Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pandemie COVID-19 a opatření v Ostravě-Jihu

Ostrava-Jih |

Také v městském obvodu Ostrava-Jih platí několik preventivních opatření před šířením koronaviru. Tady je jejich přehled.

Na Jihu platí mnohá opatření v souvislosti s koronavirem v návaznosti na opatření přijatá vládou. Radnice mimo jiné omezuje provoz. Úřední dny jsou teď pouze v pondělí a ve středu. Přijít ale můžete jen po předchozí telefonické domluvě.  

“Do radnice se dá v tuto chvíli vstupovat pouze hlavním vchodem, kde jsou připraveny pro případné použití i dezinfekční ubrousky. Snažíme se maximálně snížit hlavně ten osobní kontakt a žádáme všechny občany, aby pečlivě zvážili svou nutnost v těchto dnech vyřizovat si záležitosti na radnici osobně. Budeme všichni rádi i z hlediska jejich bezpečnosti, pokud využijí další způsoby komunikace. To znamená, že jsme na facebooku i na webu zveřejnili podrobný telefonní seznam všech zaměstnanců, uvádí Gabriela Gödelová, mluvčí MOb Ostrava-Jih

Radnice navíc kvůli bezpečnosti přesunula podatelnu na místo dosavadních informací, kde je i bezpečnostní sklo, které vytváří jakousi preventivní ochranu jak pro návštěvníky radnice, tak pro zaměstnance.

“Důležitou informací je také to, že je uzavřena pokladna. To znamená, že všechny platby je nutno provádět pouze bankovním převodem. V této chvíli se to týká napřílad poplatku za pejsky, takže doporučujeme kontaktovat příslušný odbor a domluvit se, případně si tam zjistit všechny informace. Ty jsou také rovněž uvedeny na webu a facebooku obvodu,” apeluje na obyvatele Gabriela Gödelová, mluvčí MOb Ostrava-Jih

Až do 24.března jsou zrušeny veškeré svatební obřady, nesmíte navštěvovat pohřebiště v Zábřehu, nebo tržnice a fungovat nebude ani služba Senior Expres Ruší se také veškeré sportovní a kulturní akce.

“S ohledem na  vzniklou situaci jsme byli nuceni zrušit všechny plánované akce na novém náměstí, na které jsme se moc těšili, takže bohužel neproběhne velikonoční jarmark, neproběhne sni stavění májky ani pálení čarodějnic. Samozřejmě nás to mrzí, nicméně musíme s ohledem na současnou situaci tyto aktivity buď úplně zrušit nebo přesunout na pozdější dobu,” říká Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava-Jih

Týká se to i otevření infocentra, které mělo fungovat od 1.dubna.  V této chvíli se počítá s tím, že se otevře až to situace umožní. Dobrou zprávou je, že radnice myslí na seniory a zřídila pro ně speciální linku.

“Budeme rádi, pokud nás budou kontaktovat ti, kteří z nějakého důvodu se nemůžou pohybovat, nebo nechtějí vycházet a potřebují zajistit ty základní věci, to znamená například potraviny nebo případně pokud občané ví o někom, kdo je takhle sám, případně rodinní příslušníci, kteří nechtějí jezdit třeba z jiných měst a nebudou moci třeba obsloužit seniory, takže se můžou obrátit v pracovní dny mezi 8 a 18 hodinou na telefonní číslo, které jsme teď zřídili a věřím, že je vidět i teď pod touto reportáží. Je to číslo 736 166 126,” uvádí Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih

V Česku až do 24.března platí zákaz volného pohybu osob. Čas strávený doma můžete využít třeba k tomu, že se zamyslíte nad tím, co byste chtěli v obvodu vylepšit.

“I když je doba taková trošku zlá, tak máme možnosti, jak se zabavit. Blíží se další ročník participativního rozpočtu. V květnu a červnu budeme opět přijímat návrh, takže každý náš obyvatel může přemýšlet, co by ve svém okolí chtěl vylepšit a zkrášlit a připravit se tak na podání návrhů do dalšího ročníku participativního rozpočtu,” dodává Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava-Jih

V letošním roce radnice na vaše nápady rozdělí 10 milionů korun, to je o 3 miliony více než v předchozích letech. Podpořit tak bude možné i finančně náročnější projekty.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě-Jihu prochází rekonstrukcí další bytové domy. Lidé ušetří za energie

28. dubna 2023 9:23 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Další nájemníci obecních bytů v Hrabůvce se dočkali. Radnice Ostravy-Jihu nechala zrekonstruovat dva domy na ulici Františka Formana. Lidé díky tomu ušetří za energie, zejména pak za teplo.

Už žádné nebezpečné situace. V ulici Podhájí na jihu Ostravy vznikne nový chodník i cyklostezka

3. května 2023 10:15 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Frekventovaná ulice Podhájí v Ostravě-Bělském lese bude daleko bezpečnější. Projde celkovou rekonstrukcí, která jasně oddělí silnici od nového chodníku a cyklostezky.

