Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Útlum dolů Darkov a ČSA na Karvinsku zajišťuje už rok státní podnik DIAMO

Celý MS kraj |

Nový odštěpný závod DARKOV státního podniku DIAMO převzal od společnosti OKD nejprve dříve utlumené doly a 1. března 2021 po ukončení těžby také doly ČSA a Darkov. Převzetí majetku, služeb, lidí a činností proběhlo bez větších problémů. Likvidační práce pokračují v podzemí i na povrchu podle vládou schváleného plánu a už vznikají vize budoucího využití areálů dolů.

Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku DIAMO: "Převod dolů proběhl plynule, bez komplikací a také bez sociálního otřesu díky nastavenému sociálnímu programu. Naším úkolem bylo a je zajistit bezpečný útlum, legislativní i technické podmínky a celkově efektivní likvidaci dolů, kterou se snažíme provádět s ohledem nejen na napjatý státní rozpočet, ale také s ohledem na budoucí rozvoj Karvinska."

Vznik nového závodu

Na počátku bylo rozhodnutí vlády, že útlum dolů na Karvinsku převezme státní podnik DIAMO. Hlavním úkolem bylo a je bezproblémové a bezpečné zajištění a likvidace utlumovaných dolů včetně řešení citlivých personálních a sociálních aspektů. Prakticky za tři měsíce od rozhodnutí vlády vznikl nový závod, který měl nejprve jen 7 zaměstnanců. Následovalo převzetí už utlumených dolů Lazy, Staříč a Frenštát k 1. lednu 2021 a následně k 1. březnu 2021 dvou dalších, kde právě skončila těžba.

Josef Lazárek, ředitel odštěpného závodu DARKOV: "Začátky nového závodu byly velmi náročné, museli jsme zkoordinovat mnoho různých procesů, hlavně těch personálních a technických. Začínali jsme od nuly, tvořili jsme nový závod a jeho celou strukturu, bylo potřeba implementovat všechny personální procesy, nastavit IT systém atd. Překlápělo se obrovské množství smluv. Naším cílem bylo připravit vše tak, aby hned v lednu při převodu první části OKD a následně v březnu při převodu dolů ČSA a Darkov nenastal žádný technický ani bezpečnostní nebo personální problém a mohli jsme pokračovat v dalších krocích."

Převody dolů

Převod dolů ČSA a Darkov na DIAMO k 1. 3. 2021 byl složitější než první etapa, protože oba doly před převzetím ještě těžily a Důl Darkov byl (a je nadále) úzce propojen s dolem ČSM.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Řada služeb se řešila společně s OKD a bylo potřeba je dobře nastavit. S doly přešlo pod závod DARKOV dalších zhruba 500 zaměstnanců (v 1. etapě to bylo 200) potřebných pro útlum a rozběhla se druhá vlna propouštěcích pohovorů. Odcházelo 1250 pracovníků, pracovní poměr ukončili většinou dohodou. Díky sociálnímu programu, státnímu příspěvku a dobré informovanosti odcházejících pracovníků propouštěcí proces nevyvolal žádný sociální otřes a neprojevil se ani ve zvýšení nezaměstnanosti."

Po druhé vlně převodů má závod DARKOV 700 zaměstnanců. Museli se naučit pracovat s novými pravidly a postupy ve státním podniku a zároveň pokračovat ve všech krocích souvisejících s přípravou šachet na likvidační proces.

Josef Lazárek, ředitel odštěpného závodu DARKOV: "Plynule jsme pokračovali v sanačních a likvidačních pracích, v budování izolačních, uzavíracích a opěrných hrází a snižování energetické náročnosti. Pracuje se v podzemí i na povrchu bez přerušení. Vytvořili jsme nový roční projekt a také pětiletý technický a sociální plán likvidace."

Postup prací na dolech ČSA a Darkov

Po ukončení těžby přešly utlumované doly ČSA a Darkov do režimu zajištění. Závod DARKOV provedl ekologické vyklizení technických zařízení a uzavírání nepotřebných větrních okruhů pro zeštíhlení větrní sítě a údržby obslužných provozů. Na obou dolech byly nejprve uzavřeny výbuchuvzdorně všechny ukončené poruby a vyklizeny všechny upotřebitelné dobývací technologie.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Důlní pole se postupně uzavírá hrázemi a v současné době se provozuje z původních zhruba 100 km chodeb na každém dole asi 60 km, tedy 40% je uzavřených. Na Dole ČSA se má stavět celkem 69 uzavíracích nebo opěrných hrází, z toho 16 už je postavených. Na Dole Darkov se má vybudovat celkem 74 hrází, z toho 23 už je hotových. Celkový počet hrází ale nemusí být konečný. Změnám v proudění větrů v podzemí se zároveň musí postupně přizpůsobovat i provoz hlavních ventilátorů na povrchu dolů."

