Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravské zoo se narodila tři mláďata antilop losích

Ostrava-město |

Ve výběhu afrických zvířat v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je jaro obdobím porodů. Před časem se zde narodilo osm mláďat vodušek abok, nyní nastal čas porodů antilop losích. Během jednoho týdne se zde narodila tři mláďata – jeden sameček a dvě samičky.

Přestože antilopy losí podobně jako většina kopytníků rodí většinou jen jedno mládě a i v případě letošních mláďat to tak je, mohou návštěvníci ve výběhu pozorovat samici, jak kojí dvě a někdy i více mláďat, ačkoli ne všechna jsou jejími potomky. Tomuto jevu, kdy samice kojí cizí mládě, se říká alokojení a je známé u celé řady kopytníků, například žiraf, zeber, antilop, hrochů, buvolů a dalších druhů.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Mateřské mléko je v přírodě velmi vzácnou komoditou, kterou není radno plýtvat. Proto se alokojení vyskytuje častěji v chovech v lidské péči, kde mají zvířata dostatek až nadbytek potravy i vody. Výzkumní pracovníci Zoo Ostrava tento fenomén popsali historicky poprvé u zebry Grévyho a zebry stepní, dále u hrocha (v tomto případě přímo v ostravské zoo) a intenzivně ho studovali u žiraf v jiných českých zahradách."
Jan Pluháček, vědecký pracovník Zoo Ostrava: "Existuje několik teorií, proč k tomuto jevu dochází. Ze strany matky může jít o chybné rozpoznání mláděte, příp. adopci cizího mláděte, ale také pomoc příbuzným či vzájemnou pomoc (reciprocita), potřebu zbavit se nahromaděného mléka (tzv. evakuace mléka), úplatek silnějším (zaplať daň za pobyt ve skupině) a také o učení se býti rodičem. To poslední však žádná studie nepotvrdila. Málo studií ukazuje na reciprocitu, avšak nám právě docela vychází (u žiraf i zeber)."

Mládě si může alokojením přilepšit v případě, že vlastní matka má méně mléka.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Antilopa losí patří společně s bizony, buvoly a skotem do podčeledi tuři, takže český název „antilopa“ je poněkud zavádějící. I tělesnou stavbou spíše připomínají mohutné tury než subtilnější antilopy. Samci mohou dosahovat hmotnosti až jedné tuny. Podobnost se skotem spočívá i ve skutečnosti, že se v Africe, odkud antilopy pocházejí, chovají tato zvířata na farmách pro maso, kůži a majestátní trofeje."

V Evropě probíhají také experimenty s jejich domestikací. V České republice provádí rozsáhlé domestikační a výzkumné projekty Česká zemědělská univerzita v Praze. Ostravská zoo chová antilopy losí od roku 1971. Za tuto dobu se podařilo odchovat přes 70 mláďat.

Nahlásit chybu


K tématu

Matce se v ostravské zoo ztratilo dítě, ohlásila to jako únos

11. října 2023 19:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ostravské zoologické zahradě se ztratil tříletý chlapeček. Vyděšená matka okamžitě zburcovala polici s podezřením na únos. Přivolaná hlídka pak našla chlapce u pokladen, kam ho přivedla starší návštěvnice a odešla. Pro policii je nyní důležitá její výpověď.

Ostravská ZOO chystá dokumentární seriál. Tématem je ochrana přírody

14. září 2023 11:12 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

ZOO Ostrava připravuje unikátní seriál o ochraně přírody. V šesti dílech seznámí diváky se záchrannými programy, které realizuje zahrada nejen ve svém areálu, ale i v různých koutech světa. Dokument nese název Na chvíli na Zemi.

Běžci v ZOO vyběhali 231 tisíc korun na ochranu korálových útesů

28. září 2023 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Téměř 1000 lidí běželo na konci srpna v ostravské zoo pro korály. Díky nim pošle Zoo Ostrava na ochranu korálových útesů 231 tis. Kč. Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných programů v různých částech světa již více než 1,2 mil. Kč.


Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů, je nutná opatrnost v místě staveb

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Elektroloď na Slezské Hartě i vybrané turistické vlaky získají opět finanční podporu kraje

Včera 14:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří i v příštích třech letech provoz vodní dopravy na Slezské Hartě, přispívat bude i na výletní vlaky. Krajské peníze obdrží Hvozdnický expres, Osoblažka a výletní vlaky Slezského železničního spolku. Na tuto podporu cestovního ruchu půjde v letech 2025 až 2027 6,1 milionu korun.

Výstavba třídicí linky komunálního odpadu v Havířově začne příští rok, nyní probíhá průzkum podloží

5. září 2024 16:32 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Havířově začne v příštím roce výstavba třídicí linky na komunální odpad. Pomocí penetrace a vrtů se nyní zkoumá podloží pro založení základů a zjišťuje se i stav podzemních vod.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

Ostravská univerzita chystá další úpravy City Campusu, vysadí opět platany

5. září 2024 14:18 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Na Černé louce znovu vyrostou platany. V areálu City Campusu je Ostravská univerzita vysadí ve spolupráci s městem Ostrava, Atelierem Simona Group a Kamil Mrva Architects. Část původních stromů musela ustoupit výstavbě nového univerzitního zázemí. Připravují se také úpravy pobytové střechy budovy sportu a behaviorálního zdraví Pedagogické fakulty, která se těší velké oblibě nejen mezi studenty a obyvateli Ostravy.

V ostravské zoo se narodila tři mláďata antilop losích
Vydáno 16. května 2021 13:40, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ve výběhu afrických zvířat v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je jaro obdobím porodů. Před časem se zde narodilo osm mláďat vodušek abok, nyní nastal čas porodů antilop losích. Během jednoho týdne se zde narodila tři mláďata – jeden sameček a dvě samičky.

mláďata antilop losích; FOTO: Zoo Ostrava

Přestože antilopy losí podobně jako většina kopytníků rodí většinou jen jedno mládě a i v případě letošních mláďat to tak je, mohou návštěvníci ve výběhu pozorovat samici, jak kojí dvě a někdy i více mláďat, ačkoli ne všechna jsou jejími potomky. Tomuto jevu, kdy samice kojí cizí mládě, se říká alokojení a je známé u celé řady kopytníků, například žiraf, zeber, antilop, hrochů, buvolů a dalších druhů.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Mateřské mléko je v přírodě velmi vzácnou komoditou, kterou není radno plýtvat. Proto se alokojení vyskytuje častěji v chovech v lidské péči, kde mají zvířata dostatek až nadbytek potravy i vody. Výzkumní pracovníci Zoo Ostrava tento fenomén popsali historicky poprvé u zebry Grévyho a zebry stepní, dále u hrocha (v tomto případě přímo v ostravské zoo) a intenzivně ho studovali u žiraf v jiných českých zahradách."
Jan Pluháček, vědecký pracovník Zoo Ostrava: "Existuje několik teorií, proč k tomuto jevu dochází. Ze strany matky může jít o chybné rozpoznání mláděte, příp. adopci cizího mláděte, ale také pomoc příbuzným či vzájemnou pomoc (reciprocita), potřebu zbavit se nahromaděného mléka (tzv. evakuace mléka), úplatek silnějším (zaplať daň za pobyt ve skupině) a také o učení se býti rodičem. To poslední však žádná studie nepotvrdila. Málo studií ukazuje na reciprocitu, avšak nám právě docela vychází (u žiraf i zeber)."

Mládě si může alokojením přilepšit v případě, že vlastní matka má méně mléka.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Antilopa losí patří společně s bizony, buvoly a skotem do podčeledi tuři, takže český název „antilopa“ je poněkud zavádějící. I tělesnou stavbou spíše připomínají mohutné tury než subtilnější antilopy. Samci mohou dosahovat hmotnosti až jedné tuny. Podobnost se skotem spočívá i ve skutečnosti, že se v Africe, odkud antilopy pocházejí, chovají tato zvířata na farmách pro maso, kůži a majestátní trofeje."

V Evropě probíhají také experimenty s jejich domestikací. V České republice provádí rozsáhlé domestikační a výzkumné projekty Česká zemědělská univerzita v Praze. Ostravská zoo chová antilopy losí od roku 1971. Za tuto dobu se podařilo odchovat přes 70 mláďat.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000025547/v-ostravske-zoo-se-narodila-tri-mladata-antilop-losich