Do základních škol v Ostravě-Jihu nastoupí více prvňáčků než loni

9. května 2023 13:54 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Do základních škol v Ostravě-Jihu nastoupí více prvňáčků než loni. Na zápisy jich přišlo bezmála 11 set. Oproti předešlému roku je to o téměř 200 více.


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Pandemie COVID-19 a opatření v Ostravě-Jihu
Vydáno 17. března 2020 17:26, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Také v městském obvodu Ostrava-Jih platí několik preventivních opatření před šířením koronaviru. Tady je jejich přehled.

Na Jihu platí mnohá opatření v souvislosti s koronavirem v návaznosti na opatření přijatá vládou. Radnice mimo jiné omezuje provoz. Úřední dny jsou teď pouze v pondělí a ve středu. Přijít ale můžete jen po předchozí telefonické domluvě.  

“Do radnice se dá v tuto chvíli vstupovat pouze hlavním vchodem, kde jsou připraveny pro případné použití i dezinfekční ubrousky. Snažíme se maximálně snížit hlavně ten osobní kontakt a žádáme všechny občany, aby pečlivě zvážili svou nutnost v těchto dnech vyřizovat si záležitosti na radnici osobně. Budeme všichni rádi i z hlediska jejich bezpečnosti, pokud využijí další způsoby komunikace. To znamená, že jsme na facebooku i na webu zveřejnili podrobný telefonní seznam všech zaměstnanců, uvádí Gabriela Gödelová, mluvčí MOb Ostrava-Jih

Radnice navíc kvůli bezpečnosti přesunula podatelnu na místo dosavadních informací, kde je i bezpečnostní sklo, které vytváří jakousi preventivní ochranu jak pro návštěvníky radnice, tak pro zaměstnance.

“Důležitou informací je také to, že je uzavřena pokladna. To znamená, že všechny platby je nutno provádět pouze bankovním převodem. V této chvíli se to týká napřílad poplatku za pejsky, takže doporučujeme kontaktovat příslušný odbor a domluvit se, případně si tam zjistit všechny informace. Ty jsou také rovněž uvedeny na webu a facebooku obvodu,” apeluje na obyvatele Gabriela Gödelová, mluvčí MOb Ostrava-Jih

Až do 24.března jsou zrušeny veškeré svatební obřady, nesmíte navštěvovat pohřebiště v Zábřehu, nebo tržnice a fungovat nebude ani služba Senior Expres Ruší se také veškeré sportovní a kulturní akce.

“S ohledem na  vzniklou situaci jsme byli nuceni zrušit všechny plánované akce na novém náměstí, na které jsme se moc těšili, takže bohužel neproběhne velikonoční jarmark, neproběhne sni stavění májky ani pálení čarodějnic. Samozřejmě nás to mrzí, nicméně musíme s ohledem na současnou situaci tyto aktivity buď úplně zrušit nebo přesunout na pozdější dobu,” říká Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava-Jih

Týká se to i otevření infocentra, které mělo fungovat od 1.dubna.  V této chvíli se počítá s tím, že se otevře až to situace umožní. Dobrou zprávou je, že radnice myslí na seniory a zřídila pro ně speciální linku.

“Budeme rádi, pokud nás budou kontaktovat ti, kteří z nějakého důvodu se nemůžou pohybovat, nebo nechtějí vycházet a potřebují zajistit ty základní věci, to znamená například potraviny nebo případně pokud občané ví o někom, kdo je takhle sám, případně rodinní příslušníci, kteří nechtějí jezdit třeba z jiných měst a nebudou moci třeba obsloužit seniory, takže se můžou obrátit v pracovní dny mezi 8 a 18 hodinou na telefonní číslo, které jsme teď zřídili a věřím, že je vidět i teď pod touto reportáží. Je to číslo 736 166 126,” uvádí Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih

V Česku až do 24.března platí zákaz volného pohybu osob. Čas strávený doma můžete využít třeba k tomu, že se zamyslíte nad tím, co byste chtěli v obvodu vylepšit.

“I když je doba taková trošku zlá, tak máme možnosti, jak se zabavit. Blíží se další ročník participativního rozpočtu. V květnu a červnu budeme opět přijímat návrh, takže každý náš obyvatel může přemýšlet, co by ve svém okolí chtěl vylepšit a zkrášlit a připravit se tak na podání návrhů do dalšího ročníku participativního rozpočtu,” dodává Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava-Jih

V letošním roce radnice na vaše nápady rozdělí 10 milionů korun, to je o 3 miliony více než v předchozích letech. Podpořit tak bude možné i finančně náročnější projekty.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000019527/pandemie-covid-19-a-opatreni-v-ostrave-jihu