Pracovníci závodu DARKOV (dříve zaměstnanci OKD) kromě stavění hrází zajišťují větrání dolů, čerpání důlních vod, prohlídky a údržby jam a těžních zařízení a také degazaci. Na Dole ČSA se odsává cca 24 000 m 3 100% metanu za 24 hodin, na Dole Darkov cca 12 000 m 3 100% metanu za 24 hodin (po přepočtení). Jak práce postupují, je potřeba rovněž průběžně připravovat příslušnou dokumentaci a vyřizovat legislativní náležitosti.

Doly Lazy, Staříč, Frenštát

Také na dalších převzatých dolech (Lazy, Staříč, Frenštát) pokračovaly během prvního roku pod státním podnikem DIAMO přípravy likvidace a v souladu se schválenými plány zajištění dolů se plnily povinnosti související s provozem a bezpečností dolu.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Prováděla se údržba movitého a nemovitého majetku, třídění a šrotování nepotřebného materiálu a rozběhly se také demolice nepotřebných a zchátralých objektů. Nepřetržitě probíhá intenzivní degazace celého důlního pole s průměrným denním objemem degazovaného plynu 30 000 m 3 100% metanu (po přepočtení). Postupuje se také v legislativní přípravě, v některých lokalitách je vyřízený odpis zásob, zpracován technický projekt likvidace dolu a podána žádost na schválení na OBÚ."

Náklady

Náklady na útlum byly stanoveny v doprovodném dokumentu k usnesení vlády ze září 2020, kdy vláda rozhodla o útlumu černouhelných dolů a převodu části OKD na státní podnik DIAMO.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Skutečnost za rok 2021 je v souladu s touto kalkulací, respektive o něco níže. Celkové náklady na útlum převzatých dolů (vč. těch dříve utlumených – Lazy, Frenštát, Staříč) za rok 2021 činí 2,2 miliardy korun, sociální program z toho tvoří zhruba 750 mil. Kč (odstupné pro propuštěné dle zákoníku práce a kolektivní smlouvy OKD), ostatní jsou náklady na technickou likvidaci dolů a areálů, konzervační režim, sanace a rekultivace, čerpání a degazaci."

Budoucí využití

Závod DARKOV během prvního roku svého fungování mimo jiné začal spolupracovat s MS krajem a jeho společností Moravskoslezské investice a development (MSID) na budoucím využití areálů dolů. DIAMO ve spolupráci s MSID už zpracovalo plány s určením možností využití areálů dolů.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Cílem je k transformaci území přistoupit komplexně, koordinovaně a v souladu s memorandem, podepsaným v dubnu 2021 na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Zpracované master plány se stanou základem pro přípravu projektů, které území oživí í a dají mu novou energii i smysl a pomohou tak transformaci regionu."

Proměna areálů dolů Lazy, ČSA a Darkov předpokládá zaměření na lehký průmysl orientovaný na malé a střední firmy, cirkulární ekonomiku, ale i vývojová a inovativní centra nebo multifunkční areály.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Návrhy počítají také např. s turistickým, kulturním a společenským využitím nebo bydlením. Záměry doplňuje nová koncepce řešení energetických zdrojů těchto areálů, jde zejména o využití obnovitelných zdrojů energie s bateriovým úložištěm a důlního metanu, do budoucna připadá v úvahu i bezemisní výroba vodíku. Také pro Důl Frenštát vzniká na základě iniciativy obce Trojanovice zajímavý projekt CÉRKA."

Otázkou ale je, jak se bude dál vyvíjet válka na Ukrajině a zda situace neskončí úplným odstřižením dodávek surovin z Ruska a Ukrajiny. Znamenalo by to úplný převrat v situaci a zřejmě by se muselo opět začít uvažovat například o obnovení těžby.

Nahlásit chybu


K tématu

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

19. dubna 2024 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Prodloužení těžby uhlí v Dole ČSM vyvolalo zájem o nové horníky

24. srpna 2023 8:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Prodloužení těžby černého uhlí v jediném činném dole na Karvinsku znamenalo rozfárání dalších zásob. Společnost OKD proto do Dolu ČSM ve Stonavě přijímá nové zaměstnance, kteří však už mají s hornictvím zkušenosti.

