Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava chce připojit 53 rodinných domů ve čtyřech obvodech na městskou kanalizaci

Ostrava-město |

Zastupitelé Ostravy schválili program podpory výstavby kanalizačních přípojek k rodinným domům v Petřkovicích, Bartovicích, Michálkovicích a Slezské Ostravě. Město tím pokračuje v dobře zaběhnutém dotačním programu, který po zkušenostech z loňského roku doznal drobných změn a na základě nich byl upraven. Jedná se o vybudování splaškové kanalizace u nemovitostí v současnosti napojených na jednotnou kanalizaci.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Program jako celek by se měl týkat bezmála třistapadesáti vlastníků rodinných domů v dotčených obvodech, jejichž nemovitosti jsou v současné době napojeny na jednotnou kanalizaci. Tu nelze pro velký obsah dešťových vod přepojit na čistírny odpadních vod, proto ústí do vodních toků. Aby bylo možné tyto volné výustě zrušit, město postupně buduje, případně rekonstruuje nebo rozšiřuje kanalizaci v ulici Jahodové v Petřkovicích, ve dvou etapách v Bartovicích, v Koblově a v Hrušově a připravuje řešení kanalizace v Michálkovicích. Cílem je zajistit odkanalizování takzvanou oddílnou kanalizací se souběhem splaškové a dešťové kanalizace. To umožní zrušit všechny volné výustě, jak nám ukládá legislativa. Zásadním efektem bude také podstatné vyčištění řek Ostravice a Lučiny, do nichž už se nedostanou žádné splaškové vody."

Hlavním cílem upraveného dotačního programu zůstává řádné čistění veškerých splaškových vod v čistírnách a zrušení dalších 11 volných výustí do vodních toků. 

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Město Ostrava tímto programem podpoří fyzické osoby při výstavbě splaškových kanalizačních přípojek a jejich napojení na novou kanalizaci. Upravený program schválili ostravští zastupitelé na svém jednání ve středu 20. dubna. Týká se soukromých vlastníků nemovitostí v Petřkovicích, Bartovicích, Michálkovicích, Hrušově a v Koblově. Celková předpokládaná alokace finančních prostředků pro Program činí 21.347.000,00 Kč."

Program podpory je vyhlášen na období od 20. dubna 2022 do konce roku 2025. Město bude oznamovat jednotlivé výzvy vždy v návaznosti na dokončení konkrétních staveb kanalizace.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "V rámci vyhlášené výzvy č. 1 bude dotace poskytována na vybudování splaškové kanalizační přípojky napojené na oddílnou kanalizaci ve vlastnictví statutárního města Ostravy v rámci staveb „Rekonstrukce kanalizace v ul. Jahodová“ (předpokládané náklady 13.686.156 Kč), „Kanalizace Bartovice 2. část“ (předpokládané náklady 46.372.889 Kč) a „Kanalizace a ČOV Koblov I. + II. etapa“ (zde předpokládané náklady 320.374.119 Kč)."

Lhůta pro podání žádostí o dotaci je stanovena od 1. června do 16. září 2022. Realizace splaškové kanalizační přípojky, na níž bude poskytnuta dotace, musí být dokončena nejpozději do 31. prosince následujícího roku po roce, ve kterém byla dotace příjemci poskytnuta dle veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí dotace.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Důležitým cílem dotačního programu je v návaznosti na postup města, jako vlastníka kanalizační sítě, pomoci soukromým majitelům nemovitostí v dané lokalitě s výstavbou splaškových kanalizačních přípojek a jejich napojením na nově vybudovanou oddílnou kanalizaci. V původní, jednotné kanalizaci tak zůstanou pouze dešťové vody – stane se z ní kanalizace dešťová. Žádosti budou moci podávat výhradně fyzické osoby, které vlastní nemovitost v dotčené lokalitě a mají uzavřenou smlouvu na odvádění odpadních vod do stávající jednotné kanalizace ukončené volnou výustí a jsou na ni fyzicky napojeny."

