Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gastrofestival v Karlově Studánce představil a ocenil nové regionální potraviny kraje

Gastrofestival Pojez v Karlově Studánce nebyl jen přehlídkou lokálních výrobců a prodejců zajímavých potravin. Současně byla vyhodnocena soutěž o logo Regionální potravina MS kraje. Té se letos zúčastnilo 145 produktů od 45 výrobců v 9 kategoriích.

Největší zastoupení v soutěži o regionální potravinu měly letos výrobky v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

Adam Grúň, Statek U Veverků, Bohuslavice: „Máme tady hlavně česnekové výrobky z našeho česneku, buď tady sušený česnek nebo drcený česnek se solí, takové dva asi nejdůležitější výrobky, které prodáváme.“

Tomáš Romanovský, Poctivá zmrzlina z Beskyd, Frenštát pod Radhoštěm: „My jsme vyhráli se švestkovým sorbetem se slivovicí. Je to skvělá zmrzlina z čerstvého ovoce ze švestek a z pálenky. Vlastně používáme místní produkty na Valašsku.“

Velmi oblíbenými a také oceněnými byly výrobky v kategorii Mléčné výrobky ostatní. Všechny oceněné potraviny mohli návštěvníci festivalu na místě ochutnat.

Karolína Rokycanská, Bon Lait Krmelín: „U nás můžete ochutnat naše kozí výrobky, jedná se hlavně o kozí jogurt se slaným karamelem, který nám teďka vyhrál, kozí čerstvé mléko, kozí sýr, zrajicí 6 měsíců.“

K nejvoňavějším stánkům pak patřily ty s oceněnými masnými výrobky.

Valerie Jeřábková, Masoma Klemensová, Dolní Benešov – Zábřeh: „Je možno ochutnat vysočinu, leber vuřt, máme tady taky bene fuet, chataiiku, jalapeňo klobásy na grilování, jsou tady škvarky a sušené hovězí maso.“

Tituly Regionální potravina udělovali zástupci vyhlašovatele – Ministerstva zemědělství, MS kraje a dalších pořádajících institucí. Oceněnými byly také dorty, škvarkové bochánky, sýry, slaný karamel i pečená žebírka se zeleným pepřem.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy