Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Josef Danyi je mezinárodně nejoceňovanějším českým fotografem. Právě vystavuje v bruntálském divadle

Celý MS kraj |

Aktuálně patří do Top Ten - desítky evropských fotografů v kategorii ilustrace a fine art – a je nominován na titul nejlepšího evropského fotografa. Josef Danyi, držitel více něž 100 ocenění ve 38 státech 4 kontinentů, právě zahájil svou výstavu v bruntálském divadle. Jeho tvorba se stále více stává grafickou prací s fotografiemi.

V práci Josefa Danyiho dochází k výraznému posunu a vlastní fotografie je teprve počátkem jeho tvorby.

Josef Danyi, fotograf a grafik: „Je to další posun v mé tvorbě, kdy fotografie je jen prostředkem k dosažení mého cíle. Prolínají se nám tady dva světy, jeden skutečný a jeden imaginární. Je to klasická práce ve Photo shopu, vlastně skládám vrstvy. Mým přáním je, aby si každý vytvořil nějaký svůj příběh. Ve své podstatě já to nechávám na tom divákovi, aby ho ta fotografie upoutala, aby se do ní vlastně vnořil a přemýšlel nad tou fotografií, co v něm evokuje. Jaké pocity a jaký z toho má celkově dojem.“

Minimalistická fotografie, kterou fotograf pořídí je tedy jen základem konečného obrazu, doplněného množstvím dalších vrstev a témat.

Josef Danyi, fotograf a grafik: „Třeba pro vytvoření tady tohoto města, které vlastně je v pozadí, jsem vlastně použil okenice chorvatských domečků, kdy jsem si vytvořil takový mustr, ten jsem vlastně upravoval a nějakým způsobem seskládával a vytvořil jsem takovéhle město.“

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Je to úžasné. Já jsem srašně rád, že město Bruntál může být prezentováno téměř na celém světě. Je to Švýcarsko, Thaiwan, Amerika a Vietnam. Tam všude pan Danyi vystavoval. Včera jsem si výstavu prohlížel a položil jsem panu Danyimu otázku, která fotografie je jeho favoritem. A před jeho favoritem právě stojíme a je to vlastně, vizuálně to vypadá jako Downtown, ale tvořilo se to na několikrát, protože to má několik podob. Tak jako malíř se vrací ke svému obrazu, tak i pan Danyi se vrací ke svým fotografiím, které ještě dále upravuje.“

Radek Zatloukal (nez.), místostarosta Bruntálu: „Ukázal, že umění v Bruntále má potenciál, že i kluk z takového města, jako je Bruntál, se dokáže prosadit ve světě a líbí se mi jak jeho vernisáž na městském úřadě, líbí se mi i tyto koláže, protože jeden z obrazů, který tady visí, jsem od něho zakoupil a je v mé kanceláři.“

Častým tématem fotografa je architektura, objekty v přírodě, ale i lidé. Vydal celkem 3 fotoknihy z každé oblasti své tvorby.

Josef Danyi, fotograf a grafik: „Připravuji teď vlastně čtvrtou v tomhle roce, s touto tématikou, která je dnes tady na té výstavě.“

Již 15 dubna se Josef Danyi zúčastní v Praze finále Evropské federace fotografů, které rozhodne o jeho umístění v žebříčku mezi deseti nejlepšími.

Nahlásit chybu


K tématu

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vystavují své práce v bývalé záložně

18. května 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výtvarný obor Základní umělecké školy Frýdek-Místek si připravil tradiční výstavu žákovských prací. Letos zaplnila jedinečný výstavní prostor, budoucí městskou galerii Záložna. Výstava má název Nejprve najdi, potom hledej. Zastoupena je na ní malba, keramika i zajímavé modely.

Školáci ze Slezské Ostravy malovali svou vizi města v roce 2050

6. června 2023 12:00 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Školáci ze Slezské Ostravy se zapojili do projektu Evropa 2050. Jde o diskuzní a prezentační panel o tématu budoucnosti Evropy v roce 2050 z pohledu mladé generace. Žáci malovali svou představu nejen obvodu, ale i města a nejlepší práce postoupily do národního kola soutěže.