Celková částka podpory pro jednoho žadatele bude závislá na délce přípojky, na každý metr přípojky to bude 3 000 korun. Pokud bude muset příjemce budovat tlakovou kanalizační přípojku, obdrží navíc dalších 25 000 korun. Další výzvy bude město vyhlašovat v době dokončení výstavby třetí části kanalizace v Bartovicích, dohotovení kanalizace v Hrušově a ukončení rekonstrukce a rozšíření kanalizace v Koblově.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Informace o vyhlášení jednotlivých výzev budou pokaždé vyvěšeny na úřední desce Magistrátu města Ostravy a na internetových stránkách, kde budou k dispozici také formulář žádosti o dotaci či vzor veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí účelové investiční dotace z rozpočtu města."

Stavby, rekonstrukce a rozšíření kanalizací v Koblově, Hrušově a Bartovicích umožní zrušit dalších jedenáct výustí. První etapa v Koblově uzavře výusť do Antošovického potoka, druhá do Koblovského potoka, plošná kanalizace v Koblově ruší čtyři výustě do Odry, nová kanalizace v Hrušově dvě výustě do Ostravice, dvě části bartovické kanalizace umožní uzavřít výustě do Podleského potoka a do toku Ráček. Ze 46 volných výustí na katastru Ostravy už je jich devět zrušeno. Město Ostrava investuje do vodohospodářské infrastruktury rekordní částky v historii. V rok 2022 se počítá s částkou přes 677 mil. korun, včetně dotací.

Nahlásit chybu


K tématu

Kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová. Teď je důležité, aby se lidé napojili

Kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová a zkolaudovaná. Stála téměř 300 milionů korun bez DPH. Podařilo se na ni ale získat významnou dotaci. Proto je nyní důležité, aby se na kanalizaci postupně napojilo co nejvíce lidí. Jinak by hrozilo, že by město muselo dotační peníze vracet.

Za nelegální napojení na kanalizaci hrozí lidem z okrajových částí Frýdku-Místku pokuta

15. května 2023 14:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V okrajových částech Frýdku-Místku se objevily případy nelegálního napojení na novou kanalizaci. Někteří lidé se zřejmě napojili ještě před kolaudací a už do kanalizace vypouštějí odpadní vody. Což je špatně a hrozí za to pokuta. Město vyzývá nezodpovědné občany, aby se odpojili.

Denní centrum služeb pro seniory bude fungovat i v Domě v Aleji

13. května 2023 10:19 | Karviná | Monika Danková

Karvinské sociální služby chystají velkou novinku - rozšíří služby denního centra pro seniory. Záměr byl již schválen zastupiteli na jejich řádném zasedání.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Ostrava chce připojit 53 rodinných domů ve čtyřech obvodech na městskou kanalizaci
Vydáno 28. května 2022 9:58, Ostrava-město, Jiří Cileček
Zastupitelé Ostravy schválili program podpory výstavby kanalizačních přípojek k rodinným domům v Petřkovicích, Bartovicích, Michálkovicích a Slezské Ostravě. Město tím pokračuje v dobře zaběhnutém dotačním programu, který po zkušenostech z loňského roku doznal drobných změn a na základě nich byl upraven. Jedná se o vybudování splaškové kanalizace u nemovitostí v současnosti napojených na jednotnou kanalizaci.

ilustrační snímek; zdroj foto: Pixabay.com

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Program jako celek by se měl týkat bezmála třistapadesáti vlastníků rodinných domů v dotčených obvodech, jejichž nemovitosti jsou v současné době napojeny na jednotnou kanalizaci. Tu nelze pro velký obsah dešťových vod přepojit na čistírny odpadních vod, proto ústí do vodních toků. Aby bylo možné tyto volné výustě zrušit, město postupně buduje, případně rekonstruuje nebo rozšiřuje kanalizaci v ulici Jahodové v Petřkovicích, ve dvou etapách v Bartovicích, v Koblově a v Hrušově a připravuje řešení kanalizace v Michálkovicích. Cílem je zajistit odkanalizování takzvanou oddílnou kanalizací se souběhem splaškové a dešťové kanalizace. To umožní zrušit všechny volné výustě, jak nám ukládá legislativa. Zásadním efektem bude také podstatné vyčištění řek Ostravice a Lučiny, do nichž už se nedostanou žádné splaškové vody."

