Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V LIBERTY Ostrava jezdí nejdelší Tatra na světě

Nové vozidlo Tatra na převoz závitových tyčí dlouhých i přes 24 metrů jezdí od října ve zkušebním provozu v areálu firmy LIBERTY Ostrava. Vůz je světovým unikátem, je to nejdelší Tatra v historii výroby kopřivnické automobilky. Speciální úpravy podvozku Tatra provedla podle vlastního technického návrhu frenštátská společnost Partner Ipex.

Požadavek na pořízení speciálního vozu vyvstal v ostravské huti, když se na začátku loňského roku rozhodlo o přesunu konečného zpracování závitových tyčí a jejich příslušenství z Lucemburska do Ostravy. Cílem bylo zvýšit podíl výroby s vysokou přidanou hodnotou. Vozidlo bylo spolu s dalšími technologiemi, například speciálními pilami, součástí investice v celkové výši 90 milionů korun, která umožňuje provádět v Ostravě finální úpravy závitových tyčí.

„Tyče v konečné délce až 24,2 metru se válcují v naší středojemné válcovně, nyní se budou také dále zpracovávat v servisním centru závitových tyčí ostravské hutě. Pro jejich přepravu mezi těmito dvěma provozy jsme objednávali unikátní přestavbu, protože standardní nákladní vozy převážejí běžně produkty maximální délky 13,6 metru. K zákazníkům budou hotové výrobky v nestandardních délkách dopravovat stejně jako v minulosti nadrozměrné nákladní vozy nebo železniční vagony,“ vysvětlil vedoucí centra závitových tyčí Liberty Ostrava Pavel Suchánek.

Unikátní auto je dlouhé 25,3 metru a je vybaveno motorem Tatra o výkonu 300 kW a automatickou převodovkou Allison. Pohon náprav je 14x8. K původním šesti nápravám podvozku modelové řady Tatra Force, která se primárně používá u vozidel určených pro těžařství či pro integrované záchranné složky, přidali ve společnosti Partner Ipex další nápravu, aby dosáhli požadované celkové nosnosti vozu přes 70 tun a užitečného zatížení takřka 50 tun. První čtyři nápravy jsou hnané, dvě přední a poslední tři zadní řízené. To vozu nadstandardní délky umožňuje projíždět zatáčky na vnitropodnikových komunikacích. Součástí technických úprav byla také instalace předsazené krátké upravené kabiny modelové řady Tatra Force, díky čemuž má vozidlo malou celkovou výšku. Ložná plocha valníkové plošiny tak může zasahovat až nad kabinu. Vozidlo splňuje všechny parametry pro provoz na veřejných komunikacích, není ale předpoklad, že by se využívalo i mimo areál hutě.

Přestavba, kterou podle technického návrhu vlastní konstrukční kanceláře realizovala společnost Partner Ipex z Frenštátu pod Radhoštěm, trvala zhruba deset měsíců, přičemž i za normální situace je běžná lhůta u speciálních projektů minimálně rok. V tomto případě práce navíc komplikovala epidemie nemoci covid-19 a napjatá situace na automobilovém trhu. Stejně jako podvozek a realizaci přestavby, také většinu subdodávek potřebných dílů zajišťovali výrobci takřka výhradně z Moravskoslezského kraje.

„Těší nás, že jsme mohli pro LIBERTY Ostrava realizovat tak zajímavý a jedinečný projekt a uplatnit při tom naše dlouholeté know-how v oblasti úprav nákladních automobilů Tatra. Rád bych poděkoval společnosti Tatra Trucks za výrobu a dodání samotného podvozku v požadovaném termínu a za úzkou spolupráci při následných speciálních úpravách. Jsem hrdý na naše techniky a konstruktéry, kteří vymysleli technické řešení, jež umožnilo splnit individuální požadavky ostravské hutě pro specifické využití vozidla ve vnitropodnikovém provozu v areálu společnosti,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Partner Ipex Vojtěch Svoboda.

Výrobce podvozku, společnost TATRA TRUCKS, ocenila příležitost předvést další možnost využití tatrovek, které jsou vnímány prioritně jako stroje do těžkých terénů.
„LIBERTY Ostrava z nadnárodní skupiny GFG, jeden z nejvýznamnějších metalurgických podniků v České republice, je pro nás cenou zákaznickou referencí a ukázkou, že vozy Tatra se hodí skutečně pro nejrůznější role. Tatry jsou tradičně považovány za vozidla do těžkého terénu, ale v tomto případě se využila jiná jejich unikátní vlastnost: možnost sestavit podvozek pro extrémně dlouhý náklad,“ doplnil marketingový ředitel TATRA TRUCKS Kamil Košťál.

Pro nadstandardně dlouhou tatru huť více než půl roku sháněla zkušeného řidiče. Jiří Soldán pracoval jako řidič speciálních armádních vozidel. Když odešel ze služby u Armády ČR, hledal práci a shodou okolností se zajímal o možnost nastoupit jako strojvůdce v LIBERTY Ostrava. Možnost usednout za volant největší tatrovky na světě se mu hned zalíbila.
„Je to výzva řídit takové auto. Už jsem si několikrát projel areál, abych si ověřil, kudy se bez potíží dostanu. Musím myslet na to, že by zadní část vozidla mohla při větším nájezdu přesáhnout až mimo komunikaci. Nejvíce se zapotím, když potřebuji projet kolem čekajících aut v místech nakládky. Ale díky pěti řiditelným nápravám se i s tímhle kolosem manipuluje překvapivě dobře,“ řekl Jiří Soldán.



Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Včera 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Správa silnic MSK používá nová služební vozidla na elektropohon

Správa silnic Moravskoslezského kraje udělala další krok ke snížení uhlíkové stopy. Do svého vozového parku získala pět nových elektromobilů. Jde o jednu z největších krajských organizací.

Nová cargolinka z mošnovského letiště do kazašské Almaty

Ostravské letiště rozšiřuje svou cargo dopravu zavedením nové pravidelné linky do kazašské Almaty. Od dubna ji provozuje společnost EGT Express s letadlem Boeing B767 1x týdně.

Mezi Antošovicemi a Šilheřovicemi bouralo auto do stromu, řidič zemřel

21. dubna 2024 16:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická dopravní nehoda se stala v neděli odpoledne na silnici z Ostravy-Antošovic na Šilheřovice. Auto tam nabouralo do stromu a při nehodě zemřel řidič ročníku 1991.

Sníh zaměstnal i hasiče v Moravskoslezském kraji

21. dubna 2024 8:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

21. duben 2024 a na některých místech Moravskoslezského kraje se do rána objevil nový sníh. Ten je mokrý a těžký a proto se pod ním lámou stromy. Hasiči tak vyjížděli k jejich odstraňování, především ze silnic.