Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gastronomická soutěž O čokoládovou vařečku

Ostrava-Jih |

Střední škola společného stravování v Ostravě-Hrabůvce patřila už tradiční soutěži O čokoládovou vařečku. Letos se uskutečnil už 21.ročník, ve kterém se utkalo 36 mladých kuchaříků z 15 škol nejen z Ostravy.

36 vybraných mladých kuchařů si zasoutěžilo O čokoládovou vařečku. Letos na téma Kuchyně našich babiček Jejich úkolem bylo uvařit jeden ze tří zadaných pokrmů za požadovaný čas. A poprali se s tím na jedničku. 

“Za zvuku bubnů se na naši škole SŠSS rozezněla a začla soutěž O čokoládovou vařečku, už 21.ročník, kde jsme měli těžký výběr z mnoho účastníků. Mají dobrý úkol. V letošním ročníku jsme vybrali 3 pokrmy, které můžou si vybrat. A to je masitý , bezmasý pokrm a nebo teplý moučník,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka

Soutěžící připravovali  4 porce teplého pokrmu. K ruce měli spotřební koš, ze kterého si vybírali různé produkty, dochucovací prostředky, ovoce, zeleninu, nebo koření. Na přípravu měli 25 minut a dalších 25 minut na pódiové vystoupení před odbornou komisí.

Je to vyrovnané, není řečeno, že převládá masitý pokrm, ale to babiččino pokušení nebo sýrová koulovačka nebo nějaká vepřová kotletka na švestkách určitě možná bude mít prim na předních místech. Komise je přísná, složená z odborníků nejenom krajské hygienické stanice, našeho žáka, který nás úspěšně reprezentuje na celostátních a mezinárodních soutěžích. Takže budeme zvědavi na vítěze,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

“Ty pokrmy, podle mě to je skvělé, co ty děcka vykonávají, to je fakt skvělý, to jsem fakt neočekával tady , fakt skvělé. Oproti minulému roku je to fakt hodně pestré a lepší. 

Podle mě vede pokrm číslo 21 od Březika Jana, protože to je fakt něco speciálního. Krkovice, co má fakt originální nápad není, tam bych neměl co vytknout,” říká jeden z porotců 

Žáci sedmých až devátých tříd se nebáli tradičních receptů ani experimentů. Nejlépe si vedla Zita Zelinová, žákyni deváté třídy, která ohromila porotu receptem na kynuté buchty. Za svůj úspěch vděčila hlavně prababičce, od které získala recept a která vařila v hotelu Alcron ve V9dni. Z chlapců byl nejlepší Jan Březik, který skončil na krásném 4.místě

“Dneska jsem měl krkovici se zapékanýma bramborama a s grilovanou zeleninou a vlastně s receptem mi pomáhal bratr, který vaří v zahraničí . Nebylo to ani lehké ani těžké. Hodně rád vařím, vařím skoro každý den," uvádí Jan Březik, soutěžící

Zvláštní cenu si odvezla Nela Barbušová za gastronomicky zajímavý recept na staročeské žebírko. Novinkou byl letos maskot soutěže, a to kuchařík s vařečkou vyrobený v Centru volného času

Nahlásit chybu


K tématu

V Palkovicích rozšířili gastro služby o dva podniky

8. února 2024 17:58 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Nejen obyvatelé Palkovic a Myslíku mohou v obci navštívit dva nové podniky, kde se mohou najíst a napít. Jedním je kavárna v budově nové radnice a druhým známý ranč Myšák.

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí přilákal davy lidí, vařila se i nejlepší zelňačka

21. srpna 2023 9:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí ovládl historické centrum města. Vařilo se dobré jídlo a pití, vystoupily známé osobnosti a také se hledala ta nejlepší zelňačka.

V Moravskoslezském kraji vyrůstá nová generace cukrářů, ti nejlepší získali ocenění

1. června 2023 19:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celkem 14 budoucích cukrářů dostalo za svou práci, cukrářský talent a přístup ke studiu ocenění. Moravskoslezský kraj dlouhodobě podporuje odborné vzdělávání i řemeslné obory. Ocenění je jedním ze způsobů, jak mladé lidi motivovat a zaujmout.


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Gastronomická soutěž O čokoládovou vařečku
Vydáno 20. února 2019 16:58, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Střední škola společného stravování v Ostravě-Hrabůvce patřila už tradiční soutěži O čokoládovou vařečku. Letos se uskutečnil už 21.ročník, ve kterém se utkalo 36 mladých kuchaříků z 15 škol nejen z Ostravy.

36 vybraných mladých kuchařů si zasoutěžilo O čokoládovou vařečku. Letos na téma Kuchyně našich babiček Jejich úkolem bylo uvařit jeden ze tří zadaných pokrmů za požadovaný čas. A poprali se s tím na jedničku. 

“Za zvuku bubnů se na naši škole SŠSS rozezněla a začla soutěž O čokoládovou vařečku, už 21.ročník, kde jsme měli těžký výběr z mnoho účastníků. Mají dobrý úkol. V letošním ročníku jsme vybrali 3 pokrmy, které můžou si vybrat. A to je masitý , bezmasý pokrm a nebo teplý moučník,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka

Soutěžící připravovali  4 porce teplého pokrmu. K ruce měli spotřební koš, ze kterého si vybírali různé produkty, dochucovací prostředky, ovoce, zeleninu, nebo koření. Na přípravu měli 25 minut a dalších 25 minut na pódiové vystoupení před odbornou komisí.

Je to vyrovnané, není řečeno, že převládá masitý pokrm, ale to babiččino pokušení nebo sýrová koulovačka nebo nějaká vepřová kotletka na švestkách určitě možná bude mít prim na předních místech. Komise je přísná, složená z odborníků nejenom krajské hygienické stanice, našeho žáka, který nás úspěšně reprezentuje na celostátních a mezinárodních soutěžích. Takže budeme zvědavi na vítěze,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

“Ty pokrmy, podle mě to je skvělé, co ty děcka vykonávají, to je fakt skvělý, to jsem fakt neočekával tady , fakt skvělé. Oproti minulému roku je to fakt hodně pestré a lepší. 

Podle mě vede pokrm číslo 21 od Březika Jana, protože to je fakt něco speciálního. Krkovice, co má fakt originální nápad není, tam bych neměl co vytknout,” říká jeden z porotců 

Žáci sedmých až devátých tříd se nebáli tradičních receptů ani experimentů. Nejlépe si vedla Zita Zelinová, žákyni deváté třídy, která ohromila porotu receptem na kynuté buchty. Za svůj úspěch vděčila hlavně prababičce, od které získala recept a která vařila v hotelu Alcron ve V9dni. Z chlapců byl nejlepší Jan Březik, který skončil na krásném 4.místě

“Dneska jsem měl krkovici se zapékanýma bramborama a s grilovanou zeleninou a vlastně s receptem mi pomáhal bratr, který vaří v zahraničí . Nebylo to ani lehké ani těžké. Hodně rád vařím, vařím skoro každý den," uvádí Jan Březik, soutěžící

Zvláštní cenu si odvezla Nela Barbušová za gastronomicky zajímavý recept na staročeské žebírko. Novinkou byl letos maskot soutěže, a to kuchařík s vařečkou vyrobený v Centru volného času

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000017092/gastronomicka-soutez-o-cokoladovou-varecku