáci a odpoledne veřejnost. Záchranáři představili techniku a předávali dobré rady v poskytování první pomoci a prevenci.

Moravská Ostrava a Přívoz postupně revitalizuje i Husův sad

Centrální ostravský obvod revitalizuje také Husův sad. Aktuálně tam byly vysazeny nové trvalkové záhony a chystá se také realizace nového hřiště.

Zdravotnická škola se na Den zdraví proměnila v nemocnici

21. června 2024 15:14 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Den zdraví na SZŠ a VOŠZ v Ostravě má dlouhou tradici a je primárně určen pro žáky ostravských mateřských škol a prvního stupně základních škol.

Heřmanickou haldu uhasí nepropustný sarkofág, hotov by měl být asi za 10 let

21. června 2024 15:13 | Ostrava-město | Libor Běčák

Společnost DIAMO společně s ministry Zbyňkem Stanjurou a Jozefem Síkelou představili plán, jak zajistit hořící Heřmanickou haldu. Lidi bydlící v okolí ochrání před zplodinami a prachem obrovský sarkofág.

Ostravští strážníci realizovali na školách přes 800 preventivních programů

21. června 2024 14:32 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prevence je důležitou součástí práce ostravských strážníků. Cílí na nejzranitelnější skupiny, mezi které patří děti a dospívající mládež. Právě z tohoto důvodu ostravští strážníci-preventisté realizovali v průběhu celého školního roku v mateřských, základních i středních školách řadu besed i preventivních projektů.

Další ročník Festivalu v ulicích je skoro tady, letos představí více než 220 umělců

21. června 2024 8:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Oblíbený ostravský Festival v ulicích se blíží. 21. a 22. června už po třetí zaplní porubskou Hlavní třídu a její okolí a představí se na něm více než 220 umělců z 20 zemí světa.

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka byl zahájen, probíhá po celém Moravskoslezském kraji

21. června 2024 7:50 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka probíhá ve slavnostní atmosféře. Na tento rok totiž připadl nejen Rok české hudby ale i výročí samotného Leoše Janáčka, který se narodil před 170 lety. V rámci festivalu tak opět vystoupí nejen špičkoví hudebníci, chybět nebude ani balet a bohatý doprovodný program.

Ukrajinští uprchlíci našli v Porubě nový domov. Radnice jim přidělila 16 bytů
Vydáno 13. října 2022 15:40, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Porubská radnice vyčlenila 16 bytů pro uprchlíky z Ukrajiny. Nastěhovaly se do nich rodiny, které se rozhodly, že tady zůstanou delší dobu. Všichni už si navíc našli i práci a jejich děti navštěvují školy v obvodu.

Olena Liuta se svou rodinou našla v Porubě druhý domov. Společně s manželem, maminkou a jedenáctiletým synem žijí v útulně zařízeném dvoupokojovém bytě, který jim nabídla radnice. V Orlové, kde zpočátku pobývali u jedné z českých rodin, se jim nepodařilo najít práci ani byt.

Olena Liuta: “Líbí se nám tady. Líbí se nám tady, protože pro nás je důležité teplo. Teplo domova. Přesto nám domov moc chybí. Kdyby se situace změnila, chtěla bych se vrátit domů. To ale zatím není možné, protože se tam stále válčí. Tady v Ostravě je všechno v pořádku a jsme tady v bezpečí."

Jedenáctiletý syn Bohdan navštěvuje nejen porubskou základní školu, ale zároveň zvládá i on-line výuku z Ukrajiny.

Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “My jsme během letošního roku po vypuknutí krize na Ukrajině postupně nabídli 16 bytů uprchlíkům z Ukrajiny. Jsou to všichni lidé, kteří přišli z Ukrajiny, setrvali tu nějakou dobu různě na ubytovnách, (((na ubytování, které jim poskytla charita, nebo jednotlivé domácnosti )))a jsou to rodiny, které se rozhodli, že v Porubě zůstanou."

Všech 16 bytů, které radnice uprchlíkům z Ukrajiny nabídla, prošlo rekonstrukcí. Mají tak nové elektroinstalace, koupelny, omítky i podlahy.

Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Ty byty jsme pro ně opravili stejně jako je opravujeme všem nájemníkům. My jsme ty byty prostřednictvím dotace nachystali do stavu tak, aby byly krásné, čisté k nastěhování. Pomohla nám společnost IKEA, která vybavila byty nábytkem. Další firma, která nám pomohla byla firma Snowman sport, která do těch bytů věnovala spotřebiče.”

Takže si vše hradí sami?

Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Co se týče nájmů, záloh na služby, to jsou věci, které si hradí z příjmů, které tady mají.”

Ty byty jsou většinou o velikosti 2+1, nebo větší podle toho jak jsou velké rodiny?

Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Většinu těch bytů, které jsme nabídli původně, tak to byly jednopokojové, dvoupokojové byty. Postupně se ukázalo, že jsou to rodiny, které byly třeba zvyklé, nebo na cestě se poznaly a chtěly žít společně. To znamená, že někdy i ve dvoupokojových bytech žijí dvě rodiny.”

Většinou jde o maminky s dětmi, které jsou velice skromné a vděčné za každou pomoc a příležitost.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000033823/ukrajinsti-uprchlici-nasli-v-porube-novy-domov-radnice-jim-pridelila-16-bytu