Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na janovickém zámku proběhla závěrečná akce přednášek s degustací, tentokrát na téma káva

Sérii přednášek s degustací uzavřela na zámku v Janovicích poslední akce. Tentokrát byla věnována kávě, jejímu pěstování i přípravě. Nový druh akcí si získal u návštěvníků velkou oblibu a projevil se stále rostoucí účastí.

Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Je to naše poslední, tedy třetí akce a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby."

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám."

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou."

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."
„Arabiku, sílu, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."
"Arabiku a co se týče výroby, tak presso."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů."

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy