Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku Místku-Místku padla koalice, vznikla nová se stejným primátorem

Frýdek-Místek |

Na zasedání zastupitelstva Frýdku-Místku došlo v pondělí k rozpadu koalice. V novém vedení města zůstal primátor Petr Korč se svými náměstky a nově byli zvoleni zástupci ze SPOLU, které je novým koaličním partnerem.

O změnách v koalici se mluvilo už několik dnů před zasedáním. Primátor Petr Korč z hnutí Naše město Frýdek-Místek v úvodu jednání přednesl návrh na odvolání svých náměstků a jmenování nových. Svůj návrh na změnu vysvětlil reakcí na počínání svého koaličního partnera ANO. 

Petr Korč (Naše město Frýdek-Místek), primátor Frýdku-Místku: "Měli jsme uzavřenou koaliční smlouvu, která zavazovala k tomu, aby partneři v průběhu její platnosti nevyjednávali s jinými stranami. Dozvěděli jsem se však o tom, že za našimi zády se vyjednává na fotbalových stadionech, na benzinových pumpách a jiných místech. Proto jsme navrhli vlastní řešení, a to menšinovou koalici Naše město FM a SPOLU s podporou SPD a Trikolory."

Zástupci ANO však jeho tvrzení popřeli. 

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Ten příběh, který tady představil pan primátor, je jistě zajímavý. nejsem si vědom toho, že bych trpěl takovými výpadky paměti, že bych si nebyl vědom toho, že bych se potkával na čerpacích stanicích. Pokud jde o fotbalové stadiony, byl jsem v sobotu na fotbale a byl jsem osloven členem KDU-ČSL. Nicméně v politice jsou jednání běžná., to neznamená, že se lidé nemohou potkávat, to by se koalice měnila v kratších intervalech."

Po několika dohadovacích pauzách a přestávce na oběd se zastupitelé dostali k samotnému bodu o odvolání před 13. hodinou. 

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je zjevné, že současná koalice se chválí ke svému konci, tak bych rád poděkoval za spolupráci všem, kdo pomáhali prohlasovávat materiály, u kterých jsme byli předkladateli. Stojím si za tím, že to byly materiály prospěšné pro město. Děkuji všem zastupitelům bez ohledu na politickou příslušnost." 

ANO a Přátelé FM následně navrhli před hlasováním další dvě 20minutové přestávky. Než přišlo na samotné hlasování, ANO i Přátelé FM opustili sál zastupitelstva a odmítli se účastnit dalšího jednání. Následně 22 zastupitelů schválilo změnu ve vedení města.

Primátorem dál zůstává Petr Korč (NMFM), z jeho hnutí zůstávají na pozicích náměstek Jiří Kajzar (NMFM), který si nově do své gesce vezme i správu obecního majetku, kterou měl doposud Radovan Hořínek (ANO), Miroslavu Bártkovi (NMFM) dál zůstává gesce dopravy. Nově budou ve vedení města Marcel Sikora (SPOLU), který dostal na starost sociální oblast po Leoně Sárköziové (ANO) a Lukáš Slíva (SPOLU) získá nově post náměstka pro životní prostředí a zemědělství, dotací a integrovaných teritoriálních investic, ekonomického rozvoje a podnikání, stavebně správní činnosti a územní plánování a rozvoje. Ten většinu gescí získal po Jakubovi Míčkovi (ANO) a zíkal k tomu i jednu gesci životního prostředí po Jiřím Kajzarovi. 

Záznam jednání je ke zhlédnutí ZDE

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé bez domova pomáhají s úklidem Frýdku-Místku. Za práci dostanou stravenky

19. října 2023 15:32 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek spustil projekt Stravenka F-M. Díky němu mají možnost lidé bez domova získat za práci stravenky. Pravidelně jednou týdně budou dvě hodiny uklízet na dopředu vytipovaných místech. Podle koordinátora ze Slezské diakonie je o tento typ práce mezi klienty velký zájem.

Letní výstavní sezona v Muzeu Beskyd ve Frýdku Místku

13. srpna 2023 18:59 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Muzeum Beskyd se na zámek přestěhovalo v roce 1960 a od roku 1991 po sloučení Beskydského kulturního fondu a Muzea ve Frýdku Místku zde působí jako příspěvková organizace MS kraje.

