Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Novoroční ohňostroj v Ostravě-Hrabůvce si nenechaly ujít tisíce lidí

Ostrava-Jih |

V Ostravě-Jihu přivítali nový rok jako už tradičně Novoročním ohňostrojem. Nabídl úchvatnou podívanou pro tisíce lidí, kteří sem přijel jak z blízkého, tak širokého okolí.

Po dvouleté covidové pauze se na kruhovém objezdu v Ostravě-Hrabůvce opět uskutečnil tradiční Novoroční ohňostroj. Chvíle čekání si lidé mohli už od 15 hodin zpříjemnit na náměstí Ostrava-Jih, kde byly pro tuto příležitost otevřeny stánky s různými dobrotami i nápoji na zahřátí a také vyhřívaný stan s barem a hudebním ozvučením.

Anketa: stánkaři: “Dneska nabízíme dětský punč, normální punč, svařené víno, žihadlo, medovinu, horké jablko.”
“Svařené víno červené, bílé, alkoholické nápoje a čaj jede hodně. Ovocný, černý, čaj s rumem, svařák můžete opepřit a dát si do něj rum, slivovici, cokoliv. Jste rád za tolik lidí? Určitě, super po dvou letech, kdy bylo všechno zavřeno. Paráda to je, super.”
“Nabízíme ovocná vína ohřívaná a můžou si lidi vybrat ze sladších, méně sladkých a medovinu. Ta je hodně oblíbená.”
“Konečně se to tady uvolnilo, takže jsem ráda za lidi a nabízím samozřejmě cukrovinky, které jsou k tomu novému roku taky potřeba a je potřeba si osladit život. O co je největší zájem? O štramberské uši.”
Anketa: návštěvníci trhů: “Mají výborný bílý svařák a ohňostroj doufám, že bude pěkný jako vždycky. Vždycky byl hezký, tak se těšíme. Takže chodíte každoročně? Teď dva roky nebyl, ale jinak chodíme.”
“Jsme zvědaví jaký bude ohňostroj Dva roky už jsme nikde nebyli, tak se těšíme.
Strašně se těšíme, jezdíváme do Hlučína, ale i tady je krásný ohňostroj. Takže nejste odsud? Jsme z Třebovic, jsme z Ostravy, ale Hlučín je taky krásný.”
“Já se těším hodně, protože už dlouho nebyl. Dva roky, myslím, kvůli covidu, tak se těším hodně. Co jste si tady pořídili? Lízátko a mamka si kupovala punč a teď jdu babičce pro grog.”
“Já se taky hrozně moc těším a doufám, že si to všichni užijeme.”
“Určitě jsme zvyklí každý rok tady jezdit a vždycky nás to velice nadchlo, takže si myslím, že letošní rok určitě nebude zklamání. Jak trávíte chvíle předtím? Popíjením punče jako každý rok. My přijíždíme z Třince a můžu říct, že vždycky se tady velice těšíme, jelikož tady je to s tím vánoční ,nádechem a novoročním, takže si myslím, že tady to je vždycky tak jak to má být.”

Lidé trávili čas i tím, že se fotili nejen s nazdobeným vánočním stromem na náměstí, ale také 3D světelnými vánočními ozdobami v jeho okolí, kde byla nainstalována například světelná brána, nebo zvířata v životní velikosti jako ovečka, oslík a jelen. Na kruhovém objezdu mezitím probíhaly přípravy na tolik očekávaný novoroční ohňostroj.

Jan Hradil, spolumajitel, Pyro Moravia: “Největší koule, co budou použity, tak jsou 125 mm. Ty letí zhruba do nějakých 150 metrů. Celkově příprava trvala zhruba týden než se dal dohromady scénář, potom kluci, co to chystali ve skladech nějaký další týden asi. Takže 14 denní práce pro pár lidí. Jaké efekty uvidíme a barvy? Barvičky uvidíte všechny možné. Efekty uvidíte, Takhle. Nedá se tady vymýšlet úplně moc kvůli prostoru, protože na kruhovém objezdu bohužel nedosáhneme toho, co dosáhneme normálně, když máme nějaký prostor 150 metrů na délku, ale je to takové specifické místo, takže jsme tomu museli upravit scénář, abysme tady docílili něčeho na co se dokážou lidi těch 15 minut dívat. A vy to budete odpalovat z kolika míst? Z toho kruhového objezdu máme 9 odpališť, tři jsou takové hlavní a 6 vedlejších. Vždycky se snažíme dělat to tak, aby to bylo úplně jiné. Nechte se překvapit.”

