Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Turismus se opět probírá k životu, nejnavštěvovanější jsou Beskydy-Valašsko a Jeseníky

Celý MS kraj |

Turistická oblast Beskydy-Valašsko a Jeseníky. Do těchto míst mířilo v posledních třech měsících loňského roku nejvíce návštěvníků. Za celý rok 2021 se v Moravskoslezském kraji ubytovalo přes 646 tisíc lidí. Celkově tak návštěvnost turistických zajímavostí v kraji opět stoupá.

Návštěvnost Moravskoslezského kraje nabrala ve 4. čtvrtletí minulého roku na obrátkách. V posledním kvartálu roku 2021 meziročně stoupla o 230 procent. Zvyšuje se také celková roční návštěvnost, v regionu se vloni ubytovalo v hotelech a penzionech o 5 a půl procenta více hostů než v roce 2020. Návštěvnost ovšem stále není na číslech z doby před pandemií.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Věřím, že se cestovní ruch dostává z toho nejhoršího. Paralýza způsobená pandemií koronaviru nejvíce povolila na konci minulého roku. Mám velkou radost z toho obřího meziročního nárůstu v minulém kvartálu, kdy se v našem kraji ubytovalo skoro 175 tisíc hostů, to je 230procentní nárůst. Také se prodloužila doba pobytu, o 150 procent nám stoupl počet přenocování. Moc bych si přál, aby tento trend pokračoval i v tomto roce, abychom se co nejdříve vrátili k číslům, na která jsme byli zvyklí. Vždyť v roce 2019 jsme překonali milionovou hranici počtu hostů, snad se k ní co nejdříve vrátíme."

V roce 2021 se v kraji ubytovalo v hromadných ubytovacích zařízeních přes 646 tisíc návštěvníků, což je o 5,5 procenta více než v roce 2020.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Enormní nárůst návštěvnosti v posledních měsících minulého roku ovlivnilo mimo jiné uvolňování restrikcí a s tím související příjezdy výletníků ze zahraničí. Hromadná ubytovací zařízení v tomto ohledu zaznamenala v loňském 4. čtvrtletí skoro 272procentní meziroční nárůst. Nejvíce návštěvníků přicestovalo tradičně ze Slovenska (5 965 hostů) a Polska (4 121 hostů)."

Největším skokanem se v návštěvnosti za období od října do prosince roku 2021 stala turistická oblast Beskydy-Valašsko, kde se ubytovalo o 277 procent více návštěvníků než v tomtéž období loni. Druhou příčku s 257procentním nárůstem obsadily Jeseníky.

Petr Koudela, jednatel destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism: "Jsou to opravdu skvělé výsledky, mám velikou radost. Klobouk dolů, jak to všichni lidé působící v turismu v tak psychicky i finančně vyčerpávajícím období zvládli. Jsem si jist, že odteď už půjdou čísla jen a jen prudce nahoru. Věřím, že k nárůstu návštěvnosti přispěla také zimní kampaň Fajna zima. Tu jsme odstartovali již koncem podzimu. Na webových stránkách Fajna zima se mohou lidé chystající se strávit zimní dovolenku či víkend v Moravskoslezském kraji inspirovat ještě několik týdnů."

O meziroční nárůst návštěvnosti se postarali hlavně výletníci z tuzemska, počet zahraničních hostů se meziročně téměř nezměnil. V roce 2021 Moravskoslezský kraj navštívilo 72 768 cizinců, tedy 11,3 procenta z celkové návštěvnosti.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Věřím, že hostů ze zahraničí začne letos přibývat. Máme jim co nabídnout, velkým lákadlem může být nové Muzeum nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici, zbrusu nové expozice Svět Komenského Fulnek nebo nádherně zrevitalizovaný zámecký park v Bruntále. Za zmínku rozhodně stojí i motivační program Technotrasa Card, se kterou mohou návštěvníci Technotrasy sbírat body a ty vyměňovat za atraktivní odměny,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a připomněl soutěž Ceny cestovního ruchu Moravskoslezského kraje. „Až do konce tohoto měsíce mohou lidé hlasovat a společně tak s námi aktérům v turismu poděkovat a motivovat je v této pro cestovní ruch náročné době. Výsledky soutěže vyhlásíme 11. března."
Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj navštívil rekordní počet turistů

8. srpna 2023 16:15 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Statistiky hlásí nárůst počtu turistů v Moravskoslezském kraji. Čísla za letošní druhý kvartál dokonce předčila návštěvnost za stejné období roku 2019. Nejvíce návštěvníků zavítalo ve druhém čtvrtletí letošního roku do turistické oblasti Beskydy. Moravskoslezský kraj a jeho centrála cestovního ruchu se snaží turisty lákat do regionu například i na gastroturistiku. Už tuto sobotu nabídne gastro festival Pojez fest v Karlově Studánce.

S ODISkou můžete vyrazit levněji za zážitky v Moravskoslezském kraji

14. července 2023 13:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj spustil i letos akci s ODISkou na hrad. Díky ní mohou návštěvníci památek ušetřit až 25 procent z ceny vstupného. Do projektu je kromě krajských turistických cílů zapojena i část zajímavých míst Technotrasy.