Galerii města Karviné zdobí díla výtvarnice Jitky Gřeškové

2. května 2023 16:49 | Karviná | Monika Danková

Karvinská výtvarnice Jitka Gřešková prožívá jubilejní rok, který je pro ni symbolický ve třech životních rovinách. Svou výstavu, která byla slavnostně zahájena v Galerii města Karviné, proto nazvala Vzpomínání a my se tam na chvíli společně podíváme.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Josef Danyi je mezinárodně nejoceňovanějším českým fotografem. Právě vystavuje v bruntálském divadle
Vydáno 5. dubna 2023 18:00, Celý MS kraj, Karel Soukop
Aktuálně patří do Top Ten - desítky evropských fotografů v kategorii ilustrace a fine art – a je nominován na titul nejlepšího evropského fotografa. Josef Danyi, držitel více něž 100 ocenění ve 38 státech 4 kontinentů, právě zahájil svou výstavu v bruntálském divadle. Jeho tvorba se stále více stává grafickou prací s fotografiemi.

V práci Josefa Danyiho dochází k výraznému posunu a vlastní fotografie je teprve počátkem jeho tvorby.

Josef Danyi, fotograf a grafik: „Je to další posun v mé tvorbě, kdy fotografie je jen prostředkem k dosažení mého cíle. Prolínají se nám tady dva světy, jeden skutečný a jeden imaginární. Je to klasická práce ve Photo shopu, vlastně skládám vrstvy. Mým přáním je, aby si každý vytvořil nějaký svůj příběh. Ve své podstatě já to nechávám na tom divákovi, aby ho ta fotografie upoutala, aby se do ní vlastně vnořil a přemýšlel nad tou fotografií, co v něm evokuje. Jaké pocity a jaký z toho má celkově dojem.“

Minimalistická fotografie, kterou fotograf pořídí je tedy jen základem konečného obrazu, doplněného množstvím dalších vrstev a témat.

Josef Danyi, fotograf a grafik: „Třeba pro vytvoření tady tohoto města, které vlastně je v pozadí, jsem vlastně použil okenice chorvatských domečků, kdy jsem si vytvořil takový mustr, ten jsem vlastně upravoval a nějakým způsobem seskládával a vytvořil jsem takovéhle město.“

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Je to úžasné. Já jsem srašně rád, že město Bruntál může být prezentováno téměř na celém světě. Je to Švýcarsko, Thaiwan, Amerika a Vietnam. Tam všude pan Danyi vystavoval. Včera jsem si výstavu prohlížel a položil jsem panu Danyimu otázku, která fotografie je jeho favoritem. A před jeho favoritem právě stojíme a je to vlastně, vizuálně to vypadá jako Downtown, ale tvořilo se to na několikrát, protože to má několik podob. Tak jako malíř se vrací ke svému obrazu, tak i pan Danyi se vrací ke svým fotografiím, které ještě dále upravuje.“

Radek Zatloukal (nez.), místostarosta Bruntálu: „Ukázal, že umění v Bruntále má potenciál, že i kluk z takového města, jako je Bruntál, se dokáže prosadit ve světě a líbí se mi jak jeho vernisáž na městském úřadě, líbí se mi i tyto koláže, protože jeden z obrazů, který tady visí, jsem od něho zakoupil a je v mé kanceláři.“

Častým tématem fotografa je architektura, objekty v přírodě, ale i lidé. Vydal celkem 3 fotoknihy z každé oblasti své tvorby.

Josef Danyi, fotograf a grafik: „Připravuji teď vlastně čtvrtou v tomhle roce, s touto tématikou, která je dnes tady na té výstavě.“

Již 15 dubna se Josef Danyi zúčastní v Praze finále Evropské federace fotografů, které rozhodne o jeho umístění v žebříčku mezi deseti nejlepšími.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036560/josef-danyi-je-mezinarodne-nejocenovanejsim-ceskym-fotografem-prave-vystavuje-v-bruntalskem-divadle