Vzhledem k náročnosti akce byla v okolí kruhového objezdu omezena automobilová doprava a nejezdily ani autobusy. 5 minut před 18 hodin se zatavily i tramvaje. V 18 hodin zhaslo veřejné osvětlení, zazněla česká hymna a poté začala 15 minutová show podkreslená hudbou. Zazněly mimo jiné písničky Zima je tu Hanky Zagorové a Jdi za štěstím Karla Gotta.

Anketa: návštěvníci akce: “Velice se mi to líbilo, bylo to dojemné slzičky mi tekly. Moc pěkné.”
“Moc dobré.”
“To viděli poprvé vlastně takový ohňostroj, protože v Irsku to není, tak se jim to určitě líbilo. My jsme tady domů přijeli, takže to kluci poprvé viděli. Super úplně, jsme nadšeni. Krásné.”
“Je to super a přeji vám šťastný nový rok.”
“Líbilo se mi to, nejlepší ohňostroj na celém světě.”
“Krásné to bylo, děkujeme. Měli asi poctu Hance Zagorové letos a Karel Gott.”
“Mě se nejvíc líbila Zima, zima, zima všude je veliká.”
“Krásné to bylo.”
Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava-Jih přivítá rok 2024 tradičním novoročním ohňostrojem

27. prosince 2023 20:09 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Ostrava-Jih přivítá rok 2024 tradičním novoročním ohňostrojem. Velkolepá podívaná začne u kruhového objezdu v Hrabůvce úderem 18. hodiny. Ohňostroj potrvá 15 minut a bude podkreslen hudbou. Těšit se můžete na různobarevné scénické obrazce ve výšce 80 až 100 metrů. Na závěr nebudou chybět takzvané kulové pumy, jejichž průměrné rozprsknutí na nebi je 150 metrů.

V Ostravě-Hrabůvce vzniknou parkové plochy pro relaxaci a odpočinek

28. listopadu 2023 16:59 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

V sále Kulturního domu K-TRIO proběhla informační schůzka s občany ke dvěma plánova­ným projektům. Vyjádřit se mohli k Úpravě prostoru kolem památní­ku obětem II. světové války na ulicích Adamusova a Klegova a k rekon­strukci parku mezi ulicemi Mjr. Nováka a Krestova.

Revitalizace Hrabůvky pokračuje rekonstrukcí prostoru před poliklinikou

6. září 2023 12:04 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Jihu prochází kompletní rekonstrukcí. Dosud tudy lidé pouze procházejí. Po dokončení všech prací tady budou moci i relaxovat. Jde o další etapu revitalizace Hrabůvky.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Novoroční ohňostroj v Ostravě-Hrabůvce si nenechaly ujít tisíce lidí
Vydáno 3. ledna 2023 19:01, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
V Ostravě-Jihu přivítali nový rok jako už tradičně Novoročním ohňostrojem. Nabídl úchvatnou podívanou pro tisíce lidí, kteří sem přijel jak z blízkého, tak širokého okolí.

Po dvouleté covidové pauze se na kruhovém objezdu v Ostravě-Hrabůvce opět uskutečnil tradiční Novoroční ohňostroj. Chvíle čekání si lidé mohli už od 15 hodin zpříjemnit na náměstí Ostrava-Jih, kde byly pro tuto příležitost otevřeny stánky s různými dobrotami i nápoji na zahřátí a také vyhřívaný stan s barem a hudebním ozvučením.

