Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Krnově proběhl výlov největšího Petrova rybníka s množstvím velkých kaprů i druhů ryb

Předvánoční období patří tradičně výlovům rybníků a předznamenává bohatost štědrovečerního stolu. Letošní vánoce se o úrodu ryb opravdu nemusíme bát. Na krnovském Petrově rybníce vylovili množství druhů ryb i kapitální kousky kaprů.

Výlov rybníka je hodnocením celoroční péče rybářů. Na krnovském Petrově rybníce dopadl na jedničku.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry: „Ryby máme narostlé pěkně letos, měli jsme poměrně velkou násadu už na jaře, takže přes relativní nepřízeň počasí, kdy bylo studené jaro i chladnější léto, tak nám ryby narostly do tržní velikosti jak výběrové, tak do první hmotnostní kategorie."

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: „V tuto chvíli jsme na začátku, takže ještě nevíme, kolik tun ryb vylovíme, v loňském roce to bylo 60 tun, vypadá to, že by letošní rok mohl být lepší."

Kromě kaprů bude vánoční nabídka obsahovat množství dalších druhů chutných ryb.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry: „Jinak tady z vedlejších ryb mimo kapra lovíme amura, tolstolobika, lína a částečně i dravé druhy ryb, jako je štika, candát, bolen."

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: „V letošní nabídce budeme mít také tzv. kružberského pstruha, je to lososovitá ryba, která má výjimečné maso. Tento pstruh je chován na sádkách pod vodním dílem Kružberk, to znamená, ve velmi kvalitní, čisté vodě.“

Výlov je náročnou prací i rybářskou slavností. Na Petrově rybníce pracovalo na pět desítek rybářů.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry: „Ryby vlastně máme na podložní síti, vytáhnou se na brakovnici a tam chlapi podle jednotlivých druhů a velikosti je třídí do kádí a podle těch nasortovaných druhů ryb se už vozí přímo na sádky nebo do dalších chovných rybníků.“

Anketa, rybáři: „Tolstolobici. Krásná ryba.“

„Třídí teďka. Podle velikosti.“

Kuchař: „Dneska mají segedínský guláš, prdelačkovou polévku. A pečou se ryby.“

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: „Samozřejmě kapra na vánoce musíme mít, já ho mám ráda bez kůže a klasicky v trojobalu.“

Anketa, návštěvníci: „Kupujeme si kapra, připravujeme ho klasicky jako řízek.“

„Mám rád kapra na řízek.“

„Já mám rád rybí polívku.“

„Kapra si nekupujeme, kapra si většinou chytím a připravujeme ho klasicky, smaženého. V trojobale.“

Vlivem růstu cen energií, pohonných hmot i krmiv bude letos i cena ryb nepatrně vyšší, maximálně však o 4 koruny.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy