Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Celý MS kraj |  | Magazín 112

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

David Holeš, náměstek ředitele, ZZS MS kraje: "Zdravotnická záchranná služba spolupracovala po celou dobu stavu nouze a vyhlášeného traumatologie svého plánu se všemi ostatními složkami integrovaného záchranného systému a vedení kraje. Pan ředitel doktor Roman Gřegoř chodil na všechna jednání krizového štábu a koordinoval pomoc s ostatními složkami. Proto jsme již v sobotu 14. září aktivovali traumatologický plán záchranné služby, kdy jsme posílili výjezdové prostředky o sedm skupin středně zdravotnických a tři skupiny s lékařem. Museli jsme logisticky zvažovat a třeba v oblasti Bruntálska a Krnovská jsme umístili i posádku do Karlovic, protože jsme věděli, že obec bude zanedlouho zcela odříznuta od pomoci pozemní cestou. Také v oblasti Krnova jsme posilovali prostředky, proto jsme jednotky rozdělili na pravou a levou stranu řeky. Následně, když došlo k zaplavení a vlastně výpadku krnovské nemocnice, tak jsme intenzivně pomáhali s transportem hlavně těžce nemocných pacientů. V neděli jsme letecky transportovali tři pacienty z oddělení ARO na umělé plicní ventilaci a jedno měsíční dítě. O tyto pacienty se nebylo možno postarat v nemocnici, která byla bez elektrického proudu, bez pitné vody a byla zcela odříznuta od jakékoliv pomoci. Celý zásah komplikovaly i výpadky signálu mobilních telefonů, kdy i pro naše jednotky bylo komplikované spojení. Ale my jsme na tyto situace připraveni a komunikujeme prostřednictvím vlastní radiové sítě. Když došlo k výpadku té radio sítě, tak jsme museli použít vlastní elektrocentrály, které jsou určeny právě k zajištění elektrické energie, ať už na zatopených základnách, anebo právě k podpoře té infrastruktury, abychom se byli schopni s našimi posádkami spojit." 
"V průběhu soboty a neděle, kdy došlo k zvýšenému počtu volání na tísňovou linku pacientů, kteří měli akutní zdravotní problém a byli v odříznutých oblastech, jsme využili i vrtulník letecké záchranné služby, který jako jediný je schopný dostat zdravotnickou posádku přímo na místo do zaplaceného domu a v průběhu neděle jsme prováděli i 4 evakuace ze zatopených domů, kde nebylo možno ani s pomocí člunů nebo s využitím techniky Hasičského záchranného sboru se k těm pacientům, kteří mají akutní zdravotní problém, dostat."
"Byli jsme nuceni vyzvedávat pacienty, kteří měli podezření na cévní mozkovou příhodu, případy náhle vzniklé dušnosti a po spuštění lékaře přímo do zatopeného domu a ošetření se pacient pomocí palubního jeřábu vyprostil ze zasažené oblasti a transportoval do zdravotnického zařízení. Zaregistrovali jsme v těch nejrizikovějších dnech zvýšený počet hovorů na linku tísňového volání. Jednalo se standardně o pacienty, kteří měli akutní zdravotní problémy, ale i pacienty, kterým se chronicky zdravotní stav zhoršil vlivem extrémní stresové situace. Proto jsme koordinovali i první psychickou pomoc a byli jsme schopni pomoct pacientům, kteří potřebovali akutně, ať už zaléčit anebo převézt do nemocnice."
"V rámci přípravy na hromadná neštěstí jsme aktivovali i naše vycvičené týmy pro speciální činnosti. Využili jsme i velkokapacitní vozidlo, které je schopno ošetřit a transportovat deset pacientů najednou a hlavně má průjezdnost až do výšky jednoho metru, což je vlastně dvojnásobná průjezdnost, proti běžným sanitním vozidlům. Toto vozidlo působilo v průběhu minulého týdne v oblasti Krnova, Opavy a následně i v oblasti zatopené části Ostravy. Týmy koordinovaly a ošetřovaly i evakuované pacienty, kteří byli následně evakuováni třeba jinými prostředky. Zajišťovala se první základní pomoc."
David Koudelka, vedoucí lékař Letecké záchranné služby ZZS MS kraje: "Ty katastrofální povodně samozřejmě prověřily i leteckou záchrannou službu, která se již od počátku těch povodní účastnila zásahu v místech, kde nebylo možné dojet sanitkou. Pak samozřejmě v těch zásazích pokračovala, protože docházelo k odříznutí některých posádek a lokalit velkou vodou, takže se podílela i na zásazích, kde byli lidé nemocní kriticky, akutně nebo nijak zranění nebyli, ale nikdo nebyl schopný se tam dostat. V té další fázi, kdy docházelo i k výpadkům elektrické energie, například v nemocnici v Krnově, kde byli pacienti napojeni na umělou plicní ventilaci a potřebovali elektrickou energii, se účastnili i transportu těchto kriticky nemocných pacientů do okolních nemocnic. Mezi těmi transporty, to bylo v neděli 15.9., kdy letecká záchranka byla prakticky od rána ve vzduchu,  se také podílela na zásazích u nemocných, kam se pozemní posádka nedostala. Byly to lokality na Bruntálsku, Osoblažsku a Krnovsku, kde u nemocných zasahovali pomocí palubního jeřábu, kterým může posádka dostat lékaře přímo na místo zásahu, ale také transportovat evakuovat toho pacienta z nepřístupného terénu. Tento jeřáb jsme v neděli použili vícekrát. Pomohli jsme tak pacientům s interními chorobami a předali je buď pozemním posádkám, anebo je předali přímo do nemocnice."
"Ten palubní jeřáb jsme v letošním roce už použili 25 krát. To je navýšení oproti průměru v loňských letech, kdy za celý rok to bylo 20 použití. Samozřejmě je to speciální činnost, na kterou ten tým je vyškolen pravidelným cvičením. Palubní jeřáb ze zdravotnických leteckých záchranných služeb používají dvě stanoviště, a to Olomouc, Ostrava. My musíme říct, že opravdu palubní jeřáb je elegantní a rychlá metoda, jak se k pacientovi dostat a jak ho transportovat z nepřístupného místa. Podíleli jsme se na zásazích, kdy lidé byli nějakým způsobem ohroženi na zdraví nebo životě. To znamená, zasahovali jsme u pacientů, kteří byli nemocní akutně, kriticky nebo nějakým způsobem zranění. Tam jsme se k nim dostávali na jeřábu a transportovali jsme je k pozemním posádkám anebo do nemocnic. V průběhu povodní narostl o sto procent počet vzletů letecké záchranky oproti minulým letům."
Nahlásit chybu


K tématu

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

Záchranáři resuscitovali topícího se muže, jeho tělo zahlédli svědci u soutoku Ostravice a Morávky

28. prosince 2023 11:15 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Poblíž soutoku Ostravice a Morávky ve Frýdku-Místku se ve středu 27. prosince topil muž středního věku. Svědci nahlásili ve čtrnáct hodin, že proudem řeky je unášeno jeho tělo. Na místo okamžitě vyrazily složky IZS, včetně vrtulníku LZS Ostrava.

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.


Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

Včera 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

V Opavě je stále neprůjezdných několik mostů, které poničila extrémní povodeň

Ničivá povodeň zasáhla zhruba třetinu celého Opavska. Tedy asi 4 a půl km čtverečních plochy a vytopila na 6 600 domů. Proud řeky Opavy byl tak silný, že poškodil i několik mostů.

Porubská radnice reguluje počet holubů jejich odchyty. Ročně jde o stovky ptáků

V ostravě-Porubě stále bojují s velkým množstvím holubů. Zdržují se tam zejména díky tomu, že je lidé rádi krmí. A právě díky dostatku potravy se rozmnožují častěji, a to až 10 krát ročně.

Opava bojuje s desítkami tisíc tun odpadu. S následky povodní pomáhají dobrovolníci, vojáci i vězni

25. září 2024 22:43 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě po extrémní povodni bojují s desítkami tisíc tun odpadu. Město proto muselo založit hned několik překladišť. Předpokládá, že bude muset odvézt až 6 000 kontejnerů odpadu.

86letá seniorka přecházela v Třinci mimo přechod a srazilo ji auto

25. září 2024 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ohrožení života skončila 86letá žena, kterou v Třinci ve středu ráno srazilo auto. Seniorka přecházela mimo přechod pro chodce. Do nemocnice ji transportoval vrtulník.

Sousedský festival uzavřel Husovu ulici a vdechl ji živoucí energii

Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.

Sraz auto-moto veteránů přilákal do Orlové stovky návštěvníků

25. září 2024 14:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V neděli 22. září ožilo staré náměstí v Orlové 1 setkáním auto-moto veteránů.

Bohumínská městská nemocnice stále odstraňuje škody po povodni

25. září 2024 12:35 | Celý MS kraj | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V pavilonu chirurgických oborů a gynekologie Bohumínské městské nemocnice se po povodni stále nepodařilo zprovoznit elektrocentrálu. Vedení nemocnice věří, že je to otázka hodin a koncem týdne už by mohly být v tomto pavilonu připraveny operační sály k provozu. Současně se řeší i vybavení nových zubních ordinací, protože budova, ve které se nachází, byla také zatopena.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

Včera 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu

Včera 18:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

V Zámku Studénka se ukrývá Vagonářské muzeum

25. září 2024 16:30 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Jediné muzeum svého typu v České republice. Ve věžích zámku ve Studénce se ukrývá Vagonářské muzeum, které dokumentuje železniční výrobu a dopravu na území tehdejšího Československa.

Hosté ve studiu: Karin Lednická, spisovatelka

25. září 2024 15:07 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

Třetí díl románové kroniky Šikmý kostel uzavírá příběh ztraceného města

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku
Vydáno 26. září 2024 13:47, Celý MS kraj, Tomáš Kořistka
Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

David Holeš, náměstek ředitele, ZZS MS kraje: "Zdravotnická záchranná služba spolupracovala po celou dobu stavu nouze a vyhlášeného traumatologie svého plánu se všemi ostatními složkami integrovaného záchranného systému a vedení kraje. Pan ředitel doktor Roman Gřegoř chodil na všechna jednání krizového štábu a koordinoval pomoc s ostatními složkami. Proto jsme již v sobotu 14. září aktivovali traumatologický plán záchranné služby, kdy jsme posílili výjezdové prostředky o sedm skupin středně zdravotnických a tři skupiny s lékařem. Museli jsme logisticky zvažovat a třeba v oblasti Bruntálska a Krnovská jsme umístili i posádku do Karlovic, protože jsme věděli, že obec bude zanedlouho zcela odříznuta od pomoci pozemní cestou. Také v oblasti Krnova jsme posilovali prostředky, proto jsme jednotky rozdělili na pravou a levou stranu řeky. Následně, když došlo k zaplavení a vlastně výpadku krnovské nemocnice, tak jsme intenzivně pomáhali s transportem hlavně těžce nemocných pacientů. V neděli jsme letecky transportovali tři pacienty z oddělení ARO na umělé plicní ventilaci a jedno měsíční dítě. O tyto pacienty se nebylo možno postarat v nemocnici, která byla bez elektrického proudu, bez pitné vody a byla zcela odříznuta od jakékoliv pomoci. Celý zásah komplikovaly i výpadky signálu mobilních telefonů, kdy i pro naše jednotky bylo komplikované spojení. Ale my jsme na tyto situace připraveni a komunikujeme prostřednictvím vlastní radiové sítě. Když došlo k výpadku té radio sítě, tak jsme museli použít vlastní elektrocentrály, které jsou určeny právě k zajištění elektrické energie, ať už na zatopených základnách, anebo právě k podpoře té infrastruktury, abychom se byli schopni s našimi posádkami spojit." 
"V průběhu soboty a neděle, kdy došlo k zvýšenému počtu volání na tísňovou linku pacientů, kteří měli akutní zdravotní problém a byli v odříznutých oblastech, jsme využili i vrtulník letecké záchranné služby, který jako jediný je schopný dostat zdravotnickou posádku přímo na místo do zaplaceného domu a v průběhu neděle jsme prováděli i 4 evakuace ze zatopených domů, kde nebylo možno ani s pomocí člunů nebo s využitím techniky Hasičského záchranného sboru se k těm pacientům, kteří mají akutní zdravotní problém, dostat."
"Byli jsme nuceni vyzvedávat pacienty, kteří měli podezření na cévní mozkovou příhodu, případy náhle vzniklé dušnosti a po spuštění lékaře přímo do zatopeného domu a ošetření se pacient pomocí palubního jeřábu vyprostil ze zasažené oblasti a transportoval do zdravotnického zařízení. Zaregistrovali jsme v těch nejrizikovějších dnech zvýšený počet hovorů na linku tísňového volání. Jednalo se standardně o pacienty, kteří měli akutní zdravotní problémy, ale i pacienty, kterým se chronicky zdravotní stav zhoršil vlivem extrémní stresové situace. Proto jsme koordinovali i první psychickou pomoc a byli jsme schopni pomoct pacientům, kteří potřebovali akutně, ať už zaléčit anebo převézt do nemocnice."
"V rámci přípravy na hromadná neštěstí jsme aktivovali i naše vycvičené týmy pro speciální činnosti. Využili jsme i velkokapacitní vozidlo, které je schopno ošetřit a transportovat deset pacientů najednou a hlavně má průjezdnost až do výšky jednoho metru, což je vlastně dvojnásobná průjezdnost, proti běžným sanitním vozidlům. Toto vozidlo působilo v průběhu minulého týdne v oblasti Krnova, Opavy a následně i v oblasti zatopené části Ostravy. Týmy koordinovaly a ošetřovaly i evakuované pacienty, kteří byli následně evakuováni třeba jinými prostředky. Zajišťovala se první základní pomoc."
David Koudelka, vedoucí lékař Letecké záchranné služby ZZS MS kraje: "Ty katastrofální povodně samozřejmě prověřily i leteckou záchrannou službu, která se již od počátku těch povodní účastnila zásahu v místech, kde nebylo možné dojet sanitkou. Pak samozřejmě v těch zásazích pokračovala, protože docházelo k odříznutí některých posádek a lokalit velkou vodou, takže se podílela i na zásazích, kde byli lidé nemocní kriticky, akutně nebo nijak zranění nebyli, ale nikdo nebyl schopný se tam dostat. V té další fázi, kdy docházelo i k výpadkům elektrické energie, například v nemocnici v Krnově, kde byli pacienti napojeni na umělou plicní ventilaci a potřebovali elektrickou energii, se účastnili i transportu těchto kriticky nemocných pacientů do okolních nemocnic. Mezi těmi transporty, to bylo v neděli 15.9., kdy letecká záchranka byla prakticky od rána ve vzduchu,  se také podílela na zásazích u nemocných, kam se pozemní posádka nedostala. Byly to lokality na Bruntálsku, Osoblažsku a Krnovsku, kde u nemocných zasahovali pomocí palubního jeřábu, kterým může posádka dostat lékaře přímo na místo zásahu, ale také transportovat evakuovat toho pacienta z nepřístupného terénu. Tento jeřáb jsme v neděli použili vícekrát. Pomohli jsme tak pacientům s interními chorobami a předali je buď pozemním posádkám, anebo je předali přímo do nemocnice."
"Ten palubní jeřáb jsme v letošním roce už použili 25 krát. To je navýšení oproti průměru v loňských letech, kdy za celý rok to bylo 20 použití. Samozřejmě je to speciální činnost, na kterou ten tým je vyškolen pravidelným cvičením. Palubní jeřáb ze zdravotnických leteckých záchranných služeb používají dvě stanoviště, a to Olomouc, Ostrava. My musíme říct, že opravdu palubní jeřáb je elegantní a rychlá metoda, jak se k pacientovi dostat a jak ho transportovat z nepřístupného místa. Podíleli jsme se na zásazích, kdy lidé byli nějakým způsobem ohroženi na zdraví nebo životě. To znamená, zasahovali jsme u pacientů, kteří byli nemocní akutně, kriticky nebo nějakým způsobem zranění. Tam jsme se k nim dostávali na jeřábu a transportovali jsme je k pozemním posádkám anebo do nemocnic. V průběhu povodní narostl o sto procent počet vzletů letecké záchranky oproti minulým letům."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045146/zzs-prokazala-pri-povodnich-vysokou-profesionalitu-pacienty-zachranovali-i-z-vrtulniku