Teplárna Frýdek-Místek vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

25. července 2024 11:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. srpna 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.

Útlum dolů Darkov a ČSA na Karvinsku zajišťuje už rok státní podnik DIAMO
Vydáno 1. března 2022 16:50, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Nový odštěpný závod DARKOV státního podniku DIAMO převzal od společnosti OKD nejprve dříve utlumené doly a 1. března 2021 po ukončení těžby také doly ČSA a Darkov. Převzetí majetku, služeb, lidí a činností proběhlo bez větších problémů. Likvidační práce pokračují v podzemí i na povrchu podle vládou schváleného plánu a už vznikají vize budoucího využití areálů dolů.

důl Darkov; zdroj foto: DIAMO

Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku DIAMO: "Převod dolů proběhl plynule, bez komplikací a také bez sociálního otřesu díky nastavenému sociálnímu programu. Naším úkolem bylo a je zajistit bezpečný útlum, legislativní i technické podmínky a celkově efektivní likvidaci dolů, kterou se snažíme provádět s ohledem nejen na napjatý státní rozpočet, ale také s ohledem na budoucí rozvoj Karvinska."

Vznik nového závodu

Na počátku bylo rozhodnutí vlády, že útlum dolů na Karvinsku převezme státní podnik DIAMO. Hlavním úkolem bylo a je bezproblémové a bezpečné zajištění a likvidace utlumovaných dolů včetně řešení citlivých personálních a sociálních aspektů. Prakticky za tři měsíce od rozhodnutí vlády vznikl nový závod, který měl nejprve jen 7 zaměstnanců. Následovalo převzetí už utlumených dolů Lazy, Staříč a Frenštát k 1. lednu 2021 a následně k 1. březnu 2021 dvou dalších, kde právě skončila těžba.

Josef Lazárek, ředitel odštěpného závodu DARKOV: "Začátky nového závodu byly velmi náročné, museli jsme zkoordinovat mnoho různých procesů, hlavně těch personálních a technických. Začínali jsme od nuly, tvořili jsme nový závod a jeho celou strukturu, bylo potřeba implementovat všechny personální procesy, nastavit IT systém atd. Překlápělo se obrovské množství smluv. Naším cílem bylo připravit vše tak, aby hned v lednu při převodu první části OKD a následně v březnu při převodu dolů ČSA a Darkov nenastal žádný technický ani bezpečnostní nebo personální problém a mohli jsme pokračovat v dalších krocích."

Převody dolů

Převod dolů ČSA a Darkov na DIAMO k 1. 3. 2021 byl složitější než první etapa, protože oba doly před převzetím ještě těžily a Důl Darkov byl (a je nadále) úzce propojen s dolem ČSM.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Řada služeb se řešila společně s OKD a bylo potřeba je dobře nastavit. S doly přešlo pod závod DARKOV dalších zhruba 500 zaměstnanců (v 1. etapě to bylo 200) potřebných pro útlum a rozběhla se druhá vlna propouštěcích pohovorů. Odcházelo 1250 pracovníků, pracovní poměr ukončili většinou dohodou. Díky sociálnímu programu, státnímu příspěvku a dobré informovanosti odcházejících pracovníků propouštěcí proces nevyvolal žádný sociální otřes a neprojevil se ani ve zvýšení nezaměstnanosti."

Po druhé vlně převodů má závod DARKOV 700 zaměstnanců. Museli se naučit pracovat s novými pravidly a postupy ve státním podniku a zároveň pokračovat ve všech krocích souvisejících s přípravou šachet na likvidační proces.

Josef Lazárek, ředitel odštěpného závodu DARKOV: "Plynule jsme pokračovali v sanačních a likvidačních pracích, v budování izolačních, uzavíracích a opěrných hrází a snižování energetické náročnosti. Pracuje se v podzemí i na povrchu bez přerušení. Vytvořili jsme nový roční projekt a také pětiletý technický a sociální plán likvidace."

Postup prací na dolech ČSA a Darkov

Po ukončení těžby přešly utlumované doly ČSA a Darkov do režimu zajištění. Závod DARKOV provedl ekologické vyklizení technických zařízení a uzavírání nepotřebných větrních okruhů pro zeštíhlení větrní sítě a údržby obslužných provozů. Na obou dolech byly nejprve uzavřeny výbuchuvzdorně všechny ukončené poruby a vyklizeny všechny upotřebitelné dobývací technologie.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Důlní pole se postupně uzavírá hrázemi a v současné době se provozuje z původních zhruba 100 km chodeb na každém dole asi 60 km, tedy 40% je uzavřených. Na Dole ČSA se má stavět celkem 69 uzavíracích nebo opěrných hrází, z toho 16 už je postavených. Na Dole Darkov se má vybudovat celkem 74 hrází, z toho 23 už je hotových. Celkový počet hrází ale nemusí být konečný. Změnám v proudění větrů v podzemí se zároveň musí postupně přizpůsobovat i provoz hlavních ventilátorů na povrchu dolů."

Pracovníci závodu DARKOV (dříve zaměstnanci OKD) kromě stavění hrází zajišťují větrání dolů, čerpání důlních vod, prohlídky a údržby jam a těžních zařízení a také degazaci. Na Dole ČSA se odsává cca 24 000 m 3 100% metanu za 24 hodin, na Dole Darkov cca 12 000 m 3 100% metanu za 24 hodin (po přepočtení). Jak práce postupují, je potřeba rovněž průběžně připravovat příslušnou dokumentaci a vyřizovat legislativní náležitosti.

Doly Lazy, Staříč, Frenštát

Také na dalších převzatých dolech (Lazy, Staříč, Frenštát) pokračovaly během prvního roku pod státním podnikem DIAMO přípravy likvidace a v souladu se schválenými plány zajištění dolů se plnily povinnosti související s provozem a bezpečností dolu.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Prováděla se údržba movitého a nemovitého majetku, třídění a šrotování nepotřebného materiálu a rozběhly se také demolice nepotřebných a zchátralých objektů. Nepřetržitě probíhá intenzivní degazace celého důlního pole s průměrným denním objemem degazovaného plynu 30 000 m 3 100% metanu (po přepočtení). Postupuje se také v legislativní přípravě, v některých lokalitách je vyřízený odpis zásob, zpracován technický projekt likvidace dolu a podána žádost na schválení na OBÚ."

Náklady

Náklady na útlum byly stanoveny v doprovodném dokumentu k usnesení vlády ze září 2020, kdy vláda rozhodla o útlumu černouhelných dolů a převodu části OKD na státní podnik DIAMO.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Skutečnost za rok 2021 je v souladu s touto kalkulací, respektive o něco níže. Celkové náklady na útlum převzatých dolů (vč. těch dříve utlumených – Lazy, Frenštát, Staříč) za rok 2021 činí 2,2 miliardy korun, sociální program z toho tvoří zhruba 750 mil. Kč (odstupné pro propuštěné dle zákoníku práce a kolektivní smlouvy OKD), ostatní jsou náklady na technickou likvidaci dolů a areálů, konzervační režim, sanace a rekultivace, čerpání a degazaci."

Budoucí využití

Závod DARKOV během prvního roku svého fungování mimo jiné začal spolupracovat s MS krajem a jeho společností Moravskoslezské investice a development (MSID) na budoucím využití areálů dolů. DIAMO ve spolupráci s MSID už zpracovalo plány s určením možností využití areálů dolů.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Cílem je k transformaci území přistoupit komplexně, koordinovaně a v souladu s memorandem, podepsaným v dubnu 2021 na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Zpracované master plány se stanou základem pro přípravu projektů, které území oživí í a dají mu novou energii i smysl a pomohou tak transformaci regionu."

Proměna areálů dolů Lazy, ČSA a Darkov předpokládá zaměření na lehký průmysl orientovaný na malé a střední firmy, cirkulární ekonomiku, ale i vývojová a inovativní centra nebo multifunkční areály.

Jana Dronská, mluvčí státního podniku DIAMO: "Návrhy počítají také např. s turistickým, kulturním a společenským využitím nebo bydlením. Záměry doplňuje nová koncepce řešení energetických zdrojů těchto areálů, jde zejména o využití obnovitelných zdrojů energie s bateriovým úložištěm a důlního metanu, do budoucna připadá v úvahu i bezemisní výroba vodíku. Také pro Důl Frenštát vzniká na základě iniciativy obce Trojanovice zajímavý projekt CÉRKA."

Otázkou ale je, jak se bude dál vyvíjet válka na Ukrajině a zda situace neskončí úplným odstřižením dodávek surovin z Ruska a Ukrajiny. Znamenalo by to úplný převrat v situaci a zřejmě by se muselo opět začít uvažovat například o obnovení těžby.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000030121/utlum-dolu-darkov-a-csa-na-karvinsku-zajistuje-uz-rok-statni-podnik-diamo