Anketa: stánkaři: “Dneska nabízíme dětský punč, normální punč, svařené víno, žihadlo, medovinu, horké jablko.”
“Svařené víno červené, bílé, alkoholické nápoje a čaj jede hodně. Ovocný, černý, čaj s rumem, svařák můžete opepřit a dát si do něj rum, slivovici, cokoliv. Jste rád za tolik lidí? Určitě, super po dvou letech, kdy bylo všechno zavřeno. Paráda to je, super.”
“Nabízíme ovocná vína ohřívaná a můžou si lidi vybrat ze sladších, méně sladkých a medovinu. Ta je hodně oblíbená.”
“Konečně se to tady uvolnilo, takže jsem ráda za lidi a nabízím samozřejmě cukrovinky, které jsou k tomu novému roku taky potřeba a je potřeba si osladit život. O co je největší zájem? O štramberské uši.”
Anketa: návštěvníci trhů: “Mají výborný bílý svařák a ohňostroj doufám, že bude pěkný jako vždycky. Vždycky byl hezký, tak se těšíme. Takže chodíte každoročně? Teď dva roky nebyl, ale jinak chodíme.”
“Jsme zvědaví jaký bude ohňostroj Dva roky už jsme nikde nebyli, tak se těšíme.
Strašně se těšíme, jezdíváme do Hlučína, ale i tady je krásný ohňostroj. Takže nejste odsud? Jsme z Třebovic, jsme z Ostravy, ale Hlučín je taky krásný.”
“Já se těším hodně, protože už dlouho nebyl. Dva roky, myslím, kvůli covidu, tak se těším hodně. Co jste si tady pořídili? Lízátko a mamka si kupovala punč a teď jdu babičce pro grog.”
“Já se taky hrozně moc těším a doufám, že si to všichni užijeme.”
“Určitě jsme zvyklí každý rok tady jezdit a vždycky nás to velice nadchlo, takže si myslím, že letošní rok určitě nebude zklamání. Jak trávíte chvíle předtím? Popíjením punče jako každý rok. My přijíždíme z Třince a můžu říct, že vždycky se tady velice těšíme, jelikož tady je to s tím vánoční ,nádechem a novoročním, takže si myslím, že tady to je vždycky tak jak to má být.”

Lidé trávili čas i tím, že se fotili nejen s nazdobeným vánočním stromem na náměstí, ale také 3D světelnými vánočními ozdobami v jeho okolí, kde byla nainstalována například světelná brána, nebo zvířata v životní velikosti jako ovečka, oslík a jelen. Na kruhovém objezdu mezitím probíhaly přípravy na tolik očekávaný novoroční ohňostroj.

Jan Hradil, spolumajitel, Pyro Moravia: “Největší koule, co budou použity, tak jsou 125 mm. Ty letí zhruba do nějakých 150 metrů. Celkově příprava trvala zhruba týden než se dal dohromady scénář, potom kluci, co to chystali ve skladech nějaký další týden asi. Takže 14 denní práce pro pár lidí. Jaké efekty uvidíme a barvy? Barvičky uvidíte všechny možné. Efekty uvidíte, Takhle. Nedá se tady vymýšlet úplně moc kvůli prostoru, protože na kruhovém objezdu bohužel nedosáhneme toho, co dosáhneme normálně, když máme nějaký prostor 150 metrů na délku, ale je to takové specifické místo, takže jsme tomu museli upravit scénář, abysme tady docílili něčeho na co se dokážou lidi těch 15 minut dívat. A vy to budete odpalovat z kolika míst? Z toho kruhového objezdu máme 9 odpališť, tři jsou takové hlavní a 6 vedlejších. Vždycky se snažíme dělat to tak, aby to bylo úplně jiné. Nechte se překvapit.”

Vzhledem k náročnosti akce byla v okolí kruhového objezdu omezena automobilová doprava a nejezdily ani autobusy. 5 minut před 18 hodin se zatavily i tramvaje. V 18 hodin zhaslo veřejné osvětlení, zazněla česká hymna a poté začala 15 minutová show podkreslená hudbou. Zazněly mimo jiné písničky Zima je tu Hanky Zagorové a Jdi za štěstím Karla Gotta.

Anketa: návštěvníci akce: “Velice se mi to líbilo, bylo to dojemné slzičky mi tekly. Moc pěkné.”
“Moc dobré.”
“To viděli poprvé vlastně takový ohňostroj, protože v Irsku to není, tak se jim to určitě líbilo. My jsme tady domů přijeli, takže to kluci poprvé viděli. Super úplně, jsme nadšeni. Krásné.”
“Je to super a přeji vám šťastný nový rok.”
“Líbilo se mi to, nejlepší ohňostroj na celém světě.”
“Krásné to bylo, děkujeme. Měli asi poctu Hance Zagorové letos a Karel Gott.”
“Mě se nejvíc líbila Zima, zima, zima všude je veliká.”
“Krásné to bylo.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000035081/novorocni-ohnostroj-v-ostravehrabuvce-si-nenechaly-ujit-tisice-lidi