Cyklolávka v DOV, Dřeviónka Nýdek i Lodičky Dokořán. MSK rozdal Ceny cestovního ruchu

4. března 2024 16:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na jedinečná místa, osobnosti i počiny v regionu každoročně upozorňují Ceny cestovního ruchu destinace Severní Morava. V pátém ročníku soutěže uspěly v celkem pěti kategoriích například Cyklolávka v Dolních Vítkovicích, Dřeviónka Nýdek nebo Lodičky Dokořán v Karviné. Novinkou byly ceny hejtmana. Vyhlášení vítězů se konalo v pátek 1. března 2024.


Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Dnes 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

Turismus se opět probírá k životu, nejnavštěvovanější jsou Beskydy-Valašsko a Jeseníky
Vydáno 14. února 2022 18:45, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Turistická oblast Beskydy-Valašsko a Jeseníky. Do těchto míst mířilo v posledních třech měsících loňského roku nejvíce návštěvníků. Za celý rok 2021 se v Moravskoslezském kraji ubytovalo přes 646 tisíc lidí. Celkově tak návštěvnost turistických zajímavostí v kraji opět stoupá.

Štramberk; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Návštěvnost Moravskoslezského kraje nabrala ve 4. čtvrtletí minulého roku na obrátkách. V posledním kvartálu roku 2021 meziročně stoupla o 230 procent. Zvyšuje se také celková roční návštěvnost, v regionu se vloni ubytovalo v hotelech a penzionech o 5 a půl procenta více hostů než v roce 2020. Návštěvnost ovšem stále není na číslech z doby před pandemií.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Věřím, že se cestovní ruch dostává z toho nejhoršího. Paralýza způsobená pandemií koronaviru nejvíce povolila na konci minulého roku. Mám velkou radost z toho obřího meziročního nárůstu v minulém kvartálu, kdy se v našem kraji ubytovalo skoro 175 tisíc hostů, to je 230procentní nárůst. Také se prodloužila doba pobytu, o 150 procent nám stoupl počet přenocování. Moc bych si přál, aby tento trend pokračoval i v tomto roce, abychom se co nejdříve vrátili k číslům, na která jsme byli zvyklí. Vždyť v roce 2019 jsme překonali milionovou hranici počtu hostů, snad se k ní co nejdříve vrátíme."

V roce 2021 se v kraji ubytovalo v hromadných ubytovacích zařízeních přes 646 tisíc návštěvníků, což je o 5,5 procenta více než v roce 2020.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Enormní nárůst návštěvnosti v posledních měsících minulého roku ovlivnilo mimo jiné uvolňování restrikcí a s tím související příjezdy výletníků ze zahraničí. Hromadná ubytovací zařízení v tomto ohledu zaznamenala v loňském 4. čtvrtletí skoro 272procentní meziroční nárůst. Nejvíce návštěvníků přicestovalo tradičně ze Slovenska (5 965 hostů) a Polska (4 121 hostů)."

Největším skokanem se v návštěvnosti za období od října do prosince roku 2021 stala turistická oblast Beskydy-Valašsko, kde se ubytovalo o 277 procent více návštěvníků než v tomtéž období loni. Druhou příčku s 257procentním nárůstem obsadily Jeseníky.

Petr Koudela, jednatel destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism: "Jsou to opravdu skvělé výsledky, mám velikou radost. Klobouk dolů, jak to všichni lidé působící v turismu v tak psychicky i finančně vyčerpávajícím období zvládli. Jsem si jist, že odteď už půjdou čísla jen a jen prudce nahoru. Věřím, že k nárůstu návštěvnosti přispěla také zimní kampaň Fajna zima. Tu jsme odstartovali již koncem podzimu. Na webových stránkách Fajna zima se mohou lidé chystající se strávit zimní dovolenku či víkend v Moravskoslezském kraji inspirovat ještě několik týdnů."

O meziroční nárůst návštěvnosti se postarali hlavně výletníci z tuzemska, počet zahraničních hostů se meziročně téměř nezměnil. V roce 2021 Moravskoslezský kraj navštívilo 72 768 cizinců, tedy 11,3 procenta z celkové návštěvnosti.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Věřím, že hostů ze zahraničí začne letos přibývat. Máme jim co nabídnout, velkým lákadlem může být nové Muzeum nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici, zbrusu nové expozice Svět Komenského Fulnek nebo nádherně zrevitalizovaný zámecký park v Bruntále. Za zmínku rozhodně stojí i motivační program Technotrasa Card, se kterou mohou návštěvníci Technotrasy sbírat body a ty vyměňovat za atraktivní odměny,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a připomněl soutěž Ceny cestovního ruchu Moravskoslezského kraje. „Až do konce tohoto měsíce mohou lidé hlasovat a společně tak s námi aktérům v turismu poděkovat a motivovat je v této pro cestovní ruch náročné době. Výsledky soutěže vyhlásíme 11. března."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000029858/turismus-se-opet-probira-k-zivotu-nejnavstevovanejsi-jsou-beskydyvalassko-a-jeseniky