Hlavním cílem upraveného dotačního programu zůstává řádné čistění veškerých splaškových vod v čistírnách a zrušení dalších 11 volných výustí do vodních toků. 

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Město Ostrava tímto programem podpoří fyzické osoby při výstavbě splaškových kanalizačních přípojek a jejich napojení na novou kanalizaci. Upravený program schválili ostravští zastupitelé na svém jednání ve středu 20. dubna. Týká se soukromých vlastníků nemovitostí v Petřkovicích, Bartovicích, Michálkovicích, Hrušově a v Koblově. Celková předpokládaná alokace finančních prostředků pro Program činí 21.347.000,00 Kč."

Program podpory je vyhlášen na období od 20. dubna 2022 do konce roku 2025. Město bude oznamovat jednotlivé výzvy vždy v návaznosti na dokončení konkrétních staveb kanalizace.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "V rámci vyhlášené výzvy č. 1 bude dotace poskytována na vybudování splaškové kanalizační přípojky napojené na oddílnou kanalizaci ve vlastnictví statutárního města Ostravy v rámci staveb „Rekonstrukce kanalizace v ul. Jahodová“ (předpokládané náklady 13.686.156 Kč), „Kanalizace Bartovice 2. část“ (předpokládané náklady 46.372.889 Kč) a „Kanalizace a ČOV Koblov I. + II. etapa“ (zde předpokládané náklady 320.374.119 Kč)."

Lhůta pro podání žádostí o dotaci je stanovena od 1. června do 16. září 2022. Realizace splaškové kanalizační přípojky, na níž bude poskytnuta dotace, musí být dokončena nejpozději do 31. prosince následujícího roku po roce, ve kterém byla dotace příjemci poskytnuta dle veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí dotace.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Důležitým cílem dotačního programu je v návaznosti na postup města, jako vlastníka kanalizační sítě, pomoci soukromým majitelům nemovitostí v dané lokalitě s výstavbou splaškových kanalizačních přípojek a jejich napojením na nově vybudovanou oddílnou kanalizaci. V původní, jednotné kanalizaci tak zůstanou pouze dešťové vody – stane se z ní kanalizace dešťová. Žádosti budou moci podávat výhradně fyzické osoby, které vlastní nemovitost v dotčené lokalitě a mají uzavřenou smlouvu na odvádění odpadních vod do stávající jednotné kanalizace ukončené volnou výustí a jsou na ni fyzicky napojeny."

Celková částka podpory pro jednoho žadatele bude závislá na délce přípojky, na každý metr přípojky to bude 3 000 korun. Pokud bude muset příjemce budovat tlakovou kanalizační přípojku, obdrží navíc dalších 25 000 korun. Další výzvy bude město vyhlašovat v době dokončení výstavby třetí části kanalizace v Bartovicích, dohotovení kanalizace v Hrušově a ukončení rekonstrukce a rozšíření kanalizace v Koblově.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Informace o vyhlášení jednotlivých výzev budou pokaždé vyvěšeny na úřední desce Magistrátu města Ostravy a na internetových stránkách, kde budou k dispozici také formulář žádosti o dotaci či vzor veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí účelové investiční dotace z rozpočtu města."

Stavby, rekonstrukce a rozšíření kanalizací v Koblově, Hrušově a Bartovicích umožní zrušit dalších jedenáct výustí. První etapa v Koblově uzavře výusť do Antošovického potoka, druhá do Koblovského potoka, plošná kanalizace v Koblově ruší čtyři výustě do Odry, nová kanalizace v Hrušově dvě výustě do Ostravice, dvě části bartovické kanalizace umožní uzavřít výustě do Podleského potoka a do toku Ráček. Ze 46 volných výustí na katastru Ostravy už je jich devět zrušeno. Město Ostrava investuje do vodohospodářské infrastruktury rekordní částky v historii. V rok 2022 se počítá s částkou přes 677 mil. korun, včetně dotací.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000031648/ostrava-chce-pripojit-53-rodinnych-domu-ve-ctyrech-obvodech-na-mestskou-kanalizaci