Muzeum Beskyd zve do konce prázdnin ještě na 3 výstavy

24. srpna 2023 12:25 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Papírový svět, Silniční a závodní retro kola nebo Umění bez hranic. To je soubor tří zajímavých výstav, které je možné vidět ještě do konce prázdnin v Muzeu Beskyd.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.


V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Ve Frýdku Místku-Místku padla koalice, vznikla nová se stejným primátorem
Vydáno 13. března 2024 10:49, Frýdek-Místek, Libor Běčák
Na zasedání zastupitelstva Frýdku-Místku došlo v pondělí k rozpadu koalice. V novém vedení města zůstal primátor Petr Korč se svými náměstky a nově byli zvoleni zástupci ze SPOLU, které je novým koaličním partnerem.

Zdroj: TV Polar

O změnách v koalici se mluvilo už několik dnů před zasedáním. Primátor Petr Korč z hnutí Naše město Frýdek-Místek v úvodu jednání přednesl návrh na odvolání svých náměstků a jmenování nových. Svůj návrh na změnu vysvětlil reakcí na počínání svého koaličního partnera ANO. 

Petr Korč (Naše město Frýdek-Místek), primátor Frýdku-Místku: "Měli jsme uzavřenou koaliční smlouvu, která zavazovala k tomu, aby partneři v průběhu její platnosti nevyjednávali s jinými stranami. Dozvěděli jsem se však o tom, že za našimi zády se vyjednává na fotbalových stadionech, na benzinových pumpách a jiných místech. Proto jsme navrhli vlastní řešení, a to menšinovou koalici Naše město FM a SPOLU s podporou SPD a Trikolory."

Zástupci ANO však jeho tvrzení popřeli. 

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Ten příběh, který tady představil pan primátor, je jistě zajímavý. nejsem si vědom toho, že bych trpěl takovými výpadky paměti, že bych si nebyl vědom toho, že bych se potkával na čerpacích stanicích. Pokud jde o fotbalové stadiony, byl jsem v sobotu na fotbale a byl jsem osloven členem KDU-ČSL. Nicméně v politice jsou jednání běžná., to neznamená, že se lidé nemohou potkávat, to by se koalice měnila v kratších intervalech."

Po několika dohadovacích pauzách a přestávce na oběd se zastupitelé dostali k samotnému bodu o odvolání před 13. hodinou. 

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je zjevné, že současná koalice se chválí ke svému konci, tak bych rád poděkoval za spolupráci všem, kdo pomáhali prohlasovávat materiály, u kterých jsme byli předkladateli. Stojím si za tím, že to byly materiály prospěšné pro město. Děkuji všem zastupitelům bez ohledu na politickou příslušnost." 

ANO a Přátelé FM následně navrhli před hlasováním další dvě 20minutové přestávky. Než přišlo na samotné hlasování, ANO i Přátelé FM opustili sál zastupitelstva a odmítli se účastnit dalšího jednání. Následně 22 zastupitelů schválilo změnu ve vedení města.

Primátorem dál zůstává Petr Korč (NMFM), z jeho hnutí zůstávají na pozicích náměstek Jiří Kajzar (NMFM), který si nově do své gesce vezme i správu obecního majetku, kterou měl doposud Radovan Hořínek (ANO), Miroslavu Bártkovi (NMFM) dál zůstává gesce dopravy. Nově budou ve vedení města Marcel Sikora (SPOLU), který dostal na starost sociální oblast po Leoně Sárköziové (ANO) a Lukáš Slíva (SPOLU) získá nově post náměstka pro životní prostředí a zemědělství, dotací a integrovaných teritoriálních investic, ekonomického rozvoje a podnikání, stavebně správní činnosti a územní plánování a rozvoje. Ten většinu gescí získal po Jakubovi Míčkovi (ANO) a zíkal k tomu i jednu gesci životního prostředí po Jiřím Kajzarovi. 

Záznam jednání je ke zhlédnutí ZDE

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042014/ve-frydku-mistku-mistku-se-schyluje-ke-zmene-koalice